Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestream

Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestream Op vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd in categorie Pro van de UCI Europe Tour. De Bredene Handzame Koksijde Classic 2020 zou live op tv en per livestream worden uitgezonden. De wedstrijd is echter afgelast vanwege het coronavirus.

Afgelast wegens coronavirus

Net als deze koers, zijn ook heel veel andere wielerwedstrijden afgelast vanwege het coronavirus. Sommige topkoersen uit het voorjaar krijgen mogelijk een nieuwe datum in het seizoen 2020, doch dit geldt niet voor deze wedstrijd in Bredene.

Geschiedenis van de Handzame Classic

Deze wielerkoers is een jonge, maar ambitieuze wedstrijd. De organisatoren hopen dat deze koers in de komende jaren uitgroeit tot een vooraanstaande Vlaamse koers. Hoewel deze wedstrijd pas sinds 2011 als een onafhankelijke wedstrijd bestaatn (oorspronkelijk onder de naam 'Handzame Classic'), zijn de organisatoren van deze koers beslist niet onervaren: voordat zij besloten om vanaf 2011 zelf een eendagswedstrijd te organiseren, organiseerden zij jarenlang één etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. Deze etappe finishte altijd in Handzame.

Erelijst

De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 door de Belg Steve Schets gewonnen. De Italiaan Francesco Chicci won in 2012 de twee editie. In 2013 ging de zege naar de Belg Kenny Dehaes. Luka Mezgec uit Slovenië won de Handzame Classic in 2014. In 2015 werd deze koers gewonnen door de Belg Gianni Meersman. In 2016 pakte de jonge Slowaak Erik Baška de zege in de Handzame Classic. In 2017 werd deze koers gewonnen door de Noor Kristoffer Halvorsen. In 2018 won de Colombiaans sprinter Hodeg deze koers. In 2019 ging de deze naar de Duitser Pascal Ackermann.

Op de erelijst die de organisatie van de Handzame Classic verspreidt, staan ook winnaars vermeld achter edities van de Handzame Classic van 2002 t/m 2004 en van 2006 t/m 2010. In werkelijkheid gaat dit echter niet om winnaars van de eendagswedstrijd 'Handzame Classic', maar om winnaars van de etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen die in Handzame finishte.

De Handzame Classic was in 2016 en 2017 een onderdeel van het regelmatigheidsklassement Napoleon Games Cycling Cup. Voor dit klassement tellen tien Belgische wedstrijden mee. Met ingang van 2018 is de organisatie van de Handzame Classic echter een meer zelfstandige weg in gegaan en is men geen onderdeel meer van de Napoleon Games Cup.

UCI-categorie

Deze Vlaamse wielerwedstrijd is met ingang van het seizoen 2018 gepromoveerd binnen de UCI Europe Tour: het was een koers van categorie 1.1, maar is gepromoveerd naar categorie 1.HC (Hors Categorie), wat de hoogste categorie van de Europe Tour is. Dat is dus één categorie onder de UCI World Tour. In 2020 is de naam van die catgeorie veranderd in 'Pro Classic'.

Parcours: Bredene - Koksijde

Route: Bredene - Heuvelland - De Moeren - Koksijde

Hoe ziet het parcours van de Bredene Koksijde Classic eruit in 2020? Het parcours heeft in 2020 een lengte van circa 200 kilometer. De start is in Bredene, nabij het Staf Versluyscentrum. Vervolgens rijden de renners via onder meer De Haan, Nieuwpoort, Diksmuide en Dranouter richting het Heuvelland. Daar rijdt het peloton twee keer een grote ronde. In de eerste ronde beklimmen zij onder meer de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Sulferberg en de Scherpeberg. In de tweede ronde beklimmen ze nogmaals de Monteberg, de Kemmelberg en de Rodeberg. Vervolgen rijden de renners richting De Moeren, een polderstreek die berucht is omdat er tijdens wielerwedstrijden vaak waaiervorming plaatsvindt. Tot slot rijden de renners drie plaatselijke rondes van 12 kilometer in Koksdijde. De finish is aan de Ter Duinenlaan te Koksijde.

Voorbeschouwing: karakterisering van het parcours

Wat is het karakter van het parcours van deze koers? Het is een typische Vlaamse wedstrijd, met diverse kasseistroken en korte hellingen. Daarnaast kan de wind (met name in De Moeren) een grote rol spelen in het wedstrijdverloop. Alles bij elkaar is het parcours op papier echter wel wat minder zwaar dan dat van veel andere Vlaamse voorjaarskoersen. Met name als het goed weer is (als er bijvoorbeeld geen sterke wind staat in De Moeren en de kasseistroken ook goed berijdbaar zijn) is er bij deze wedstrijd een grotere kans op een massasprint dan bij de meeste Vlaamse koersen.

Naamgeving: Handzame Classic of Bredene Koksijde Classic

Van origine heette deze wedstrijd de 'Handzame Classic'. In 2018 kreeg deze koers de naam 'Bredene - Handzame Classic'. In 2019 heette de wedstrijd de Bredene-Handzame-Koksijde Classic. In is de naam veranderd in de Bredene-Koksijde Classic. In de praktijk gebruiken velen anno 2020 nog de oude naam van deze koers: de Handzame Classic, hoewel dat dorp reeds sinds 2019 dus niet meer de start- of finishplaats van deze koers is.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Bredene-Koksijde Classic 2020

Welke bekende deelnemers staan op de startlijst van de Bredene-Koksijde Classic? Op de voorlopige startlijst staan onder meer de volgende World Tour Teams: BORA Hansgrohe, Lotto-Soudal, Deceuninck-Quick Step, CCC, Trek-Segafredo, UAE-Team Emirates, NTT Pro Cycling Team, Ineos, Israel Start-Up Nation, Team Sunweb en Groupama-FDJ. Als de definitieve deelnemerslisjt met rugnummers bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live op tv: Sporza en Eurosport

De Bredene - Koksijde Classic 2020 is live op tv te zien bij Sporza (VRT). De uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één. De live tv-uitzending van de Bredene-Koksdije Classic begint bij Sporza 's middags om 15u30. Deze Belgische wielerkoers wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending begint op de zender Eurosport 1 eveneens om 15u30.

Niet meer op VTM

Diverse voorgaande edities van deze koers werden live op tv en via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval.

Live wielrennen

Naar welke andere koersen kunnen wielerliefhebbers in deze periode live op tv en online via de livestream kijken? Op zaterdag 21 maart kan men live op tv en via de livestream kijken naar Milaan-Sanremo. Van 23 maart tot en met 29 maart is live de Ronde van Catalonië (Volta a Catalunya) te volgen. Op 25 maart wordt Brugge-De Panne (ex-3daagse) live uitgezonden. Op vrijdag 27 maart is de E3 Prijs Harelbeke (BinckBank Classic 2020) live te zien op tv en via de livestream.

Livestream Bredene-Koksijde Classic 2020 op 20 maart

Livestream bij Sporza

De Handzame Classic 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met deze livestream kan men de Bredene-Handzame-Koksijde Classic op vrijdag 20 maart 2020 live bekijken op een computer (of smartphone). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt die livestream van Bredene-Koksijde Classic op de wedstrijddag onder meer via het menu 'Nu Live'. Ook is de livestream van Bredene-Koksijde te vinden op die middag in de rubriek 'Wielrennen' van hun website. Het is een gratis livestream. Deze gratis livestream van is echter geo-restricted, zodat men deze Sporza-stream van de Handzame Classic alleen in België kan bekijken. De gratis livestream van de Handzame Classic 2020 begint bij Sporza om 15u30. De livestream is ook te vinden op de gratis Sporza App.

Livestream Bredene-Koksijde bij Eurosport

Er is ook een officiële livestream van de Handzame Classic die verzorgd wordt door Eurosport. Die livestream is op de middag van 20 maart 2020 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient echter een betaald abonnement op de te hebben op die livestream te kunnen bekijken. De livestream van Eurosport is zowel Nederland als België te bekijken. Op de Eurosport Player begint de livestream van de Bredene-Handzame Classic 2020 om 15u30. Via die app is de stream van de uitzending van de wedstrijd ook integraal terug te kijken.

Livestream Bredene-Koksijde Go App

Men kan op de middag van 20 maart 2020 deze koers ook bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze dienst van Ziggo kan men de Sporza-uitzending van deze koers legaal per livestream in de gehele EU bekijken. Dit dus in tegenstelling tot de site van Sporza zelf, waarop men immers alleen in België de livestream mag bekijken.

Livestream van Bredene-Handzame-Koksijde via NLziet? Neen

Kan men de Bredene Handzame Koksijde Classic 2020 ook via een livestream bij NLziet bekijken? Nee, de Bredene Koksijde Classic is niet live te zien op een zender die men op die app per livestream kan bekijken.

Livestream Bredene-Koksijde via de iTV-app

Deze wedstrijd kan men op 20 maart 2020 ook via een livestream bekijken op de iTV-app. Om via die app via een livestream naar televisie-uitzendingen te kunnen kijken, dient men een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij het Nederlandse KPN. De mogelijkheden van deze app is grotendeels vergelijkbaar met de mogelijkheden die de Go App van Ziggo biedt voor mensen om per livestream naar tv te kijken. Men kan op die iTV-app dus dezelfde zenders per livestream bekijken op een smartphone, als op het tv-toestel. Elke livestream is met de iTV-app in de hele EU te bekijken. Via iTV-app kan men de koers van Bredene naar Koksijde bekijken op een livestream van Sporza (kanaal: VRT één). Men kan er echter ook voor kiezen om deze koers van Bredene naar Koksijde op die app te bekijken via een livestream van Eurosport.

Livestream FloBikes? Neen

Is de koers Bredene-Handzame-Koksijde in 2020 ook per livestream te bekijken bij FloBikes? Neen, deze wielerdienst van FloSports biedt in 2020 niet een livestream aan van deze Vlaamse voorjaarskoers.

Voorgaande editie: Uitslag Bredene-Koksijde Classic 2019

 1. Pascal Ackermann (Dui)
 2. Kristoffer Halvorsen (Noo)
 3. Alvara José Hodeg (Col)
 4. Szymon Sajnok (Pol)
 5. Thimoty Dupont (Bel)
 6. Sasha Weemaes (Bel)
 7. Lawrence Naesen (Bel)
 8. Simone Consonni (Ita)
 9. Thomas Boudat (Fra)
 10. Rudy Barbier (Fra)

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…
Voetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamOp woensdag 14 oktober 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…
Atje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssportAtje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssportAtje Keulen-Deelstra was dé allround schaatskampioene uit de jaren 70 die het multitasken tot kunst had verheven. Ze was…
Bronnen en referenties
 • http://sportmagazine.knack.be/sport/belga-sport/zeven-worldtourteams-in-handzame-classic/article-4000254367802.htm
 • http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/1586829/2013/02/27/Handzame-Classic-en-Handzame-Challenge-moeten-begrip-worden.dhtml
 • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-handzame-classic-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t4723-u281-m150863-v1.html
 • http://www.handzameclassic.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.wielerland.nl
 • http://www.cqranking.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!