InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Koppenbergcross 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Koppenbergcross 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Koppenbergcross 2018, live op tv en livestream De 28e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op donderdag 1 november 2018. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. De Koppenbergcross telt mee voor DVV Trofee Veldrijden 2018-2019 (ex-Bpost). Deze veldrit is live op tv te zien. Ook wordt de Koppenbergcross via een livestream online uitgezonden. Welke prominente deelnemers staan bij deze Belgische cyclocross op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Koppenbergcross? Hoe ziet het programma van de Koppenbergcross 2018 eruit?

Koppenbergcross: erelijst

De eerste editie van deze Oost-Vlaamse veldrit werd verreden in 1988. In de begintijd was het nog geen erg prominente of prestigieuze wedstrijd. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. In de jaren negentig werd de wedstrijd drie maal gewonnen door Peter van den Abeele. Rond het jaar 2000 groeide de prestige van deze wedstrijd, mede doordat in die periode sowieso het regelmatigheidsklassement GVA Trofee, waartoe deze cross behoorde, een grote groei meemaakte qua prestige, financiën en media-aandacht. (De GVA Trofee was de voorloper van de Bpost Bank Trofee en de DVV Trofee.)

In 1999 en 2000 won Mario de Clercq de Koppenbergcross. In 2001 pakte Sven Nys voor het eerst de zege in deze Oudenaardse veldrit. In de daaropvolgende jaren zou Sven Nys uitgroeien tot de onbetwiste 'Koning van de Koppenberg'. Hij won deze cross maar liefst negen keer. Richard Groenendaal was de eerste Nederlander die deze wedstrijd won. Hij zegevierde in 2002. Mathieu van der Poel was in 2017 de tweede Nederlander die deze zware klautercross won. Behalve deze twee Nederlanders was er slechts één andere niet-Belg die deze cross ooit heeft gewonnen: de Tsjech Pavel Camrda in 1992. Recente winnaars van de Koppenbergcross zijn onder meer de Belgen Tom Meeusen (2013) en Wout van Aert (2014, 2015 en 2016).

1 november: Allerheiligen

De Koppenbergcross wordt jaarlijks op 1 november verreden. In 1999 heeft de organisatie voor deze vaste datum gekozen. In België en veel andere katholieke landen is 1 november altijd een vrije dag, omdat op deze datum het katholieke feest Allerheiligen wordt gevierd. Op deze dag worden de heiligen en alle andere katholieke martelaren geëerd. Vanwege deze datum wordt de veldrit in Oudenaarde ook wel de 'Allerheiligencross' of de 'Allerheiligenveldrit' genoemd.

DVV Trofee Veldrijden 2017-2018

De Koppenbergcross is de eerste veldrit van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden in het seizoen 2018-2019. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht veldritten. Alle veldritten van deze wedstrijdreeks worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door Sporza (VRT). In het verleden heette dit klassement de Bpost Bank Trofee. Het is een klassement op basis van tijd (net als bijvoorbeeld een rittenkoers in het wegwielrennen) en niet op basis van punten (zoals andere veldritklassementen, bijvoorbeeld de Superprestige en de Wereldbeker).

Programma Koppenbergcross 2018

 • 8u45 - Jeugdinitiatie
 • 10u00 - Nieuwelingen
 • 11u00 - Junioren
 • 12u00 - Beloften (U23)
 • 13u45 - Dames
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

Locatie: parcours bij Oudenaarde

Hoewel men deze cyclocross vaak de 'veldrit van Oudenaarde' noemt, wordt de cross in werkelijkheid in het dorp Melden verreden. Het parcours bevindt zich op en rond de Koppenberg en wordt beschouwd als één van de zwaarste parcoursen van alle Vlaamse profcrossen. Er hebben overigens wel wat veranderingen plaatsgevonden op het parcours; zo is er een nieuwe plek voor de finish. Tot en met 2015 lag de finish meestal aan de Berchemweg. In 2016 lag de finish van de Koppenbergcross op de top van de Koppenberg. In 2017 ligt de eindstreep van deze cross echter op een andere plek in de beklimming van deze heuvel (op ongeveer 200 meter voor de top van de klim). Ook in 2018 ligt de finish op die plek.

Deelnemers: startlijst Koppenbergcross

De meeste Belgische en Nederlandse profs hebben een vast contract met de DVV Trofee en zullen daarom automatisch in alle wedstrijden van dit klassement op de deelnemerslijst staan. Hiertoe behoren onder meer Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Lars van der Haar en Corné van Kessel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Koppenbercross Oudenaarde.

Deelnemers Koppenbergcross 2018: startlijst met rugnummers, heren elite
1 AERT Wout van (Bel)
2 POEL Mathieu van der (Ned)
3 AERTS Toon (Bel)
4 SWEECK Laurens (Bel)
5 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
6 HAAR Lars van der (Ned)
7 KESSEL Corné van (Ned)
8 MERLIER Tim (Bel)
9 SOETE Daan (Bel)
10 HERMANS Quinten (Bel)
12 MEISEN Marcel (Dui)
13 ISERBYT Eli (Bel)
14 PAUWELS Kevin (Bel)
15 BOROS Michael (Tsj)
16 ADAMS Jens (Bel)
17 MEEUSEN Tom (Bel)
18 VERMEERSCH Gianni (Bel)
19 AERTS Thijs (Bel)
21 AERNOUTS Jim (Bel)
22 BOSMANS Wietse (Bel)
24 VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
25 GODRIE Stan (Ned)
26 MERLIER Braam (Bel)
27 NIEUWENHUIS Joris (Ned)
28 TOUPALIK Adam (Tsj)
29 JOSEPH Thomas (Bel)
30 PEETERS Yannick (Bel)
31 WOUTERS Sieben (Ned)
32 TIELEN Dario (Bel)
34 GOOSEN Wouter (Bel)
35 WIT Edwin de (Bel)
36 BOCK Jelle de (Bel)
37 BOCK Yoni de (Bel)
38 KOYEN Niels (Bel)
39 MEELBERGHS Pieter (Bel)
40 ERIKSSON David (Zwe)
41 ERIKSSON Martin (Zwe)
42 FIELD Ian (UK)
43 HENNAUX Loic (Bel)
44 JANSSON Henrik (Zwe)
45 KAISE Julien (Bel)
46 MADGWICK James (UK)
47 MUNDY Isaac (UK)
48 VANKEIRSBILCK Berne (Bel)
49 WARDELL Rab (UK)

Favorieten

Wie zijn de belangrijkste kanshebbers voor de zege in de Koppenbergcross 2018? De grote favoriet is de Nederlander Mathieu van der Poel. De Belgische wereldkampioen Wout van Aert behoort ook tot de favorieten. Tot de overige belangrijke kanshebbers voor de topklasseringen in de Koppenbergcross 2018 behoort onder meer Toon Aerts.

Tickets Koppenbergcross

Op 1 november (de dag van de wedstrijd) zijn de toegangskaarten voor de Koppenbergcross aan de kassa bij het parcours te koop voor 12 euro per stuk. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de Koppenbergcross 2018 gratis. Leden van de Vlaamse wielerbond hoeven, op vertoon van hun KBWB-pas, aan de kassa op 1 november maar elf euro te betalen voor hun ticket. In de voorverkoop kosten de tickets van de Koppenbergcross 2018 voor iedereen elf euro.

Live op tv: Koppenbergcross bij Sporza

De Koppenbergcross wordt live op tv uitgezonden door Sporza. De live-uitzending van de Koppenbergcross 2018 begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse publieke zender één. Bij Sporza is eerst de dameswedstrijd live te zien (die om 13u45 van start gaat) en vervolgens is de herenwedstrijd live te zien (waarvan de start om 15u00 is). Ook alle andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door Sporza.

Ook live op tv bij Ziggo Sport Totaal (Nederland)

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt de Koppenbergcross 2018 in Nederland toch live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In 2017 zonden zij ook al deze cross live uit. Oorspronkelijk ontbrak deze cross in 2018 echter in hun programmering, maar uiteindelijk is hij hier toch aan toegevoegd. De live tv-uitzending van de Koppenbergcross begint om 14u55 op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Deze zender is 'gratis' te ontvangen door iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Op deze Nederlandse sportzender zendt men helaas alleen de herenwedstrijd live uit en niet de dameswedstrijd van de Koppenbergcross. De Koppenbergcross 2018 zendt men bij Ziggo ook live uit op de abonneezenders Ziggo Sport Select en Ziggo Sport Extra. De live-uitzendingen op die abonneezenders beginnen eveneens om 14u55.

Veldrijden live op tv

Wat is de eerstvolgende veldrit die na afloop van de Koppenbergcross live op tv en online via een livestream kan worden bekeken? Dat is het EK veldrijden 2018 (Rosmalen) op 4 november 2018. Dat EK wordt live uitgezonden door diverse omroepen, waaronder Sporza en Eurosport. Daarna volgt op zaterdag 10 november de Jaarmarkcross Niel (DVV) en op zondag 11 november de Cyclocross Gavere (Superprestige).

Livestream Koppenbergcross 2018

Livestream Sporza

De Koppenbergcross 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Via die livestream kan men online de tv-uitzending van de Koppenbergcross live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Deze livestream van Sporza bij de Koppenbergcross is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza van deze veldrit alleen in België mag bekijken. Het is een gratis livestream. Sporza zendt op 4 november eveneens het EK veldrijden 2018 via een livestream uit. Dat is eveneens een gratis livestream. Ook die livestream van het EK is echter geo-restricted.

Nederland: livestream bij Ziggo Sport Totaal

Voor kijkers in Nederland is er een livestream beschikbaar van Ziggo Sport Totaal. Die officiële Nederlandse livestream bevindt zich op hun Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream van de Koppenbergcross begint net als de live tv-uitzending bij Ziggo Sport om 14u55. In tegenstelling tot de Vlaamse livestream van Sporza (VRT) is de officiële stream van het Nederlandse Ziggo Sport echter niet gratis openbaar toegankelijk. Men dient een abonnement op die app te hebben om die Nederlandse stream van deze veldrit te kunnen bekijken. Indien men die niet heeft, kan men voor enkele euro's de livestream van de Koppenbergcross kopen via PPV (Pay Per View).

Er is voor klanten van Ziggo echter ook een alternatief: zij kunnen de Koppenbergcross bekijken via de Ziggo Go App. Dit is een andere applicatie dan de hierboven genoemde Ziggo Sport Totaal Go App. Met de Ziggo App kan men tv kijken binnen de EU via een livestream. Zo kan men op de middag van 1 november dus ook via een livestream naar digitaal kanaal 14 kijken en zo de Koppenbergcross 2018 bekijken.

Internationale livestream FloBikes

Bij de Koppenbergcross 2018 wordt er een internationale livestream geproduceerd door FloBikes. Dit is een livestream-dienst waarop men een (betaald) abonnement kan nemen. Het is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream online uitzendt. FloBikes zendt ook veel anderen Vlaamse veldritten via een livestream uit.

Anno 2017 was het nog mogelijk om bij hen gratis een livestream te bekijken van een cross die zij live uitzonden. Zij boden toen onder meer een gratis livestream aan van de Cross Vegas. In 2018 is dat echter niet meer het geval. Wie in 2018 een livestream van een veldrit bij hen wil bekijken (zoals hun Engelstalige stream van de Koppenbergcross), dient hiervoor een abonnement op die dienst te hebben. Naast de Koppenbergcross zendt FloBikes ook alle andere wedstrijden van de DVV Trofee via een livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden en de Wereldbeker zijn meestal ook bij FloBikes via een livestream te zien. Ook de wedstrijden die behoren tot de wedstrijdreeks 'Brico Crossen' zijn via een livestream voor abonnees van FloBikes te bekijken. FloBikes zendt op 4 november ook het EK veldrijden 2018 via een livestream uit.

Uitslag Koppenbergcross 2018

 1. Toon Aerts (Bel) in 1u02'26"
 2. Michael Vanthourenhout (Bel) op 11 sec.
 3. Wout van Aert (Bel) 14"
 4. Lars van der Haar (Ned) 58"
 5. Quinten Hermans (Bel) 1'18"
 6. Laurens Sweeck (Bel) 1'25"
 7. Eli Iserbyt (Bel) 1'38"
 8. Kevin Pauwels (Bel) 1'52"
 9. Jens Adams (Bel) 2'00"
 10. Daan Soete (Bel) 2'32"

Voorgaande editie: uitslag Koppenbergcross 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u07'49"
 2. Toon Aerts (Bel) op 12 sec.
 3. Lars van der Haar (Ned) 24"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestreamVeldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestreamOp zondag 18 november 2018 wordt de Kwadro Flandriencross Hamme verreden. Deze veldrit in Hamme (België) telt mee voor d…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestreamDe 55e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op zaterdag 10 november 2018. Deze veldrit van Niel…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppenbergcross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligen
 • http://www.koppenbergcross.be/sportief.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Koppenbergcross 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!