InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestream

Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestream

Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestream De Krawatencross wordt verreden op zaterdag 9 februari 2019 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotwedstrijd van de DVV Verzekeringen Trofee veldrijden 2018-2019. Deze veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Krawatencross 2019 online via een livestream volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Krawatencross 2019? Waar is het parcours van de Krawatencross en hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Wie hebben in het verleden de Krawatencross gewonnen?

Geschiedenis Krawatencross

De Krawatencross werd in 1992 voor het eerst georganiseerd. Peter Willemsens zegevierde dat jaar in Lille. Vervolgens heerste Paul Herygers een aantal jaren op het zandparcours in Lille. Hij won de cross drie jaar op rij: in 1993, 1994 en 1995. Ook Erwin Vervecken presteerde vaak goed op dit parcours. Hij won de cross twee keer (in 1996 en 1998) en stond daarnaast nog vier keer op het podium. Niels Albert reed eveneens vaak goed in Lille. Hij won de Krawatencross drie keer: in 2008, 2009 en 2013. De recordhouder qua aantal zeges in Lille is Sven Nys. Deze Kannibaal uit Baal won deze veldrit zeven keer: in 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2010 en 2014.

Van der Poel en de Krawatencross

Adrie van der Poel was in 1997 de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze Vlaamse cross te winnen. De enige andere niet-Belg die deze Belgische topcross heeft gewonnen is zijn zoon Mathieu van der Poel in 2015, 2017 en 2018.

Krawatencross voor dames

Sinds 2003 bestaat er ook een Krawatencross voor dames. De eerste twee edities werden gewonnen door Anja Nobus. Vervolgens won Reza Hormes-Ravestijn deze cyclocross twee jaar op rij. Daphny van den Brand zegevierde in 2009 in Lille. Sanne Cant won de cross in 2011, 2014, 2015 en 2018. In 2012 en 2013 zegevierde Marianne Vos in Lille. Maud Kaptheijns won in 2017.

BK's in Lille

In 2004 vond het Belgisch Kampioenschap plaats in Lille. Dat was in de glorietijd van Bart Wellens en hij pakte dat jaar dan ook de Belgische titel bij de profs. In 2016 werd het BK wederom verreden op het parcours van de Krawatencross. Dat jaar pakte Wout van Aert de titel bij de profs, voor Laurens Sweeck en Sven Nys.

Lille in Vlaanderen

De Vlaamse plaats Lille moet vooral niet verward worden met de Franse plaats Lille. In Vlaanderen noemt men het Noord-Franse Lille meestal bij de Vlaamse naam: Rijsel. Het Vlaamse Lille is een gemeente in de streek de Kempen. De gemeente ligt in de provincie Antwerpen en heeft ruim 15.000 inwoners. Het Vlaamse Lille is een echte veldritgemeente. Prominente crossers die in deze gemeente wonen of hebben gewoond zijn onder meer ex-wereldkampioen en tv-commentator Paul Herygers, de drievoudige wereldkampioen Erwin Vervecken, de tweevoudige wereldkampioen Wout van Aert en wereldkampioene Sanne Cant. De bijnaam van inwoners van de plaats Lille is van oudsher Krawaten. Vandaar dat men deze cyclocross de Krawatencross heeft genoemd.

DVV Trofee Veldrijden

In 2015 werd de Krawatencross een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2016-2017 is de naam van dat klassement veranderd in de DVV trofee Veldrijden. In 2019 is de Krawatencross wederom een onderdeel van deze wedstrijdreeks. De DVV Trofee is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de andere veldritklassementen). De Krawatencross is in het seizoen 2018-2019 de achtste en laatste wedstrijd die meetelt voor dit klassement.

Parcours en locatie

De Krawatencross vind plaats op het domein de Lilse Bergen. Het adres van dit domein is Strandweg 1 te Lille. In de onmiddellijke omgeving van de Lilse Bergen zullen diverse parkings ingericht worden voor de toeschouwers. 'Wild parkeren' is overigens ten strengste verboden bij dit recreatiedomein. De omloop van de Krawatencross is een zanderig parcours bij een vijver.

Programma Krawatencross Lille 2019 - 9 februari

 • 09u30: Nieuwelingen
 • 10u30: Junioren
 • 11u30: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite - live op tv en livestream
 • 15u00: Heren elite - live op tv en lviestream

Deelnemers: startlijst

De meeste Belgische en Nederlandse veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en zullen daarom (mits niet geblesseerd) automatisch meedoen aan alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement. Wout van Aert heeft er echter (mede vanwege zijn wegambities) voor gekozen om niet alle DVV-wedstrijden te rijden. Hij ontbreekt ook op de startlijst van de Krawatencross 2019. De grote toppers op de deelnemerslijst van deze veldrit zijn Mathieu van der Poel en Toon Aerts. Hieronder vindt u de startlijst van de Cyclocross Lille.

Deelnemers Krawatencross Lille 2019 (DVV Trofee) - startlijst heren elite (profs)
POEL Mathieu van der
AERTS Toon
VANTHOURENHOUT Michael
HAAR Lars van der
POEL David van der
KESSEL Corné van
SWEECK Laurens
ADAMS Jens
HERMANS Quinten
MEEUSEN Tom
MERLIER Tim
NIEUWENHUIS Joris
ISERBYT Eli
VANTHOURENHOUT Dieter
VERMEERSCH Gianni
AERNOUTS Jim
AERTS Thijs
SOETE Daan
BAESTAENS Vincent
PAUWELS Kevin
PEETERS Yannick
BAKX Kelvin
BOROS Michael
BOSMANS Wietse
COMPERNOLLE Kenneth van
CLEPPE Nicolas
JUILIANO Andrew
DIJKE Koen van
ALDERWEIRELD Robin
CAROZZO Marco
CLYNHENS Jens
MEYER de Senne
WIT Edwin de
EDHORFER Thomas
GODRIE Stan
CLOUTIER Tyler
GYS Jens
ISTEBAN AGUERO Ismael
KOYEN Niels
MEELBERGHS Pieter
ORTS LLORET Filipe
PARENTI Nicolas
PAUL Felix
POSTIER Dylan
SUAREZ Kevin
SWEECK Diether
SWEECK Hendrik
THOMPSON Eric
WOUTERS Sieben
OGER Vincent
TIELEN Dario
UYTDEWILLIGEN Igmar
HAM Michael van den
WERNER Kerry

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten toegangskaarten voor de Krawatencross aan de kassa bij het parcours 12 euro. Wie BWB-lid is, betaalt aan de kassa 11 euro voor zijn ticket. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang bij de Krawatencross 2019 in Lille geheel gratis. In de voorverkoop kosten tickets voor de veldrit in Lille 11 euro. De voorverkoop is onder meer in het Café De Crawaett aan het Kerkplein te Lille.

Live op tv: Sporza

De Krawatencross 2019 wordt (net als de andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee) live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Het commentaar zal verzorgd worden door Michel Wuyts en Paul Herygers. De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint op zaterdag 9 februari om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Deze Vlaamse cross wordt, in tegenstelling tot diverse andere wedstrijden van de DVV Trofee Veldrijden, in Nederland niet live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14) is op de avond van 9 februari om 22u35 wel een uitgebreide samenvatting te zien van de Krawatencross Lille 2019.

Veldrijden live

Wat is de eerste cross die na de Krawatencross live op tv wordt uitgezonden? Op zondag 10 februari wordt de Aardbeiencross Hoogstraten (Superprestige) verreden, die bij diverse omroepen live op tv en online via een livestream kan worden bekeken. Daarna volgt op zaterdag 16 februari de Noordzeecross Middelkerke (Superpestige). Vervolgens staat op zondag 17 februari de Brico Vestingcross Hulst op het programma.

Livestream Krawatencross 2019

De Krawatencross Lille is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint op zaterdag 9 februari om circa 13u30 (net als de live tv-uitzending). Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone live naar de Krawatencross kijken. Het is een geheel gratis livestream. De livestream van Sporza is helaas wel geo-blocked. Dat betekent dat deze livestream van de Krawatencross officieel alleen in België live mag worden bekeken. De livestream van de Krawatencross Lille is op de middag van 9 februari op de website van Sporza onder meer te vinden via het menu 'Nu Live'.

In tegenstelling tot diverse andere Vlaamse crossen, wordt deze cyclocross in Nederland niet live door Ziggo Sport Totaal uitgezonden en er is bij hun dus ook geen livestream van deze veldrit te vinden voor de Nederlandse kijkers op hun Ziggo Sport Totaal Go App.

Alternatief voor Nederland: Go App Livestream

Een legaal alternatief voor de officiële livestream is beschikbaar via de Go App (tv online). Zo kunnen Nederlandse veldritfans alsnog online via een legale livestream naar de Krwatencross Lille 2019 kijken. Men kan op de livestream van deze app de uitzending van Sporza bekijken. Deze Ziggo Go app moet niet verward worden met de Ziggo Sport Totaal Go App (waarop de wedstrijden van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal per livestream kunnen worden bekeken.) De livestream-app 'Ziggo Go' is een product van Ziggo. Hiermee mag men per livestream in de gehele EU naar de digitale zenders van het digitale standaard tv-pakket kijken, waaronder ook de Vlaamse zender één waarop de Cyclocross Lille 2019 op de middag van 9 feburari live wordt uitgezonden.

Livestream FloBikes

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van de Krawatencross 2019. Hun livestream van de veldrit in het Vlaamse Lille is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst in een beperkt aantal landen: Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. In andere landen is deze livestream van de Krawatencross 'geo-blocked'. Hun livestream van de DVV Trofee-veldritten is altijd zeer 'geo-restricted'. Dit in tegenstelling tot hun livestream bij bijvoorbeeld de Brico Crossen en de Superprestige Cyclocross. Bij die twee wedstrijdseries is de livestream van FloBikes juist in heel veel landen te bekijken. Dikwijls is hun livestream echter ook bij die wedstrijdseries 'geo-blocked' voor kijkers in België.

Uitslag Krawatencross Lille 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. David van der Poel (Ned)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Quinten Hermans (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag Krawatencross Lille 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'42"
 2. Tim Merlier (Bel) op 38 sec.
 3. Laurens Sweeck (Bel) op 40"
 4. Kevin Pauwels (Bel) op 57"
 5. Lars van der Haar (Ned) 1'12"
 6. Toon Aerts (Bel) 1'20"
 7. Corné van Kessel (Ned) 1'30"
 8. Wout van Aert (Bel) 1'48"
 9. Tom Meeusen (Bel) 2'03"
 10. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'31"

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Bronnen en referenties
 • http://beheer.krawatencross.be/bestanden/paginas/20112014_Technische%20gids%202015%20.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/lille/
 • http://www.lille.be/
 • http://www.sporza.be
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krawatencross
 • http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/lille.htm

Reageer op het artikel "Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!