InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK voetbal 2018: Marokko-Spanje

WK voetbal 2018: Marokko-Spanje

WK voetbal 2018: Marokko-Spanje Op maandag 25 juni 2018 wordt op het WK voetbal de wedstrijd Marokko-Spanje gespeeld. Dit is voor beide ploegen de derde en laatste wedstrijd in de groepsfase (eerste ronde). De interland Marokko-Spanje wordt gespeeld in de stad Kaliningrad. De wedstrijd tussen Marokko en Spanje is live op tv te zien bij onder meer Sporza en NOS Studio Sport. Daarnaast is Marokko-Spanje ook online via een livestream te bekijken.

WK voetbal in Rusland

In 2018 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Rusland. Bij de eerste ronde van dit wereldkampioenschap zijn Marokko en Spanje ingedeeld in poule B. De andere teams in deze groep zijn Iran en Portugal. Op zondag 15 juli 2018 wordt de finale van het wereldkampioenschap voetbal gespeeld in de Russische hoofdstad Moskou.

Marokko: de Leeuwen van de Atlas

Afrika Cup

Zestien keer heeft Marokko meegedaan aan de Afrika Cup. Eén keer pakte Marokko de eindzege op dit toernooi: in 1976, toen de Afrika Cup in Ethiopië werd gehouden. In 2004 werd Marokko tweede op de Afrika Cup. In 1980 eindigden ze als derde. In 1986 en 1988 werd Marokko vierde op de Afrika Cup.

WK's en Olympische Spelen

Zes keer deed Marokko mee aan het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. De succesvolste deelname was in 1972. De Marokkanen haalden toen de tweede ronde, maar werden daarin uitgeschakeld. Uiteindelijk eindigde Marokko op dat Olympisch toernooi als achtste van de zestien deelnemende ploegen.

Marokko neemt in 2018 voor de vijfde keer deel aan het WK voetbal. Hun sterkste deelname was in 1986. De Marokkaanse 'Leeuwen van de Atlas' waren toen het eerste Afrikaanse land dat erin slaagde om in de groepsfase (eerste ronde) de poulewinnaar te worden. Het team werd dat jaar uitgeschakeld in de achtste finale.

Overige toernooien

Op de erelijst van het Marokkaanse nationale voetbalteam staan mooie prestaties op diverse andere internationale toernooien. Twee keer wonnen de Marokkanen bijvoorbeeld het voetbaltoernooi van de Middellandse Zeespelen: in 1983 en 2013. In 1991 wonnen ze brons op dat toernooi. Daarnaast wonnen de 'Leeuwen van de Atlas' de gouden medaille bij de voetbaltoernooien van de Pan Arab Games (1961 en 1976), de Arab Nations Cup (2012), Les Jeux de la Francophonie (2001 en 2017) en de Islamic Solidarity Games (2013).

Spanje

Begintijd: debuut Spanje

Het Spaanse nationale voetbalelftal bestaat sinds 1920. Dat jaar deden de Spanjaarden mee aan het Olympisch voetbaltoernooi. In die periode hoefde men hier nog geen kwalificatiewedstrijden voor te spelen. De allereerste officiële interland van de Spanjaarden was daardoor op 28 augustus 1920 de wedstrijd in de eerste ronde van het Olympisch toernooi tegen Denemarken. De Spanjaarden wonnen met 1-0.

Het debuterende Spaanse team presteerde indrukwekkend tijdens dat toernooi op de Olympische Spelen van 1920. Hoewel men nog helemaal geen internationale ervaring had, behaalden de Spanjaarden dat jaar de zilveren medaille op het Olympisch voetbaltoernooi.

Erelijst Spanje

Spanje is uitgegroeid tot één van 's werelds toonaangevende voetballanden. Lange tijd was Spanje echter duidelijk beter in het clubvoetbal, dan in het interlandvoetbal. Real Madrid werd in de jaren vijftig de beste voetbalclub ter wereld en won vijf keer op rij de Europa Cup I (de voorloper van de Champions League). Het Spaanse nationale elftal was in die tijd minder succesvol. Daar kwam verandering in tijdens het EK voetbal 1964, dat in Spanje plaatsvond. Het thuisland pakte toen de titel. Dat glorieuze EK bleef echter lange tijd een uitzondering: ook in de daaropvolgende halve eeuw was Spanje internationaal duidelijk succesvoller in het clubvoetbal (met Real Madrid en FC Barcelona) dan in het interlandvoetbal.

Ommekeer

De grote ommekeer kwam in het eerste decennium van de 21e eeuw. Het Spaanse nationale team, dat voorheen meestal slechts tot de subtop had behoord, klom nu naar de absolute wereldtop. Er kwam een periode waarin Spanje zelfs jarenlang het allerbeste nationale team ter wereld was. Dat bleek onder meer uit de eindzeges op het EK voetbal 2008, het WK voetbal 2010 en het EK voetbal 2012.

Voorbeschouwing: Marokko-Spanje

Spanje behoort tot de absolute top van het mondiale voetbal. Door velen wordt Spanje ook gerekend tot de favorieten voor de wereldtitel. In theorie moeten zij ook beschouwd worden als de absolute favorieten voor een zege in de wedstrijd Spanje-Marokko. Daar staat tegenover dat Marokko met name in de WK-kwalificatie bewezen heeft dat het een sterke en stugge ploeg is, die zeer moeilijk te verslaan is.

Statistieken Marokko-Spanje

Op deze plek worden t.z.t. de opstellingen van Marokko en Spanje geplaatst voor deze derde en laatste poulewedstrijd. Na afloop van Marokko-Spanje worden hier de statistieken geplaatst (wie maakte de goals, welke spelers werden gewisseld, wie kregen kaarten, enzovoort).

Marokko-Spanje live op tv en livestream

Op 25 juni 2018 is de wedstrijd Marokko-Spanje ook live op tv te zien bij een groot aantal omroepen. Daaronder zijn het Nederlandse NOS en het Vlaamse Sporza. Als definitief bekend is hoe laat de uitzendingen van Marokko-Spanje beginnen en op welke zenders deze plaatsvinden, dan wordt dat hier gemeld. Ook is Marokko-Spanje bij Sporza en de NOS online te zien via een livestream. Bij beide omroepen is de livestream overigens wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat de officiële livestream van de NOS niet buiten Nederland te bekijken is en de stream van Sporza niet buiten België.
© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marokko op het WK voetbal 2018Marokko op het WK voetbal 2018Het Marokkaanse nationale team heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal 2018, dat plaatsvindt in Ruslan…
WK voetbal 2018: Marokko-IranWK voetbal 2018: Marokko-IranOp vrijdag 15 juni 2018 wordt de interland Marokko-Iran gespeeld. Dit is voor beide teams de eerste wedstrijd op het WK…
WK voetbal 2018 - live op tv en livestreamWK voetbal 2018 - live op tv en livestreamHet WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publiek…
Play-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvPlay-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvIn november 2017 staan de nationale teams van Zweden en Italië tegenover elkaar in het kader van de play-offs van de kwa…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema voetbalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema voetbalOlympische Spelen 2012 Londen: voetbal. Van 25 juli tot en met 11 augustus 2012 wordt er op de Olympische Spelen gevoetb…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marokkaans_voetbalelftal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Morocco_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_FIFA_World_Cup
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Spain_national_football_team
  • http://www.fifa.com/worldcup/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018: Marokko-Spanje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 04-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!