InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestream

Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestream

Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestream Op zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klassieker. De Ronde van Lombardije is een onderdeel van de UCI World Tour 2018. Deze Italiaanse najaarsklassieker is live te zien op tv. Ook is het mogelijk om op het internet de Ronde van Lombardije via een livestream te bekijken.

Historie Ronde van Lombardije

In 1905 vond de eerste editie van deze wielerwedstrijd plaats. Dat jaar ging de zege naar Giovanni Gerbi uit de Noord-Italiaanse plaats Trincere. De succesvolste coureur uit de historie van de Ronde van Lombardije is Fausto Coppi. Hij won deze najaarsklassieker vijf keer. Drie keer werd de Ronde van Lombardije gewonnen door een Nederlander. De Zeeuw Jo de Roo won in 1962 en 1963, Hennie Kuiper zegevierde in 1981.

Vijf Grote Monumenten

De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot de vijf Grote Monumenten, oftewel de vijf belangrijkste klassiekers in de wielerwereld. De andere klassiekers die tot de 'grote vijf' worden gerekend zijn: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Lombardije is de enige van dit vijftal die niet tot de voorjaarsklassiekers behoort.

Ronde van Lombardije wederom op zaterdag

Omdat de Ronde van Lombardije traditioneel in het najaar wordt verreden, heeft deze klassieker als bijnaam: 'De koers van de vallende bladeren.' Lang was het traditie dat de Ronde van Lombardije op een zaterdag werd verreden. Dat gold ook voor Milaan-San Remo. Met ingang van het seizoen 2013 werden beide Italiaanse topklassiekers echter enkele jaren op een zondag verreden. Met ingang van 2017 zijn deze wedstrijden echter toch weer naar de zaterdag verhuisd. Ook in 2018 wordt deze koers weer op de zaterdag verreden.

Parcours Ronde van Lombardije 2018

Hoe ziet in 2018 de route van de Ronde van Lombardije eruit? De start van de Ronde van Lombardije 2018 is in Bergamo. De finish ligt in Como. Het parcours van deze klassieker heeft een lengte van circa 241 kilometer. In grote lijnen lijkt parcours van de Ronde van Lombardije 2018 op de route van de editie van 2017. In de ultieme finale van de koers zit in 2018 wel wat minder klimwerk dan in de route van de voorgaande editie. De start is om 10u35. De finish is rond 17u00.

Belangrijkste beklimmingen in het parcours

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste beklimmingen in het parcours van de Ronde van Lombardije 2018. Achter elke helling staat vermeld hoeveel kilometer de renners vanaf de top van die klim nog moeten rijden naar de finish. Na de laatste officiële helling (de Civiglio) volgt er overigens op enkele kilometers voor de finish nog een klein klimmetje, dat in theorie niet zwaar lijkt te zijn, maar dat na een lange koers toch eventueel een serieuze rol zou kunnen spelen in het koersverhaal.

Belangrijkste hellingen

 • Colle Gallo op 186,3 km van de finish
 • Colle Brianza op 127,1 km
 • Madonna del Ghisallo op 60,8 km
 • Muro Di Sormano op 47,4 km
 • Civiglio op 13,6 km

Madonna del Ghisallo

De bekendste beklimming in de Ronde van Lombardije is de Madonna del Ghisallo. Op de heuvel 'Ghisallo' bevindt zich het beroemde kerkje 'Santuario della Madonna del Ghisallo'. Deze kerk is vernoemd naar een Mariaverschijning die hier tijdens de Middeleeuwen plaats zou hebben gevonden. Sinds 1949 is Madonna del Ghisallo officieel de beschermheilige van de wielrenners. Deze kerk is sindsdien uitgegroeid tot een bedevaartsplek voor veel wielrenners, fietstoeristen en wielerfans. Naast de kapel bevindt zich een wielermuseum waar zich onder meer veel fietsen en shirts van legendarische wielrenners bevinden. Voor de kerk staan standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali.

Muur van Sormano

De legendarische Muur van Sormano is een zeer steile helling. Deze beruchte beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 15,8 procent. Het maximum stijgingspercentage dat de renners op deze klim moeten overwinnen is zelfs 27 procent.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Lombardije 2018? Alle 18 teams met een World Tour-licentie staan automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Lombardije. Daarnaast hebben zes ProContinentale Teams een wildcard voor deze koers gekregen. In totaal staan er uiteindelijk dus 24 ploegen op de startlijst van de Ronde van Lombardije 2018. Hieronder vindt u een overzicht van de teams die de wildcards hebben gekregen.

Wildcards Ronde van Lombardije 2018:

 • Androni Giocattoli (Ita)
 • Bardiani-CSF (Ita)
 • Fortuneo-Samsic (Fra)
 • Nippo-Vini Fantini (Ita)
 • Willier Triestina (Ita)
 • Israel Cycling Academy (Isr)

Favorieten

Normaal gesproken moeten onder meer de volgende renners tot de kanshebbers voor de zege in deze klassieker gerekend worden: Valverde, Pinot, Woods, Uran, Moscon, Daniel Martin, de gebroeders Yates, Alaphilippe, Nibali, Bardet en Ulissi. Aangezien de Ronde van Lombardije altijd laat in het seizoen valt, is het bij deze koers echter immer af te wachten, wie er zo laat in het jaar nog de goede vorm en motivatie heeft om uit te blinken in deze prachtige, loeizware koers.

Live op tv: Eurosport en Q2

Hoe laat en op welke zender?

Op welke zender kan men op zaterdag 13 oktober live op tv naar deze Italiaanse najaarsklassieker kijken? De Ronde van Lombardije 2018 wordt live op tv uitgezonden door de zender Eurosport 1 en het Vlaamse Q2. De live tv-uitzending van de Ronde van Lombardije 2018 begint op de zender Eurosport 1 om 14u30. De live tv-uitzending op de Vlaamse commerciële zender Q2 begint om 14u20.

Live op Eurosport

Oorspronkelijk had Eurosport in het seizoen 2018 de exclusieve live-rechten op een groot aantal Italiaanse topwielerwedstrijden (tv en livestream) voor Nederland en België. Daaronder waren de Giro en dus ook de Ronde van Lombardije. Uiteindelijk heeft Eurosport echter besloten om sublicenties te verkopen voor een aantal eendagswedstrijden, zodat die wedstrijden in Vlaanderen ook op een andere zender te zien zijn.

Live op Q2

Het bedrijf Medialaan, dat het moederbedrijf is van diverse Vlaamse commerciële tv-zenders, waaronder VTM en Q2, had een aantal sublicenties van Eurosport gekocht, voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van diverse Italiaanse wielerwedstrijden. Daaronder zijn Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. In het voorjaar van 2018 zond hun zender VTM de klassieker Milaan-San Remo live op tv en via een gratis livestream uit. Er werd verwacht dat in het najaar van 2018 ook de Ronde van Lombardije live op tv en via een livestream zou worden uitgezonden door VTM. Om diverse praktische reden is heeft men echter ervoor gekozen om de Ronde van Lombardije live uit te zenden op hun tweede zender, Q2 (deze zender stond tot 2016 bekend onder de naam 2BE). Eén van de redenen waarom men voor die zender koos en niet voor VTM is, dat men op VTM altijd de Brico Crossen live uitzendt. Op die middag van zaterdag 13 oktober zendt men bij VTM live de Brico Rapencross Lokeren uit (tv en livestream).

Sporza en NOS Studio Sport?

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft geen sublicentie van de Ronde van Lombardije en deze koers is dus niet live bij hen op tv of per livestream te zien. Sporza heeft nochtans in het seizoen 2018 wel een andere sublicentie van Eurosport gekocht: de Strade Bianche was wel live bij hen op tv en via de livestream te bekijken. De strijd om de Vlaamse sublicentie van de Ronde van Lombardije werd daarentegen gewonnen door Medialaan (het bedrijf van Q2 en VTM), zoals hier boven reeds bleek en de commerciële zender Q2 zendt deze koers dus uit. In Nederland heeft NOS Studio Sport bij Eurosport geen sublicentie gekocht voor live-uitzendingen (tv en livestream) van Italiaanse koersen. Zij zenden in 2018 dus ook niet de Ronde van Lombardije live op tv of via een livestream uit.

Livestream Ronde van Lombardije 2018

Livestream Eurosport

De Ronde van Lombardije 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er is op zaterdag 13 oktober onder meer een livestream van de Ronde van Lombardije beschikbaar bij Eurosport. Hiermee kan men dus naar deze Italiaanse najaarsklassieker bekijken op een computer, tablet of smartphone. Die livestream van de Ronde van Lombardije bevindt zich op de Eurosport Player App.

Deze officiële livestream van Eurosport bij de Ronde van Lombardije is overigens niet een gratis stream. Die livestream van Il Lombardia is alleen beschikbaar voor betalende abonnees van deze app. Hoe laat begint deze livestream? Deze livestream van de Ronde van Lombardije 2018 is op de Eurosport Player beschikbaar vanaf 14u20.

Livestream Q2

Er is ook een livestream van de Ronde van Lombardije 2018 beschikbaar bij de Q2. Die livestream bevindt zich op de middag van zaterdag 13 oktober 2018 op de website van Q2. Die livestream is te vinden in de programmagids van deze zender. Om deze livestream van de Ronde van Lombardije te bekijken, kan men inloggen met een Facebook-account; ook kan men deze stream live bekijken met een account van Q2 of VTM (Medialaan). Deze livestream van de Ronde van Lombardije 2018 begint om 14u20. De livestream die de Q2 beschikbaar stelt van de Ronde van Lombardije 2018 is gratis. Deze gratis livestream is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze officiële, gratis livestream van de Ronde van Lombardije 2018 alleen in België mag bekijken. Nederlanders die een officiële livestream willen bekijken, moeten dus in principe de stream gebruiken van de Eurosport Player App.

Alternatief: livestream Ziggo Go

Voor klanten van Ziggo is er in Nederland echter nog een andere optie om legaal op een computer of smartphone via een livestream naar de Ronde van Lombardije 2018 te kijken. Met de Ziggo Go App kan men immers per livestream tv kijken op bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone. Hiermee kan men dus op zaterdag 13 oktober per livestream de Ronde van Lombardije 2018 kijken.

Uitslag Ronde van Lombardije 2018

 1. Thibaut Pinot (Fra) Groupama - FDJ in 5:53:22
 2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain - Merida 32 sec.
 3. Dylan Teuns (Bel) BMC op 43 sec.
 4. Rigoberto Uran (Col) EF Education First z.t.
 5. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 6. Ion Izagirre Insausti (Spa) Bahrain - Merida z.t.
 7. Rafal Majka (Pol) Bora z.t.
 8. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain - Merida z.t.
 9. Daniel Martin (Ier) Team Emirates 48 sec.
 10. George Bennett (NZl) TEAMLottoNL - Jumbo op1:22
 11. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 1:31
 12. Egan Arley Bernal Gomez (Col) Sky z.t.

Voorgaande editie: uitslag Ronde van Lombardije 2017

 1. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida in 6u15:29
 2. Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step op 0:00:28
 3. Gianni Moscon (Ita) Sky 0:00:38
 4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr z.t.
 5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R z.t.
 6. Fabio Aru (Ita) Astana z.t.
 7. Mikel Nieve (Spa) Team Sky 0:00:40
 8. Nairo Quintana (Col) Movistar 0:00:42
 9. Sergei Chernetski (Rus) Astana 0:00:47
 10. Sam Oomen (Ned) Sunweb-Giant z.t.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
New York Marathon 2018 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 november 2018 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 48e editie van de TCS New York City Maratho…
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.gazetta.it
 • http://www.nu.nl/sport/2969468/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-verplaatst-zondag.html
 • http://www.touretappe.nl

Reageer op het artikel "Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Geetje Pourlesfame, 07-10-2017 11:10 #2
Gabriel heeft gelijk: Dit toont nog eens aan hoe hypocriet de kopstukken van de VRT zijn.

Gabriel Daniels, 05-10-2017 17:57 #1
Hoe komt het dat de Ronde van Lombardije, dat toch een top-klassieker is niet door de VRT wordt uitgezonden?
Is dat omdat Van Avermaet, de grote lieveling van Wuyts en De Cauwer, niet deelneemt?
Ik ben er zeker van dat Parijs-Tours, waar Van Avermaet wèl deelneemt, door de VRT uitgezonden wordt.
Eén van de vijf belangrijkste klassiekers niet uitzenden, maar een aantal prutskoersen wèl!
Betalen we daarvoor belastingen?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!