InfoNu.nl > Sport > Overige sport > UAE Tour 2019 (UCI World Tour), live op tv en livestream

UAE Tour 2019 (UCI World Tour), live op tv en livestream

UAE Tour 2019 (UCI World Tour), live op tv en livestream Van zondag 24 februari tot en met zaterdag 2 maart 2019 wordt in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie tussen twee koersen: de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. Op de startlijst van de UAE Tour 2019 staan veel prominente Europese deelnemers. Deze koers is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. De Dubai Tour 2019 is deels live op tv te zien. Daarnaast is de Dubai Tour echter ook online via de livestream te volgen.

Wielrennen in het Midden-Oosten

Het is in de mode gekomen bij topwielrenners, om als voorbereiding op het Europese wegwielerseizoen in het Midden Oosten te gaan koersen. Een belangrijk argument daarvoor is natuurlijk dat het weer daar in februari doorgaans heel wat aangenamer is dan in Europa. Daarnaast zijn deze koersen ook qua organisatie, hotels, enzovoort, vaak goed in orde. De eerste koers in het Midden-Oosten die tot de favoriete voorbereidingswedstrijden van de Europese toppers ging behoren was de Ronde van Qatar, die in 2002 voor het eerst werd georganiseerd. In 2010 kwam daar de Ronde van Oman bij. Zowel de Ronde van Qatar als de Ronde van Oman werden georganiseerd door ASO, het Franse bedrijf dat onder meer ook de Tour de France organiseert.

RCS: Dubai Tour

In 2014 is er een nieuwe interessante profkoers in het Midden-Oosten bijgekomen, de Ronde van Dubai (de officiële internationale naam van deze koers is Dubai Tour, doch deze wedstrijd wordt ook vaak Tour of Dubai genoemd, of de Dubai Cycling Tour). Deze nieuwe wielerkoers wordt echter niet door ASO georganiseerd, maar door RCS, het bedrijf dat onder meer ook de Tirreno-Adriatico, de Giro d'Italia en Milaan-San Remo organiseert.

De eerste editie van de Dubai Tour werd in 2014 gewonnen door Taylor Phinney. Mark Cavendish pakte in 2015 de eindzege. Marcel Kittel won in 2016 en 2017. Elia Viviani won deze rittenkoers in 2018.

RCS: Abu Dhabi Tour

Sinds 2015 organiseerde RCS ook een andere profkoers in het Midden-Oosten: de Abu Dhabi Tour. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door Esteban Chaves. In 2016 won Tanel Kangert. In 2017 promoveerde deze koers naar de UCI World Tour, de mondiale eredivisie van het profwielrennen. Dat jaar pakte Rui Costa de eindzege. In 2018 won Alejandro Valverde deze koers.

Fusie Dubai Tour en Abu Dhabi Tour: UAE Tour

Beide rittenkoersen die de RCS in het Midden-Oosten organiseerde, de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour, besloten om met ingang van 2019 te gaan fuseren. De nieuwe naam van wedstrijd is de UAE Tour. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour, aangezien het de World Tour-licentie van de Abu Dhabi Tour heeft overgenomen.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE/UAE)

De Verenigde Arabische Emiraten is een land aan de oostkant van het Arabisch Schiereiland. Het telt anno 2019 circa 6 miljoen inwoners. In Nederland is de afkorting van de naam van dit land V.A.E. Internationaal gebruikt men doorgaans de Engelse afkorting UAE (United Arabic Emirates). Het land bestaat uit zeven emiraten. De belangrijkste daarvan zijn Dubai en Abu Dhabi.

Dubai

Dubai is één van de zeven Emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. De hoofdstad van dit emiraat heet eveneens Dubai. Het emiraat heeft ruim twee miljoen inwoners. Opvallend genoeg zijn daaronder maar liefst anderhalf miljoen mannen. Dit komt doordat veel mannen uit andere landen naar Dubai zijn getrokken om daar te gaan werken. In Dubai zijn buitengewoon grote inkomensverschillen. Het beeld van Dubai wordt voor de buitenwereld vaak bepaald door de zeer rijke elite, maar daar tegenover staat dat ook een groot deel van de bevolking het moet doen met een inkomen van omgerekend slechts honderd of enkele honderden euro's paar maand. Dit geldt met name voor veel gastarbeiders.

Vergeleken met de omringde landen heeft Dubai relatief beperkte oliereserves. Dat Dubai de laatste decennia toch een buitengewoon sterk groeiende economie heeft en een zeer rijke elite, is onder meer te danken aan de goede strategische ligging van Dubai, tussen diverse florerende oliestaten. Het Dubai International Airport, behoort qua internationale passagiers bijvoorbeeld tot de top 5 van drukste luchthavens ter wereld. Dubai is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest vanwege veel zeer ambitieuze bouwprojecten. Het gebouw Burj Khalifa in de stad Dubai is 828 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw ter wereld. Het emiraat Dubai is ruim 4000 vierkante kilometer groot en daarmee is het iets kleiner dan bijvoorbeeld de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Abu Dhabi

Het emiraat dat qua oppervlakte het grootst is en waar zich de meeste olie bevindt is Abu Dhabi. Dit emiraat telt anno 2019 circa 3 miljoen inwoners. De hoofdstad van dit emiraat heeft eveneens als naam Abu Dhabi.

UAE Tour 2019: rittenschema, parcours

De UAE Tour bestaat in 2019 uit zeven etappes. De openingsrit is een ploegentijdrit. Er staan twee 'bergritten' op het programma. Daarnaast is ook de vierde etappe interessant, waarvan de finish op de Hatta Dam ligt. Hieronder vindt u het etappeschema van deze rittenkoers in de Verenigde Arabische Emiraten.

Rittenschema UAE Tour: parcours 2019

 • Zo. 24 feb, rit 1: Hudariyat Island Hudariyat Island 16 km (ploegentijdrit)
 • Ma. 25 feb, rit 2: Yas Mall Abu Dhabi 184 km
 • Di. 26 feb, rit 3: Al Ain Jebel Hafeet 177 km (bergrit)
 • Wo. 27 feb, rit 4: Dubai Hatta Dam 205 km (heuvelrit)
 • Do. 28 feb, rit 5: Sharjah Khor Fakkan 181 km
 • Vr. 1 maart, rit 6: Ajman Jebel Jais 160 km (bergrit)
 • Za. 2 maart, rit 7: Dubai Dubai 154 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers van de UAE Tour 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers bij deze Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten? Deze wielerkoers in het Midden-Oosten heeft een buitengewoon sterke startlijst. Op de voorlopige deelnemerslijst staan onder meer Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Marcel Kittel. Oorspronkelijk stond ook Chris Froome op deze startlijst, maar hij heeft uiteindelijk besloten om deze wedstrijd toch niet te rijden.

Startlijst: teams

Er doen 20 ploegen mee aan de UAE Tour 2019. Alle 18 World Tour-teams staan op de deelnemerslijst van deze wedstrijd. Daarnaast hebben twee ProContinentale Teams wildcards gekregen van de organisatie: Gazprom-RusVelo en Novo Nordisk.

Live op tv: Eurosport

De UAE Tour wordt live uitgezonden worden door Eurosport. Eurosport, The Home of Cycling, heeft een sterke band met RCS, het organisatiebureau dat de UAE Tour organiseert. Bij veel koersen van de RCS, waaronder UAE Tour en de Giro d'Italia, heeft Eurosport de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor Nederland en België. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv-uitzendingen. De openingsrit is niet live op tv bij Eurosport (wegens een overvolle programmering), maar wordt wel op diezelfde middag door hen uitgebreid uitgezonden. (De openingsrit wordt (vanaf 12u00) wel live uitgezonden via hun livestream.) De overige ritten worden wel allen live door hen uitgezonden op zowel de tv-zender Eurosport 1 als ook via de livestream op de Eurosport Player.

Uitzendschema: UAE Tour 2019 live op Eurosport

 • Zo. 24 februari: 13u30 op Eurosport 1 (uitgebreide samenvatting, geen live tv-uitzending)
 • Ma. 25 februari: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream (Eurosport Player)
 • Di. 26 februari: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 27 februari: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 28 februari: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 1 maart: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 2 maart: 12u00 op Europort 1 en livestream

Live wielrennen

Begin maart 2019 gaat ook in Vlaanderen wegwielerseizoen weer van start. De twee wielerkoersen van het traditionele Vlaamse openingsweekend worden ook live op tv uitgezonden: de Omloop het Nieuwsblad (2 maart) en Kuurne-Brussel-Kuurne (3 maart).

Livestream UAE Tour 2019

Livestream Eurosport

De UAE Tour 2019 is bij Eurosport via een livestream online te volgen. Met deze stream kan men live de ritten van deze Arabische rittenkoers volgen op een smartphone of computer. De officiële livestream voor België en Nederland bevindt zich van 24 februari tot en met 2 maart de Eurosport Player App. Men dient echter wel een abonnement te hebben op de Eurosport Player om deze livestream te kunnen gebruiken. De livestream begint op alle dagen om 12u00. De openingsrit van de UAE Tour is de enige rit die wel live te zien is op de livestream, doch niet op tv. (Op tv wordt deze rit pas vanaf 13u30 uitgezonden.) De overige ritten zijn tegelijkertijd op tv en op de livestream te bekijken.

Livestream Go App

De etappes van de UAE Tour kan men in 2019 ook live bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Alle etappes worden immers uitgezonden op de zender Eurosport 1 en die is online ook te bekijken via een livestream op deze Go App. Die applicatie is bedoeld voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Men kan hierop per livestream naar elke zender van het standaardpakket van Ziggo kijken. Tot die zenders die men per livestream kan bekijken behoort dus ook deze sportzender.

Uitslagen UAE Tour 2019

Deze ronde begon met een ploegentijdrit, die gewonnen werd door het Nederlandse team Jumbo-Visma. De tweede etappe eindigde in een massasprint, waarin Gaviria de ritzege pakte. De derde etappe werd gewonnen door Alejandro Valverde. De vierde rit werd door Caleb Ewan gewonnen. In de vijfde rit ging de overwinning naar Elia Viviani. De zesde etappe werd gewonnen door Primoz Roglic. De slotrit werd gewonnen door Sam Bennett.

De Sloveen Primoz Roglic, die als kopman van Jumbo-Visma van start was gegaan, pakte reeds in de openingsrit (ploegentijdrit) de leiderstrui. Hij zou in de rest van deze ronde de leiding in het algemeen klassement niet afstaan. Valverde werd tweede in het eindklassement, voor Gaudu en Buchmann. De beste Nederlander in het eindklassement was Wilco Kelderman op de vijfde plek. Tom Dumoulin eindigde als zesde. De beste Belg in het algemeen klassement was Laurens de Plus. Ondanks dat hij tijdens deze koers heel veel werk verzette voor zijn kopman Roglic, eindigde De Plus toch nog op een mooie negende plek in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingnews.com/news/cavendish-cancellara-kittel-and-sagan-to-ride-the-inaugural-dubai-tour
 • http://www.demorgen.be/dm/nl/1001/Wielrennen/article/detail/1756304/2013/12/11/Wielertoppers-present-in-ambitieuze-Ronde-van-Dubai.dhtml
 • http://www.dubaitour.com/
 • http://www.rcssport.it/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "UAE Tour 2019 (UCI World Tour), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!