InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijst

Veldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijst

Veldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijst In Zonhoven (België) wordt op zondag 15 oktober 2017 de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Dit is de tweede veldrit die meetelt voor de Hansgrohe Superprestige Veldrijden 2017-2018. De GP Zonhoven wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Cyclocross Zonhoven via een livestream online te bekijken. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Superprestige Cyclocross Zonhoven 2017? Hoe zien het programma en het parcours van deze Belgische cross eruit?

Historie: veldrijden in Zonhoven

Eind jaren vijftig werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Zonhoven. In 1958 was de befaamde Belgische crosser Firmin Van Kerrebroeck de winnaar van de eerste editie van deze cyclocross. In 1960 zou hij deze veldrit wederom winnen. Roger de Clercq won deze veldrit in 1959 en 1962. Zijn broer René de Clercq won deze wedstrijd in 1966. Andere winnaars van deze cross waren in deze periode René de Rey (1961, 1963 en 1964) en Leon Scheirs (1965).

Comeback

Na de editie van 1966 verdween deze topcross voor vele jaren van de kalender. Bijna veertig jaar later besloot men echter om toch weer een nieuwe editie van de Grote Prijs Zonhoven te organiseren. In 2005 maakte de wedstrijd zijn comeback op de veldritkalender. Dat jaar was Sven Nys de winnaar van deze vernieuwde wedstrijd. Hij zegevierde ook in 2006, (februari) 2010, 2012 en 2013. De 'Kannibaal van Baal' is door deze vijf zeges de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Grote Prijs van Zonhoven. Andere winnaars van deze veldrit waren Bart Wellens (2007), Zdenek Stybar (oktober 2010), Niels Albert (2008 en 2011), Kevin Pauwels (2014), Wout van Aert (2015) en Mathieu van der Poel (2016).

Twee edities in kalenderjaar 2010

In het winterseizoen 2009-2010 werd de wedstrijd (die toen voor het eerst een onderdeel was van de Superprestige) verreden in februari 2010. in het winterseizoen 2010-2011 werd deze cyclocross verreden in oktober 2010. Vandaar dat deze wedstrijd dus niet in het kalenderjaar 2009 werd verreden, maar wel twee keer in het kalenderjaar 2010: de editie van februari 2010 die door Nys werd gewonnen en die van oktober 2010, die door Stybar werd gehouden.

Naam: GP Zonhoven? GP Telenet? Of Superprestige Cyclocross Zonhoven?

De wedstrijd wordt doorgaans de Grote Prijs van Zonhoven genoemd (of afgekort: de GP Zonhoven), dit was in het verleden de officiële naam van de cross en die naam is in de volksmond dus nog steeds volop in gebruik. De organisatie noemt de wedstrijd echter officieel de Superprestige Cyclocross Zonhoven. Deze cross had enige jaren Telenet als hoofdsponsor. In die periode was de officiële naam van de cross de GP Telenet.

Superprestige veldrijden 2017-2018

Het regelmatigheidsklassement de Superprestige Cyclocross bestaat in de winter van 2017-2018 uit acht wedstrijden. De openingswedstrijd was op 1 oktober 2017 in de Nederlandse plaats Gieten. De cyclocross in Zonhoven is de tweede wedstrijd die meetelt voor dit regelmatigheidsklassement. De Superprestige Veldrijden 2017-2018 wordt in februari 2018 afgesloten met de veldrit in Middelkerke (Noordzeecross).

Zonhoven

Zonhoven ligt in de Belgische provincie Limburg. De gemeente Zonhoven grenst onder meer aan Heusden-Zolder en Genk. De plaats Zonhoven heeft ruim 11.000 inwoners en de gelijknamige gemeente telt ruim 21.000 inwoners. Zonhoven heette oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) Sonuwe en werd waarschijnlijk vernoemd naar de rivier de Son (later heeft die rivier de naam 'Roosterbeek' gekregen).Tot de bekende personen die afkomstig waren uit Zonhoven behoren onder meer de schrijver Jos Vandeloo (1925-2015) en de schrijfster Margot Vanderstraeten (geboren in 1967).

Programma GP Zonhoven 2017

 • 09u30: Nieuwelingen
 • 10u45: Junioren
 • 12u00: Beloften (U23)
 • 13u40: Dames elite
 • 15u00: Heren elite (profs)

Parcours

Het parcours van de Grote Prijs Zonhoven bevindt zich op het terrein 'Molenheide'. Het bekendste en belangrijkste onderdeel van het parcours van de veldrit in Zonhoven is de befaamde 'Kuil'. Dit is een zandafgraving nabij Zonhoven, die ieder jaar geprepareerd wordt voor deze veldrit. Deze zandkuil is een zware hindernis die ook voor prachtige tv-beelden zorgt.

Tickets

Toegangskaarten voor de Cyclocross van Zonhoven kosten 12 euro op de dag van de wedstrijd, aan de kassa bij het parcours. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de veldrit in Zonhoven gratis. Leden van de Belgische wielerbond (KBWB) hoeven op vertoon van hun bondskaart aan de kassa maar 11 euro te betalen voor hun ticket. Voor inwoners van Zonhoven is het mogelijk om een goedkopere ticket te kopen in de voorverkoop. Tickets voor inwoners van Zonhoven kosten in de voorverkoop slechts 7,50 euro.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze Vlaamse cyclocross? Nagenoeg alle Belgische toppers zullen van start gaan in de Grote Prijs Zonhoven, aangezien zij een vast contract hebben bij de Superprestige. Dit geldt onder meer voor: Wout van Aert, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Laurens Sweeck, Rob Peeters, Gianni Vermeersch en Tim Merlier. Ook diverse buitenlandse toppers hebben een vast contract voor de Superprestige en zullen dus ook sowieso op de deelnemerslijst van de Grote Prijs Zonhoven staan. Dit geldt onder meer voor de Nederlanders Mathieu van der Poel, Lars van der Haar en het toptalent Joris Nieuwenhuis. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers. Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn de favorieten voor de zege in de Cyclocross Zonhoven 2017.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, GP Cyclocross Zonhoven - heren elite (profs)
1 Aert, Wout van (Bel)
2 Poel, Mathieu van der (Ned)
3 Pauwels, Kevin (Bel)
4 Sweeck, Laurens (Bel)
5 Meeusen, Tom (Bel)
6 Vanthourenhout, Michael (Bel)
7 Aerts, Toon (Bel)
8 Haar, Lars van der (Ned)
9 Nieuwenhuis, Joris (Ned)
10 Merlier, Tim (Bel)
11 Hermans, Quinten (Bel)
12 Vermeersch, Gianni (Bel)
13 Boros, Michael (Tsj)
14 Adams, Jens (Bel)
15 Poel, David van der (Ned)
16 Bertolini, Gioele (Ita)
17 Iserbyt, Eli (Bel)
18 Vanthourenhout, Dieter (Bel)
19 Vantornout, Klaas (Bel)
20 Godrie, Stan (Ned)
21 Cleppe, Nicolas (Bel)
22 Takenouchi, Yu (Jpn)
23 Baestaens, Vincent (Bel)
24 Adams, Joeri (Bel)
25 Sweeck, Diether (Bel)
26 Sweeck, Hendrik (Bel)
27 Fernandez, Sergio (Spa)
28 Leaerts, Yelle (Bel)
29 Koyen, Niels (Bel)
30 Pauwels, Dries (Bel)
31 Grabarek, Grzegorz (Pol)
32 Elen, Sander (Bel)
33 Vandekinderen, Jens (Bel)
34 Eriksson, Martin (Zwe)
35 Jansson, Henrik (Zwe)
36 Hoeyberghs, Daan (Bel)

Live op tv

Op welke zenders is de Cyclocross Zonhoven live te zien?

De GP van Zonhoven wordt in België live op tv uitgezonden door Telenet Playtime (kanaal 11), Telenet Play Sports en Proximus Tv. In Nederland wordt deze veldrit live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De zenders Telenet Playtime (digitaal kanaal 11) en Proximus Tv zijn te ontvangen door iedereen die in Vlaanderen een abonnement voor digitale tv heeft bij respectievelijk Telenet of Proximus. De zenders van Telenet Play Sports en Ziggo Sport Totaal zijn daarentegen alleen beschikbaar voor mensen die een specifiek (extra) abonnement hebben afgesloten voor deze sportzenders. In Nederland behoort het sportpakket van Ziggo Sport Totaal overigens ook tot de opties die men 'gratis' als bonus kan kiezen wanneer men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo.

Tv-uitzendingen

In België zendt men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uit. Op de zender Telenet Play Sports 3 begint de uitzending van de Cyclocross Zonhoven om 13u30. De start van de dameswedstrijd in Zonhoven is om 13u40, het startschot van de herenwedstrijd klinkt om 15u00. In Nederland zendt men alleen de herencross live op tv uit. Op de zender Ziggo Sport Extra 1 begint de uitzending om 14u55. De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt de Cyclocross Zonhoven 2017 niet live op tv uit, maar zij zenden om circa 17u15 wel een uitgebreide samenvatting uit op de Vlaamse zender één.

Livestream Cyclocross Zonhoven

Op het internet zijn diverse livestreams te vinden van de Cyclocross Zonhoven. Via zo'n livestream kan men deze Vlaamse veldrit online volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. Op de website van Telenet Play Sports is de GP Telenet Zonhoven live te volgen via zo'n stream. Deze livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees. Voor de Nederlandse kijkers is er een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo voor de Cyclocross Zonhoven is te bekijken door abonnees van Ziggo Sport Totaal. Daarnaast is die livestream van Ziggo voor de Cyclocross Zonhoven ook beschikbaar via 'pay per view'.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten worden in de hierop volgende periode live op tv uitgezonden? Op zaterdag 21 oktober wordt de volgende cross verreden die meetelt voor de Superprestige: Niels Albert CX - Cyclocross Boom. Op zondag 22 oktober wordt de wereldbekerwedstrijd Duinencross Koksijde verreden.

Uitslag Cyclocross Zonhoven 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. David van der Poel (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Quinten Hermans (Bel)
 7. Michael Boros (Tsj)
 8. Toon Aerts (Bel)
 9. Jens Adams (Bel)
 10. Diether Sweeck (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag Cyclocross Zonhoven 2016

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Klaas Vantornout (Bel)
 6. Jens Adams (Bel)
 7. Rob Peeters (Bel)
 8. Michael Boros (Tsj)
 9. David van der Poel (Ned)
 10. Kevin Pauwels (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Zonhoven 2011Op zondag 30 oktober 2011 wordt ‘Cyclocross Zonhoven - de Grote Prijs Telenet’ verreden. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit: GP Zonhoven 2014 - programma en deelnemersOp zondag 2 november 2014 wordt de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Deze veldrit telt mee voor de Superprestige Veldri…
Veldrit: GP Zonhoven 2013 - deelnemers, programma, tvOp zondag 3 november 2013 wordt de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de Superprestige…
Kasteelcross Zonnebeke 2018, live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke 2018, live op tv en livestreamOp zaterdag 20 januari 2018 wordt Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provinci…
Veldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvVeldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvOp zondag 1 oktober 2017 wordt de 42e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Supe…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/2015/nl/
 • http://superprestigecyclocross.be/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonhoven
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Zonhoven
 • http://veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://www.sportuitslagen.org/veldrijden-superprestige-zonhoven-uitslagen-2014-2015-epr53194.html

Reageer op het artikel "Veldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!