InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream

Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream

Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream De 81e editie van Gent-Wevelgem wordt verreden op zondag 31 maart 2019. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Het parcours van deze koers loopt door het westen van Vlaanderen. Gent-Wevelgem 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze West-Vlaamse voorjaarswedstrijd online per livestream bekijken.

Geschiedenis Gent-Wevelgem

In 1934 werd de eerste editie van Gent-Wevelgem verreden. De koers die deze naam droeg, was in die eerste jaren echter nog helemaal niet een topkoers voor profs. Bij de eerste twee edities (in 1934 en 1935) was Gent-Wevelgem een wedstrijd voor junioren. Vervolgens was Gent-Wevelgem van 1936 tot en met 1939 een wedstrijd voor coureurs uit de categorie 'onafhankelijken'. (Dat was een categorie renners die tussen de amateurs en de profs inzat. Qua niveau is die categorie dus enigszins vergelijkbaar met de Continentale Teams in de 21e eeuw).

In de oorlogsjaren werd Gent-Wevelgem niet georganiseerd. Daarna keerde de koers terug op de kalender. Met ingang van de editie van 1945 werd Gent-Wevelgem pas echt een grote koers: voortaan was het een wedstrijd voor profwielrenners. De wedstrijd kreeg toen ook een veel zwaarder parcours, dat voor een belangrijk deel door het Vlaamse Heuvelland ging.

Recordhouders

Zes wielrenners delen samen het record qua aantal zeges in Gent-Wevelgem. Zij wonnen allen drie keer Gent-Wevelgem. Die recordhouders zijn de Belgen Rik van Looy, Eddy Merckx, Robert van Eenaeme en Tom Boonen, de Italiaan Mario Cipollini en de Slowaak Peter Sagan.

Vijf Nederlandse zeges

Van de 80 edities die verreden zijn van de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem, zijn er 49 door Belgische coureurs gewonnen. Italië staat tweede in deze landenranking, met zeven zeges. Nederland staat derde met vijf zeges. Henk Lubberding was in 1980 de eerste Nederlander die erin slaagde om deze Vlaamse voorjaarsklassieker te winnen. Het jaar daarop, in 1981, won er wederom een Nederlander: Jan Raas. Het is aan de erelijst van Gent-Wevelgem goed te merken dat de jaren tachtig een gouden periode was voor het Nederlandse wielrennen, want ook de overige Nederlandse zeges zijn allemaal in de jaren tachtig behaald. Leo van Vliet zegevierde in 1983, Teun van Vliet won in 1987 en Gerrit Solleveld was in 1989 de vijfde (en voorlopige laatste) Nederlander die in Wevelgem winnend over de finish kwam.

Recente winnaars

De Noord Edval Boasson Hagen zegevierde in 2009 in Gent-Wevelgem. In 2010 werd deze koers gewonnen door de Oostenrijker Bernard Eisel. In 2011 en 2012 zegevierde de Belg Tom Boonen. De Slowaak Peter Sagan won in 2013, 2016 en 2018. In 2014 won de Duitser John Degenkolb. Tijdens de zeer stormachtige editie van 2015 pakte de Italiaan Luca Paolini de zege. Olympisch kampioen Greg van Avermaet won deze West-Vlaamse klassieker in 2017.

Gent-Wevelgem voor dames

Sinds 2012 bestaat er ook een dameseditie van Gent-Wevelgem. De eerste editie werd gewonnen door de Britse Elizabeth Armitstead. In 2013 werd deze vrouwenwedstrijd gewonnen door de Nederlandse Kirsten Wild. In 2014 zegevierde de Amerikaanse Lauren Hall voor twee Nederlandse rensters: Janneke Ensing werd tweede en Vera Koedoder werd derde. In 2015 werd deze koers gewonnen door Floortje Mackaij. Dat jaar werd Janneke Ensing wederom tweede. In 2016 pakte Chantal Blaak de zege. De Finse Lepistö won de damesversie van Gent-Wevelgem in 2017. De Italiaanse Marta Bastanelli won in 2018.

Gent-Wevelgem - In Flanders Fields

Het parcours van Gent-Wevelgem gaat door het westen van Vlaanderen. Als eerbetoon aan de vele soldaten die in deze streek gestorven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de officiële naam van deze wielerkoers sinds 2016: 'Gent-Wevelgem - In Flanders Fields'. Die naam is een verwijzing naar het beroemde gedicht dat de Canadese arts John McCrae schreef naar aanleiding van de slachtpartijen in de Vlaamse Westhoek. Dat gedicht heeft als beginregel: 'In Flanders Fields the poppies blow'.

Parcours Gent-Wevelgem 2019

In 2019 is de start van deze klassieker weer in Deinze. Hoewel deze koers puur uit traditie nog altijd Gent-Wevelgem heet, is de start van deze koers al jarenlang meestal in Deinze. De finish ligt nog wel gewoon in Wevelgem. De lengte van het parcours is 251,5 kilometer. De belangrijkste hindernissen op het parcours zijn een de beklimmingen (waarvan u hieronder een overzicht vindt) en kasseistroken. Ook spectaculair zijn de zogenaamde 'Plugstreets', een aantal onverharde wegen in de omgeving van Ploegsteert, die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem.

Beklimmingen

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste heuvels die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem 2019. Ze staan hier in de volgorde waarin de renners ze moeten beklimmen. De laatste grote helling die de renners moeten beklimmen is de beruchte Kemmelberg, op circa 34 kilometer van de finish.

Hellingen Gent-Wevelgem 2019

 1. Catsberg
 2. Kokereelberg
 3. Vert Mont
 4. Zwarte Berg (1)
 5. Zwarte Berg (2)
 6. Banenberg (1)
 7. Kemmelberg (1)
 8. Monteberg
 9. Banenberg (2)
 10. Kemmelberg (2)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Startlijst Gent-Wevelgem (heren): 25 teams

De klassieker Gent-Wevelgem is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Alle 18 World Tour-teams nemen deel aan Gent-Wevelgem 2019. Daarnaast heeft de organisatie (Flanders Classics) wildcards uitgedeeld aan zeven ProContinentale Teams. Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die wildcards hebben gekregen. In totaal staan er dus 25 teams op de deelnemerslijst. Elke ploeg mag in Gent-Wevelgem van start gaan met 7 renners.

Wildcards Gent-Wevelgem 2019:

 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Wanty Groupe Gobert (Bel)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Team Roompot-Charles (Ned)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Wallonie-Bruxelles (Bel)

Startlijst met rugnummers Gent-Wevelgem 2019 (herenwedstrijd)

Wie zijn de prominente deelnemers op de startlijst met rugnummers van Gent-Wevelgem? Op de deelnemerslijst staan veel bekende wegwereldtoppers zoals Peter Sagan, Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Arnaud Démare, Oliver Naesen, Elia Viviani, Fernando Gaviria, Matteo Trentin, Gianni Moscon, Niki Terpstra, Alexander Kristoff, Yves Lampaert en John Degenkolb. Ook staan op de startlijst de twee veldrittoppers die zich in het voorjaar van 2019 op de weg focussen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Oorspronkelijk stond ook de Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen op de startlijst, maar wegens ziekte heeft hij alsnog besloten op niet deel te nemen aan deze klassieker.

Startlijst dameswedstrijd

De dameswedstrijd van Gent-Wevelgem 2019 heeft ook een sterke deelnemerslijst. Op de startlijst staan veel befaamde deelnemers, waaronder Marianne Vos, Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky, Letizia Paternoster, Floortje Mackaij en Chantal Blaak.

Voorbeschouwing: favorieten

Gent-Wevelgem is een koers die vaak eindigt in de sprint van een groep. Toch is dit vaak een beperkte groep (en geen echte massasprint) aangezien er op het selectieve parcours van deze koers heel wat schiftingen worden gevoerd (onder meer tijdens de beklimmingen van de Kemmelberg). Belangrijke kanshebbers voor de zege in de deze wedstrijd zijn dus vaak renners die goed kunnen sprinten, maar die ook beklimmingen zoals de Kemmelberg goed aankunnen. Daartoe behoren bij de herenwedstrijd van Gent-Wevelgem 2019 onder meer Peter Sagan en Elia Viviani.

Live op tv: Gent-Wevelgem 2019

Gent-Wevelgem live bij Sporza - herenwedstrijd en dameswedstrijd

De wielerklassieker Gent-Wevelgem wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden bij deze Vlaamse koers zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live uit op tv. De uitzending van de dameswedstrijd begint al om 12u00 op de Vlaamse zender Canvas.

Vervolgens verhuist de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem omstreeks 13u30 (na afloop van het één uur journaal) naar de Vlaamse zender één. Op die zender is onder meer de ontknoping van dameswedstrijd van Gent-Wevelgem live te zien. Daarna volgt er een voorbeschouwing op de herenwedstrijd van Gent-Wevelgem. Hierna volgt (waarschijnlijk omstreeks 14u45) de live tv-uitzending van die herenwedstrijd.

Live bij Eurosport

Gent-Wevelgem 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Zij zenden deze Vlaamse koers uit op de zender Eurosport 1, na afloop van de slotetappe van de Ronde van Catalonië. De finish van die slotrit is al tamelijk vroeg in de middag, zodat men mogelijk al tussen half drie en kwart voor drie over kan schakelen van die Spaanse rittenkoers naar de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem.

Gent-Wevelgem 2019 live op tv bij de NOS? Neen

In het verleden werd Gent-Wevelgem jaarlijks live door het Nederlandse NOS Studio Sport uitgezonden. In 2018 zond de NOS deze koers niet live op tv uit. Helaas zenden zij ook in 2019 deze koers niet live op tv uit. Wel kan men op de site van de NOS het koersverloop volgen via een liveblog. (Die liveticker is ook te volgen op hun NOS-app.) De NOS zendt in haar avonduitzending op Nederland 1 (die om 18u10 begint) wel een samenvatting uit van Gent-Wevelgem 2019.

Live: Vlaamse wielerweek bij Sporza en Eurosport

Gent-Wevelgem is een onderdeel van de 'Vlaamse Wielerweek'. De openingskoers van die reeks was Brugge-De Panne op 27 maart. Ook de E3 prijs behoort tot deze reeks. De eerstvolgende wedstrijd uit deze serie is Dwars door Vlaanderen (3 maart). De slotwedstrijd van de 'Vlaamse wielerweek' is vanzelfsprekend de grootste Vlaamse wielerklassieker: de Ronde van Vlaanderen 2019 op zondag 7 april. Alle wedstrijden van de Vlaamse wielerweek worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport.

Sport live op tv op zondag 31 maart

Zondag 31 maart is een heel drukke dag op de internationale sportkalender. Naast de topwielerwedstrijden Gent-Wevelgem en de Ronde van Catalonië, worden er op die dag ook veel andere grote sportwedstrijden uitgezonden, onder meer in de MotoGP, MXGP en het One Championship. Veel Nederlandse sportliefhebbers kijken vooral uit naar twee wedstrijden die in de namiddag worden gehouden. In het Nederlandse voetbal staat dan de live-uitzending van Ajax-PSV (eredivisie) op het programma. In die namiddag kan men eveneens live op tv en per livestream kijken naar de Formule 1 GP Bahrein 2019, wat voor Max Verstappen en consorten de tweede wedstrijd is van het Formule 1-seizoen 2019.

Livestream Gent-Wevelgem 2019

Sporza livestream

Gent-Wevelgem 2019 is ook online via een livestream van Sporza(VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men op de middag van zondag 31 maart 2019 naar Gent-Wevelgem kijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza voor de klassieker Gent-Wevelgem 2019 is echter, in verband met uitzendrechtenkwesties, wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze livestream van Sporza alleen in België mag bekijken. De livestream van Gent-Wevelgem bij Sporza is gratis. Men kan hun gratis livestream van Gent-Wevelgem op de middag van 31 maart vinden op hun website. Ook kan men deze livestream van Gent-Wevelgem bekijken op de Sporza App.

Bij Sporza is zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd per livestream te bekijken. De livestream van de dameswedstrijd begint volgens hun programmering om 12u00. De livestream van de herenkoers begint op de website van Sporza om circa 14u45. Men kan de gratis livestream van Gent-Wevelgem in Vlaanderen ook bekijken op een mobiele telefoon via de gratis Sporza App.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport zendt Gent-Wevelgem live op het internet uit. Hun livestream van Gent-Wevelgem 2019 bevindt zich op de Eurosport Player. Eurosport zendt, net als Sporza, zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit per livestream. De livestream van de dameswedstrijd begint bij Eurosport om 12u40. De livestream van de herenwedstrijd begint bij hen om 14u30. Men dient een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om hun livestream van die West-Vlaamse klassieker te kunnen bekijken.

Eurosport Player livestreams: wielrennen

Voor wielerliefhebbers die regelmatig een wielerkoers via een livestream op bijvoorbeeld hun smartphone of laptop willen bekijken, is die Eurosport Player het hele seizoen een rijke bron aan streams. Zo is er op die middag van Gent-Wevelgem ook een livestream van de Ronde van Catalonië aanwezig op de Eurosport Player.

Op de Eurosport Player is sowieso elke koers per livestream te bekijken die Eurosport op tv uitzendt. Daarnaast zijn er echter ook zeer regelmatig livestreams van wielerkoersen op te vinden waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in hun tv-programmering.

Alternatief: livestream Go App

Het is ook mogelijk om Gent-Wevelgem 2019 te bekijken via een livestream op de Go App (tv online). Met deze app kan men immers live tv kijken via een livestream en kan men dus ook op de middag van 31 maart bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Zo kan men geheel legaal dus toch per livestream in Nederland naar de live-uitzending van Sporza kijken.

Deze app is een product van Ziggo, voor de klanten met digitale tv bij hen. Men kan deze livestream van deze West-Vlaamse koers niet allen in Nederland, maar in heel de EU bekijken. Vanuit de meeste overige landen is elke livestream op deze streamingdienst (en dus ook de stream van deze wielerwedstrijd) geo-blocked. Men kan de live tv-uitzending van deze West-Vlaamse wedstrijd overigens niet alleen per livestream op die dienst bekijken; achteraf kan men (gedurende 7 dagen) de hele uitzending van deze kasseienklassieker via een stream terugkijken.

FloBikes livestream? USA en Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook een livestream aan van deze West-Vlaamse wedstrijd. Hun livestream is echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada. Om die livestream van hen in deze landen te mogen bekijken, dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben. Voor kijkers vanuit Europa is deze livestream dus 'geo-blocked'. (Dat geldt dus ook voor Europese klanten van FloSports die gewend zijn om diverse andere evenementen, zoals veldritten, via de livestream bij hen te bekijken.)

NOS livestream? Neen, niet in 2019

Bij veel voorgaande edities van Gent-Wevelgem was er een gratis livestream beschikbaar voor kijkers in Nederland, via de site van de NPO (NOS). Helaas voor de Nederlandse kijkers was er bij het Nederlandse NOS Studio Sport in 2018 geen livestream beschikbaar van Gent-Wevelgem. In tegenstelling tot veel voorgaande edities, werd Gent-Wevelgem 2018 niet live op tv uitgezonden door Studio Sport. De NOS had dus niet de uitzendrechten van deze koers aangekocht en heeft daarom ook niet het recht om een livestream aan te bieden. Helaas zenden zij in 2019 wederom deze koers niet live op tv of via een livestream uit. Nederlanders die alsnog deze koers online via een livestream willen bekijken, moeten dus op zoek naar een alternatief. Klanten van Ziggo kunnen de koers bekijken via een livestream op de Go App. Daarnaast kunnen abonnees van de Eurosport Player deze koers via een livestream op die app bekijken.

NLziet livestream? Nee

Is Gent-Wevelgem 2019 via een livestream op de NLziet-app te volgen? Nee, de zenders die men via de livestream op die app kan ontvangen, zenden deze wedstrijd niet live uit. Ook kan men op de NPO Start-app geen livestream van deze West-Vlaamsekoers vinden.

Uitslag Gent-Wevelgem 2019

 1. Alexander Kristoff (Noo) UAE - Team Emirates in 5u26:08
 2. John Degenkolb (Dui) Trek Segafredo z.t.
 3. Oliver Naesen (Bel) Ag2R z.t.
 4. Mathieu Van Der Poel (Ned) Corendon Circus z.t.
 5. Danny van Poppel (Ned) Jumbo-Visma z.t.
 6. Adrien Petit (Fra) Direct Energie z.t.
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott z.t.
 8. Rüdiger Selig (Dui) Bora Hansgrohe z.t.
 9. Matej Mohoric (Slv) Bahrain Merida z.t.
 10. Jens Debusschere (Bel) Katusha Alpecin z.t.

Voorgaande editie: uitslag Gent-Wevelgem 2018

 1. Peter Sagan (Slw) Bora Hansgrohe
 2. Elia Viviani (Ita) QuickStep
 3. Arnaud Demare (Fra) FDJ
 4. Christophe Laporte (Fra) Cofidis
 5. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
 6. Oliver Naesen (Bel)
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott
 8. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep
 9. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
 10. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems Crelan

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Ronde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2019 gaat van start op maandag 25 maart. De slotrit van deze wielerkoers vindt plaats op zondag 3…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Bronnen en referenties
 • http://www.gent-wevelgem.be/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gent-Wevelgem
 • http://www.cyclingfever.com

Reageer op het artikel "Gent-Wevelgem 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!