Zesdaagse van Gent 2021

Zesdaagse van Gent 2021 Van dinsdag 16 november tot en met zondag 21 november 2021 staat de 78e editie van de Zesdaagse van Gent op de kalender. Deze Belgische baanwielerwedstrijd vindt jaarlijks plaats op de piste van 't Kuipke, bij het Citadelpark te Gent. De slotdag van dit evenement (21 november 2021) is live op tv en via een livestream te volgen.

Coronavirus: geen zesdaagse in 2020

In 2020 stond deze wedstrijd oorspronkelijk op de kalender in de periode van dinsdag 17 november tot en met zondag 22 november. Vanwege het coronavirus gaat de wedstrijd in 2020 echter niet door.

Geschiedenis

De eerste editie van de Zesdaagse van Gent werd georganiseerd in 1922. Deze wedstrijd vond plaats op een demontabele wielerpiste, die voor dit evenement tijdelijk in het Feest- en Florarliënpaleis was opgebouwd. In 1927 kreeg Gent bij het Citadelpark een nieuwe, vaste wielerpiste. Deze indoor wielerbaan had een lengte van 160 meter. Vanwege de steile bochten kreeg deze piste als bijnaam Het Kuipke. Voortaan hoefde er dus niet meer een tijdelijke piste opgebouwd te worden, maar kon men de Gentse zesdaagse op deze vaste baan organiseren.

Het ging in de jaren twintig en dertig echter niet erg glorieus met het organisatiecomité van de zesdaagse van Gent. Nadat men in 1927 voor het eerst de wielerzesdaagse op de nieuwe, vaste baan kon organiseren, moest men daarna tot 1936 wachten, voordat men eindelijk weer een zesdaagse in Gent kon organiseren. Daarna vond er in 1937 wederom een zesdaagse plaats, doch hierna moest men tot 1947 wachten, tot er weer een zesdaagse van Gent verreden kon worden.

Wederopstanding

Voor de Tweede Wereldoorlog leidde de organisatie van de zesdaagse van Gent dus een tamelijk kwakkelend bestaan, maar in de decennia na de Tweede Wereldoorlog is deze zesdaagse uitgegroeid tot één van de mooiste en gezelligste sportevenementen van Vlaanderen. Terwijl veel andere grote zesdaagsen in de loop der tijd ten onder zijn gegaan, is de Zesdaagse van Gent qua populariteit steeds meer een succesverhaal geworden.

Brand

Begin jaren zestig had men nog wel met een gigantische tegenslag te maken: in november 1962 werd de wielerbaan door een grote brand verwoest. Hierdoor kon in 1962, 1963 en 1964 geen zesdaagse van Gent georganiseerd worden. Uiteindelijk werd er toch weer een nieuwe indoor wielerbaan in Gent gebouwd (die wederom als bijnaam het Kuipke kreeg), zodat er sinds 1965 weer jaarlijks een Zesdaagse van Gent plaats kon vinden.

Patrick Sercu Superstar

De succesvolste renner uit de historie van de zesdaagse van Gent is Patrick Sercu. Hij won deze zesdaagse elf keer. Na zijn actieve carrière als wielrenner bleef hij decennialang een hoofdrol spelen in de mondiale baanwielersport, onder meer als manager en wedstrijdleider bij veel zesdaagsen waaronder ook de Zesdaagse van Gent. Hij was de Keizer van het Kuipke. Sercu werd op 27 juni 1944 geboren in Roeselare. Hij overleed in die plaats op 19 april 2019.

Deelnemers: startlijst Zesdaagse van Gent 2021

Welke deelnemers staan in 2021 op de startlijst van dit evenement? Zodra dat bekend is, wordt hier de deelnemerslijst geplaatst.

Tv: Sporza

Tijdens de journaals en sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep (Sporza), wordt er weer ruim aandacht besteed aan de Zesdaagse. Op de slotdag zendt Sporza tijdens haar middaguitzending op de Vlaamse zender één verschillende onderdelen van de zesdaagse live uit.

Livestream Zesdaagse van Gent 2021

Livestream Sporza

De slotdag van de Zesdaagse van Gent is ook online live te volgen via een livestream. Er wordt op die zondagmiddag 21 november onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Deze livestream van de Zesdaagse van Gent is bij Sporza beschikbaar vanaf circa 13u35. Met die livestream kan men dus op de computer of via een smartphone live naar de slotmiddag van de Zesdaagse van Gent kijken. Het is een geheel gratis livestream. Deze gratis livestream van de slotdag van deze baanwielerwedstrijd is op 17 november te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van dit baanwielerevenement bekijken via de Sporza Go App. Helaas is de officiële livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent wel geo-restricted, wat inoudt dat men deze stream alleen in België mag bekijken. Voor kijkers in Nederland is deze livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent 2021 officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Eurosport?

Is er ook een livestream van die slotdag te vinden op de Eurosport Player? In 2018 boden zij een livestream van de slotdag van deze zesdaagse aan. In 2019 en 2020 hebben zij echter niet een livestream van deze wedstrijd. In tegenstelling tot de stream van Sporza was de livestream van Eurosport in 2018 overigens niet gratis. Om die livestream van Eurosport te bekijken van de Zesdaagse van Gent, diende men een abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App

Ook is het mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream op zondag 21 november 2021 naar de slotdag van dit evenement te kijken. Via de Go App kunnen klanten van digitale tv bij Ziggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook de zender VRT één, waarop dit evenement live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app (dus ook van deze uitzending van Sporza) is in de hele EU te bekijken. Zo kan men als klant van Ziggo dus geheel legaal alsnog per livestream in Nederland (of een ander EU-land) naar de tv-uitzending van Sporza kijken, ondanks dat de officiële livestream van Sporza buiten België geo-blocked is.

Livestream via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen per livestream naar televisie kijken via de iTV-app. Zij kunnen middels die app op zondagmiddag 21 november 2021 dus ook per livestream naar de tv-uitzending van dit baanwielerevenement kijken. Op die app kan men namelijk per livestream naar de zender VRT één kijken, waarop dit wielerevenement live te zien is. De iTV-app is (net als de hierboven genoemde Go App van Ziggo) een dienst waarop elke livestream in de hele EU te bekijken is.

Deze iTV-app van KPN is overigens vooral bedoeld voor mensen die een livestream op hun telefoon (smartphone) willen bekijken. Daarnaast is hij ook geschikt om een livestream op een tablet te bekijken. Wie een livestream echter op een desktop computer (of laptop of notebook) wil bekijken, kan daar beter de site van Interactieve Tv van KPN voor gebruiken. Ook via die site kan elke klant van KPN per livestream naar alle zenders van zijn tv-pakket kijken, waaronder dus ook VRT één.

Livestream FloBikes? Neen

Is deze Gentse wielerzesdaagse ook per livestream te volgen bij FloBikes? Neen, deze Noord-Amerikaanse streamingdienst biedt niet een livestream aan van deze koers. De Six Days of London waren wel per livestream bij hen te zien, maar zij hebben dus niet een stream van dit Belgische baanwielerevenement.

Voorgaande editie: uitslag Zesdaagse van Gent 2019

 1. De Ketele/Ghys (Bel) 301 punten
 2. De Buyst/Van der Sande (Bel) 296 p.
 3. Kluge/Reinhardt (Dui) 212 p.
 4. Cavendish/Keisse (UK/Bel) 268 p. en op 1 ronde
 5. Van Schip/Havik (Ned) 299 p. +2 r.
 6. Vergaerde/Hesters (Bel) 211 p. +11 r.
 7. Hester/Van den Bossche (Den/Bel) 116 p. +17 r.
 8. Rickaert/Pieters (Bel/Ned) 111 p. +22 r.
 9. De Vylder/Stroetinga (Bel/Ned) 87 p. +22 r.
 10. Kneisky/Frederiksen (Fra/Den) 199 p. +26 r.
 11. Scartezzini/De Pauw (Ita/Bel) 168 p. +32 r.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
EK indoor atletiek 2021, live tv en livestreamEK indoor atletiek 2021, live tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden in 2021 georganiseerd in Torun (Polen). Het EK begint op vrijdag 5 m…
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…

Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidGolfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidNog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leer…
Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpasPer 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012…
Bronnen en referenties
 • http://www.z6sdaagse.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.hln.be
 • http://www.sporza.be
 • http://www.gva.be

Reageer op het artikel "Zesdaagse van Gent 2021"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!