InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestream In Zonhoven (België) wordt op zondag 8 december 2019 de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Dit is een veldrit die meetelt voor de Telenet Superprestige Veldrijden. De GP Zonhoven wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Cyclocross Zonhoven via een livestream online te bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Superprestige Cyclocross Zonhoven 2019? Hoe zien het programma en het parcours van deze Belgische cross eruit? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Zonhoven verlopen?

Historie: veldrijden in Zonhoven

Eind jaren vijftig werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Zonhoven. In 1958 was de befaamde Belgische crosser Firmin Van Kerrebroeck de winnaar van de eerste editie van deze cyclocross. In 1960 zou hij deze veldrit wederom winnen. Roger de Clercq won deze veldrit in 1959 en 1962. Zijn broer René de Clercq won deze wedstrijd in 1966. Andere winnaars van deze cross waren in deze periode René de Rey (1961, 1963 en 1964) en Leon Scheirs (1965).

Comeback

Na de editie van 1966 verdween deze topcross voor vele jaren van de kalender. Bijna veertig jaar later besloot men echter om toch weer een nieuwe editie van de Grote Prijs Zonhoven te organiseren. In 2005 maakte de wedstrijd zijn comeback op de veldritkalender. Dat jaar was Sven Nys de winnaar van deze vernieuwde wedstrijd. Hij zegevierde ook in 2006, (februari) 2010, 2012 en 2013. De 'Kannibaal van Baal' is door deze vijf zeges de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Grote Prijs van Zonhoven. Andere winnaars van deze veldrit waren Bart Wellens (2007), Zdenek Stybar (oktober 2010), Niels Albert (2008 en 2011), Kevin Pauwels (2014), Wout van Aert (2015) en Mathieu van der Poel (2016 en 2017).

Twee edities in kalenderjaar 2010

In het winterseizoen 2009-2010 werd de wedstrijd (die toen voor het eerst een onderdeel was van de Superprestige) verreden in februari 2010. in het winterseizoen 2010-2011 werd deze cyclocross verreden in oktober 2010. Vandaar dat deze wedstrijd dus niet in het kalenderjaar 2009 werd verreden, maar wel twee keer in het kalenderjaar 2010: de editie van februari 2010 die door Nys werd gewonnen en die van oktober 2010, die door Stybar werd gehouden.

Naam: GP Zonhoven? GP Telenet? Of Superprestige Cyclocross Zonhoven?

De wedstrijd wordt doorgaans de Grote Prijs van Zonhoven genoemd (of afgekort: de GP Zonhoven). Dit was in het verleden de officiële naam van de cross en die naam is in de volksmond dus nog steeds volop in gebruik. De organisatie noemt de wedstrijd echter officieel de Superprestige Cyclocross Zonhoven. Deze cross had enige jaren Telenet als hoofdsponsor. In die periode was de officiële naam van de cross de GP Telenet.

Superprestige veldrijden 2019-2020

Het regelmatigheidsklassement de Superprestige Cyclocross bestaat in de winter van 2019-2020 uit acht wedstrijden. De hoofdsponsor van dit klassement is Telenet. Dat bedrijf zendt ook alle wedstrijden van dit klassement live uit op tv en livestream.(Doch ook diverse andere omroepen zenden deze crossen live uit op televisie en online via een livestream). De openingswedstrijd van de Superprestige was in oktober 2019 in de Nederlandse plaats Gieten. De Telenet Superprestige Veldrijden 2019-2020 wordt in februari 2020 afgesloten met de veldrit in Middelkerke (Noordzeecross).

Zonhoven

Zonhoven ligt in de Belgische provincie Limburg. De gemeente Zonhoven grenst onder meer aan Heusden-Zolder en Genk. De plaats Zonhoven heeft ruim 11.000 inwoners en de gelijknamige gemeente telt ruim 21.000 inwoners. Zonhoven heette oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) Sonuwe en werd waarschijnlijk vernoemd naar de rivier de Son (later heeft die rivier de naam 'Roosterbeek' gekregen).Tot de bekende personen die afkomstig waren uit Zonhoven behoren onder meer de schrijver Jos Vandeloo (1925-2015) en de schrijfster Margot Vanderstraeten (geboren in 1967).

Programma (onder voorbehoud) van de GP Zonhoven 2019 op 8 december

 • 9u50: Nieuwelingen 1e jaars
 • 10u35: Nieuwelingen 2e jaars
 • 11u50: Juniores
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite en Beloften

Parcours veldrit Zonhoven 2019

Het parcours van de Grote Prijs Zonhoven bevindt zich op het terrein 'Molenheide'. Het bekendste en belangrijkste onderdeel van het parcours van de veldrit in Zonhoven is de befaamde 'Kuil'. Dit is een zandafgraving nabij Zonhoven, die ieder jaar geprepareerd wordt voor deze veldrit. Deze zandkuil is een zware hindernis die ook voor prachtige tv-beelden zorgt.

Tickets veldrit Zonhoven

Toegangskaarten voor de Cyclocross van Zonhoven kosten 12 euro op de dag van de wedstrijd (zondag 16 december 2018), aan de kassa bij het parcours. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de veldrit in Zonhoven gratis. Leden van de Belgische wielerbond (KBWB) hoeven op vertoon van hun bondskaart aan de kassa maar 11 euro te betalen voor hun ticket. Voor inwoners van Zonhoven is het mogelijk om een goedkopere ticket te kopen in de voorverkoop. Tickets voor inwoners van Zonhoven kosten in de voorverkoop slechts 7,50 euro.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op zondag 8 december 2019 op de startlijst van deze Vlaamse cyclocross? Veel Belgische toppers staan op de deelnemerslijst van de Grote Prijs Zonhoven, aangezien zij een vast contract hebben bij de Superprestige. Dit geldt onder meer voor Toon Aerts, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Het is echter nog niet bekend of ook Mathieu van der Poel op de startlijst staat. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van deze cross bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live op tv: Veldrit Zonhoven 2019

Op welke zenders is de Cyclocross Zonhoven live te zien?

De GP van Zonhoven wordt op 8 december 2018 in België live op tv uitgezonden door Telenet Playtime (kanaal 11), Telenet Play Sports en Proximus Tv. In Nederland zijn de uitzendrechten van deze cross (live tv en livestream) in handen van Ziggo Sport Totaal. De zenders Telenet Playtime (digitaal kanaal 11) en Proximus Tv zijn te ontvangen door iedereen die in Vlaanderen een abonnement voor digitale tv heeft bij respectievelijk Telenet of Proximus. De zenders van Telenet Play Sports en Ziggo Sport Totaal zijn daarentegen alleen beschikbaar voor mensen die een specifiek (extra) abonnement hebben afgesloten voor deze sportzenders. In Nederland behoort het sportpakket van Ziggo Sport Totaal overigens ook tot de opties die men 'gratis' als bonus kan kiezen wanneer men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo.

Live op tv in België bij o.a. Telenet Play Sports

In België zendt men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uit. Bij Telenet Play Sports begint de uitzending van de Cyclocross Zonhoven bijvoorbeeld om 13u30. Deze tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 4. De start van de dameswedstrijd in Zonhoven is om 13u40, het startschot van de herenwedstrijd klinkt om 15u00.

Live op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

Hoe laat begint de live tv-uitzending van deze veldrit in Nederland? Bij Ziggo Sport Totaal begint de live tv-uitzending van de Cyclocross Zonhoven 2019 op 8 december om 14u55. Dat is dus later dan de Vlaamse live tv-uitzendingen. In Nederland zendt men namelijk alleen de herencross live op tv uit (waarvan de start om 15u00 is). De live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is een abonneezender die zich bij Ziggo bevindt op digitaal kanaal 406.

Om die zender op tv te kunnen bekijken, dient men een abonnement op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Men kan dit sportzenderpakket kopend, doch het is ook mogelijk om Ziggo Sport Totaal te verkrijgen als 'gratis' bonus wanneer men abonnementen combineert van Ziggo en Vodafone. De live tv-uitzending is bij Ziggo dus niet te zien op hun 'open net' Ziggo Sport (kanaal 14). Op die open zender (beschikbaar voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo) is op de avond van 16 september om circa 19u20 wel een uitgebreide samenvatting van de Cyclocross Zonhoven te zien.

Veldrit Zonhoven niet live op Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond de GP Zonhoven in het verleden diverse malen wel live uit op tv (en online via een gratis livestream). In 2019 is deze cross echter niet live bij hen te zien. Zij zenden in de namiddag van 8 december wel een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Zonhoven uit op de Vlaamse zender één.

Livestream Cyclocross Zonhoven

Livestream België

In België wordt de officiële livestream van de Cyclocross Zonhoven door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Via zo'n livestream kan men deze Vlaamse veldrit online volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. Deze livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Net als de live tv-uitzending begint ook de livestream van deze cross bij hen om circa 13u30. Deze officiële livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van Play Sports.

Livestream Nederland

Voor de Nederlandse kijkers is er een livestream van Ziggo Sport Totaal beschikbaar bij de Cyclocross Zonhoven. Deze livestream van de Cyclocross Zonhoven 2019 begint op 8 december om 14u55. Dit houdt in dat men via deze livestream van de veldrit van Zonhoven alleen de herenwedstrijd live kan bekijken. De start van die wedstrijd is om 15u00. De livestream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo voor de Cyclocross Zonhoven is te bekijken door abonnees van deze app. Daarnaast is die livestream van Ziggo voor de Cyclocross Zonhoven ook beschikbaar via 'pay per view' (PPV). Dit houdt in dat mensen die geen abonnement op deze dienst hebben, voor een aantal euro's toegang tot deze officiële livestream kunnen kopen en zo alsnog de veldrit van Zonhoven live via een officiële stream kunnen bekijken.

Internationale livestream van FloBikes

Er wordt op zondag 8 december 2019 ook een officiële internationale livestream geproduceerd voor de GP Zonhoven 2019. Deze livestream wordt verzorgd door FloBikes. Dit is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat veel grote sportevenementen uitzendt via een livestream. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Zonhoven 2019? Om de livestream van de Cyclocross Zonhoven bij FloBikes te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben bij FloBikes, dus neen, deze officiële stream is evenmin als de stream van Ziggo of Play Sports gratis. De livestream van FloBikes bij de veldrit van Zonhoven is geo-restricted. In dit geval houdt dit in dat deze livestream officieel geo-blocked (geblokkeerd) is voor kijkers in België. Voor overige landen is deze livestream van FloBikes wel beschikbaar. Bij veel andere veldritten is de livestream van FloBikes overigens vaak wel geo-blocked voor kijkers in meerdere landen. (Bij veel andere live-uitzendingen van veldritten via de stream van FloBikes is die livestream ook voor kijkers vanuit Nederland bijvoorbeeld geo-blocked.) Bij veel wegwielerwedstrijden zijn de geo-opties bij deze livestream zelfs nog beperkter. Vaak is de livestream van FloBikes bij wegwedstrijden officieel zelfs alleen maar in Canada te bekijken. Alles afwegend is FloBikes helaas in de praktijk voor veel wielerliefhebbers in Nederland en België dus beslist niet een ideale streamdienst, om hiermee via de livestream naar veldrijden of wegwielrennen te kijken.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Zonhoven 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)in 1u00'33"
 2. Wout van Aert (Bel) op 43"
 3. Toon Aerts (Bel) 1'35"
 4. Lars van der Haar (Ned) 2'03"
 5. Jens Adams (Bel) 2'22"
 6. Laurens Sweeck (Bel) 2'24"
 7. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'28"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 2'48"
 9. Tom Meeusen (Bel) 2'53"
 10. Michael Vanthourenhout (Bel) 3'09"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/2015/nl/
 • http://superprestigecyclocross.be/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonhoven
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Zonhoven
 • http://veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://www.sportuitslagen.org/veldrijden-superprestige-zonhoven-uitslagen-2014-2015-epr53194.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!