InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Parijs-Nice 2019, live op tv en livestream

Parijs-Nice 2019, live op tv en livestream

Parijs-Nice 2019, live op tv en livestream Op zondag 10 maart 2019 gaat de 77e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze rittenkoers wordt verreden op zondag 17 maart. Parijs-Nice 2019 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Franse rittenkoers online via een livestream volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van Parijs-Nice 2019? Hoe ziet het parcours van deze Franse etappekoers eruit? Hoe is de geschiedenis van Parijs-Nice verlopen?

Geschiedenis van Parijs-Nice

Le Petit Journal

Het ontstaan van deze wielerkoers was begin jaren dertig van de twintigste eeuw te danken aan twee kranten: Le Petit Journal (uit Parijs) en zijn zusterkrant Le Petit Nice. Le Petit Journal was een krant met een grote historie binnen de sportwereld. In de 19e eeuw had Le Petit Journal reeds allerlei grote evenementen bedacht, waaronder wielerkoersen, met als doel om het dagblad te promoten.

Parijs-Brest-Parijs

Eén van de bekendste voorbeelden daarvan was Parijs-Brest-Parijs. Deze wielerwedstrijd werd in 1891 voor het eerst georganiseerd door de toenmalige hoofdredacteur van Le Petit Journal: de legendarische journalist Pierre Giffard. Parijs-Brest-Parijs was een monsterlijk zware wedstrijd, het parcours had een afstand van ruim 1200 kilometer. Ter verduidelijking: het was geen rittenkoers. De renners moesten zelf bepalen wanneer zij onderweg zouden rusten en/of slapen. De winnaar van de eerste editie van Parijs-Brest-Parijs deed 71 uur en 22 minuten over deze uitputtingstocht.

Parijs-Brest-Parijs werd door velen indertijd beschouwd als de grootste en zwaarste wegwielerwedstrijd ter wereld. Het grote succes van Parijs-Brest-Parijs was een inspiratiebron voor veel andere kranten, om ook wielerkoersen te gaan organiseren. Het bekendste voorbeeld van die navolging is natuurlijk de krant L'Auto, die in 1903 de eerste editie van de Tour de France ging organiseren.

Parijs-Nice

De jaren negentig van de 19e eeuw was de glorietijd van het dagblad Le Petit Journal. Het had toen een dagelijkse oplage van ruim een miljoen exemplaren. Tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw daalde de populariteit van Le Petit Journal. Om deze Parijse krant en zijn zusterkrant in Nice te promoten, besloot men in de jaren dertig dus tot een oude truc: een wielerkoers organiseren. De start van deze nieuwe koers was bij Le Petit Journal in Parijs en de finish was in Nice bij Le Petit Nice. De wielersport was inmiddels al heel wat ‘menselijker’ geworden dan aan het einde van de 19e eeuw en Parijs-Nice werd daarom niet zo’n monsterlijke lijdenstocht als vroeger Parijs-Brest-Parijs, maar een rittenkoers die in (oorspronkelijk zes) etappes was verdeeld.

Zesdaagse op de weg

In 1933 vond de eerste editie van deze wegwielerwedstrijd plaats. In de jaren dertig was het baanwielrennen nog een zeer populaire sport. Eén van de populairste vormen van de baanwielersport was de zesdaagse. De organisatoren van de wegwedstrijd Parijs-Nice kozen er mede daarom voor om hun wedstrijd zes dagen te laten duren en Parijs-Nice te promoten als een zesdaagse die niet op de baan (piste) maar op de weg werd verreden. Na een paar jaar week men echter reeds af van dat idee van een 'zesdaagse op de weg'. Parijs-Nice werd toen een zevendaagse wedstrijd. Nog weer later groeide de wedstrijd uit tot een achtdaagse koers en die lengte heeft deze wedstrijd sindsdien gehouden. Zowel de openingsrit als de slotrit van deze achtdaagse rittenkoers zijn doorgaans op zondagen. De bekendste bijnaam van Parijs-Nice is overigens: de rit naar de zon.

Concurrentie van de Tirreno

Parijs-Nice groeide uit tot een wielerkoers met veel prestige. Omdat de koers in het voorjaar wordt verreden, was Parijs-Nice in de loop der jaren vaak voor klassementsrenners een eerste grote test van het seizoen en was het voor veel klassiekercoureurs een laatste grote voorbereidingswedstrijd voor de klassiekers. Parijs-Nice behoort tot de World Tour, de hoogste categorie van de mondiale wielersport. Toch is volgens velen de prestige van Parijs-Nice in de loop der jaren wel ingehaald door die van de Italiaanse koers Tirreno-Adriatico, die ongeveer in dezelfde tijd van het jaar wordt verreden. De Tirreno heeft in de 21e eeuw vaak duidelijk een sterker deelnemersveld van Parijs-Nice.

Parcours en rittenschema

Historie: parcours Parijs-Nice in de loop der jaren

In de oertijd van deze wielerwedstrijd werd bij het samenstellen van het rittenschema zeer letterlijk de naam van de koers gevolgd: de start van de eerste rit was in Parijs en de finish van de slotetappe was in Nice. Later ging men daar wat losser mee om. Om organisatorische (en financiële) redenen is de start van deze koers vaak niet meer in de Franse hoofdstad Parijs, maar doorgaans nog wel in een plaats die daar enigszins bij in de buurt ligt. De finish van de slotrit is nog wel vaak in de stad Nice, maar ook heel vaak op de heuvel Col d'Eze, tussen Nice en Monaco. Deze beklimming is al zeer dikwijls het decor geweest van een klimtijdrit, waarin beslist werd over de eindzege in Parijs-Nice.

Parcours Parijs-Nice 2019

Hoe ziet in 2019 het parcours van Parijs-Nice eruit? De openingsrit begint op 10 maart in St. German-en-Lay. In theorie lijken de belangrijkste etappes voor het klassement de tijdrit van donderdag 14 maart en de twee bergritten op zaterdag 16 maart en zondag 17 maart. In vergelijking lijkt Parijs-Nice in 2019 overigens wel duidelijk meer klimwerk in z'n parcours te hebben dan Tirreno-Adriatico.

Parcours: Rittenschema Parijs-Nice 2019

 • Zo. 10 maart: St. Germain-en-Laye – St. Germain-en-Laye 138,5 km
 • Ma. 11 maart: Les Bréviaires – Bellegarde 163,5 km
 • Di. 12 maart: Cepoy – Moulins 200 km
 • Wo. 13 maart: Vichy – Pelussin 210,5 km (heuvelrit)
 • Do. 14 maart: Barbentane 25,5 km (individuele tijdrit)
 • Vr. 15 maart: Peynier – Brignoles 176,5 km (heuvelrit)
 • Za. 16 maart: Nice – Col de Turini 181,5 km (bergrit)
 • Zo. 17 maart: Nice – Nice 110 km (bergrit)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Parijs-Nice 2019

Deelnemers: 23 teams op de startlijst

Welke teams staan op de startlijst van Parijs-Nice 2019? Alle World Tour-teams staan op de deelnemerslijst. Daarnaast heeft de organisatie wildcards uitgedeeld aan vijf ProContinentale Teams uit Frankrijk: Cofidis, Direct Energie, Vital Concept-B&B, Arkéa-Samsic en Delko-Marseille Provence.

Deelnemers: prominente coureurs op de startlijst

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Parijs-Nice 2019? Sterke klassementsrenners op de deelnemerslijst zijn onder meer Nairo Quintana, Simon Yates, Romain Bardet, Egan Bernal, Marc Soler, Miguel Angel Lopez, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran, Esteban Chaves, Bob Jungels, Sebastian Henao, Michal Kwiatkowski, Wilco Kelderman, George Bennett en Warren Barguil. Sterke sprinters op de startlijst zijn onder meer Groenewegen, Démare, Ewan, Greipel, Cavendish, Matthews en Kristoff.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De etappes van Parijs-Nice zijn 's middags live op tv te volgen dankzij onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en Eurosport. De uitzendingen van Sporza vinden plaats op de Vlaamse zender één. Verderop vindt u het uitzendschema van Sporza. De openingsrit is een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van 'Sporza op Zondag. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van Sporza voor Parijs-Nice 2019.

Uitzendschema: Parijs-Nice 2019 live op Sporza (tv en livestream)

 • Zondag 10 maart: om 13u30 begint Sporza op Zondag op VRT één, de openingsrit van Parijs-Nice is een hoofdonderdeel van die uitzending (een ander hoofdonderdeel van die middaguitzending zou oorspronkelijk het live verslag van de wielerkoers GP Monsere zijn, maar die Belgische wedstrijd werd afgelast wegens stormachtige weersomstandigheden)
 • Maandag 11 maart: om 15u15 op VRT één (en hun gratis, geo-restricted livestream)
 • Dinsdag 12 maart: om 15u15 op VRT één
 • Woensdag 13 maart: om 15u15 op VRT één
 • Donderdag 14 maart: om 15u15 op VRT één
 • Vrijdag 15 maart: om 15u15 op VRT één
 • Zaterdag 16 maart: om 15u15 op VRT één
 • Zondag 17 maart: om 15u00 op VRT één

Eurosport zendt Parijs-Nice op tv uit, maar hun focus ligt op Tirreno-Adriatico

Ook Eurosport zendt Parijs-Nice 2019 live op tv uit. Op zondag 17 maart zenden zij de openingsrit live uit op de zender Eurosport 2. Op het hoofdnet Eurosport 1 geven ze op die middag de voorkeur aan de live tv-uitzending van de MotoGP. Op maandag 18 maart en dinsdag 19 maart zenden zij de ritten live op hun hoofdnet Eurosport 1 uit. Op woensdag 20 maart is de live-uitzending echter weer verbannen naar Eurosport 2.

Eurosport zendt in deze periode ook de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico live op tv uit. Sporza heeft anno 2019 niet meer de live uitzendrechten van die Italiaanse wedstrijd. Eurosport heeft namelijk de exclusieve uitzendrechten voor België en Nederland bij de Tirreno-Adriatico. Mede daardoor geeft Eurosport ook meer prioriteit aan de Tirreno, dan aan Parijs-Nice. Op dagen dat er zowel in Parijs-Nice als in de Tirreno wordt gereden, geeft Eurosport doorgaans de prioriteit aan de Tirreno-Adriatico.

Uitzendschema: Parijs-Nice 2019 live op Eurosport (tv en livestream)

 • Zo. 10 maart: 13u30 op Eurosport2 (en livestream op de Player)
 • Ma. 11 maart: 15u15 op Eurosport1 (en livestream)
 • Di. 12 maart: 15u15 op Eurosport1 (en livestream)
 • Wo. 13 maart: 15u15 op Eurosport2 (en livestream)
 • Do. 14 maart: 15u15 op Eurosport2 (en livestream)
 • Vr. 15 maart: 15u15 op Eurosport2 (en livestream)
 • Za. 16 maart: 15u15 op de livestream van de Eurosport Player
 • Zo. 17 maart: 15u15 op Eurosport2 (en livestream)

Studio Sport: in de weekends deels live, doordeweeks samenvattingen

De Nederlandse publieke omroep NOS besteedt ook aandacht aan Parijs-Nice 2019 op tv. Zij zenden elke dag een samenvatting van de etappe uit in hun sportjournaals. Daarnaast zenden ze live delen van de etappes uit die in de weekends worden verreden (als onderdeel van hun reguliere sportuitzendingen op de zaterdag- en zondagmiddag). Deze live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoeveel men bij de NOS exact uitzendt van deze etappes is mede afhankelijk van het verloop van andere grote sportevenementen op die dag. De doordeweekse ritten zijn niet live op televisie te zien bij de NOS.

Livestream Parijs-Nice 2019

Livestream Sporza

Elke etappe van Parijs-Nice wordt uitgezonden via een livestream door Sporza (VRT). Men kan met zo'n livestream naar Parijs-Nice 2019 kijken op een computer, smartphone, laptop of tablet. Die livestream bevindt zich op elke middag van Parijs-Nice 2019 op de site van Sporza in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men tijdens elke etappe die livestream in het submenu 'wielrennen'. De livestream van Sporza is bij Parijs-Nice 2019 geheel gratis. De livestream van Sporza is echter officieel wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men hem buiten België niet kan bekijken. De begintijdstippen van de gratis livestream van Sporza zijn doorgaans hetzelfde als de bovenstaande begintijdstippen van de live tv-uitzendingen.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream van Parijs-Nice 2019 aan. Daarop zijn alle etappes van deze Franse rittenkoers live te zien. Hun livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Dit is geen gratis stream (in tegenstelling tot de livestreams van Sporza en de NPO). Men dient een abonnement op de Eurosport Player te hebben om deze livestream te kunnen bekijken.

Livestream NPO

Net als bij de voorgaande edities heeft de Nederlandse publieke omroep NOS ook in 2019 weer online een livestream van Parijs-Nice. De livestream is te vinden op de website van de NOS en op de NOS-app. Hun livestream is overigens geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in Nederland naar de stream van NOS Studio Sport kan kijken.

Livestream Go App

Men kan Parijs-Nice ook per livestream via de Go App (online tv) bekijken. Dit is een dienst waarmee men per livestream tv kan kijken. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport kijken. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zo'n livestream van de Go App is beschikbaar in de gehele EU.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om naar Parijs-Nice te kijken via een livestream van NLziet? Grotendeels is dat niet het geval. Alleen de live-uitzendingen van de NOS zijn per livestream op die app te bekijken. Eurosport en de VRT (Sporza) zijn geen onderdeel van dit mediaplatform en hun live-uitzendingen zijn dus ook niet via de livestream op die app te bekijken.

Uitslagen Parijs-Nice 2019

De openingsrit van Parijs-Nice was in 2019 een spectaculaire waaieretappe. Uiteindelijk werd deze rit gewonnen door de Nederlander Dylan Groenwegen: hij zegevierde in de sprint van de voorste waaier. Ook de tweede rit was een waaieretappe; wederom pakte Groenewegen de ritzege. De derde etappe eindigde in een 'gewone' massasprint, die gewonnen werd door Sam Bennett. De vierde etappe werd gewonnen door Magnus Cort Nielsen. In de finale reed hij weg van de overige leden van de kopgroep. Kwiatkowski pakte in die vierde rit de leiderstrui. De vijfde etappe was een tijdrit, die gewonnen werd door Simon Yates; op die dag behield Kwiatkowski zijn leiderstrui. De zesde etappe werd op vrijdag 15 maart gewonnen door Sam Bennett, hij zegevierde in de sprint van een uitgedund peloton; zo pakte hij dus zijn tweede ritzege in Parijs-Nice 2019. Op zaterdag 16 maart won Daniel Martinez de voorlaatste rit van deze rittenkoers. In deze bergrit pakte Bernal de leiderstrui. Op zondag 17 maart won de Spanjaard Ion Izagirre de slotrit. Bernal won het eindklassement.

Voorgaande editie: uitslagen Parijs-Nice 2018

De eerste etappe van Parijs-Nice 2018 werd gewonnen door de Fransman Arnaud Demare. Hij won heuvelop nipt de sprint van een uitgedund peloton. Tweede werd de Spanjaard Gorka Izagirre. De Fransman Christophe Laporte finishte als derde, de Belg Tim Wellens werd vierde en de Nederlander Mike Teunissen eindigde als vijfde. De tweede etappe werd gewonnen door de Nederlander Dylan Groenewegen. In de massasprint won hij voor Viviani en Greipel. De Fransman Demare bleef na die tweede etappe de leider in het algemeen klassement.

Sanchez pakte leiding in het algemeen klassement

De derde etappe werd gewonnen door de Fransman Jonathan Hivert. Hij won de sprint van een kopgroep, voor Luis Leon Sanchez en Remy di Gregorio. Op 38 seconden won Demare de sprint van het uitgedunde peloton en werd zo vierde in de rituitslag. Luis Leon Sanchez pakte de leiding in het algemeen klassement.

De vierde etappe was een tijdrit. Deze etappe werd gewonnen door de Nederlander Wout Poels. Hij won met een voorsprong van 11 seconden op de Spanjaard Marc Soler. Derde werd de Fransman Julian Alaphilippe. De Spanjaard Luis Leon Sanchez behield na deze tijdrit de leidende positie in het algemeen klassement. De vijfde etappe werd gewonnen door de Fransman Cousin. Hij zegevierde met twee seconden voorsprong op Nils Politt, met wie hij in de kopgroep van de dag had gezeten. Vlak daarachter won Greipel de sprint van het uitgedunde peloton en werd dus derde in de daguitslag. Sanchez bleef leider in het algemeen klassement.

Ritzege Molard, sleutelbeenbreuk Poels

De zesde etappe werd gewonnen door de Fransman Rudy Molard. Hij demarreerde in de slotfase uit een kopgroep en kwam solo over de finish. Sanchez behield de leiderstrui. De Nederlander Wout Poels, die voorafgaand aan de etappe tweede in het algemeen klassement stond, kwam in deze rit zwaar ten val. Hij moest opgeven en bleek zijn sleutelbeen te hebben gebroken.

Simon Yates sloeg dubbelslag

Op zaterdag 10 maart werd de bergetappe gewonnen door de Brit Simon Yates. Hij zegevierde met acht seconden op de nummers twee en drie van de daguitslag, respectievelijk de Belg Dylan Teuns en de Spanjaard Jon Izagirre. Luis Leon Sanchez verloor in zijn leiderstrui heel wat tijd in de slotbeklimming. In het algemeen klassement stond Simon Yates na deze rit op de eerste plek, met elf seconden voorsprong op Jon Izaggirre. Diens broer Gorka Izagirre stond derde op twaalf seconden van de leider.

Aanvaller Soler pakte eindzege

De slotetappe werd gewonnen door de Spanjaard De La Cruz, in een sprint voor zijn landgenoten Fraile en Soler. Deze drie aanvallende Spanjaarden kleurden als kopgroep deze rit. Marc Soler streed vooral voor zijn klassering het algemeen klassement, zijn twee vluchtmakkers streden vooral voor de dagzege. In de finale leek Soler bijna helemaal leeg gereden en hij finishte ook op drie seconden achterstand op zijn twee sprintende landgenoten. Toch bleek Soler uiteindelijk voldoende voorsprong op de overige klassementsrenners te hebben genomen: zijn aanvalswerk werd beloond, met vier seconden voorsprong op Yates pakte de Spanjaard de eindzege in Parijs-Nice 2018.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Parijs-Tours 2019, live op tv en livestreamParijs-Tours 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober wordt Parijs-Tours 2019 verreden. Dit is de 113e editie van deze Franse koers. Deze wielerwedstrijd…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Bronnen en referenties
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2714/paris---nice.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Petit_Journal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Nice_2015
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/voorloopfiche.php?wedstrijdvoorloopid=939

Reageer op het artikel "Parijs-Nice 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!