NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestream

NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestream Op zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2020 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Nederlandse kampioenschappen sprint als allround op het programma. Dit NK schaatsen wordt gehouden in Thialf te Heerenveen. Het NK schaatsen 2020 wordt deels live op tv uitgezonden. Ook kan men dit NK schaatsen online via een livestream volgen.

Geschiedenis: NK schaatsen

NK allround heren

De eerste editie van het NK allround schaatsen voor heren werd in 1901 gehouden in Leeuwarden. Dit NK werd overtuigend gewonnen door Eeko Banning, die zegevierde op alle afstanden. De succesvolste schaatser uit de historie van het NK allround is bij de heren Hilbert van der Duim. Hij won zeven keer de Nederlandse titel en pakte één keer zilver.

NK allround dames

Het NK allround schaatsen voor dames bestaat sinds 1955. Die eerste editie werd gewonnen door Rie Meijer. Zij won op dit NK alle afstanden. De succesvolste deelneemster uit de geschiedenis van het NK allround bij de vrouwen is Stien Kaiser. Zij won in de loop der jaren zes keer de Nederlandse titel in het allround schaatsen.

NK sprint heren

Het NK sprint voor heren bestaat sinds 1969. De titel ging dat jaar naar Frits Bartling. De recordhouders qua aantal zeges op het NK sprint zijn Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis. Zij pakten allen zes keer deze Nederlandse titel.

NK sprint dames

Het NK Sprint voor vrouwen bestaat pas sinds 1983. De eerste editie werd gewonnen door Alie Boorsma. Recordhouder qua aantal zeges op het NK sprint voor dames is Marianne Timmer. Zij won de titel tien keer. Op de tweede plek staat Christine Aaftink. Zij won het Nederlands kampioenschap sprint zeven keer.

Locatie: Thialf Heerenveen

Sinds februari 1855 bestaat er al een IJsclub Thialf in Heerenveen. Oorspronkelijk hadden zij een natuurijsbaan aan de noordzijde van Heerenveen. In 1967 kregen zij een kunstijsbaan aan de zuidzijde van deze Friese plaats. In 1970 werd er voor het eerst een groot internationaal toernooi op die baan gehouden: het EK allround voor dames. Daarna zijn er nog tientallen grote internationale toernooien gehouden en groeide Thialf uit tot de beroemdste schaatstempel ter wereld. Sinds 1986 is de ijsbaan overdekt.

Behalve als ijsstadion voor schaatstoernooien is Thialf in de loop der jaren ook voor allerlei andere grote evenementen gebruikt. Daaronder waren concerten van Johnny Cash (1990), Prince (1990) en Eric Clapton (1998).

Programma NK schaatsen 2020: allround en sprint

Hoe ziet het programma van dit Nederlands kampioenschap schaatsen eruit? Op beide dagen staan eerst de afstanden van het NK allround schaatsen op het programma. Daarna staan de afstanden van het Nederlands kampioenschap sprint op het programma. Hieronder vindt u het programma en de uitslagen van het NK schaatsen 2020.

Programma zaterdag 25 januari, vanaf 11u30:

 • 500 meter dames (NK allround): Antoinette de Jong
 • 500 meter heren (allround): Thomas Geerdinck
 • 3 kilometer dames (allround): Antoinette de Jong
 • 5 kilometer heren (allround): Jan Blokhuijsen
 • 500 meter dames (NK sprint): Letitia de Jong
 • 500 meter heren (sprint): Ronald Mulder
 • 1000 meter dames (sprint): Letitia de Jong
 • 1000 meter heren (sprint): Kjeld Nuis

Programma zondag 26 januari, vanaf 12u00:

 • 1500 meter dames (NK allround): Melissa Wijfje
 • 1500 meter heren (allround): Jan Blokhuijsen
 • 5 km dames (allround): Carlijn Achtereekte
 • 10 km heren (allround): Douwe de Vries
 • 500 meter dames (NK sprint): Femke Kok
 • 500 meter heren (sprint): Gijs Esders
 • 1000 meter dames (sprint): Letitia de Jong
 • 1000 meter heren (sprint): Kjeld Nuis

Winnaars eindklassementen:

 • Dames sprint: Letitia de Jong
 • Heren sprint: Kjeld Nuis
 • Dames allround: Antoinette de Jong
 • Heren allround: Jan Blokhuijsen

Tickets NK schaatsen 2020: allround en sprint

Toegangskaarten voor deze Nederlandse kampioenschappen schaatsen zijn onder meer te verkrijgen bij de Primera Winkels, de website Schaatsen.nl en bij IJsstadion Thialf te Heerenveen. Kaarten voor de staantribunes kosten 15 euro. Deze staantribunes bevinden zich aan de noord- en zuidkant van de ijsbaan. Tickets voor een zitplaats op de westzijde kosten 27,50 euro. Tickets voor een plek op de zittribune aan de oostzijde kosten 42,50 euro. De oostzijde is de kant waar de finish van de schaatsbaan ligt, vandaar dat deze kaarten het duurst zijn.

Kwalificatietoernooi

De deelnemers aan dit NK schaatsen strijden niet alleen om de titels en medailles bij het NK Sprint 2020 en het NK allround 2020. Daarnaast gelden deze wedstrijden ook als kwalificatietoernooien voor het WK schaatsen 2020 (allround en sprint).

NK schaatsen live op tv

De Nederlandse kampioenschappen schaatsen (allround en sprint) worden in 2020 deels live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. De live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). In die uitzendingen is echter ook aandacht voor diverse andere sporten. Wie het NK schaatsen integraal live wil zien, kan dat doen via een livestream (meer info: zie verderop).

Tv-uitzending zaterdag 25 januari 2020

Hoe ziet het uitzendschema van de live tv-uitzendingen eruit? Op zaterdag 25 januari begint er om 13u10 een live tv-uitzending op NPO1 waarvan dit Nederlands kampioenschap één van de onderwerpen is, maar waarin ook aandacht is voor andere evenementen, zoals het EK shorttrack.

Tv-uitzending zaterdag 26 januari 2020

Op zondag 26 januari begint eveneens om 13u10 de uitzending van NOS Studio Sport met daarin weer veel aandacht voor het schaatskampioenschap. In die uitzending van zondagmiddag is er echter ook weer veel aandacht voor andere sporten, waaronder wederom het EK shorttrack en de finale van de wereldbeker veldrijden: de GP Adrie van der Poel (Hoogerheide).

Schaatsen live

Welke overige grote schaatsevenementen zijn in deze periode live te zien op tv of via een livestream? Op 7 en 8 februari kan men via een gratis livestream kijken naar de World Cup Schaatsen in Calgary (Canada). Van 13 februari tot en met 16 februari kan men het WK Afstanden in Salt Lake City (USA) live op tv en via een gratis livestream volgen. Van 28 februari tot en met 1 maart ken men live op televisie en via een gratis livestream kijken naar het WK schaatsen (Allround en Sprint) in Hamar.

Livestream NK schaatsen 2020 (allround en sprint)

Livestream NPO

Het NK schaatsen allround en sprint wordt in 2020 ook weer online via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men het Nederlands kampioenschap schaatsen ook live op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream wordt beschikbaar gesteld door NOS Studio Sport. De livestream van het NK schaatsen 2020 is totaal gratis. Hoe laat begint de livestream op beide dagen? Op zaterdag 25 januari staat het begin van de livestream gepland om 11u30. Deze livestream duurt tot circa 17u50. Op zondag 26 januari 2020 staat het begin van de livestream van de NOS gepland om 11u45. Net als op zaterdag duurt ook op zondag de livestream tot circa 17u50. De gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze gratis livestream ook bekijken via de NOS-app. Via deze livestream zijn in principe alle ritten van dit NK schaatsen live te zien. Wie dus het gehele kampioenschap live wil bekijken, kan dat wel via de livestream doen, maar niet op tv.

Alternatief: livestream Go App

De live tv-uitzendingen van het NK schaatsen 2020 kan men ook via een livestream bekijken met de Go App (online tv). Via deze applicatie kan men immers per livestream naar tv-zenders kijken. Zo kan men dus op 25 en 26 januari 2020 ook per livestream met die app kijken naar de live tv-uitzendingen van het Nederlands kampioenschap schaatsen. Let op: via deze livestream ziet men dus alleen maar de ritten die op tv live worden uitgezonden. Men ziet op de Go App niet de overige ritten, die wel te zien zijn via de livestream van de NOS. De specifieke Go App waarmee men tv via een livestream kan bekijken, is overigens alleen maar beschikbaar door abonnees van Ziggo. Zo'n livestream op de Ziggo Go App is beschikbaar in de gehele EU. Voor kijkers die geen klant zijn voor Ziggo en toch per livestream naar dit toernooi willen kijken is het geen ramp om deze app niet te hebben. Voor hen bestaat er immers de gratis livestream van de NOS. In tegenstelling tot de livestream van veel andere grote sportevenementen is deze livestream van dit specifieke schaatstoernooi bij de NOS normaal gesproken niet geo-restricted.

Livestream: NPO vs Go App

De livestream van de NOS heeft dus als voordeel boven de stream van de Ziggo Go App dat doorgaans meer op te zien is, dan alleen maar de live tv-uitzendingen. Dat geldt ook voor de NOS-livestream bij dit NK schaatsen. Op beide dagen begint de livestream van hen al eerder dan de live tv-uitzending. Dat eerste deel van het programma van dit NK schaatsen is dus wel op de livestream van de NOS te zien, maar niet op de stream van de Ziggo Go App. De gratis livestream van de NPO (NOS Studio Sport) is wat dat betreft voor schaatsliefhebbers dus te verkiezen boven een stream op de Ziggo Go App.

Livestream iTV-app

Bij KPN biedt men aan klanten met een abonnement op Interactieve Tv de mogelijkheid aan om via de iTV-app per livestream naar tv te kunnen kijken. Via die app kan men dus ook per livestream naar dit schaatskampioenschap kijken. Zo'n livestream op die app heeft voor KPN-klanten ongeveer dezelfde voor- en nadelen als een stream op de Go App voor Ziggo-klanten. Ook zo'n livestream op de iTV-app kan men dus in de hele EU bekijken. Op de stream van die iTV-app kan men echter, net als op de Go App, alleen de ritten live bekijken die op de televisiezenders te zien zijn. Op de livestream van de NOS kan men daarentegen elke rit live bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen NK schaatsen 2019 (allround en sprint)

Bij de heren won Hein Otterspeer het Nederlands kampioenschap sprint, voor Dai Dai Ntab en Lennart Velema. Bij de dames won Jutta Leerdam het sprintkampioenschap, voor Letitia de Jong en Sanneke de Neeling. Het NK allround werd bij de heren gewonnen door Douwe de Vries, voor Marcel Bosker en Chris Huizinga. Bij de dames werd het allroundkampioenschap gewonnen door Carlijn Achtereekte, voor Joy Beune en Esmee Visser.

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamSchaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamVan vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2020 wordt het EK schaatsen gehouden. Het EK vindt plaats in Thialf…
Schaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 december 2019 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 2…
NK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 27 december tot en met zondag 29 december 2019 staat het NK Afstanden schaatsen 2020 op het schaatsprogramma. Vo…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Sinds 1960 vindt er bijna elke vier jaar een strijd plaats tussen nationale voetbalteams. Het eerste Europese kampioensc…
Bronnen en referenties
 • https://thialf.nl/evenementen/evenementenkalender?news_id=697976
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_vrouwen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_mannen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_mannen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_vrouwen

Reageer op het artikel "NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!