Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestream

Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestream In 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Italiaanse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. De Ronde van Lombardije is live te zien op tv. Ook is het mogelijk om op het internet de Ronde van Lombardije via een livestream te bekijken.

Nieuwe datum: 15 augustus

Oorspronkelijk stond deze koers in 2020 gepland in oktober. De organisatoren van de Ronde van Lombardije maakten medio mei bekend dat ze een andere plek hadden aangevraagd op de herziene wielerkalender. Zij wilden liever dat de koers in 2020 al in augustus plaatsvindt. Uiteindelijk kregen zij als datum 15 augustus toegewezen.

Historie Ronde van Lombardije

In 1905 vond de eerste editie van deze wielerwedstrijd plaats. Dat jaar ging de zege naar Giovanni Gerbi uit de Noord-Italiaanse plaats Trincere. De succesvolste coureur uit de historie van de Ronde van Lombardije is Fausto Coppi. Hij won deze najaarsklassieker vijf keer. Drie keer werd de Ronde van Lombardije gewonnen door een Nederlander. De Zeeuw Jo de Roo won in 1962 en 1963, Hennie Kuiper zegevierde in 1981.

Vijf Grote Monumenten

De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot de vijf Grote Monumenten, oftewel de vijf belangrijkste klassiekers in de wielerwereld. De andere klassiekers die tot de 'grote vijf' worden gerekend zijn: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Lombardije is de enige van dit vijftal die niet tot de voorjaarsklassiekers behoort.

Ronde van Lombardije wederom op zaterdag

Omdat de Ronde van Lombardije traditioneel in het najaar wordt verreden, heeft deze klassieker als bijnaam: 'De koers van de vallende bladeren.' Lang was het traditie dat de Ronde van Lombardije op een zaterdag werd verreden. Dat gold ook voor Milaan-San Remo. Met ingang van het seizoen 2013 werden beide Italiaanse topklassiekers echter enkele jaren op een zondag verreden. Met ingang van 2017 zijn deze wedstrijden echter toch weer naar de zaterdag verhuisd. Ook in 2020 wordt deze koers weer op de zaterdag verreden.

Parcours Ronde van Lombardije 2020

Parcours editie 2020

Hoe ziet het parcours van de Ronde van Lombardije 2020 eruit? De start is in 2020 in Bergamo. Het parcours heeft een lengte van 231 kilometer. De eerste klim op het parcours is de Colle Gallo (top na 54,4 kilometer koers). Daarna volgt de Colle Brianza (na 114,8 kilometer). Hierna volgt de beroemde Maddona del Ghisallo (na 167 kilometer). Vervolgens krijgen de renners de zeer steile Muro di Sormano voorgeschoteld (top na 180,5 kilometer koers, dus op circa vijftig kilometer van de finish).

De voorlaatste klim in de route is de Civiglio (na 214,3 kilometer koers, dus op circa 17 kilometer van de finish). De laatste klim in het parcours is de San Fermo della Bettaglia. De top van die klim ligt op 5,4 kilometer van de eindstreep. De finish ligt in Como.

Belangrijkste beklimmingen Il Lombardia 2020:

 • Madonna del Ghisallo: top op 64,1 kilometer van de finish
 • Muro di Sormano: top op 50,6 km v.d. finish
 • Civiglo: op 16,8 km v.d. finish
 • San Fermo: op 5,4 km v.d. finish

Madonna del Ghisallo: bedevaartsplaats voor katholieken en wielerliefhebbers

De bekendste beklimming in de Ronde van Lombardije is de Madonna del Ghisallo. Op de heuvel 'Ghisallo' bevindt zich het beroemde kerkje 'Santuario della Madonna del Ghisallo'. Deze kerk is vernoemd naar een Mariaverschijning die hier tijdens de Middeleeuwen plaats zou hebben gevonden. Sinds 1949 is Madonna del Ghisallo officieel de beschermheilige van de wielrenners. Deze kerk is sindsdien uitgegroeid tot een bedevaartsplaats voor veel wielrenners, fietstoeristen en wielerfans. Naast de kapel bevindt zich een wielermuseum waar zich onder meer veel fietsen en shirts van legendarische wielrenners bevinden. Voor de kerk staan standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali.

Muur van Sormano

De legendarische Muur van Sormano is een zeer steile helling. Deze beruchte beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 15,8 procent. Het maximum stijgingspercentage dat de renners op deze klim moeten overwinnen is zelfs 27 procent.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van deze Italiaanse najaarskoers? Tot de prominente deelnemers op de voorlopige startlijst behoren onder meer Vincenzo Nibali, Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel, Bauke Mollema, Jakob Fuglsang, Diego Ulissi, George Bennett, Michael Woods, Rafal Majka, Aleksandr Vlasov, Maximilian Schachmann, Mikel Nieve, Giulio Ciccone, Wilco Kelderman, Giovanni Visconti en Tim Wellens.

Startlijst: teams

In totaal staan er 25 ploegen op de startlijst van 'Il Lombardia'. Alle 19 teams met een World Tour-licentie stonden reeds automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Lombardije. Daarnaast hebben zes ProContinentale Teams een wildcard gekregen voor deze koers. Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die een wildcard hebben ontvangen.

Wildcards:

 • Total Direct Energie
 • Circus Wanty-Gobert
 • Alpecin-Fenix
 • Arkéa-Samsic
 • Gazprom-RusVelo
 • Vini Zabu-KTM

Live op tv: Eurosport en VTM

Hoe laat en op welke zender?

Op welke zender kan men live op tv naar deze Italiaanse najaarsklassieker kijken? De Ronde van Lombardije 2020 wordt live op tv uitgezonden door de zender Eurosport 1 en het Vlaamse VTM. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Bij VTM begint de live tv-uitzending om 15u50. Op Eurosport 1 staat het begin van de live tv-uitzending van deze Italiaanse klassieker pas gepland om circa 16u50 (na afloop van hun live tv-uitzending van de etappe in het Criterium de Dauphiné). Daarvoor is de Ronde van Lombardije echter bij hen al wel (vanaf circa 15u50) te volgen via de livestream van de Eurosport Player.

Live op Eurosport

Oorspronkelijk had Eurosport in het seizoen 2020 de exclusieve live-rechten op een groot aantal Italiaanse topwielerwedstrijden (tv en livestream) voor Nederland en België. Daaronder waren de Giro, Strade Bianche, Milaan-San Remo en dus ook de Ronde van Lombardije. Uiteindelijk heeft deze sportomroep echter besloten om sublicenties te verkopen voor een aantal eendagswedstrijden, zodat die wedstrijden in Vlaanderen ook op een andere zender te zien zijn.

Live op tv in België: VTM

Het bedrijf Medialaan (het moederbedrijf van diverse Vlaamse commerciële tv-zenders, waaronder VTM en Q2) heeft een aantal sublicenties van Eurosport gekocht, voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van diverse Italiaanse wielerwedstrijden. Daaronder zijn Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. In het voorjaar van 2019 zond hun zender VTM de klassieker Milaan-San Remo live op tv en via een gratis livestream uit. Er werd verwacht dat in het najaar van 2019 ook de Ronde van Lombardije live op tv en via een livestream zou worden uitgezonden door VTM. Om diverse praktische reden is heeft men echter toen ervoor gekozen om de Ronde van Lombardije live uit te zenden op hun tweede zender, Q2 (deze zender stond tot 2016 bekend onder de naam 2BE). Hierdoor was er enige twijfel bij de wielerfans: wordt de Ronde van Lombardije in 2020 ook weer live uitgezonden op Q2, of toch weer op VTM? In 2020 zenden ze de koers weer live uit VTM.

Sporza en NOS Studio Sport?

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft geen sublicentie van de Ronde van Lombardije en deze koers is dus niet live bij hen op tv of per livestream te zien. Sporza heeft nochtans in het seizoen 2020 wel een andere sublicentie van Eurosport gekocht: de Strade Bianche was wel live bij hen op tv en via een gratis livestream te bekijken. De strijd om de Vlaamse sublicentie van de Ronde van Lombardije werd daarentegen gewonnen door Medialaan (het bedrijf van Q2 en VTM), zoals hier boven reeds bleek en de commerciële zender VTM zendt deze koers dus uit. In Nederland heeft NOS Studio Sport bij Eurosport geen sublicentie gekocht voor live-uitzendingen (tv en livestream) van Italiaanse koersen. Zij zenden in 2020 dus ook niet de Ronde van Lombardije live op tv of via een livestream uit. Dit is wel jammer, aangezien men bij de NPO doorgaans van elke koers die men live op tv uitzendt, ook een gratis livestream aanbiedt op zowel haar website als haar app. Koersen die de NOS welk via een gratis stream in augustus uitzendt zijn onder meer het NK wielrennen en de Tour de France.

Livestream Ronde van Lombardije 2020

Livestream Nederland: Eurosport

Er is een livestream van de Ronde van Lombardije beschikbaar van Eurosport voor de kijkers in Nederland. Hiermee kan men dus naar deze Italiaanse najaarsklassieker bekijken op een computer, tablet of smartphone. Hoe laat begint deze livestream? Deze livestream van de Ronde van Lombardije 2020 begint op de Eurosport Player om 15u50. Op de stream begint de live-uitzending dus vroeger dan op tv. Die livestream van de Ronde van Lombardije bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze officiële livestream van Eurosport bij de Ronde van Lombardije is overigens niet een gratis stream. Die livestream van Il Lombardia is alleen beschikbaar voor betalende abonnees van deze app.

Livestream België: Eurosport en ook VTM

In België kan men ook via een livestream van Eurosport op de middag van zaterdag 15 augustus 2020 kijken naar de Ronde van Lombardije. Ook voor de kijkers in België begint de live-uitzending op de stream bij die sportomroep om 15u50. Die stream begint bij Eurosport dus eerder dan de tv-uitzending van deze sportomroep. Om die stream van Eurosport te gebruiken, gelden voor de Vlaamse fans echter dezelfde regels als voor de Nederlandse: het is nodig om een abonnement op die streamingdienst te hebben om de Ronde van Lombardije bij hen te kunnen bekijken. Er is voor hen daarentegen eveneens een livestream van de Ronde van Lombardije 2020 beschikbaar van Medialaan (het moederbedrijf van Q2 en VTM). Die livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van de VTM. De livestream is onder meer te vinden in de programmagids van deze zender. Om deze livestream van de Ronde van Lombardije te bekijken, kan men inloggen met een Facebook-account; ook kan men deze stream live bekijken met een account van Q2 of VTM (Medialaan). Ook kan men deze koers per livestream bekijken op de VTM-Go App (die app is vooral geschikt om de Ronde van Lombardije 2020 op een smartphone te bekijken). De livestream van de Ronde van Lombardije 2020 begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream die VTM beschikbaar stelt van de Ronde van Lombardije 2020 is gratis. De gratis livestream van Medialaan (VTM) is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze officiële, gratis livestream van de Ronde van Lombardije 2020 alleen in België mag bekijken. Voor kijkers uit andere landen is deze gratis stream van de Ronde van Lombardije 'geo-blocked'. Nederlanders die een officiële livestream willen bekijken, moeten dus in principe de stream gebruiken van de Eurosport Player App. Of men moet deze koers per livestream bekijken via een Nederlandse tv-app (zoals de Go App of iTV-app).

Alternatief: livestream Ronde van Lombardije 2020 via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse klassieker te bekijken via de Go App (online tv). Met de Go App kan men per livestream tv kijken op bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone. Hiermee kan men dus per livestream de Ronde van Lombardije 2020 bekijken. Dit is een dienst voor klanten van Ziggo; zij kunnen via die app per livestream dezelfde tv-zenders online bekijken als thuis op tv. De Go App biedt veel mogelijkheden. Zo kan men elke livestream op die app in de hele EU bekijken. Naast per livestream tv kijken, kan men elke tv-uitzending (en dus ook deze Italiaanse najaarsklassieker) een week lang terugkijken. Via deze app kan men dus per livestream de uitzending van Eurosport bekijken. De uitzending van VTM is bij hen niet per livestream te zien, aangezien die Vlaamse zender niet in hun zenderpakket zit. Via de livestream van de GO App is dus alleen een live-uitzending vanaf 16u50 te zien (de live-uitzending op tv van Eurosport). De uitzendingen die om 15u50 beginnen (op VTM, GCN en de Eurosport Player) zijn niet op die app te bekijken, aangezien men hierop alleen de televisie-uitzendingen kan bekijken.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om de uitzending van deze Italiaanse koers van Eurosport te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van KPN. Qua mogelijkheden om per livestream tv te kijken, is deze dienst voor KPN-abonnees grotendeels vergelijkbaar met de mogelijkheden van de Go App voor Ziggo-klanten. Ook elke livestream op die iTV-app is in de hele EU te gebruiken. De iTV-app is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone (of een tablet). Als klant van KPN kan men Il Lombardia ook op via een stream kijken op de site van Interactieve tv; die dienst is vooral bedoel om per livestream tv te kijken op een desktop computer (of een laptop).

Livestream Il Lombardia via FloBikes

De Ronde van Lombardije wordt ook online uitgezonden via een livestream van FloBikes. De livestream van dit Noord-Amerikaanse bedrijf is bij deze Italiaanse klassieker helaas alleen te bekijken voor abonnees van deze dienst in de Verenigde Staten en Canada.

Livestream GCN

Deze wielerwedstrijd is op zaterdag 15 augustus ook live te volgen met een stream van GCN (Global Cycling Network). Dit is niet een gratis stream. Om die stream van deze Italiaanse prachtkoers te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. Hun livestream van de Ronde van Lombardije begint op zaterdagmiddag om 15u50.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze 'koers van de vallende bladeren' per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, de zenders die op die app te ontvangen zijn, hebben niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze Italiaanse koers. Als gevolg daarvan kan men op die app dus niet deze wielerwedstrijd per livestream bekijken. Er is ook niet een livestream van de Ronde van Lombardije 2020 te vinden op de NPO Start App, om diezelfde reden: de NPO heeft niet de uitzendrechten van deze koers en is er bij hen geen stream met een live-uitzending van deze koers te vinden.

Uitslag Ronde van Lombardije 2020

 1. Jakob Fuglsang (Den) Astana op 5:32:54
 2. George Bennett (NZe) Jumbo-Visma op 31 sec.
 3. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana op 51 sec.
 4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo op 1:19
 5. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo op 1:40
 6. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo op 3:31
 7. Maximilian Schachmann (Dui) Bora-Hansgrohe op 4:31
 8. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates op 5:20
 9. Ben Hermans (Bel) Israel Start-Up Nation op 6:00
 10. Mathieu Van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix op 6:28

Voorgaande editie: Uitslag Ronde van Lombardije 2019

 1. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 5:52:59
 2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar 16 sec.
 3. Egan Bernal (Col) Team Sky z.t.
 4. Jakob Fuglsang (Den) Astana z.t.
 5. Michael Woods (Can) EF Education First op 34 sec.
 6. Jack Haig (Aus) Mitchelton-Scott z.t.
 7. Primoz Roglic (Slv) Jumbo-Visma z.t.
 8. Emanuel Buchmann (Dui) Bora Hansgrohe op 52 sec.
 9. Pierre Latour (Fra) AG2R z.t.
 10. Rudy Molard (Fra) Groupama FDJ z.t.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Gran Piemonte 2020, live op tv en livestreamGran Piemonte 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 12 augustus 2020 wordt de Italiaanse klassieker Gran Piemonte verreden. Op de startlijst van Gran Piemonte 2…
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
BK tijdrijden 2020 in Koksijde, live tv en livestreamBK tijdrijden 2020 in Koksijde, live tv en livestreamOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.gazetta.it
 • http://www.nu.nl/sport/2969468/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-verplaatst-zondag.html
 • http://www.touretappe.nl

Reageer op het artikel "Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Geetje Pourlesfame, 07-10-2017 11:10 #2
Gabriel heeft gelijk: Dit toont nog eens aan hoe hypocriet de kopstukken van de VRT zijn.

Gabriel Daniels, 05-10-2017 17:57 #1
Hoe komt het dat de Ronde van Lombardije, dat toch een top-klassieker is niet door de VRT wordt uitgezonden?
Is dat omdat Van Avermaet, de grote lieveling van Wuyts en De Cauwer, niet deelneemt?
Ik ben er zeker van dat Parijs-Tours, waar Van Avermaet wèl deelneemt, door de VRT uitgezonden wordt.
Eén van de vijf belangrijkste klassiekers niet uitzenden, maar een aantal prutskoersen wèl!
Betalen we daarvoor belastingen?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!