Critérium du Dauphiné 2020 - live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné 2020 - live op tv en livestream Het Critérium du Dauphiné wordt beschouwd als één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden op de Tour de France. In 2020 gaat de Dauphiné van start op woensdag 12 augustus. De slotrit van deze Franse rittenkoers wordt op zondag 16 augustus verreden. Het Criterium du Dauphiné is live op tv te bekijken. Ook kan men deze Franse rittenkoers in 2020 weer op het internet volgen via een livestream.

Coronacrisis: nieuwe data 12-16 augustus

In 2020 zou het Critérium du Dauphiné van start gaan op zondag 31 mei en zou eindigen op zondag 7 juni. Vanwege het coronavirus kan het Critérium du Dauphiné echter niet op die data verreden worden.Op de herziene wielerkalender heeft deze Franse rittenkoers als nieuwe data 12 tot en met 16 augustus gekregen.

Geschiedenis Dauphiné

De eerste editie van deze rittenkoers werd verreden in 1947. Dat jaar won de Fransman Édouard Kablinski het eindklassement. Vier renners slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen: de Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet, en de Spanjaard Luis Ocana. Slechts één keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Frans rittenkoers: Johan van der Velde zegevierde in 1980. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn de Spanjaard Alejandro Valverde (2008 en 2009), de Sloveen Janez Brajkovic (2010), de Britten Bradley Wiggins (2011 en 2012) en Chris Froome (2013, 2015 en 2016), de Amerikaan Andrew Talansky (2014) en de Deen Jakob Fuglsang (2017 en 2019).

Zege in Tour en Dauphiné in één jaar

Doordat het Critérium du Dauphiné doorgaans kort voor de Tour de France wordt verreden en vaak het parcours ook enigszins lijkt op enkele ritten in de Tour van dat jaar, wordt de Dauphiné door velen beschouwd als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Jaarlijks trekken dan ook veel topklassementsrenners naar deze koers om de Tour voor te bereiden.

Twaalf keer slaagde een renner erin om in hetzelfde jaar zowel de Dauphiné als de Tour de France te winnen. Louison Bobet was in 1955 de eerste renner die dat presteerde. Jacques Anquetil won beide koersen in 1963, Eddy Merckx won ze allebei in 1971, Luis Ocaña won beide rittenkoersen in 1973, Bernard Thévenet presteerde dat in 1975, Bernard Hinault presteerde dit zelfs twee keer, namelijk in 1979 en 1981, Miguel Indurain won zowel de Dauphiné als de Tour in 1995, Bradley Wiggins deed dat in 2012 en Chris Froome won ze allebei in 2013, 2015 en 2016.

Naamswijziging van de Dauphiné Libéré

Zoals veel bekende profwielerkoersen is ook deze Franse wedstrijd ooit opgezet door een krant. Het regionale dagblad genaamd Dauphiné Libéré was vanaf de begintijd de organisator en de hoofdsponsor van deze rittenkoers. De officiële naam was jarenlang het 'Critérium du Dauphiné Libéré', maar doorgaans werd deze wedstrijd in de volksmond de 'Dauphiné Libéré' genoemd (dus exact hetzelfde als de krant). Sinds 2010 wordt deze koers echter niet meer door de krant Dauphiné Libéré georganiseerd, maar door de ASO (wat ook de organisator van de Tour de France). Sindsdien is de officiële naam van deze wielerkoers veranderd in: Critérium du Dauphiné.

Parcours en rittenschema Dauphiné 2020

Criterium du Dauphiné versus Ronde van Zwitserland

De Dauphiné is doorgaans een rittenkoers met een zeer zwaar parcours, dat voor een belangrijk deel door de Franse Alpen gaat. Het is vooral bedoeld als een koers waarin de klassementsrenners en klimmers zich kunnen voorbereiden op de bergetappes van de Tour de France. Er is altijd een strijd tussen de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné om zoveel mogelijk topklassementsrenners aan de start te krijgen in hun koers. Beide topkoersen worden immers in juni deels gelijktijdig gehouden. Vaak wordt deze strijd gewonnen door de Dauphiné. Het Critérium du Dauphiné heeft als voordeel tegenover de Ronde van Zwitserland, dat men na de Dauphiné een week meer hersteltijd heeft dan na de Zwitserse ronde, in de aanloop richting de Tour de France. Dat blijkt qua opbouw richting topvorm doorgaans toch beter te werken. Daarnaast heeft het Critérium du Dauphiné vaak ook een parcours dat, veel meer nog dan de Ronde van Zwitserland, erop gericht is om een zo goed mogelijke voorbereidingstest te zijn voor de komende Ronde van Frankrijk. Vaak zijn er met opzet gelijkenissen tussen het parcours van het Criterium du Dauphiné en dat van de Tour. Zo was er in 2019 deze Franse voorbereidingskoers een tijdrit opgenomen, die qua lengte en qua type parcours veel lijkt op de tijdrit in de Tour 2019. Zo werd die dag dus een geschikte test voor veel Tourcoureurs. Helaas is er om betreurenswaardige omstandigheden in 2020 niet zo'n strijd tussen het Criterium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland: als gevolg van de coronacrisis wordt die Zwitserse koers in 2020 niet verreden.

Parcours Criterium du Dauphiné 2020?

Hoe ziet het rittenschema van deze Franse World Tour-wedstrijd eruit in 2020? Het oorspronkelijke parcours (dat voor de coronacrisis bedacht was) bestond uit acht etappes. Vanwege de herziening van de wielerkalender (als gevolg van de coronacrisis) is het Criterium du Dauphiné enkele dagen ingekort en heeft men een nieuw rittenschema moeten bedenken.

Hieronder vindt u het herziene rittenschema. Het is een korte, maar loeizware etappekoers. De eerste twee etappes zijn te beschouwen als etappes door het middengebergte. Daarna volgen drie pure bergritten.

Parcours: rittenschema Critérium du Dauphiné 2020

 • Wo. 12 augustus, rit 1: Clermont Ferrand – St. Christ En Jarez 197 km
 • Do. 13 augustus, rit 2: Vienne – Col de Porte 132,5 km (bergop finish)
 • Vr. 14 augustus, rit 3: Corenc – St. Martin de Belleville 156,5 km (bergop finish)
 • Za. 15 augustus, rit 4: Ugine – Megève 156,5 km (bergop finish)
 • Zo. 16 augustus, rit 5: Megève – Megève 153 km (bergop finish)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemers: teams

Welke teams staan op de startlijst van deze Franse rittenkoers? Het Criterium du Dauphiné telt mee voor de UCI World Tour 2020 en alle 19 ploegen met een World Tour-licentie staan ook op de startlijst van deze wedstrijd. Daarnaast kregen drie ProContinentale Teams wildcards. Die wildcards voor het Critérium du Dauphiné 2020 gingen naar de twee Franse teams (Arkea Samsic en B&B Hotels-Vital Concept) en naar het Belgische team Wanty Groupe Gobert. In totaal staan er dus 22 teams op de startlijst van het Critérium du Dauphiné 2020. Alle teams mogen met zeven deelnemers op de startlijst van deze Franse rittenkoers staan.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers prominente namen staan op de startlijst van deze koers? Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst van het Critérium du Dauphiné zijn onder meer Egan Bernal, Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Peter Sagan, Steven Kruijswijk, Mike Landa, Tadej Pogacar, Emanuel Buchmann, Richie Porte, Thibaut Pinot en Fabio Aru. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live op tv - Critérium du Dauphiné 2020 bij Sporza en Eurosport

Live op tv bij Sporza

Het Critérium du Dauphiné 2020 is in de lage landen weer live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. Door Sporza wordt het Critérium du Dauphiné live uitgezonden op de Vlaamse publieke zender één. Deze zender zit wel bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket. Zodra het complete uitzendschema bekend is, wordt het hier geplaatst.

Live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt alle etappes live uit. Zodra hun uitzendschema bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream Dauphiné 2020

Livestream Sporza

De Dauphiné 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met die livestream van Sporza kan men de Daupiné live op een computer (of smartphone) bekijken. De livestream van Sporza is gratis. Deze Vlaamse livestream is officieel echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men alleen in België de livestream van Sporza voor deze Dauphiné mag bekijken. Voor andere landen is de gratis livestream van het Critérium du Dauphiné bij Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de Dauphiné 2020 bevindt zich tijdens deze rittenkoers elke middag tijdens deze koers in het menu 'Nu Live'. Eveneens is die livestream van deze wedstrijd te vinden in de rubriek 'wielrennen'. Ook kan men deze gratis livestream van het Criterium du Dauphiné vinden op de Sporza App. De gratis livestream van het Criterium du Dauphiné begint bij Sporza dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending. Bij Sporza zijn ook veel andere wielerwedstrijden via een livestream te volgen. Helaas geldt hierbij meestal dat die gratis livestream geo-restricted is en alleen in België bekeken mag worden.

Livestream Eurosport Player

Er is ook een livestream van de Dauphiné 2020 beschikbaar van Eurosport. Deze officiële livestream van het Criterium du Dauphiné 2020 bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De livestream van het Critérium du Dauphiné begint bij Eurosport doorgaans tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. De Eurosport Player biedt heel veel uitzendingen van wielerkoersen per livestream aan. Zo is dit het enige platform waarop tijdens de Tour de France 2020 legaal alle etappes integraal, van start tot finish, per livestream bekeken kunnen worden. Ook is de Eurosport Player het platform dat in de Giro 2020 exclusief de officiële Nederlandstalige livestream aanbood voor Nederland en Vlaanderen. Ook alle klassiekers zijn via een livestream bij Eurosport te bekijken. Eveneens biedt Eurosport bij veel veldritten en baanwielerwedstrijden een livestream aan.

Alternatief: livestream Criterium du Dauphiné via Go App

Men kan de Dauphiné 2020 ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Hiermee kan men online per livestream tv kijken en zo kan men bijvoorbeeld dus ook live per stream naar VRT één kijken. Wie in Nederland toch legaal de live-uitzendingen van Sporza wil zien, kan ze bekijken via een livestream op deze app. Daarnaast kan men op die app ook de live tv-uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van Ziggo die online via een livestream naar tv willen kijken. Wie digitale tv heeft bij Ziggo, kan gratis gebruik maken van elke livestream op deze dienst. Men kan op die app niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU per livestream naar tv kijken en dus de live-uitzendingen van het Criterium du Dauphiné 2020 bekijken. Via deze app kan men niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van deze Franse etappekoers kijken bij Sporza en Eurosport1, men kan ook via een stream een week lang alle uitzendingen van etappes terugkijken.

Livestream Dauphiné op FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van het Criterium du Dauphiné te vinden op de Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes? Neen, er is geen livestream van deze Franse etappekoers beschikbaar op die dienst. Op FloBikes is in die periode wel een livestream beschikbaar van diverse andere wegkoersen. Die livestreams zijn echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een Noord-Amerikaans platform dat veel sportevenementen online via een livestream uitzendt. FloBikes is in Europa met name populair geworden vanwege de veldritten die men per livestream uitzendt. Qua wegwedstrijden is hun aanbod qua uitzendingen via de livestream echter heel wat minder interessant voor Europese kijkers. Indien zij een livestream van een grote wegkoers hebben, dan is die vaak namelijk (in verband met uitzendrechtenkwesties) geo-restricted. Dikwijls mag men zo'n livestream van hen bij het wegwielrennen alleen in Canada en/of de Verenigde Staten bekijken.

Livestream Criterium du Dauphiné op iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen deze Franse rittenkoers in de zomer van 2020 ook via een livestream bekijken op de iTV-app. Deze livestream-app is grotendeels vergelijkbaar met de Go App van VodafoneZiggo, maar dan voor klanten van KPN. Zij kunnen met die app in de hele EU per livestream naar tv kijken. Op die app kunnen ze dezelfde tv-zenders ontvangen per livestream, als ze thuis op hun televisietoestel kunnen bekijken. Zo kan men op die app dus per livestream naar de uitzendingen van Sporza op VRT één kijken. Ook kan men op die app per livestream naar de uitzendingen van Eurosport1 kijken. Voor welke apparaten is de iTV-app geschikt? Deze livestream-app is bedoeld voor mensen die op een smartphone of tablet willen streamen. Klanten van KPN die liever de livestream van deze Franse World Tour-wedstrijd willen bekijken op een desktop computer of laptop, kunnen inloggen op de site Interactieve Tv. Daarop vindt men, net als bij de iTv-app, van elke zender uit uw tv-pakket een livestream.

Livestream Dauphiné op NLziet? Neen

Is het mogelijk om het Criterium du Dauphiné in 2020 via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, er is geen livestream van het Criterium du Dauphiné beschikbaar op die app. De omroepen die deze Franse rittenkoers live op tv uitzenden, Eurosport en Sporza, doen namelijk niet mee aan dit mediaplatform en zijn dus ook niet per livestream op die app te bekijken. Via dat streamingplatform kunnen abonnees alleen middels een livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa.

Voorgaande editie: uitslagen Criterium du Dauphiné 2019

Op zondag 9 juni werd de openingsrit gewonnen door Edvald Boasson Hagen. Deze Noor won de sprint van een sterk uitgedund peloton. Op de tweede en derde plek finishten twee Belgen, respectievelijk Philippe Gilbert en Wout van Aert. De tweede etappe werd gewonnen door de Belg Dylan Teuns. Hij won deze heuvelachtige rit voor zijn medevluchter Guillaume Martin. Op dertien seconden achter dit tweetal finishte de groep met de grote klassementsrenners. De derde etappe op dinsdag 11 juni eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Bennett, voor Van Aert. De tijdrit op woensdag 12 juni werd gewonnen door Van Aert, voor Van Garderen en Dumoulin. Op donderdag 13 juni won Van Aert wederom een etappe. Ditmaal zegevierde hij in een massasprint. Op vrijdag 14 juni werd de etappe gewonnen door Julian Alaphilippe; hij versloeg zijn medevluchter Mühlberger in de eindsprint. Op zaterdag 14 juni werd de koninginnenrit van deze rittenkoers gewonnen door Wout Poels. Op zondag 15 juni werd de slotrit gewonnen door Dylan van Baarle. Het eindklassement werd gewonnen door Jakob Fuglsang. Ook in 2019 werd deze koers live op tv en via de livestream uitgezonden door Sporza en Eurosport.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Burgos 2020, live op tv en livestreamRonde van Burgos 2020, live op tv en livestreamVan dinsdag 28 juli tot en met zaterdag 1 augustus 2020 wordt de Ronde van Burgos verreden. Dit is de eerste grote inter…
GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarGP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in RotselaarOp zondag 5 juli 2020 wordt de wielerkoers GP Vermarc Sport verreden in de Belgische gemeente Rotselaar. Dit is de eerst…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…

Tour of California 2019, live op tv en livestreamTour of California 2019, live op tv en livestreamOp zondag 12 mei 2019 gaat de veertiende editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers…
Voorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenVoorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenWanneer je een tijd aan hardlopen doet en er plezier aan beleeft, heb je het idee dat je de hele wereld aankunt. Je voel…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/criterium-du-dauphine/
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2401/criterium-du-dauphine.html
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_du_Dauphin%C3%A9
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/134565/aso-deelt-wildcards-uit-voor-parijs-nice-en-dauphine.html
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=163702&c=3
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/152154/criterium-du-dauphine-begint-met-korte-klimtijdrit.html
 • http://www.nu.nl/wielrennen/4239458/criterium-du-dauphine-kent-steile-klim-als-proloog.html

Reageer op het artikel "Critérium du Dauphiné 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!