Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestream De 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Jaarmarktcross via een livestream op het internet te bekijken. Welke prominente deelnemers staan bij deze cyclocross in Niel op de startlijst? Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hoe is de geschiedenis van de Jaarmarktcross Niel verlopen?

Geschiedenis Jaarmarktcross Niel

Datum

De Jaarmarktcross is een veldrit die reeds sinds 1963 jaarlijks wordt georganiseerd tijdens de Jaarmarkt van Niel. Meestal wordt deze cyclocross verreden op 11 november. Op die datum is het in België en Frankrijk 'Wapenstilstandsdag', men viert dan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag, waarop dus veel werknemers ook vrij hebben. In de lange geschiedenis van de Jaarmarktcross heeft slechts vier keer deze wedstrijd niet op 11 november plaatsgevonden: in 1981, in 2007, in 2012 en 2018.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in de Jaarmarktcross is Sven Nys. Deze Belgische coureur zegevierde zes keer in de cyclocross van Niel. Drie andere legendarische coureurs slaagden erin om deze wedstrijd vijf keer te winnen: Eric de Vlaeminck, Robert Vermeire en Roland Liboton. Bart Wellens won de Jaarmarktcross in Niel vier keer.

Tijdritten

Bij de Jaarmarktcross van Niel is twee keer een interessant experiment uitgehaald. Zowel in 1965 als in 2005 reden de deelnemers aan de Jaarmarktcross, behalve de 'gewone' wedstrijd, daarnaast op dezelfde dag ook nog een tijdrit op het parcours van de Jaarmarktcross. In 1965 werd die tijdrit gewonnen door de Duitser Rolf Wolfshohl, in 2005 pakte Bart Wellens de zege in die tijdrit.

Klassement

In 1987 behoorden de organisatoren van de Jaarmarktcross, samen met organisatoren van zes andere veldritten, tot de 'Founding Fathers' van de GVA Trofee (het klassement dat later de naam Bpost Bank Trofee Veldrijden zou krijgen en nog weer later de naam DVV Trofee). Van 1987 tot en met 2008 telde de Jaarmarktcross mee voor het klassement van de GVA Trofee. Daarna kwam het echter tot een breuk. In 2009 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. De naam van die wedstrijdserie werd later, toen men een andere hoofdsponsor kreeg, veranderd in Soudal Cyclocross Classics. In 2018 keerde de Jaarmarktcross Niel echter weer terug in de DVV Trofee Veldrijden. Over de status van de wedstrijd in 2020 is er nog enige onduidelijkheid: waarschijnlijk is het onderdeel wordt van de Superprestige Cyclocross.

Locatie: parcours

De finish van de Jaarmarktcross bevindt zich aan de Ridder Berthoutlaan, een boulevard in het centrum van Niel. Het parcours van de Jaarmarktcross Niel bestaat daardoor qua ondergrond voor een heel groot deel uit weide. Deze veldrit staat daarom bekend als een 'weidecross'.

Programma Jaarmarktcross 2020 op 11 november

Hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? In de ochtend staan de wedstrijden voor de jongerencategorieën op het programma. Het hoofdprogramma van de Jaarmarktcross begint om 13u45 met de wedstrijd voor de Dames Elite. Daarna volgt om 15u00 de wedstrijd van de Heren Elite (profs).

Programma Cyclocross Niel 2020 (onder voorbehoud)

 • 10u00: 1e jaars nieuwelingen
 • 10u45: 2e jaars nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (u23)

Deelnemers: startlijst Jaarmarktcross Niel 2020

Welke deelnemers gaan van start in de veldrit van Niel? Er staan diverse subtoppers weer op de startlijst van deze cross, waaronder Laurens Sweeck, Toon Aerts en Tom Meeusen. Het is nog niet zeker of ook Mathieu van der Poel deelneemt. Hier vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers van deze Jaarmarktcross.

Live op tv: Cyclocross Niel 2019 (11 november) op Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De Jaarmarktcross van Niel 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is live de dameswedstrijd te zien (start om 13u45). Daarna is de herenwedstrijd live te zien (start om 15u00).

Live op Eurosport

De Rectavit Jaarmarktcross 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u45 op Eurosport 1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om 15u00 op Eurosport 1.

Livestream Jaarmarktcross Niel 2020 (woensdag 11 november)

Livestream Sporza

Er wordt livestream van deze cross beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men naar de Jaarmarktcross Niel 2020 kijken op een computer of smartphone. De livestream van de Jaarmarkcross 2020 is gratis bij Sporza. De livestream van de damescross begint om 13u45. De gratis livestream van de herencross begint om 14u45. De livestream van deze veldrit is op de middag van woensdag 11 november te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze manche van Rectavit Series per livestream bekijken op de Sporza App. Elke livestream van Sporza bij de Jaarmarktcross is echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze gratis livestream van de Jaarmarktcross Niel 2020 officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor overige landen is deze gratis livestream van Sporza van deze cyclocross officieel 'geo-blocked'.

Livestream Eurosport

Er wordt ook door Eurosport een livestream verzorgd van deze Rectavit Cyclocross. De livestream van de cyclocross voor de dames begint om 13u45. De livestream van de cyclocross voor de heren begint bij deze sportomroep om 15u00. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om de livestream van deze wedstrijd te kunnen bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de Jaarmarktcross Niel 2020 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk bij VodafoneZiggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder de zenders waarop de cyclocross van Niel live wordt uitgezonden: Eurosport 1 en VRT één. Deze online dienst is beschikbaar in de hele EU voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo.

Livestream Cyclocross Niel bij FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de Jaarmarktcross Niel 2020. Deze livestream wordt geproduceerd door FloBikes. Men dient echter wel een abonnement bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf te hebben om die livestream van deze Vlaamse veldrit te mogen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de cyclocross van Niel ook geo-restricted, wat inhoudt dat men als abonnee van deze dienst slechts in een beperkt aantal landen live via een stream naar deze veldrit mag kijken. Ook veel andere veldritten zijn live via een stream te bekijken bij FloBikes, doch vaak is zo'n livestream van een veldrit zeer 'geo-restricted'.

Veldrit Niel via livestream iTV-app

Voor abonnees van interactieve tv van KPN is het mogelijk om deze Vlaamse veldrit op 11 november per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk per livestream onder meer naar Eurosport 1 en VRT één kijken, wat de zenders zijn waarop deze veldrit op 11 november live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Ook als men als klant van KPN op 11 november dus niet in Nederland is, maar in een ander EU-land, dan kan men alsnog via deze livestream naar deze veldrit kijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal? Neen, niet in 2020

Bij een voorgaande editie van deze cyclocross kon men dit evenement ook per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App bekijken. In 2019 heeft Ziggo Sport echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit en kan men deze cross dus ook niet op 11 november 2019 live via een stream bij hen bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Jaarmarktcross Niel 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 1'20"
 3. Thijs Aerts (Bel) 1'36"
 4. Tom Meeusen (Bel) 1'42"
 5. Diether Sweeck (Bel) 1'42"
 6. Jens Adams (Bel) 1'42"
 7. Marcel Meisen (Dui) 1'42"
 8. David van der Poel (Ned) 2'03"
 9. Wietse Bosmans (Bel) 2'30"
 10. Yannick Peeters (Bel) 2'35"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2021, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2021 wordt verreden op zondag 24 januari. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…

Grand Slam of Darts 2020 - live op tv en livestreamGrand Slam of Darts 2020 - live op tv en livestreamDe veertiende editie van de Grand Slam of Darts wordt gehouden van zaterdag 14 november tot en met zondag 22 november 20…
Palmares en erelijst Ard SchenkArd Schenk (geboren 16 september 1944) behoort tot de sporticonen van de Nederlandse sportgeschiedenis. Of hij de allerg…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/niel/nl/info/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarmarktcross_Niel
 • http://www.nielcyclocross.be

Reageer op het artikel "Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!