InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Nacht van Woerden 2018 - programma en deelnemers

Veldrit: Nacht van Woerden 2018 - programma en deelnemers

Veldrit: Nacht van Woerden 2018 - programma en deelnemers De 18e editie van de Kiremko Nacht van Woerden wordt verreden op dinsdag 23 oktober 2018. Het parcours van deze internationale veldrit bevindt zich in de binnenstad van Woerden. Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze Nederlandse cyclocross? Hoe ziet het programma van de Nacht van Woerden 2018 eruit?

Historie: Woerden Wielerstad

Woerden is een echte wielerstad. Er zijn in de loop der jaren heel wat prachtige wielerwedstrijden in Woerden georganiseerd. Ook was Woerden decennialang de plaats waar de wielerbond KNWU gehuisvest was. De grote wielerkampioenen Arie van Vliet en Jan Derksen worden in Woerden met een monument geëerd.

Arie van Vliet

Woerden was de geboorteplaats van Arie van Vliet (1916-2001). Deze legendarische baanwielrenner won tijdens de Olympische Spelen van 1936 goud op het onderdeel 1 kilometertijdrit en zilver op de sprint. Ook werd hij drie keer wereldkampioen sprint bij de profs en één keer bij de amateurs. Daarnaast pakte Van Vliet nog diverse andere medailles op baanwereldkampioenschappen.

Zijn laatste WK-medaille behaalde hij in 1957, op maar liefst 41-jarige leeftijd: zilver. In de finale van het WK sprint voor profs verloor hij van zijn grote vriend én concurrent Jan Derksen. Deze twee Nederlanders waren wereldtoppers in een periode toen het baanwielrennen en met name ook het onderdeel sprint nog buitengewoon populair was. Bij grote sprintwedstrijden stroomde het Olympisch Stadion in Amsterdam vol en stonden vele duizenden toeschouwers de helden Van Vliet en Derksen toe te juichen.

In Woerden staat aan de Oostsingel een monument ter ere van deze twee legendarische sprinters. Nabij dat monument staat de witte villa waarin Arie van Vliet bijna een halve eeuw lang woonde. Het huis is vernoemd naar de Zwitserse wielerbaan waar Van Vliet zijn laatste wereldtitel behaalde: Oerlikon.

Profronde van Woerden

Van 1974 tot en met 1999 bestond er een Profronde van Woerden. Deze koers heeft een indrukwekkende erelijst. In 1975 werd de wedstrijd gewonnen door de enige echte 'Kannibaal': Eddy Merckx. Andere grote namen op de erelijst zijn onder meer Jan Raas (1978, 1980 en 1983), Joop Zoetemelk (1982, 1984 en 1987), Gerrie Knetemann (1979 en 1985), Johan van der Velde (1986), Adrie van der Poel (1989) en Jeroen Blijlevens (1998). Na de editie van 1999, die door Tristan Hoffman gewonnen werd, ging het organisatiecomité van deze profronde zich voortaan helemaal richten op de organisatie van de veldrit 'de Nacht van Woerden'.

KNWU hoofdkantoor

Van 1979 tot en met 2006 was Woerden de administratieve wielerhoofdstad van Nederland: in die periode was het bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) in Woerden gevestigd. In 2006 is dit hoofdkantoor van de wielerbond echter verhuisd naar het Huis van de Sport in Nieuwegein. Voordat het bondskantoor naar Woerden kwam, was de KNWU gevestigd in Den Haag.

Wielerfamilie Mackay

Woerden is ook de woonplaats van Ron Mackay. Begin jaren tachtig was hij een talentvolle renner, die onder meer de Ster van Zwolle en twee etappes in Olympia's Tour won. In 1985 werd hij prof. Na twee jaar dreigde zijn profcarrière echter te eindigen, omdat hij geen nieuwe profploeg kon vinden. Gelukkig wilde het bedrijfsleven uit de regio Woerden hem wel helpen. Met behulp van privésponsoren uit Woerden en omgeving, zou hij nog tot 1997 in het profpeloton actief blijven. Mede dankzij het grote netwerk in het bedrijfsleven, dat hij tijdens zijn actieve wielercarrière opdeed, kon hij na zijn carrière een succesvol bedrijf opbouwen, dat zich richt op promotionele projecten voor bedrijven: Mackay Promotion.

Zijn dochter is Floortje Mackaij. Zij werd geboren in Woerden op 18 oktober 1995. Floortje Mackaij behoort tot de grootste wielertalenten van Nederland. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de junior-dames en dat jaar pakte ze ook zilver op het EK tijdrijden bij de junior-dames. Haar grote doorbraak bij de mondiale dames elite beleefde ze in 2015 met een zege in de klassieker Gent-Wevelgem.

Veldrijden in Woerden

In november 1996 werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Woerden. Adrie van der Poel zegevierde toen in zijn wereldkampioenstrui, voor Richard Groenendaal en Paul Herygers. In januari 1998 was Woerden de locatie van het NK veldrijden. Richard Groenendaal pakte de zege bij de heren elite (profs). In december 1999 won Maarten Nijland een veldrit in Woerden.

De Nacht van Woerden

In het jaar 2000 begon men met een nieuwe traditie in Woerden: de Nacht van Woerden. Voortaan werd de veldrit in Woerden niet meer overdag (zoals 'gewone' veldritten) verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. Een andere reden waarom de veldrit in Woerden een speciale sfeer heeft, is omdat deze cross niet ergens op het platteland wordt verreden, in een bos of een weiland, maar middenin het sfeervolle centrum van de stad Woerden.

Erelijst Nacht van Woerden

Erwin Vervecken won de eerste Nacht van Woerden in 2000. Deze Belgische coureur zou deze cyclocross in 2007 voor de tweede keer winnen. De Belg Bart Wellens won in 2001 en 2003. De Nederlander Richard Groenendaal zegevierde in 2002 en 2004. De Belg Sven Nys won in 2004 en 2009. In 2008 werd deze cross gewonnen door de Belg Klaas Vantornout. Een andere Belgische topper die in Woerden zegevierde was Tom Meeusen, hij won de Nacht van Woerden in 2010. Zijn landgenoot Bart Aernouts zegevierde in 2011 en 2012. De Duitser Marcel Meisen pakte de zege in 2013. In 2014 werd de Nacht van Woerden gewonnen door de Nederlander Thijs van Amerongen. In 2015, 2016, 2017 en 2018 pakte Lars van der Haar de overwinning in Woerden.

Programma Nacht van Woerden 2018

 • 18u00 Junioren
 • 18u02 Nieuwelingen
 • 19u15 Koppelcross, Jeugd met Professionals (Op uitnodiging)
 • 19u40 Dames en junior-vrouwen
 • 19u41 Nieuwelingen-meisjes
 • 20u40 Heren elite (profs) en beloften
 • 22u10 Amateurs en Sportklasse

Deelnemers: startlijst Nacht van Woerden 2018

Welke deelnemers staan in 2018 op de startlijst van deze Nederlandse cyclocross? Bij de dameswedstrijd is Marianne Vos de belangrijkste publiekstrekker op de startlijst. Bij de herenwedstrijd is Lars van der Haar in 2018 de belangrijkste publiekstrekker op deelnemerslijst. Een andere Nederlandse topper op de startlijst is Corné van Kessel. Ook staat op de startlijst de bekende Duitser Marcel Meisen, die deze cross al eens heeft gewonnen. Onder de deelnemers zitten ook diverse prominente toptalenten, zoals de Nederlander Joris Nieuwenhuis. Het is interessant om te zien hoe deze beloften presteren in een wedstrijd tussen de profs. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de wedstrijd voor de heren elite en beloften.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite en beloften, Nacht van Woerden 2018
1. Lars van der Haar
2. David van der Poel
3. Stan Godrie
4. Maik van der Heijden
5. Thomas Joseph (Bel)
6. Corné van Kessel
7. Marcel Meisen (Dui)
8. Joris Nieuwenhuis
9. Felipe Orts Lloret (Spa)
10. Yu Takenouchi (Jap)
11. Tijl Pauwels (Bel)
12. Thymen Arensman
13. Johan Jacobs
15. Yannick Peeters (Bel)
18. Nicola Parenti (Ita)
19. Marco Carozzo (Ita)
20. Glenn Kinning (Ier)
21. Chris Cameron (N-Ier)
22. Robin Pruul
23. Kyle Agterberg
24. Bart Artz
25. Niels Bakker
26. Kelvin Bakx
27. Koen van Dijke
29. Mika van Gestel
30. Demiz Hebing
31. Ryan Kamp
32. Tomas Kopecky
33. Yoep van der Peet
34. Marvin Runhaar
35. Lars van Uum
36. Frenky van der Vorst
37. Bart van den Berg
38. Grzegorz Grabarek (Pol)
39. Koen van Helvoirt
40. Mees Hendrikx
41. Eddy van IJzendoorn
42. Niels Koyen (Bel)
44. Roel van der Stegen
45. Niels Verbruggen
46. Maikel Kleiboer
47. Marco Ehlert
48. Bart Hazekamp

Toegang = gratis

In tegenstelling tot wat men gewend is bij heel veel andere profveldritten, hoeft men bij de veldrit van Woerden geen toegangskaarten te kopen. De toegang bij de 'Kiremko Nacht van Woerden 2018' is geheel gratis.

Locatie: parcours

Het parcours van de cyclocross 'Kiremko Nacht van Woerden' bevindt zich in het oostelijke deel van de oude binnenstad van Woerden. De renners rijden bijvoorbeeld in de buurt van de Oostsingel, de Oostlaan en het Excercitieveld. Op de dag van de wedstrijd zal er bewegwijzering in Woerden zijn, om zowel de toeschouwers als de deelnemers naar de juiste locaties te sturen.

Live? Tv? Livestream?

Wordt de Nacht van Woerden 2018 live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze Nederlandse veldrit? Helaas wordt de internationale veldrit van Woerden, in tegenstelling tot met name veel Vlaamse profveldritten, niet live op tv uitgezonden. Er is ook geen livestream van deze cross beschikbaar.

Veldrijden live op tv en livestream

Wat zijn de eerstvolgende crossen die de veldritliefhebbers wel live op tv en online via een livestream kunnen bekijken? Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt de GP Soudal Neerpelt verreden. Op zondag 28 oktober staat de Cyclocross Ruddervoorde op de kalender.

UCI-categorie

De Kiremko Nacht van Woerden 2018 is een internationale cross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van de veldrit van Woerden punten krijgen voor de UCI wereldranglijst veldrijden. De winnaar van de Nacht van Woerden krijgt 40 UCI-punten.

Uitslag Nacht van Woerden 2018

 1. Lars van der Haar (Ned)
 2. Corné van Kessel (Ned)
 3. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 4. Marcel Meisen (Dui)
 5. Maik van der Heijden (Ned)

Voorgaande editie: uitslag Kiremko Nacht van Woerden 2017

 1. Lars van der Haar (Ned)
 2. David van der Poel (Ned)
 3. Corné van Kessel (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=126&cid=2051256
 • http://www.knwu.nl/wp-content/uploads/2014/02/Historie-KNWU2.pdf
 • http://www.nachtvanwoerden.nl/info_renners.html
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/4929
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/3556
 • http://www.floortjemackaij.nl/biografie/
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender/evenement/109871
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29388/thijs-van-amerongen-verrast-lars-van-der-haar-in-woerden.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Nacht van Woerden 2018 - programma en deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!