InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland 2018, live op tv

Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland 2018, live op tv

Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland 2018, live op tv Op zaterdag 13 oktober 2018 wordt de tweede editie van de Tacx Pro Classic verreden. In het verleden stond deze koers bekend onder de naam Ronde van Zeeland. Deze Nederlandse wielerkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Tacx Pro Classic op het internet te volgen via een livestream. Diverse World Tour Teams behoren tot de deelnemers aan deze wedstrijd. Het parcours van de Tacx Pro Classic begint op Walcheren en eindigt bij Neeltje Jans.

Geschiedenis

Deze Zeeuwse koers is ontstaan uit een fusie van twee Zeeuwse wielerkoersen: de Ronde van Midden-Zeeland en het OZ Wielerweekend. Daarna is deze fusiewedstrijd nog diverse malen van naam veranderd. Hieronder vindt u korte beschrijvingen van de geschiedenis van de Ronde van Zeeland en van de wedstrijden die de voorlopers van deze koers waren.

Ronde van Midden-Zeeland

De Ronde van Midden-Zeeland was een eendagswedstrijd die voor het eerst werd verreden in 1959. Oorspronkelijk was het een amateurkoers, maar sinds 1974 was het een profkoers. Deze profronde werd in de loop der jaren gewonnen door veel grote coureurs, waaronder Gerrie Knetemann (1978 en 1980), Jan Raas (1983), Fedor den Hertog (1976), Freddy Maertens (1977), Jean Paul van Poppel (1987), Jelle Nijdam (1988 en 1996), Jeroen Blijleven (1995), Erik Zabel (1998) en Robbie McEwen (2002). Deze wedstrijd eindigde vaak in een massasprint (zoals ook te zien is aan het grote aantal befaamde sprinters op de erelijst), doch er was ook zeer regelmatig een spectaculair koersverloop te zien, doordat de heftige Zeeuwse wind ervoor zorgde dat het peloton in waaiers uiteen viel. De Profronde van Midden-Zeeland kreeg in latere jaren als officiële naam de 'Delta Profronde', als verwijzing naar de hoofdsponsor van de koers, het energiebedrijf Delta.

OZ Wielerweekend

Het OZ wielerweekend was een meerdaagse wielerwedstrijd die verreden werd in Zeeuws Vlaanderen. De eerste editie vond plaats in 1988. De wedstrijd heette toen nog ‘Wielerweekend Zeeuws-Vlaanderen'. Pas later kreeg de koers de naam 'OZ Wielerweekend', als verwijzing naar de naam van de hoofdsponsor, de zorgverzekeraar OZ.

Oorspronkelijk was dit wielerweekend in Zeeuws Vlaanderen het een amateurwedstrijd, maar toen midden jaren negentig in de wielerwereld de strikte scheiding tussen profs en amateurs verdween, gingen er ook profs meedoen aan deze koers. De tijdrit speelde vaak een belangrijke rol in de strijd om de overwinning in deze rittenkoers. Op de erelijst staan dan ook heel wat sterke tijdrijders, zoals Patrick van Dijken, Wilco Zuijderwijk, Bert Roesems en Jens Mouris. Rick Flens is de enige coureur die erin slaagde om deze wedstrijd meermaals te winnen. Hij won het OZ Wielerweekend in 2003 en 2005.

Fusie: Delta Tour Zeeland

De organisatoren van de beide grote Zeeuwse wielerkoersen, de Profronde van Midden-Zeeland en het OZ wielerweekend, besloten om met ingang van 2008 met elkaar te gaan fuseren. Samen zouden zij een nieuwe rittenkoers organiseren, die als naam kreeg de Delta Tour Zeeland. Van 2008 tot en met 2011 werd deze driedaagse rittenkoers georganiseerd. De Australiër Chris Sutton won de eerste editie, de Amerikaan Tyler Farrar won in 2009 en 2010, en de Duitser Marcel Kittel won deze koers in 2011.

Ronde van Zeeland Seaports

In 2011 werd duidelijk dat bedrijf Delta het sponsorcontract met de Delta Tour Zeeland niet zou verlengen. Daarop besloot de organisatie van de wedstrijd om in een afgeslankte vorm verder te gaan: voortaan zou het niet meer een meerdaagse koers, maar een eendagswedstrijd zijn. In november 2011 werd er een nieuwe hoofdsponsor voor de wedstrijd gepresenteerd: Zeeland Seaports. De nieuwe naam van de wedstrijd was daarom Ronde van Zeeland Seaports.

De Zuid-Afrikaan Reinardt Janse Van Rensburg was in 2012 de winnaar van de eerste editie van deze eendagswedstrijd. In 2013 won de Duitse topsprinter André Greipel de Ronde van Zeeland. In 2014 pakte de sprinter Theo Bos de zege. In 2015 zegevierde Iljo Keisse in deze Zeeuwse koers.

Tacx Pro Classic

In 2016 werd deze wedstrijd niet verreden. Op 2017 maakte deze Zeeuwse koers echter zijn comeback op de internationale profkalender. De nieuwe hoofdsponsor is Tacx. Ook heeft de koers een nieuwe plek op de kalender: hij wordt niet meer in de zomer, maar in het najaar gehouden. De wedstrijd heeft grote ambities: men wil de tweede grote eendagskoers van Nederland worden, na de Amstel Gold Race.

Parcours 2018

De Tacx Pro Classic 2018 gaat van start op het Abdijplein in Middelburg. De finish ligt bij Neeltje Jans, de locatie waar in 2015 een etappe van de Tour de France finishte. De route heeft een lengte van circa 200 kilometer. Doordat men ervoor gekozen heeft om veelvuldig over grote dammen en grote bruggen te rijden (gecombineerd met de sterke wind die daar vaak waait), geeft het parcours van deze koers in theorie veel kansen voor waaiervorming.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze Ronde van Zeeland? Hieronder vindt u een overzicht van alle teams die op de deelnemerslijst van deze Zeeuwse koers staan. Oorspronkelijk zou ook QuickStep deelnemen aan deze wedstrijd. Dit Belgische World Tour Team moest helaas enkele dagen voor de start van deze koers afzeggen.

World Tour Teams:

 • TEAMLottoNL-Jumbo
 • Lotto Soudal
 • EF Education First

ProContinentale Teams:

 • Direct Energie
 • Cofidis
 • Wanty Groupe Gobert
 • Team Roompot
 • Veranda’s Willems-Crelan
 • Sport Vlaanderen

Continentale Teams:

 • Delta Cycling Rotterdam
 • BEAT Cycling Club
 • Cibel Cebon
 • DESTIL Parkhotel Valkenburg
 • Sunweb Development
 • Vlasman
 • Alecto
 • Metec TKH
 • Monkey Town
 • SEG Racing Academy Team

Live op tv

Deze Zeeuwse profwielerwedstrijd wordt live op tv uitgezonden door Omroep Zeeland. Hun live-uitzending begint op zaterdagmiddag 13 oktober om 16u00.

Live wielrennen op tv

13 oktober is een drukke tv-dag voor wielerliefhebbers. Op die dag zijn live op tv (en online per livestream) ook de volgende wedstrijden bij diverse omroepen te zien: de Ronde van Lombardije, de Brico Cross Lokeren en de Ronde van Turkije.

Livestream

De Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland is ook op het internet live via een stream te volgen. Er is een livestream beschikbaar op de facebookpagina van de organisatie 'Fietsen in Zeeland'. Dit is een gratis livestream. Daarnaast is er waarschijnlijk ook een livestream te vinden op de website van Omroep Zeeland.

Uitslag Tacx Pro Classic 2018

 1. Peter Schulting
 2. Dries de Bondt
 3. Jerome Baugnies
 4. Jelle Wallays
 5. Dimitir Claeys

Voorgaande editie: uitslag Tacx Pro Classic 2017 - Ronde van Zeeland

 1. Timo Roosen
 2. Taco van der Hoorn
 3. Dylan Groenewegen
 4. Moreno Hofland
 5. Dimitri Claeys
 6. Coen Vermeltfoort
 7. Robin Stenuit
 8. Michael van Staeyen
 9. Christophe Noppe
 10. Floris Gerts

Lees verder

© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bronnen en referenties
 • https://www.tacxproclassic.nl/parcours/
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/13126_drie_wt-teams_in_tacx_pro_classic.html
 • http://www.dewielersite.net
 • http://pzc.nl
 • http://omroepzeeland.nl
 • http://www.rondevanzeelandseaports.nl/
 • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-ronde-van-zeeland-seaports-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t6935-u281-m163474-v1.html

Reageer op het artikel "Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland 2018, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!