Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestream

Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestream Op zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klassieker. De Ronde van Lombardije is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Deze Italiaanse najaarsklassieker is live te zien op tv. Ook is het mogelijk om op het internet de Ronde van Lombardije via een livestream te bekijken.

Historie Ronde van Lombardije

In 1905 vond de eerste editie van deze wielerwedstrijd plaats. Dat jaar ging de zege naar Giovanni Gerbi uit de Noord-Italiaanse plaats Trincere. De succesvolste coureur uit de historie van de Ronde van Lombardije is Fausto Coppi. Hij won deze najaarsklassieker vijf keer. Drie keer werd de Ronde van Lombardije gewonnen door een Nederlander. De Zeeuw Jo de Roo won in 1962 en 1963, Hennie Kuiper zegevierde in 1981.

Vijf Grote Monumenten

De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot de vijf Grote Monumenten, oftewel de vijf belangrijkste klassiekers in de wielerwereld. De andere klassiekers die tot de 'grote vijf' worden gerekend zijn: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Lombardije is de enige van dit vijftal die niet tot de voorjaarsklassiekers behoort.

Ronde van Lombardije wederom op zaterdag

Omdat de Ronde van Lombardije traditioneel in het najaar wordt verreden, heeft deze klassieker als bijnaam: 'De koers van de vallende bladeren.' Lang was het traditie dat de Ronde van Lombardije op een zaterdag werd verreden. Dat gold ook voor Milaan-San Remo. Met ingang van het seizoen 2013 werden beide Italiaanse topklassiekers echter enkele jaren op een zondag verreden. Met ingang van 2017 zijn deze wedstrijden echter toch weer naar de zaterdag verhuisd. Ook in 2019 wordt deze koers weer op de zaterdag verreden.

Parcours Ronde van Lombardije 2019

Hoe ziet het parcours van de Ronde van Lombardije 2019 eruit? De start is om 10u35 in Bergamo. De route heeft een lengte van 243 kilometer. Na circa 55 kilometer rijdt men over de top van de eerste grote klim van de dag: de Colle Gallo. Deze heeft een lengte van cica 7,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6 procent. De tweede grote klim van de dag is de Colle Brianza, na 114,4 kilometer. Na ruim 170 kilometer krijgen de renners een tweeluik van twee beroemde beklimmingen voorgeschoteld: de Maonna Del Ghisallo en de Colma di Sormano. Hierna volgen er een lange afdaling en een vlak deel van het parcours. In de finale worden er nog twee serieuze hellingen gepresenteerd aan de deelnemers: de Civiglio (op 17 kilometer van de finish) en de San Fermo Della Battaglia (op circa 6 kilometer van de finish). Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste hellingen in het parcours van Il Lombaria 2019. Bij elke helling staat vermeld na hoeveel kilometer koers men op de top van die klim komt.

Hellingen in parcours Ronde van Lombardije 2019:

 • Colle Gallo: na 55,1 kilometer
 • Colle Brianza: na 114,4 kilometer
 • Madonna del Ghisallo: na 178,9 kilometer
 • Colma di Sormano: na 192,4 kilometer
 • Civiglio: na 226,2 kilometer
 • San Germo Della Battaglia: na 237,2 km (op 5,4 km van de finish).

Madonna del Ghisallo

De bekendste beklimming in de Ronde van Lombardije is de Madonna del Ghisallo. Op de heuvel 'Ghisallo' bevindt zich het beroemde kerkje 'Santuario della Madonna del Ghisallo'. Deze kerk is vernoemd naar een Mariaverschijning die hier tijdens de Middeleeuwen plaats zou hebben gevonden. Sinds 1949 is Madonna del Ghisallo officieel de beschermheilige van de wielrenners. Deze kerk is sindsdien uitgegroeid tot een bedevaartsplek voor veel wielrenners, fietstoeristen en wielerfans. Naast de kapel bevindt zich een wielermuseum waar zich onder meer veel fietsen en shirts van legendarische wielrenners bevinden. Voor de kerk staan standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali.

Muur van Sormano

De legendarische Muur van Sormano is een zeer steile helling. Deze beruchte beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 15,8 procent. Het maximum stijgingspercentage dat de renners op deze klim moeten overwinnen is zelfs 27 procent.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Lombardije 2019? Alle 18 teams met een World Tour-licentie staan automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Lombardije. Daarnaast hebben zeven ProContinentale Teams een wildcard gekregen voor deze koers. Hieronder vindt u een overzicht van alle 25 teams die op de startlijst staan. Daaronder vindt u een overzicht van de prominentste deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse najaarsklassieker.

World Tour Teams:

 • Groupama - FDJ
 • AG2R La Mondiale
 • Astana Pro Team
 • CCC
 • Bahrein Merida
 • Dimension Data
 • Deceuninck QuickStep
 • Mitchelton-Scott
 • Lotto-Soudal
 • Movistar Team
 • Team Ineos
 • UAE - Team Emirates
 • Trek-Segafredo
 • Team Sunweb
 • Team Jumbo - Visma
 • Katusha Alpecin
 • EF Education First
 • BORA - Hansgrohe

Wildcards:

 • Androni Giocattoli (Ita)
 • Neri Sottoli-Selle Italia (Ita)
 • Bardiani-CSF (Ita)
 • Cofidis (Fra)
 • Vital Concept (Fra)
 • Israel Cycling Academy (Isr)
 • Gazprom-Rusvelo (Rus)

Favorieten? Prominente deelnemers?

Prominente deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse klassieker zijn onder meer Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Primoz Roglic, Jakob Fuglsang, Philippe Gilbert, Adam Yates, Egan Bernal, Esteban Chaves, Nairo Quintana, Dan Martin, Diego Ulissi, Michael Woods, David Gaudu, Dylan Teuns en Sergio Higuita. Aangezien de Ronde van Lombardije altijd laat in het seizoen valt, is het bij deze koers echter immer af te wachten, wie er zo laat in het jaar nog de goede vorm en motivatie heeft om uit te blinken in deze prachtige, loeizware koers. Prominente renners die ontbreken op de startlijst van 'Il Lombardia' zijn onder meer Bardet, Alaphilippe en Pinot.

Live op tv: Eurosport en Q2

Hoe laat en op welke zender?

Op welke zender kan men op zaterdag 12 oktober 2019 live op tv naar deze Italiaanse najaarsklassieker kijken? De Ronde van Lombardije 2019 wordt live op tv uitgezonden door de zender Eurosport 1 en het Vlaamse Q2. De live tv-uitzending van de Ronde van Lombardije 2019 begint op de zender Eurosport 1 om 14u20. De live tv-uitzending op de Vlaamse commerciële zender Q2 begint ook om 14u20.

Live op Eurosport

Oorspronkelijk had Eurosport in het seizoen 2019 de exclusieve live-rechten op een groot aantal Italiaanse topwielerwedstrijden (tv en livestream) voor Nederland en België. Daaronder waren de Giro en dus ook de Ronde van Lombardije. Uiteindelijk heeft Eurosport echter besloten om sublicenties te verkopen voor een aantal eendagswedstrijden, zodat die wedstrijden in Vlaanderen ook op een andere zender te zien zijn.

Live op tv in België: op de zender Q2

Het bedrijf Medialaan (het moederbedrijf van diverse Vlaamse commerciële tv-zenders, waaronder VTM en Q2) heeft een aantal sublicenties van Eurosport gekocht, voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van diverse Italiaanse wielerwedstrijden. Daaronder zijn Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. In het voorjaar van 2019 zond hun zender VTM de klassieker Milaan-San Remo live op tv en via een gratis livestream uit. Er werd verwacht dat in het najaar van 2019 ook de Ronde van Lombardije live op tv en via een livestream zou worden uitgezonden door VTM. Om diverse praktische reden is heeft men echter ervoor gekozen om de Ronde van Lombardije live uit te zenden op hun tweede zender, Q2 (deze zender stond tot 2016 bekend onder de naam 2BE). Eén van de redenen waarom men voor die zender koos en niet voor VTM is, dat men op VTM altijd de Ethias Crossen live uitzendt (de voormalige Brico Crossen). Op zaterdag 12 oktober zendt men op VTM bijvoorbeeld ook live op tv (en via een gratis livestream) de Ethias Poldercross Kruibeke 2019 uit.

Sporza en NOS Studio Sport?

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft geen sublicentie van de Ronde van Lombardije en deze koers is dus niet live bij hen op tv of per livestream te zien. Sporza heeft nochtans in het seizoen 2019 wel een andere sublicentie van Eurosport gekocht: de Strade Bianche was wel live bij hen op tv en via de livestream te bekijken. De strijd om de Vlaamse sublicentie van de Ronde van Lombardije werd daarentegen gewonnen door Medialaan (het bedrijf van Q2 en VTM), zoals hier boven reeds bleek en de commerciële zender Q2 zendt deze koers dus uit. In Nederland heeft NOS Studio Sport bij Eurosport geen sublicentie gekocht voor live-uitzendingen (tv en livestream) van Italiaanse koersen. Zij zenden in 2019 dus ook niet de Ronde van Lombardije live op tv of via een livestream uit. Dit is wel jammer, aangezien men bij de NPO doorgaans van elke koers die men live op tv uitzendt, ook een gratis livestream aanbiedt op zowel haar website als haar app.

Wielrennen live op tv op 12 oktober

Naast de Ronde van Lombardije kan men op zaterdag 12 oktober ook diverse andere wielerwedstrijden live op tv of per livestream bekijken. Zo wordt de Ethias Polderscross Kruibeke op die middag live op tv uitgezonden. Ook wordt er een gratis livestream van die wedstrijd beschikbaar gesteld. Ook de Tacx Pro Classic Zeeland wordt die middag live op tv uitgezonden. Daarbij biedt men eveneens een gratis livestream aan.

Livestream Ronde van Lombardije 2019

Livestream Eurosport

Er is op zaterdag 12 oktober onder meer een livestream van de Ronde van Lombardije beschikbaar van Eurosport. Hiermee kan men dus naar deze Italiaanse najaarsklassieker bekijken op een computer, tablet of smartphone. Die livestream van de Ronde van Lombardije bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze officiële livestream van Eurosport bij de Ronde van Lombardije is overigens niet een gratis stream. Die livestream van Il Lombardia is alleen beschikbaar voor betalende abonnees van deze app. Hoe laat begint deze livestream? Deze livestream van de Ronde van Lombardije 2019 is op de Eurosport Player beschikbaar vanaf 14u20.

Livestream Q2

Er is ook een livestream van de Ronde van Lombardije 2019 beschikbaar van Q2. Die livestream bevindt zich op de middag van zaterdag 12 oktober 2019 op de website van de zusterzender VTM. De livestream is onder meer te vinden in de programmagids van deze zender. Om deze livestream van de Ronde van Lombardije te bekijken, kan men inloggen met een Facebook-account; ook kan men deze stream live bekijken met een account van Q2 of VTM (Medialaan). Ook kan men deze koers per livestream bekijken op de VTM-Go App (die app is vooral geschikt om de Ronde van Lombardije 2019 op een smartphone te bekijken). De livestream van de Ronde van Lombardije 2019 begint om 14u20. De livestream die de Q2 beschikbaar stelt van de Ronde van Lombardije 2019 is gratis. De gratis livestream van Q2 en VTM is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze officiële, gratis livestream van de Ronde van Lombardije 2019 alleen in België mag bekijken. Voor kijkers uit andere landen is deze gratis stream van de Ronde van Lombardije 'geo-blocked'. Nederlanders die een officiële livestream willen bekijken, moeten dus in principe de stream gebruiken van de Eurosport Player App. Of men moet deze koers per livestream bekijken via een Nederlandse tv-app (zoals de Go App of iTV-app).

Alternatief: livestream Ronde van Lombardije 2019 via Go App

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse klassieker te bekijken via de Go App (online tv). Met de Go App kan men per livestream tv kijken op bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone. Hiermee kan men dus op zaterdag 12 oktober per livestream de Ronde van Lombardije 2019 kijken. Dit is een dienst voor klanten van Ziggo; zij kunnen via die app per livestream dezelfde tv-zenders online bekijken als thuis op tv. De Go App biedt veel mogelijkheden. Zo kan men elke livestream op die app in de hele EU bekijken. Naast per livestream tv kijken, kan men elke tv-uitzending (en dus ook deze Italiaanse najaarsklassieker) een week lang terugkijken. Via deze app kan men dus per livestream de uitzending van Eurosport bekijken. De uitzending van Q2 is bij hen niet per livestream te zien, aangezien die Vlaamse zender niet in hun zenderpakket zit.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om de uitzending van deze Italiaanse koers van Eurosport te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van KPN. Qua mogelijkheden om per livestream tv te kijken, is deze dienst voor KPN-abonnees grotendeels vergelijkbaar met de mogelijkheden van de Go App voor Ziggo-klanten. Ook elke livestream op die iTV-app is in de hele EU te gebruiken. De iTV-app is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone (of een tablet). Als klant van KPN kan men Il Lombardia ook op via een stream kijken op de site van Interactieve tv; die dienst is vooral bedoel om per livestream tv te kijken op een desktop computer (of een laptop).

Livestream Il Lombardia via FloBikes

Op zaterdag 10 oktober 2019 wordt de Ronde van Lombardije ook online uitgezonden via een livestream van FloBikes. De livestream van dit Noord-Amerikaanse bedrijf is bij deze Italiaanse klassieker helaas alleen te bekijken voor abonnees van deze dienst in de Verenigde Staten en Canada.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze 'koers van de vallende bladeren' per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, de zenders die op die app te ontvangen zijn, hebben niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze Italiaanse koers. Als gevolg daarvan kan men op die app dus niet deze wielerwedstrijd per livestream bekijken. Er is ook niet een livestream van de Ronde van Lombardije 2019 te vinden op de NPO Start App, om diezelfde reden: de NPO heeft niet de uitzendrechten van deze koers en is er bij hen geen stream met een live-uitzending van deze koers te vinden.

Uitslag Ronde van Lombardije 2019

 1. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 5:52:59
 2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar 16 sec.
 3. Egan Bernal (Col) Team Sky z.t.
 4. Jakob Fuglsang (Den) Astana z.t.
 5. Michael Woods (Can) EF Education First op 34 sec.
 6. Jack Haig (Aus) Mitchelton-Scott z.t.
 7. Primoz Roglic (Slv) Jumbo-Visma z.t.
 8. Emanuel Buchmann (Dui) Bora Hansgrohe op 52 sec.
 9. Pierre Latour (Fra) AG2R z.t.
 10. Rudy Molard (Fra) Groupama FDJ z.t.

Voorgaande editie: uitslag Ronde van Lombardije 2018

 1. Thibaut Pinot (Fra) Groupama - FDJ in 5:53:22
 2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain - Merida 32 sec.
 3. Dylan Teuns (Bel) BMC op 43 sec.
 4. Rigoberto Uran (Col) EF Education First z.t.
 5. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 6. Ion Izagirre Insausti (Spa) Bahrain - Merida z.t.
 7. Rafal Majka (Pol) Bora z.t.
 8. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain - Merida z.t.
 9. Daniel Martin (Ier) Team Emirates 48 sec.
 10. George Bennett (NZl) TEAMLottoNL - Jumbo op1:22
 11. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 1:31
 12. Egan Arley Bernal Gomez (Col) Sky z.t.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamTacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober 2019 wordt de derde editie van de Tacx Pro Classic verreden. In het verleden stond deze koers bek…
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamOp vrijdag 14 augustus 2020 wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden. De openingsrit van de…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…

Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…
Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.gazetta.it
 • http://www.nu.nl/sport/2969468/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-verplaatst-zondag.html
 • http://www.touretappe.nl

Reageer op het artikel "Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Geetje Pourlesfame, 07-10-2017 11:10 #2
Gabriel heeft gelijk: Dit toont nog eens aan hoe hypocriet de kopstukken van de VRT zijn.

Gabriel Daniels, 05-10-2017 17:57 #1
Hoe komt het dat de Ronde van Lombardije, dat toch een top-klassieker is niet door de VRT wordt uitgezonden?
Is dat omdat Van Avermaet, de grote lieveling van Wuyts en De Cauwer, niet deelneemt?
Ik ben er zeker van dat Parijs-Tours, waar Van Avermaet wèl deelneemt, door de VRT uitgezonden wordt.
Eén van de vijf belangrijkste klassiekers niet uitzenden, maar een aantal prutskoersen wèl!
Betalen we daarvoor belastingen?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Oktober 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!