InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestream De 55e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op zaterdag 10 november 2018. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Jaarmarktcross via een livestream op het internet te bekijken. De Jaarmarktcross van Niel is een onderdeel van de wedstrijdserie DVV Verzekeringen Trofee 2018-2019. Welke prominente deelnemers staan bij deze cyclocross in Niel op de startlijst? Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hoe is de geschiedenis van de Jaarmarktcross Niel verlopen?

Geschiedenis Jaarmarktcross Niel

Datum

De Jaarmarktcross is een veldrit die reeds sinds 1963 jaarlijks wordt georganiseerd tijdens de Jaarmarkt van Niel. Meestal wordt deze cyclocross verreden op 11 november. Op die datum is het in België en Frankrijk 'Wapenstilstandsdag', men viert dan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag, waarop dus veel werknemers ook vrij hebben. In de lange geschiedenis van de Jaarmarktcross heeft slechts drie keer deze wedstrijd niet op 11 november plaatsgevonden: in 1981, in 2007 en in 2012. De vierde keer is dus in 2018, als deze cross om praktische redenen op zaterdag 10 november plaatsvindt.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in de Jaarmarktcross is Sven Nys. Deze Belgische coureur zegevierde zes keer in de cyclocross van Niel. Drie andere legendarische coureurs slaagden erin om deze wedstrijd vijf keer te winnen: Eric de Vlaeminck, Robert Vermeire en Roland Liboton. Bart Wellens won de Jaarmarktcross in Niel vier keer.

Tijdritten

Bij de Jaarmarktcross van Niel is twee keer een interessant experiment uitgehaald. Zowel in 1965 als in 2005 reden de deelnemers aan de Jaarmarktcross, behalve de 'gewone' wedstrijd, daarnaast op dezelfde dag ook nog een tijdrit op het parcours van de Jaarmarktcross. In 1965 werd die tijdrit gewonnen door de Duitser Rolf Wolfshohl, in 2005 pakte Bart Wellens de zege in die tijdrit.

Klassement

In 1987 behoorden de organisatoren van de Jaarmarktcross, samen met organisatoren van zes andere veldritten, tot de 'Founding Fathers' van de GVA Trofee (het klassement dat later de naam Bpost Bank Trofee zou krijgen en nog weer later de naam DVV Trofee). Van 1987 tot en met 2008 telde de Jaarmarktcross mee voor het klassement van de GVA Trofee. Daarna kwam het echter tot een breuk. In 2009 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. De naam van die wedstrijdserie werd later, toen men een andere hoofdsponsor kreeg, veranderd in Soudal Classics. Met ingang van 2018 keert de Jaarmarktcross Niel echter weer terug in de DVV Trofee Veldrijden.

DVV Trofee

De DVV Verzekeringen Trofee 2018-2019 is een wedstrijdserie van acht Belgische veldritten. De openingswedstrijd van deze serie is de Koppenbergcross op 1 november. De Jaarmarkctross Niel 2018 is de tweede cross die meetelt voor dit klassement in het seizoen 2018-2019. Het is een klassement op basis van tijd (en dus niet, zoals de Superprestige en de Wereldbeker, een klassement op basis van punten).

Locatie: parcours

De Jaarmarktcross van Niel had in 2017 een ander parcours dan in 2016. De veldrit is verhuisd naar de oude locatie, waar deze cross in het verleden jarenlang werd verreden. De finish van de Jaarmarktcross 2017 bevond zich aan de Ridder Berthoutlaan, een boulevard in het centrum van Niel. Het parcours van de Jaarmarktcross Niel bestond daardoor in 2017 qua ondergrond voor een heel groot deel uit weide. In vroeger tijden stond deze veldrit ook al bekend als een 'weidecross' en in 2017 ging men dus terug naar die 'roots'. In 2018 is dit wederom het parcours van deze cross.

Programma Jaarmarktcross 2018 op 10 november

In de ochtend staan de wedstrijden voor de jongerencategorieën op het programma. Het hoofdprogramma van de Jaarmarktcross begint om 13u45 met de wedstrijd voor de Dames Elite. Daarna volgt om 15u00 de wedstrijd van de Heren Elite (profs).

Programma Cyclocross Niel 2018

 • 10u00: Jeugdinitiatie
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets

Op de dag van de wedstrijd zijn de kassa's aan het parcours vanaf 's ochtends 9u30 open. Toegangskaarten kosten daar 12 euro (leden van de KBWB betalen 11 euro, op vertoon van hun lidmaatschapskaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de Jaarmarktcross Niel gratis. Op diverse adressen in Niel zal er in de weken voorafgaand aan de cross een voorverkoop plaatsvinden, waarbij de tickets slechts 10 euro kosten. Deze voorverkoop is onder meer bij Boekhandel van Linden, Café Den Tighel, Café Sportif, Alvo Niel, Brouwershuis De Klok en Keurslagerij De Proost.

Deelnemers: startlijst Jaarmarktcross Niel 2018

Welke deelnemers gaan van start in de veldrit van Niel? De Jaarmarktcross heeft in 2018 wederom een mooie deelnemerslijst. Dit komt doordat bijna alle wereldtoppers een vast contract hebben met de overkoepelende organisatie van de DVV Trofee. Eén van de weinige toppers die op de deelnemerslijst van de herenwedstrijd bij deze Jaarmarktcross ontbreekt is Wout van Aert. Op de startlijst van de Cyclocross Niel staan onder meer Toon Aerts, Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck, en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Jaarmarktcross 2018.

Deelnemers Jaarmarktcross Niel 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. Aerts, Toon
3. Sweeck, Laurens
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Kessel, Corné van
7. Merlier, Tim
8. Meisen, Marcel
9. Iserbyt, Eli
10. Pauwels, Kevin
11. Pidcock, Thomas
12. Baestaens, Vincent
13. Boros, Michael
14. Meeusen, Tom
15. Aerts, Thijs
16. Adams, Jens
17. Toupalik, Adam
18. Aernouts, Jim
19. Vermeersch, Gianni
20. Sweeck, Diether
21. Bosmans, Wietse
22. Vanthourenhout, Dieter
23. Wouters, Sieben
24. Godrie, Stan
25. Peeters, Yannick
26. Nieuwenhuis, Joris
27. Joseph, Thomas
28. Wit, Edwin de
29. Meelberghs, Pieters
30. Leeaerts, Yelle
31. Alderweireld, Robin
32. Meyer, Senne de

Live op tv: Sporza

De Jaarmarktcross van Niel 2018 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is live de dameswedstrijd te zien (start om 13u45). Daarna is de herenwedstrijd live te zien (start om 15u00).

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn in de periode na de Jaarmarktcross live op tv en online per livestream te bekijken? Op zondag 11 november staat de Cyclocross Gavere (Superprestige) op de kalender. Op zaterdag 17 november wordt de Cyclocross Tabor (Wereldbeker) verreden. Op zondag 18 november wordt de Flandriencross Hamme (DVV) georganiseerd.

Livestream Jaarmarktcross Niel 2018

Livestream Sporza

De Jaarmarktcross van Niel is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële Vlaamse livestream van deze cross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men naar de Jaarmarkcross Niel 2018 kijken op een computer of smartphone. De livestream van de Jaarmarkcross 2018 is gratis bij Sporza.

Deze livestream is op de middag van zaterdag 10 november te vinden op de website van Sporza. Deze livestream van de Jaarmarktcross is echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze livestream van de Jaarmarktcross Niel 2018 officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor overige landen is deze gratis livestream van Sporza officieel 'geo-blocked'.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de Jaarmarktcross Niel 2018. Deze livestream wordt geproduceerd door FloBikes. Men dient echter wel een abonnement bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf te hebben om die livestream van deze Vlaamse veldrit te mogen bekijken. Ook veel andere veldritten zijn live via een stream te bekijken bij FloBikes, waaronder de Cyclocross Gavere (11 november).

Uitslag Jaarmarktcross Niel 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Marcel Meisen (Dui)
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Corné van Kessel (Ned)
 9. Tom Meeusen (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag Jaarmarktcross Niel 2017

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Tom Meeusen (Bel)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Marcel Meisen (Dui)
 9. Kevin Pauwels (Bel)
 10. Diether Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/niel/nl/info/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarmarktcross_Niel
 • http://www.nielcyclocross.be

Reageer op het artikel "Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!