Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestream

Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestream De Ronde van Polen 2019 gaat van start op zaterdag 3 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 9 augustus. Het is de 74e editie van deze Poolse rittenkoers. De Ronde van Polen is live op tv en online per livestream te volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Polen 2019? Hoe ziet het rittenschema van deze Poolse ronde eruit? Hoe is de geschiedenis van de Ronde van Polen verlopen?

Historie van de Ronde van Polen

In 1928 vond de eerste editie van de Ronde van Polen plaats. Deze koers werd indertijd georganiseerd door de krant Przeglad Sportowy en een wielerclub uit Warschau. In de begintijd was deze ronde geen groot succes. De wedstrijd kon voor de Tweede Wereldoorlog vaker niet dan wel worden georganiseerd.

In 1947 werd de Ronde van Polen nieuw leven ingeblazen, door een samenwerking van onder meer de uitgeverij Czytelnik en de Poolse wielerbond. De wedstrijd kreeg zo een sterkere en stabielere organisatie. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot een prestigieuze koers voor amateurs. Toch bleef de Ronde van Polen in die amateurtijd wel altijd in de schaduw staan van een andere Oost-Europese koers: de Vredeskoers (die rittenwedstrijd werd indertijd beschouwd als de Tour de France van het Oostblok).

Val van het IJzeren Gordijn: grote wijzigingen

Sinds eind jaren tachtig is er veel gebeurd. Het IJzeren Gordijn viel. Oost-Europese topsrenners konden eindelijk massaal prof worden. Binnen de wielerwereld verdween ook de strikte scheiding tussen profs en amateurs. De organisatoren van de Oost-Europese topkoersen moesten inspelen op al die veranderingen. De organisatoren van de Ronde van Polen deden dat duidelijk beter dan de organisatie van de Vredeskoers. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot de belangrijkste Oost-Europese wedstrijd en werd een vast onderdeel van de UCI World Tour. Met de Vredeskoers ging het daarentegen bergafwaarts en op den duur verdween deze ooit zo prestigieuze koers zelfs van de kalender.

Czeslaw Lang

De grote man achter de grote groei van de Ronde van Polen is Czeslaw Lang. Hij was in het verleden zelf een coureur. Ronde 1980 behoorde hij tot de beste renners uit Polen. Twee keer won hij een medaille op het WK ploegentijdrit. Ook won hij Olympisch zilver op de wegrit van 1980 in Moskou. In datzelfde jaar won hij het eindklassement van de Ronde van Polen. Jarenlang moest Lang onder het communistische regime verplicht 'staatsamateur' blijven. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de kans om profwielrenner te worden. In de profrangen was hij echter minder succesvol dan bij de amateurs, al behaalde Lang nog wel enige mooie prestaties bij de profs, waaronder zeges in de prologen van de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Na zijn actieve wielercarrière raakte Lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van Polen. Sinds 1993 leidde hij de organisatie. Onder zijn leiding groeide de wedstrijd uit, van een amateurronde, naar de grootste profwielerwedstrijd van Oost-Europa.

Erelijst Ronde van Polen

Feliks Wiecek was in 1928 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van Polen. Drie renners slaagden erin om deze etappekoers drie keer te winnen: Marian Wieckowski in 1954, 1955 en 1956, Andrzej Mierzejewski in 1982, 1984 en 1988, en Dariusz Baranowski in 1991, 1992 en 1993. Recente winnaar van de 'Tour de Pologne' zijn Daniel martin (2010), Peter Sagan (2011), Moreno Moser (2012), Pieter Weening (2013), Rafal Majka (2014), Jon Izagirre (2015), Tim Wellens (2016), Dylan Teuns (2017) en Kwiatkowski (2018).

Parcours: rittenschema Ronde van Polen

Hoe ziet in 2019 het parcours van de Ronde van Polen eruit? Hieronder vindt u het etappeschema. De eerste drie etappes zijn vlak. In de overige drie ritten krijgen de renners diverse heuvels en bergen voorgeschoteld. Het gaat daarbij niet om echt hooggebergte, maar wel om behoorlijk wat serieuze beklimmingen in het middengebergte. Bij de vierde etappe en de zevende etappe ligt de finish bovenop een berg. Bij de vijfde etappe ligt de finish bovenop een heuvel.

Parcours: Etappeschema Ronde van Polen 2019

 • Za. 3 augustus, rit 1: Krakau- Krakau 136km
 • Zo. 4 augustus, rit 2: Tarnowskie Góry - Katowice 153km
 • Ma. 5 augustus, rit 3: Chorzów - Zabrze 157km
 • Di. 6 augustus, rit 4: Jaworzno - Kocierz 133km (*)
 • Wo. 7 augustus, rit 5: Kopalnia Soli (Wieliczka) - Bielsko-Biala 154km (heuvelop finish)
 • Do. 8 augustus, rit 6: Zakopane - Zakopane 155km
 • Vr. 9 augustus, rit 7: Bukovina Resort - Bukowina Tatrzańska 132.5km (bergop finish)

(*) Als eerbetoon aan de overleden Belgische coureur Bjorg Lambrecht wordt de vierde etappe van deze Ronde van Polen geneutraliseerd afgelegd en is het parcours van die rit ingekort.

Deelnemers: startlijst Ronde van Polen 2019

Welke teams staan bij deze Tour de Pologne op de startlijst? Alle 18 World Tour Teams staan bij deze Poolse rittenkoers automatisch op de deelnemerslijst. Daarnaast zijn er drie wildcards uitgedeeld aan Gazprom-Rusvelo, Novo Nordisc en de Poolse nationale selectie. In totaal staan er op de startlijst van de Ronde van Polen in 2019 dus 21 teams.

Startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van deze Ronde van Polen? Op de deelnemerslijst staan onder meer Majka, Hirt, Jungels, Mohoric, Ackermannn, Bodnar, Jungels, Mareczko, Gaviria, Lambrecht en Degenkolb. Interessante Nederlandse deelnemers op de startlijst zijn onder meer Robert Gesink en Fabio Jakobsen.

Live op tv

De Ronde van Polen 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Vijf etappes zijn live te zien op de tv-zender Eurosport 1 (het hoofdnet van Eurosport). Drie etappes zijn live te zien op de abonneezender Eurosport 2. Hieronder vindt u het schema van de live-uitzendingen van deze Tour de Pologne. Op zaterdag 3 augustus wordt de eerste etappe live uitgezonden vanaf circa 17u30 op Eurosport1, na afloop van de live tv-uitzending van de Clasica San Sebastian.

Ronde van Polen live bij Eurosport: uitzendschema (tv en livestream)

 • Zaterdag 3 augustus: 17u30 op Eurosport1 en livestream
 • Zondag 4 augustus: 17u15 op Eurosport1 en livestream
 • Maandag 5 augustus: 17u15 op Eurosport1 en livestream
 • Dinsdag 6 augustus: 15u15 op Eurosport2 en livestream
 • Woensdag 7 augustus: 15u15 op Eurosport2 en livestream
 • Donderdag 8 augustus: 17u15 op Eurosport1 en livestream
 • Vrijdag 9 augustus: 15u00 op Eurosport2 en livestream

Eurosport: Home of Cycling op tv (en livestream)

Eurosport noemt zichzelf de 'Home of Cycling'. Zij zenden heel veel wielersport live uit op tv en per livestream. Zo zenden zij in augustus 2019 onder meer ook het EK wielrennen te Alkmaar live op tv en via de livestream uit. Eveneens zendt Eurosport in die maand de BinckBanck Tour (ex-Eneco Tour) en de Ronde van Spanje (Vuelta) live uit op tv en via hun livestream.

Livestream Ronde van Polen 2019 (Tour de Pologne)

Livestream Eurosport

Men kan de Ronde van Polen 2019 ook online bekijken via een livestream. De officiële livestream van de Tour de Pologne 2019 voor Nederland en België wordt verzorg door Eurosport. Hun stream bevindt zich elke middag op de Eurosport Player. Om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Doorgaans begint de livestream van de Ronde van Polen tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Poolse wielerkoers te kijken. Hierop zijn de live tv-uitzendingen van de zender Eurosport 1 sowieso per livestream te bekijken voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Men kan die livestream van de live tv-uitzendingen niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken. Zo kan men bijvoorbeeld als Nederlander op vakantie ook per livestream naar de Ronde van Polen 2019 kijken.

Livestream FloBikes? Ja, maar 'USA only'

Wordt er ook door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes een livestream geproduceerd bij deze 'Tour of Poland'? Ja, er is wel een livestream van hen, maar deze stream is alleen maar beschikbaar 'on demand' voor kijker in de Verenigde Staten van Amerika. Voor kijkers vanuit andere landen is deze livestream van de 'Tour of Poland' geo-blocked (geblokkeerd).

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Poolse World Tour-wedstrijd te bekijken via een livestream op de populaire tv-app van NLziet? Neen, hierop is niet een livestream van de Tour de Pologne beschikbaar. De uitzendrechten zijn in Nederland exclusief in handen van Eurosport en hun zenders zijn niet per livestream beschikbaar op die app.

Livestream iTV

Klanten van KPN kunnen de etappes van deze Tour de Pologne bekijken via een livestream op de iTV-app. Deze livestream heeft ongeveer dezelfde voorwaarden voor de KPN-klanten als de Ziggo Go-app livestream heeft voor de Ziggo-klanten.

Uitslagen Ronde van Polen 2019

Eerste etappes

De openingsrit op zaterdag 3 augustus eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Pascal Ackermann. Ook de tweede etappe op 4 augustus eindigde in een sprint, ditmaal ging de zege naar Luka Mezgec. In de etappe van maandag 5 augustus kwam de Nederlander Fabio Jakobsen als eerste over de finish. Hij werd echter gedeclasseerd wegens het geven van een duw in de massasprint; de dagzege ging daarom naar Ackermann.

Wielerwereld in rouw: Bjorg Lambrecht overleden

Na afloop van de derde rit werd de wielerwereld in rouw gedompeld. Tijdens de rit was het Belgische toptalent Bjorg Lambrecht ten val gekomen tegen een betonnen rioolbuis. Hij was ter plekke gereanimeerd en vervolgens met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Dit mocht niet baten; de 22-jarige Lambrecht is in dat ziekenhuis overleden.

Overige etappes

Op dinsdag 6 augustus werd de etappe geneutraliseerd (gezamenlijk) afgelegd, als eerbetoon aan Lambrecht. Er was die dag dus geen ritwinnaar. Op woensdag 7 augustus werd de etappe gewonnen door Mezgec. Op donderdag 8 augustus werd de koninginnenrit van deze Ronde van Polen gewonnen door Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Op vrijdag 9 augustus werd de slotrit van deze Ronde van Polen gewonnen door Mohoric. Het algemeen klassement werd gewonnen door Sivakov.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Polen 2018

De eerste twee etappes werden gewonnen door Pascal Ackermann (Duitsland). De derde etappe werd gewonnen door de Colombiaan Alvaro José Hodeg. De vierde en vijfde etappe werden door de Pool Michal Kwiatkowski gewonnen. In de zesde etappe ging de zege naar de Oostenrijker Georg Preidler. De zevende en laatste etappe werd gewonnen door Simon Yates. De eindzege in het algemeen klassement ging naar Michal Kwiatkowski.
© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Voetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamHet Nederlands elftal speelt op vrijdag 4 september 2020 een interland tegen Polen. Dit is een wedstrijd in de groepsfas…

Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Criteriums in Nederland en België kalender 2019Criteriums in Nederland en België kalender 2019Traditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Welke pro…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_Pologne
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-polen-2015/
 • http://www.tourdepologne.pl/

Reageer op het artikel "Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!