Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestream De 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. De Koppenbergcross telt mee voor DVV Trofee Veldrijden 2019-2020 (ex-Bpost). Deze veldrit is live op tv te zien. Ook wordt de Koppenbergcross via een livestream online uitgezonden. Welke prominente deelnemers staan bij deze Belgische cyclocross op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Koppenbergcross? Hoe ziet het programma van de Koppenbergcross 2019 eruit?

Koppenbergcross: erelijst

De eerste editie van deze Oost-Vlaamse veldrit werd verreden in 1988. In de begintijd was het nog geen erg prominente of prestigieuze wedstrijd. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. In de jaren negentig werd de wedstrijd drie maal gewonnen door Peter van den Abeele. Rond het jaar 2000 groeide de prestige van deze wedstrijd, mede doordat in die periode sowieso het regelmatigheidsklassement GVA Trofee, waartoe deze cross behoorde, een grote groei meemaakte qua prestige, financiën en media-aandacht. (De GVA Trofee was de voorloper van de Bpost Bank Trofee en de DVV Trofee.)

In 1999 en 2000 won Mario de Clercq de Koppenbergcross. In 2001 pakte Sven Nys voor het eerst de zege in deze Oudenaardse veldrit. In de daaropvolgende jaren zou Sven Nys uitgroeien tot de onbetwiste 'Koning van de Koppenberg'. Hij won deze cross maar liefst negen keer. Richard Groenendaal was de eerste Nederlander die deze wedstrijd won. Hij zegevierde in 2002. Mathieu van der Poel was in 2017 de tweede Nederlander die deze zware klautercross won. Behalve deze twee Nederlanders was er slechts één andere niet-Belg die deze cross ooit heeft gewonnen: de Tsjech Pavel Camrda in 1992. Recente winnaars van de Koppenbergcross zijn onder meer de Belgen Tom Meeusen (2013), Wout van Aert (2014, 2015 en 2016), Mathieu van der Poel (2019) en Toon Aerts (2018).

1 november: Allerheiligen

De Koppenbergcross wordt jaarlijks op 1 november verreden. In 1999 heeft de organisatie voor deze vaste datum gekozen. In België en veel andere katholieke landen is 1 november altijd een vrije dag, omdat op deze datum het katholieke feest Allerheiligen wordt gevierd. Op deze dag worden de heiligen en alle andere katholieke martelaren geëerd. Vanwege deze datum wordt de veldrit in Oudenaarde ook wel de 'Allerheiligencross' of de 'Allerheiligenveldrit' genoemd.

DVV Trofee Veldrijden 2019-2020

De Koppenbergcross is de eerste veldrit van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden in het seizoen 2019-2020. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht veldritten. Alle veldritten van deze wedstrijdreeks worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door Sporza (VRT). In het verleden heette dit klassement de Bpost Bank Trofee. Het is een klassement op basis van tijd (net als bijvoorbeeld een rittenkoers in het wegwielrennen) en niet op basis van punten (zoals andere veldritklassementen, bijvoorbeeld de Superprestige en de Wereldbeker).

Programma Koppenbergcross 2019 (1 november)

 • 8u45 - Jeugdinitiatie
 • 10u00 - Nieuwelingen
 • 11u00 - Junioren
 • 12u00 - Beloften (U23)
 • 13u45 - Dames
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

Locatie: parcours bij Oudenaarde

Hoewel men deze cyclocross vaak de 'veldrit van Oudenaarde' noemt, wordt de cross in werkelijkheid in het dorp Melden verreden. Het parcours bevindt zich op en rond de Koppenberg en wordt beschouwd als één van de zwaarste parcoursen van alle Vlaamse profcrossen. Er hebben overigens wel wat veranderingen plaatsgevonden op het parcours; zo is er een nieuwe plek voor de finish. Tot en met 2015 lag de finish meestal aan de Berchemweg. In 2016 lag de finish van de Koppenbergcross op de top van de Koppenberg. Sinds 2017 ligt de eindstreep van deze cross echter op een andere plek in de beklimming van deze heuvel (op ongeveer 200 meter voor de top van de klim). Ook in 2019 ligt de finish op die plek.

Deelnemers: startlijst Koppenbergcross

De meeste Belgische en Nederlandse profs hebben een vast contract met de DVV Trofee en zullen daarom automatisch in alle wedstrijden van dit klassement op de deelnemerslijst staan. Hiertoe behoren onder meer Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Tom Meeusen, en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van de Koppenbercross Oudenaarde 2019.

Mathieu van der Poel niet van start in de Koppenbergcross, wel in Ruddervoorde

Oorspronkelijk was Mathieu van der Poel van plan om de Koppenbergcross 2019 te rijden. In overleg met zijn begeleiders heeft de Nederlandse wereldkampioen veldrijden echter besloten om zijn veldritseizoen wat later te beginnen. Zijn eerste veldrit van het seizoen is de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde (3 november).

Deelnemers Koppenbergcross 2019: startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs)
1. Aerts, Toon
2. Vanthourenhout, Michael
3. Haar, Lars van der
4. Sweeck, Laurens
5. Kessel, Corné van
6. Pidcock, Tom
7. Iserbyt, Eli
8. Adams, Jens
9. Merlier, Tim
10. Soete, Daan
11. Boros, Michael
12. Meeusen, Tom
13. Aernouts, Jim
14. Cleppe, Nicolas
15. Aerts, Thijs
16. Wouters, Sieben
17. Juliano, Andrew
18. Östlund, Jonathan
19. Vandenbroucke, Niels
20. Wit, Edwin de
21. Vankeirsbilck, Berne
22. Hennaux, Loïc
23. Dijke, Koen van
24. Takenouchi, Yu
25. Bock, Jelle de
26. Bock, Yoni de
27. Cloutier, Tyler
28. Paul Felix
29. Gloden, Jeff
30. Schmidt, Marvin
31. Field, Ian
32. Madgwick, James
33. Groodt, Killian de
34. Aalrust, Henrik
35. Loockx Lander

Tickets Koppenbergcross

Op 1 november (de dag van de wedstrijd) zijn de toegangskaarten voor de Koppenbergcross aan de kassa bij het parcours te koop voor 12 euro per stuk. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de Koppenbergcross 2019 gratis. Leden van de Vlaamse wielerbond hoeven, op vertoon van hun KBWB-pas, aan de kassa op 1 november maar elf euro te betalen voor hun ticket. In de voorverkoop kosten de tickets van de Koppenbergcross 2019 voor iedereen elf euro.

Live op tv: Koppenbergcross bij Sporza en Eurosport (1 november)

Live tv-uitzending van Sporza

De Koppenbergcross wordt live op tv uitgezonden door Sporza. De live-uitzending van de Koppenbergcross 2019 begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse publieke zender één. Bij Sporza is eerst de dameswedstrijd live te zien (die om 13u45 van start gaat) en vervolgens is de herenwedstrijd live te zien (waarvan de start om 15u00 is). Ook alle andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door Sporza.

Ook live op Eurosport NL

De Koppenbergcross 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op vrijdag 1 november om 13u45 op Eurosport 1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op die zender om 14u45.

In 2019 niet live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In 2017 en 2018 zond het Nederlandse Ziggo Sport Totaal deze veldrit ook live op tv uit. In 2019 zenden zij deze cross echter niet live uit. Bij hen is daarentegen op zondag 3 november wel de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde live op tv te zien.

Veldrijden live op tv

Welke tv-crossen staan in de eerste helft van november 2019 op de kalender? Op zondag 3 november kan men live op tv of via een livestream genieten van de Cyclocross Ruddervoorde (Superprestige) (de eerste cross van Mathieu van der Poel in dit seizoen). Op zondag 10 november kan men live kijken naar het EK veldrijden 2019 dat in de Italiaanse plaats Silvelle wordt verreden. Op maandag 11 november wordt de Jaarmarktcross Niel (Rectavit Series) live op tv en per livestream uitgezonden. Op zondag 16 november staat er een wereldbekerwedstrijd op het programma: de World Cup Cyclocross Tabor (Tsjechië).

Livestream Koppenbergcross 2019 (1 november)

Livestream Sporza

De Koppenbergcross 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Via die livestream kan men online de tv-uitzending van de Koppenbergcross live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Deze livestream van Sporza bij de Koppenbergcross is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza van deze veldrit alleen in België mag bekijken. Het is een gratis livestream.

Livestream Eurosport

Ook is de Koppenbergcross op 1 november te zien via een livestream van Eurosport. Hun livestream van de dameswedstrijd begint om 13u45. Hun livestream van de herenwedstrijd begint om 14u45. Hun livestream van de Koppenbergcross 2019 bevinden zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om hierop een livestream van de Koppenbergcross te kunnen bekijken.

Livestream Go App (hele EU)

De Koppenbergcross kan men per livestream op de Go App (online tv) kijken. Via die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Elke livestream in die app is in de hele EU te bekijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders geheel legaal per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Tot de zenders op die app behoort namelijk ook VRT één. Ook kan men via die app geheel legaal naar een livestream van de uitzending van Eurosport kijken, zonder een abonnement op de Eurosport Player. De Go App is een dienst die klanten van Ziggo kunnen gebruiken. Zij hoeven hiervoor niets te betalen, voor hen is dit dus in de praktijk een soort 'gratis livestream' van de Koppenbergcross. Met die app kan men niet alleen per livestream naar deze tv-zenders kijken, maar kan men ook een week lang elke uitzending via een stream terugkijken.

Geen livestream bij Ziggo Sport Totaal

Voor kijkers in Nederland was er in 2017 en 2018 een livestream beschikbaar van Ziggo Sport Totaal. Die officiële Nederlandse livestream bevond zich op hun Ziggo Sport Totaal Go App. In 2019 bieden zij echter geen livestream aan.

Livestream iTV-app

Het is mogelijk om deze veldrit per livestream te bekijken via de iTV-app. Met die app kan men als klant van KPN per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus op vrijdag 1 november per livestream naar de zender VRT één kijken. Net als bij de Go App kan men de iTV-app in de hele EU gebruiken om per livestream naar tv te kijken.

Internationale livestream FloBikes

Bij de Koppenbergcross 2019 wordt er een internationale livestream geproduceerd door FloBikes. Dit is een livestream-dienst waarop men een (betaald) abonnement kan nemen. Het is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream online uitzendt. FloBikes zendt ook veel anderen Vlaamse veldritten via een livestream uit.

Anno 2017 was het nog mogelijk om bij hen gratis een livestream te bekijken van een cross die zij live uitzonden. Zij boden toen onder meer een gratis livestream aan van de Cross Vegas. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval. Wie sindsdien een livestream van een veldrit bij hen wil bekijken (zoals hun Engelstalige stream van de Koppenbergcross), dient hiervoor een abonnement op die dienst te hebben. Naast de Koppenbergcross zendt FloBikes ook alle andere wedstrijden van de DVV Trofee via een livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden en de Wereldbeker zijn meestal ook bij FloBikes via een livestream te zien. Ook de wedstrijden die behoren tot de wedstrijdreeks 'Brico Crossen' zijn via een livestream voor abonnees van FloBikes te bekijken.

Uitslag Koppenbergcross 2019

 • Eli Iserbyt (Bel) in 1u02'33"
 • Tom Pidcock (UK) op 31 sec.
 • Michael Vanthourenhout (Bel) 1'29"
 • Toon Aerts (Bel) 1'57"
 • Lars van der Haar (Ned) 2'11"
 • Tom Meeusen (Bel) 2'46"
 • Corné van Kessel (Ned) 2'55"
 • Tim Merlier (Bel) 3'14"
 • Jens Adams (Bel) 3'27"
 • Jim Aernouts (Bel) 4'12"

Voorgaande editie: uitslag Koppenbergcross 2018

 1. Toon Aerts (Bel) in 1u02'26"
 2. Michael Vanthourenhout (Bel) op 11 sec.
 3. Wout van Aert (Bel) 14"
 4. Lars van der Haar (Ned) 58"
 5. Quinten Hermans (Bel) 1'18"
 6. Laurens Sweeck (Bel) 1'25"
 7. Eli Iserbyt (Bel) 1'38"
 8. Kevin Pauwels (Bel) 1'52"
 9. Jens Adams (Bel) 2'00"
 10. Daan Soete (Bel) 2'32"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpre…

Veldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 19 oktober 2019 wordt in Boom (België) de vijfde editie verreden van de'Cyclocross Boom. Deze cross is een o…
De voorbereiding op een marathon: tipsDe voorbereiding op een marathon: tipsEen marathon (loopwedstrijd van 42,195 kilometer) lopen is een helse opgave en kan je niet zonder een goede voorbereidin…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppenbergcross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligen
 • http://www.koppenbergcross.be/sportief.html

Reageer op het artikel "Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!