InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream

Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream

Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream De 81e editie van Gent-Wevelgem wordt verreden op zondag 31 maart 2019. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Het parcours van deze koers loopt door het westen van Vlaanderen. Gent-Wevelgem 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze West-Vlaamse voorjaarswedstrijd online per livestream bekijken.

Geschiedenis Gent-Wevelgem

In 1934 werd de eerste editie van Gent-Wevelgem verreden. De koers die deze naam droeg, was in die eerste jaren echter nog helemaal niet een topkoers voor profs. Bij de eerste twee edities (in 1934 en 1935) was Gent-Wevelgem een wedstrijd voor junioren. Vervolgens was Gent-Wevelgem van 1936 tot en met 1939 een wedstrijd voor coureurs uit de categorie 'onafhankelijken'. (Dat was een categorie renners die tussen de amateurs en de profs inzat. Qua niveau is die categorie dus enigszins vergelijkbaar met de Continentale Teams in de 21e eeuw).

In de oorlogsjaren werd Gent-Wevelgem niet georganiseerd. Daarna keerde de koers terug op de kalender. Met ingang van de editie van 1945 werd Gent-Wevelgem pas echt een grote koers: voortaan was het een wedstrijd voor profwielrenners. De wedstrijd kreeg toen ook een veel zwaarder parcours, dat voor een belangrijk deel door het Vlaamse Heuvelland ging.

Recordhouders

Zes wielrenners delen samen het record qua aantal zeges in Gent-Wevelgem. Zij wonnen allen drie keer Gent-Wevelgem. Die recordhouders zijn de Belgen Rik van Looy, Eddy Merckx, Robert van Eenaeme en Tom Boonen, de Italiaan Mario Cipollini en de Slowaak Peter Sagan.

Vijf Nederlandse zeges

Van de 80 edities die verreden zijn van de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem, zijn er 49 door Belgische coureurs gewonnen. Italië staat tweede in deze landenranking, met zeven zeges. Nederland staat derde met vijf zeges. Henk Lubberding was in 1980 de eerste Nederlander die erin slaagde om deze Vlaamse voorjaarsklassieker te winnen. Het jaar daarop, in 1981, won er wederom een Nederlander: Jan Raas. Het is aan de erelijst van Gent-Wevelgem goed te merken dat de jaren tachtig een gouden periode was voor het Nederlandse wielrennen, want ook de overige Nederlandse zeges zijn allemaal in de jaren tachtig behaald. Leo van Vliet zegevierde in 1983, Teun van Vliet won in 1987 en Gerrit Solleveld was in 1989 de vijfde (en voorlopige laatste) Nederlander die in Wevelgem winnend over de finish kwam.

Recente winnaars

De Noord Edval Boasson Hagen zegevierde in 2009 in Gent-Wevelgem. In 2010 werd deze koers gewonnen door de Oostenrijker Bernard Eisel. In 2011 en 2012 zegevierde de Belg Tom Boonen. De Slowaak Peter Sagan won in 2013, 2016 en 2018. In 2014 won de Duitser John Degenkolb. Tijdens de zeer stormachtige editie van 2015 pakte de Italiaan Luca Paolini de zege. Olympisch kampioen Greg van Avermaet won deze West-Vlaamse klassieker in 2017.

Gent-Wevelgem voor dames

Sinds 2012 bestaat er ook een dameseditie van Gent-Wevelgem. De eerste editie werd gewonnen door de Britse Elizabeth Armitstead. In 2013 werd deze vrouwenwedstrijd gewonnen door de Nederlandse Kirsten Wild. In 2014 zegevierde de Amerikaanse Lauren Hall voor twee Nederlandse rensters: Janneke Ensing werd tweede en Vera Koedoder werd derde. In 2015 werd deze koers gewonnen door Floortje Mackaij. Dat jaar werd Janneke Ensing wederom tweede. In 2016 pakte Chantal Blaak de zege. De Finse Lepistö won de damesversie van Gent-Wevelgem in 2017. De Italiaanse Marta Bastanelli won in 2108.

Gent-Wevelgem - In Flanders Fields

Het parcours van Gent-Wevelgem gaat door het westen van Vlaanderen. Als eerbetoon aan de vele soldaten die in deze streek gestorven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de officiële naam van deze wielerkoers sinds 2016: 'Gent-Wevelgem - In Flanders Fields'. Die naam is een verwijzing naar het beroemde gedicht dat de Canadese arts John McCrae schreef naar aanleiding van de slachtpartijen in de Vlaamse Westhoek. Dat gedicht heeft als beginregel: 'In Flanders Fields the poppies blow'.

Parcours Gent-Wevelgem 2019

In 2019 is de start van deze klassieker weer in Deinze. Hoewel deze koers puur uit traditie nog altijd Gent-Wevelgem heet, is de start van deze koers al jarenlang meestal in Deinze. De finish ligt nog wel gewoon in Wevelgem. De lengte van het parcours is 251,5 kilometer. De belangrijkste hindernissen op het parcours zijn een de beklimmingen (waarvan u hieronder een overzicht vindt) en kasseistroken. Ook spectaculair zijn de zogenaamde 'Plugstreets', een aantal onverharde wegen in de omgeving van Ploegsteert, die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem.

Beklimmingen

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste heuvels die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem 2019. Ze staan hier in de volgorde waarin de renners ze moeten beklimmen. De laatste grote helling die de renners moeten beklimmen is de beruchte Kemmelberg, op circa 34 kilometer van de finish.

Hellingen Gent-Wevelgem 2019

 1. Catsberg
 2. Kokereelberg
 3. Vert Mont
 4. Zwarte Berg (1)
 5. Zwarte Berg (2)
 6. Banenberg (1)
 7. Kemmelberg (1)
 8. Monteberg
 9. Banenberg (2)
 10. Kemmelberg (2)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Startlijst: 25 teams

De klassieker Gent-Wevelgem is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Alle 18 World Tour-teams nemen deel aan Gent-Wevelgem 2019. Daarnaast heeft de organisatie (Flanders Classics) wildcards uitgedeeld aan zeven ProContinentale Teams. Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die wildcards hebben gekregen. In totaal staan er dus 25 teams op de deelnemerslijst. Elke ploeg mag in Gent-Wevelgem van start gaan met 7 renners.

Wildcards Gent-Wevelgem 2019:

 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Wanty Groupe Gobert (Bel)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Team Roompot-Charles (Ned)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Wallonie-Bruxelles (Bel)

Startlijst met rugnummers

Wie zijn de prominente deelnemers op de startlijst? Op de voorlopige deelnemerslijst staan veel bekende wegwereldtoppers zoals Peter Sagan en Greg van Avermaet, maar ook de twee veldrittoppers die zich in het voorjaar van 2019 op de weg focussen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zodra de complete startlijst met rugnummers van Gent-Wevelgem 2019 bekend is, wordt hier een link naar die startlijst geplaatst.

Voorbeschouwing: favorieten

Gent-Wevelgem is een koers die vaak eindigt in de sprint van een groep. Toch is dit vaak een beperkte groep (en geen echte massasprint) aangezien er op het selectieve parcours van deze koers heel wat schiftingen worden gevoerd (onder meer tijdens de beklimmingen van de Kemmelberg). Belangrijke kanshebbers voor de zege in deze wedstrijd zijn dus vaak renners die goed kunnen sprinten, maar die ook beklimmingen zoals de Kemmelberg goed aankunnen. Daartoe behoren onder meer Peter Sagan en Elia Viviani. Andere kanshebbers zijn onder meer Arnaud Démare en Greg van Avermaet.

Live op tv

Gent-Wevelgem live bij Sporza - herenwedstrijd en dameswedstrijd

De wielerklassieker Gent-Wevelgem wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden bij deze Vlaamse koers zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live uit op tv. De uitzending van de dameswedstrijd begint al om 12u25 op de Vlaamse zender Canvas.

Vervolgens verhuist de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem omstreeks 13u30 (na afloop van het één uur journaal) naar de Vlaamse zender één. Op die zender is onder meer de ontknoping van dameswedstrijd van Gent-Wevelgem live te zien. Daarna volgt er een voorbeschouwing op de herenwedstrijd van Gent-Wevelgem. Hierna volgt (waarschijnlijk omstreeks 14u45) de live tv-uitzending van die herenwedstrijd.

Live bij Eurosport

Gent-Wevelgem 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Zij zenden deze Vlaamse koers uit op de zender Eurosport 1, na afloop van de slotetappe van de Ronde van Catalonië. De finish van die slotrit is al tamelijk vroeg in de middag, zodat men mogelijk al tussen half drie en kwart voor drie over kan schakelen van die Spaanse rittenkoers naar de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem.

Niet live op tv bij de NOS?

In 2018 zond de NOS deze koers niet live op tv uit. Het is nog onbekend of zij Gent-Wevelgem in 2019 wel weer live op tv uitzenden. Zodra daar meer over bekend is, wordt die info hier geplaatst.

Livestream Gent-Wevelgem 2019

Sporza livestream

Gent-Wevelgem 2019 is ook online via een livestream van Sporza(VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men naar Gent-Wevelgem kijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza voor de klassieker Gent-Wevelgem 2098 is echter, in verband met uitzendrechtenkwesties, wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze livestream van Sporza alleen in België mag bekijken. De livestream van Gent-Wevelgem bij Sporza is gratis. Men kan hun gratis livestream van Gent-Wevelgem op de middag van 31 maart vinden op hun website, maar ook men live deze stream bekijken op de Sporza App.

Bij Sporza is zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd per livestream te bekijken. De livestream van de dameswedstrijd begint volgens hun programmering om 13u30. De livestream van de herenkoers begint op de website van Sporza om circa 14u45.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport zendt Gent-Wevelgem live op het internet uit. Hun livestream van Gent-Wevelgem 2019 bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een betaald abonnement op die dienst van te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Eurosport zendt, net als Sporza, zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit per livestream. De livestream van de dameswedstrijd begint bij Eurosport om 12u45. De livestream van de herenwedstrijd begint bij hen om 14u30.

Eurosport Player livestreams: wielrennen

Voor wielerliefhebbers die regelmatig een wielerkoers via een livestream op bijvoorbeeld hun smartphone of laptop willen bekijken, is die Eurosport Player het hele seizoen een rijke bron aan streams. Zo is er op die middag van Gent-Wevelgem ook een livestream van de Ronde van Catalonië aanwezig op de Eurosport Player.

Op de Eurosport Player is sowieso elke koers per livestream te bekijken die Eurosport op tv uitzendt. Daarnaast zijn er echter ook zeer regelmatig streams van wielerkoersen op te vinden waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in hun tv-programmering.

Alternatief: livestream Go App

Het is ook mogelijk om Gent-Wevelgem 2019 te bekijken via een livestream op de Go App. Met deze app kan men immers live tv kijken via een livestream en kan men dus ook op de middag van 31 maart bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Deze app is een product van Ziggo.

NOS livestream?

Helaas voor de Nederlandse kijkers was er bij het Nederlandse NOS Studio Sport in 2018 geen livestream beschikbaar van Gent-Wevelgem. In tegenstelling tot veel voorgaande edities, werd Gent-Wevelgem 2018 niet live op tv uitgezonden door Studio Sport. De NOS had dus niet de uitzendrechten van deze koers aangekocht en heeft daarom ook niet het recht om een livestream aan te bieden. Het is nog af te wachten of ze in 2019 wel deze koers uitzenden.

Voorgaande editie: uitslag Gent-Wevelgem 2018

 1. Peter Sagan (Slw) Bora Hansgrohe
 2. Elia Viviani (Ita) QuickStep
 3. Arnaud Demare (Fra) FDJ
 4. Christophe Laporte (Fra) Cofidis
 5. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
 6. Oliver Naesen (Bel)
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott
 8. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep
 9. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
 10. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems Crelan

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Gent - Wevelgem 2012Wielrennen: Gent - Wevelgem 2012Zondag 25 maart 2012 wordt de 74e editie van de wielerklassieker Gent – Wevelgem verreden. De Belgische klassieker wordt…
Gent-Wevelgem 2012Op zondag 25 maart 2012 wordt de 74e editie van Gent-Wevelgem verreden. Deze wielerkoers is een onderdeel van de UCI Wor…
Brabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 17 april 2019. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Giro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2019 gaat van start op vrijdag 11 mei. Het is de 102e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatst…
Ronde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2019 gaat van start op maandag 25 maart. De slotrit van deze wielerkoers vindt plaats op zondag 3…
Bronnen en referenties
 • http://www.gent-wevelgem.be/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gent-Wevelgem
 • http://www.cyclingfever.com

Reageer op het artikel "Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!