Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestream De 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Jaarmarktcross via een livestream op het internet te bekijken. De Jaarmarktcross van Niel is een onderdeel van de Rectavit Series. Welke prominente deelnemers staan bij deze cyclocross in Niel op de startlijst? Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hoe is de geschiedenis van de Jaarmarktcross Niel verlopen?

Geschiedenis Jaarmarktcross Niel

Datum

De Jaarmarktcross is een veldrit die reeds sinds 1963 jaarlijks wordt georganiseerd tijdens de Jaarmarkt van Niel. Meestal wordt deze cyclocross verreden op 11 november. Op die datum is het in België en Frankrijk 'Wapenstilstandsdag', men viert dan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag, waarop dus veel werknemers ook vrij hebben. In de lange geschiedenis van de Jaarmarktcross heeft slechts vier keer deze wedstrijd niet op 11 november plaatsgevonden: in 1981, in 2007, in 2012 en 2018.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in de Jaarmarktcross is Sven Nys. Deze Belgische coureur zegevierde zes keer in de cyclocross van Niel. Drie andere legendarische coureurs slaagden erin om deze wedstrijd vijf keer te winnen: Eric de Vlaeminck, Robert Vermeire en Roland Liboton. Bart Wellens won de Jaarmarktcross in Niel vier keer.

Tijdritten

Bij de Jaarmarktcross van Niel is twee keer een interessant experiment uitgehaald. Zowel in 1965 als in 2005 reden de deelnemers aan de Jaarmarktcross, behalve de 'gewone' wedstrijd, daarnaast op dezelfde dag ook nog een tijdrit op het parcours van de Jaarmarktcross. In 1965 werd die tijdrit gewonnen door de Duitser Rolf Wolfshohl, in 2005 pakte Bart Wellens de zege in die tijdrit.

Klassement

In 1987 behoorden de organisatoren van de Jaarmarktcross, samen met organisatoren van zes andere veldritten, tot de 'Founding Fathers' van de GVA Trofee (het klassement dat later de naam Bpost Bank Trofee Veldrijden zou krijgen en nog weer later de naam DVV Trofee). Van 1987 tot en met 2008 telde de Jaarmarktcross mee voor het klassement van de GVA Trofee. Daarna kwam het echter tot een breuk. In 2009 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. De naam van die wedstrijdserie werd later, toen men een andere hoofdsponsor kreeg, veranderd in Soudal Cyclocross Classics. In 2018 keerde de Jaarmarktcross Niel echter weer terug in de DVV Trofee Veldrijden. In 2019 is wedstrijd echter een onderdeel van de Rectavit Series (de wedstrijdserie die voorheen de Soudal Cyclocross Classics heette).

Locatie: parcours

De finish van de Jaarmarktcross bevindt zich aan de Ridder Berthoutlaan, een boulevard in het centrum van Niel. Het parcours van de Jaarmarktcross Niel bestaat daardoor qua ondergrond voor een heel groot deel uit weide. Deze veldrit staat daarom bekend als een 'weidecross'.

Programma Jaarmarktcross 2019 op 11 november

Hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? In de ochtend staan de wedstrijden voor de jongerencategorieën op het programma. Het hoofdprogramma van de Jaarmarktcross begint om 13u45 met de wedstrijd voor de Dames Elite. Daarna volgt om 15u00 de wedstrijd van de Heren Elite (profs).

Programma Cyclocross Niel 2019

 • 10u00: 1e jaars nieuwelingen
 • 10u45: 2e jaars nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (u23)

Tickets Cyclocross Niel

Op de dag van de wedstrijd zijn de kassa's aan het parcours van deze cyclocross vanaf 's ochtends 9u30 open. Toegangskaarten voor deze veldrit kosten daar 12 euro (leden van de KBWB betalen 11 euro, op vertoon van hun lidmaatschapskaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de Jaarmarktcross Niel gratis. Op diverse adressen in Niel zal er in de weken voorafgaand aan de cross een voorverkoop plaatsvinden, waarbij de tickets slechts 10 euro kosten. Deze voorverkoop voor deze cyclocross is onder meer bij Boekhandel van Linden, Café Den Tighel, Café Sportif, Alvo Niel, Brouwershuis De Klok en Keurslagerij De Proost.

Deelnemers: startlijst Jaarmarktcross Niel 2019

Welke deelnemers gaan van start in de veldrit van Niel? De grote publiekstrekker bij deze cyclocross is Mathieu van der Poel. Ook staan diverse subtoppers weer op de startlijst van deze cross, waaronder Laurens Sweeck, Jens Adams, Marcel Meisen en Tom Meeusen. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze manche van de Rectavit Cyclocross Classics.

Deelnemers Jaarkmarktcross Niel 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften (u23)
1. Poel, Mathieu van der
2. Sweeck, Laurens
3. Meisen, Marcel
4. Adams, Jens
5. Meeusen, Tom
6. Aernouts, Jim
7. Baestaens, Vincent
8. Cleppe, Nicolas
9. Aerts, Thijs
10. Sweeck, Diether
11. Godrie, Stan
12. Heijden, Maik van der
13. Loockx, Lander
14. Mein, Thomas
15. Cortjens, Ryan
16. Vet, Sander de
17. Lemmens, Sander
18. Aalrust, Hakon
20. Vandesompel, Cedric
21. Geysels, Xander
22. Staeyen, Maarten van
23. Boven, Lars
24. Parrotta, Tristan
25. Hendrikx, Mees
26. Tricht, Floris van
27. Mein, Thomas
28. Martin, Jimenez M.
29. Artz, Bart
30. Vrachten, Arne
31. Aalrust, Henrik L.
32. Debeir, Arno
33. Siebens, Gianni
34. Peirens, Yente
35. Looveren, Joachim van
36. Bock, Yoni de
38. Vliegen, Pieter-Jan
39. Tielen, Dario
40. Cloutier, Tyler
42. Vankeirsbilck, Berne
43. Vervoort, Wout
44. Goosen, Wouter
45. Vreeswijk, Noah
46. Smet, Thibaut de
47. Smet, Nicolas de
48. Vandebosch, Victor
49. Pemen, Dolf
50. Careme, Gregory
51. Liessens, Jarno
52. Kockelmann, Raphaël
53. Siemons, Julian
54. Rombouts, Seppe
55. Ferdinande, Anton
56. Jonghe, Len de
57. Wuyts, Mathijs
58. Peers, Nick
59. Wit, Edwin de
60. Quintelier, Gianni
61. Peeters, Yannick
62. Bosmans, Wietse
63. Oger, Vincent
64. Meulemans, Lennert

Live op tv: Cyclocross Niel 2019 (11 november) op Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De Jaarmarktcross van Niel 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is live de dameswedstrijd te zien (start om 13u45). Daarna is de herenwedstrijd live te zien (start om 15u00).

Live op Eurosport

De Rectavit Jaarmarktcross 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u45 op Eurosport 1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om 15u00 op Eurosport 1.

Veldrijden live op tv

Welke overige veldritten worden live op tv (en online via een livestream) uitgezonden in de periode na de veldrit van Niel? Op zaterdag 16 november wordt de World Cup Cyclocross Tabor (Tsjechië) live uitgezonden op tv en per livestream. Op zondag 17 november kan men live op televisie of via een livestream genieten van de Flandriencross Hamme (DVV).

Livestream Jaarmarktcross Niel 2019 (maandag 11 november)

Livestream Sporza

De Jaarmarktcross van Niel is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële Vlaamse livestream van deze cross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men naar de Jaarmarktcross Niel 2019 kijken op een computer of smartphone. De livestream van de Jaarmarkcross 2019 is gratis bij Sporza. De livestream van de damescross begint om 13u45. De gratis livestream van de herencross begint om 14u45. De livestream van deze veldrit is op de middag van maandag 11 november te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze manche van Rectavit Series per livestream bekijken op de Sporza App. Elke livestream van Sporza bij de Jaarmarktcross is echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze gratis livestream van de Jaarmarktcross Niel 2019 officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor overige landen is deze gratis livestream van Sporza van deze cyclocross officieel 'geo-blocked'.

Livestream Eurosport

Er wordt ook door Eurosport een livestream verzorgd van deze Rectavit Cyclocross. De livestream van de cyclocross voor de dames begint om 13u45. De livestream van de cyclocross voor de heren begint bij deze sportomroep om 15u00. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om de livestream van deze manche van de Rectavit Cyclocross Series te kunnen bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de Jaarmarktcross Niel 2019 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk bij VodafoneZiggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder de zenders waarop de cyclocross van Niel live wordt uitgezonden: Eurosport 1 en VRT één. Deze online dienst is beschikbaar in de hele EU voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo.

Livestream Cyclocross Niel bij FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de Jaarmarktcross Niel 2019. Deze livestream wordt geproduceerd door FloBikes. Men dient echter wel een abonnement bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf te hebben om die livestream van deze Vlaamse veldrit te mogen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de cyclocross van Niel ook geo-restricted, wat inhoudt dat men als abonnee van deze dienst slechts in een beperkt aantal landen live via een stream naar deze veldrit mag kijken. Ook veel andere veldritten zijn live via een stream te bekijken bij FloBikes, doch vaak is zo'n livestream van een veldrit zeer 'geo-restricted'.

Veldrit Niel via livestream iTV-app

Voor abonnees van interactieve tv van KPN is het mogelijk om deze Vlaamse veldrit op 11 november per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk per livestream onder meer naar Eurosport 1 en VRT één kijken, wat de zenders zijn waarop deze veldrit op 11 november live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Ook als men als klant van KPN op 11 november dus niet in Nederland is, maar in een ander EU-land, dan kan men alsnog via deze livestream naar deze veldrit kijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal? Neen, niet in 2019

Bij een voorgaande editie van deze cyclocross kon men dit evenement ook per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App bekijken. In 2019 heeft Ziggo Sport echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit en kan men deze cross dus ook niet op 11 november 2019 live via een stream bij hen bekijken.

Uitslag Jaarmarktcross Niel 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 1'20"
 3. Thijs Aerts (Bel) 1'36"
 4. Tom Meeusen (Bel) 1'42"
 5. Diether Sweeck (Bel) 1'42"
 6. Jens Adams (Bel) 1'42"
 7. Marcel Meisen (Dui) 1'42"
 8. David van der Poel (Ned) 2'03"
 9. Wietse Bosmans (Bel) 2'30"
 10. Yannick Peeters (Bel) 2'35"

Voorgaande editie: uitslag Jaarmarktcross Niel 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Marcel Meisen (Dui)
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Corné van Kessel (Ned)
 9. Tom Meeusen (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestreamVeldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 oktober 2019 wordt in de Vlaamse gemeente Neerpelt de vijftiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt…
Waaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamWaaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamOp zaterdag 21 december 2019 wordt in de Vlaamse plaats Sint-Niklaas de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parc…

Grand Slam of Darts 2019 - live op tv en livestreamGrand Slam of Darts 2019 - live op tv en livestreamDe dertiende editie van de Grand Slam of Darts wordt gehouden van zaterdag 9 november tot en met zondag 17 november 2019…
Palmares en erelijst Ard SchenkArd Schenk (geboren 16 september 1944) behoort tot de sporticonen van de Nederlandse sportgeschiedenis. Of hij de allerg…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/niel/nl/info/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarmarktcross_Niel
 • http://www.nielcyclocross.be

Reageer op het artikel "Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: November 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!