InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestream Op zondag 14 oktober 2018 wordt de 43e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Superprestige Veldrijden 2018-2019. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten is de enige cross in de Superprestige 2018-2019 die buiten België wordt verreden. Men kan de Cyclocross Gieten live op tv bekijken. Ook kan men de veldrit van Gieten per livestream online volgen. Op de startlijst van de Cyclocross Gieten 2018 staan veel prominente deelnemers. Hoe is de geschiedenis van deze Drentse veldrit verlopen? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Gieten 2018 eruit?

Geschiedenis: veldrijden in Gieten

De cyclocross van Gieten bestaat sinds 1976. Sinds 1989 is deze veldrit een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. De wedstrijd behoort tot de bekendste en belangrijkste veldritten van Nederland. Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Gieten: deze 'Kannibaal van Baal' pakte acht keer de zege in deze Noord-Nederlandse cross. Er is in de loop der jaren een warme band ontstaan tussen de veldritsport en de Drentse plaats Gieten. In dit dorp werd ook vijf keer het Nederlands kampioenschap veldrijden georganiseerd en één keer het WK veldrijden (in 1991).

Historie: Cyclocross Gieten, editie 2014

De editie van 2014 verliep zeer sensationeel. Voor het Nederlandse talent Mathieu van der Poel was de Cyclocross van Gieten 2014 zijn allereerste deelname aan een Superprestige-profwedstrijd (voorheen reed hij bij de Superprestigewedstrijden nog in de beloftencategorie en qua leeftijd had hij ook in 2014 nog in de beloftencategorie mogen starten). Op grandioze wijze slaagde de piepjonge coureur erin om deze profcross te winnen. Zijn landgenoot Lars van der Haar werd tweede en de Belg Sven Nys werd derde. David van der Poel, de oudere broer van Mathieu, finishte als vierde. Voor Mathieu van der Poel bleek deze zege in Gieten het begin te zijn van een glorieus seizoen. Later in de winter van 2014-2015 won hij zelfs de wereldtitel bij de profs.

Editie 2015

In 2015 kon Mathieu van der Poel wegens blessureleed niet meedoen aan de Cyclocross van Gieten. De wedstrijd werd toen gewonnen door een eveneens extreem getalenteerde generatiegenoot van hem: Wout van Aert. De tweede plek ging in deze cyclocross naar de Nederlander Lars van der Haar. De Belg Tim Merlier finishte als derde.

Editie 2016

In 2016 werd Mathieu van der Poel in de aanloop naar het veldritseizoen wederom door blessureleed getroffen. Hij miste daardoor de eerste weken van het seizoen. De veldrit van Gieten was pas zijn eerste wedstrijd. Op indrukwekkende wijze bleek hij echter meteen mee te kunnen spelen om de overwinning. Het werd een titanenstrijd tussen de twee beste veldrijders ter wereld: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Uiteindelijk pakte Van der Poel de zege in de Cyclocross Gieten 2016.

Editie 2017

In 2017 werd de veldrit van Gieten wederom gewonnen door de fenomenale Mathieu van der Poel. Dat jaar werd zijn generatiegenoot en eeuwige rivaal Wout van Aert tweede op vijftien seconden. Laurens Sweeck werd derde en Lars van der Haar finishte op de vierde plaatst.

Superprestige Veldrijden 2018-2019

De veldrit in Gieten is de eerste wedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden 2017-2018. Dit prestigieuze regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. Behalve de wedstrijd het Drentse Gieten staan er nog zeven Vlaamse wedstrijden op het programma. De tweede wedstrijd van de Superprestige is de Cyclocross Boom (20 oktober). De slotwedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden 2018-2019 is de Cyclocross van Middelkerke in februari 2018.

Programma Cyclocross Gieten 2018

 • 10u30: Nieuwelingen (jongens)
 • 10u32: Nieuwelingen meisjes
 • 11u50: Junioren
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours veldrit Gieten 2018

Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Nijslootsweg, ten westen van de weg N34 (en dus ook ten westen van het dorp Gieten). Het parcours bevindt zich rond de zandafgraving. Dit is de klassieke locatie van de Veldrit van Gieten. In de periode 2008-2012 werd de wedstrijd op een andere locatie verreden, maar tot grote vreugde van veel veldritfans keerde de wedstrijd in 2013 weer terug naar het parcours bij de zandafgraving aan de Nijslootweg.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de deelnemerslijst van deze veldrit? De meeste Nederlandse en Belgische toppers hebben een vast contract bij de Superprestige Cyclocross en zullen dus automatisch aan de start staan bij alle wedstrijden die voor dit klassement meetellen. Grote namen op de startlijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de deelnemerslijst van de gezamenlijke wedstrijd van de heren elite en heren beloften. De rugnummers 1 t/m 40 op deze startlijst zijn heren elite. De deelnemers vanaf rugnummer 41 op deze startlijst zijn merendeels beloften, dus coureurs onder de 23 jaar. (De enige twee uitzonderingen daarop zijn de rugnummers 67 en 69, die coureurs op deze startlijst zijn heren elite.)

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite en beloften - Cyclocross Gieten 2018
1. Wout van Aert (Bel)
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Toon Aerts (Bel)
4. Laurens Sweeck (Bel)
5. Michael Vanthourenhout (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Tim Merlier (Bel)
8. Daan Soete (Bel)
9. Quinten Hermans (Bel)
10. David van der Poel (Ned)
11. Kevin Pauwels (Bel)
12. Michael Boros (Tsj)
13. Jens Adams (Bel)
14. Tom Meeusen (Bel)
15. Gioele Bertolini (Ita)
16. Gianni Vermeersch (Bel)
17. Thijs Aerts (Bel)
18. Adam Toupalik (Tsj)
19. Dieter Sweeck (Bel)
20. Wietse Bosmans (Bel)
21. Nicolas Cleppe (Bel)
22. Dieter Vanthourenhout (Bel)
23. Stan Godrie (Ned)
24. Sieben Wouters (Ned)
25. Joris Nieuwenhuis (Ned)
26. Joshua Dubau (Fra)
27. Lucas Dubau (Fra)
28. Thomas Joseph (Bel)
29. Bart Barkhuis (Ned)
30. Kelvin Backx (Ned)
31. Gert-Jan Bosman (Ned)
32. Tijmen Eising (Ned)
33. Eddy van IJzendoorn (Ned)
34. Marcel Meisen (Dui)
35. Braam Merlier (Bel)
36. Tim Rieckmann (Dui)
37. Yu Takenouchi (Jpn)
38. Yorben van Tichelt (Bel)
39. Sergio Fernandez (Spa)
40. Maarten Visker (Ned)
41. Eli Iserbyt (Bel)
42. Tom Pidcock (UK)
43. Jens Dekker (Ned)
44. Toon Vandenbosch (Bel)
45. Jakob Dorigoni (Ita)
46. Ben Turner (UK)
47. Loris Rouiller (Zwi)
48. Ryan Kamp (Ned)
49. Tomas Kopecky (Tsj)
50. Daniel Tullet (UK)
51. Maik van der Heijden (Ned)
52. Thijmen Arensman (Ned)
53. Jurgen van den Aarssen (Ned)
54. Kyle Agterberg (Ned)
55. Hakon Lunder Adrust (Noo)
56. Bart Artz (Ned)
57. Niels Bakker (Ned)
58. Mika van Gestel (Ned)
59. Koen van Helvoirt (Ned)
60. Mees Hendrikx (Ned)
61. Felix Holst (Dui)
62. Cameron Mason (UK)
63. Marco Oberteicher (Dui)
64. Carlos Schreuder (Ned)
65. Roel van der Stegen (Ned)
66. Jakub Riman (Tsj)
67. Jiri Stepanik (Tsj)
68. Martin Mijnten (Ned)
69. Gosse van der Meer (Ned)

Tickets

Voor kinderen tot en met 14 jaar is de toegang bij deze veldrit gratis. Voor toeschouwers boven de 14 jaar kost een toegangskaart 12 euro. Tickets voor deze cross kunnen niet online worden besteld. Op de dag van de wedstrijd begint de kaartverkoop voor de Cyclocross Gieten 2018 om 8u00 aan het parcours.

Live op tv: veldrit Gieten 2018

Nederland: live op tv bij RTV Drenthe en Ziggo Sport Totaal

De veldrit van Gieten wordt in Nederland in 2018 weer live op tv uitgezonden door de provinciale zender RTV Drenthe. De live tv-uitzending begint om circa 13u30. De start van de dameswedstrijd te Gieten is live te zien om 13u40, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Ook is de Cyclocross Gieten 2018 weer live te zien bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. Zij zenden echter alleen de herenwedstrijd live uit. Hun live tv-uitzending begint om 14u55 op de zender Ziggo Sport (kanaal 14, te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Tegelijkertijd zenden ze de wedstrijd ook live uit op hun zender Ziggo Sport Select (voor abonnees van het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal).

België: live op tv bij Telenet Playtime, Play Sports en Proximus

In België wordt deze wedstrijd live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus. Op de zender Play Sports 1 begint de live tv-uitzending om 13u36, met eerst de dameswedstrijd en daarna een voorbeschouwing op de herenwedstrijd. Vervolgens is vanaf 15u00 live op tv de herenwedstrijd te zien. Verder wordt er ook een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep).

Veldrijden live op tv

Wat is de eerstvolgende veldrit die live op tv en per livestream wordt uitgezonden na de Cyclocross Gieten? Dat is de Cyclocross Boom (Superprestige) op zaterdag 18 oktober. Daarna volgt de World Cup Cyclocross Bern (Zwitserland), deze wereldbekercross wordt op zondag 19 oktober verreden.

Livestream Cyclocross Gieten

Livestream Nederland

De Cyclocross Gieten kan men ook online via een livestream bekijken. Zo is er een gratis openbare livestream beschikbaar op de website van RTV Drenthe. (Die livestream is in verband met de uitzendrechten officieel wel geo-restricted, waardoor de stream geblokkeerd kan zijn voor Belgische kijkers.) Deze gratis livestream is onder meer te bekijken door op de website van RTV Drenthe in het menu naar TV te gaan en vervolgens naar 'TV live'. Deze livestream van de Cyclocross Gieten begint bij RTV Drenthe tegelijk met hun live tv-uitzending van deze Drentse veldrit, om ongeveer half twee op zondag 14 oktober 2018.

Ook wordt er een livestream van de Cyclocross Gieten 2018 beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. De livestream van deze Drentse veldrit bevindt zich op de middag van 14 oktober 2018 op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream is automatisch toegankelijk voor betalende de abonnees van deze app. De livestream op de Ziggo Sport Go App van de Cyclocross Gieten is daarnaast ook beschikbaar via pay per view. Het is dus niet een gratis livestream. De livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App begint op zondag 14 oktober pas om 14u55. Bij Ziggo Sport is dus via de livestream, net als op tv, alleen de herenwedstrijd te bekijken. De dameswedstrijd wordt door hen niet via de livestream uitgezonden.

Er is nog een andere mogelijkheid voor Nederlanders die klant zijn bij Ziggo Tv, om de veldrit van Gieten online via een livestream te bekijken. Men kan namelijk ook met de Ziggo Go-app online per livestream naar tv kijken. Hiermee kan men dus op die middag van 14 oktober via een livestream naar RTV Drenthe kijken, waarop men dan de dames- en de herenwedstrijd ziet. Daarnaast kan men via zo'n livestream op die middag ook kijken naar Ziggo Sport (kanaal 14), waarop alleen de herencross live te zien is.

Livestream België

Ook in België is deze veldrit online via een livestream te bekijken. De officiële Belgische livestream wordt beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met die livestream kan men dus op het internet via bijvoorbeeld een computer of smartphone deze Nederlandse veldrit bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken. Deze livestream bevindt zich op zondag 14 oktober op de website van Play Sports. Deze livestream van de Cyclocross Gieten begint tegelijk met de live tv-uitzending. Bij het Vlaamse Sporza, dat wel een samenvatting van deze cyclocross uitzendt, is er niet een livestream beschikbaar van deze veldrit. Alle veldritten van de Superprestige Cyclocross zijn per livestream te bekijken bij Telenet Play Sports. Slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige is per livestream te bekijken bij Sporza en daar behoort de Cyclocross Gieten dus niet bij.

Uitslag Cyclocross Gieten 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'05"
 2. Wout van Aert (Bel) op 31 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) op 1'30"
 4. Lars van der Haar (Ned) op 1'40"
 5. Marcel Meisen (Dui) op 1'49"
 6. Daan Soete (Bel) op 2'03"
 7. David van der Poel (Ned) op 2'17"
 8. Kevin Pauwels (Bel) op 2'23"
 9. Joris Nieuwenhuis (Ned) op 2'26"
 10. Gianni Vermeersch (Bel) op 2'52"
 11. Jens Adams (Bel) op 3'00"
 12. Tom Meeusen (Bel) op 3'14"
 13. Michael Boros (Tsj) op 3'22"
 14. Diether Sweeck (Bel) op 3'36"
 15. Braam Merlier (Bel) op 3'45"

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Gieten 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 57'45"
 2. Wout van Aert (Bel) op 15 sec.
 3. Laurens Sweeck (Bel) 27"
 4. Lars van der Haar (Ned) 33"
 5. Quinten Hermans (Bel) 43"
 6. Gianni Vermeersch (Bel) 44"
 7. Kevin Pauwels (Bel) 53"
 8. Jens Adams (Bel) 54"
 9. Toon Aerts (Bel) 55"
 10. Diether Sweeck (Bel) 1'19"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 10 februari 2019 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrossgieten.nl/nieuws/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Gieten
 • http://superprestigecyclocross.be/?page_id=99

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Cyclocross
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!