InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestream Op zondag 11 november 2018 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superprestige Veldrijden 2018-2019. De Cyclocross Gavere wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Asper-Gavere op de startlijst? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Gavere 2018 eruit?

Geschiedenis: veldrijden in Gavere

In de Oost-Vlaamse plaats Gavere werden reeds in de jaren vijftig topveldritten georganiseerd. In 1956 pakte bijvoorbeeld Roger de Clercq de zege in Gavere. Andere prominente winnaars in Gavere waren onder meer Berten van Damme (in 1964) en de gebroeders De Vlaeminck: Eric won er in 1978 en Roger zegevierde er zowel in 1979 als in 1982.

In de winter van 1982-1983 werd er voor het eerst een Superprestige Veldrijden georganiseerd. De organisatoren van de veldrit in Gavere behoorden tot de oprichters van dit prestigieuze klassement. In 1983 pakte de Nederlander Hennie Stamsnijder de zege in de eerste Superprestige-cross van Gavere. Hij zou ook in 1985 en 1986 deze veldrit winnen. Een andere Nederlander die erg succesvol was in Gavere, was Richard Groenendaal. Hij won deze cross in 1996, 1997 en 1999. Veruit de succesvolste coureur uit de historie van deze veldrit is echter de Belg Sven Nys. Hij won de cyclocross van Gavere maar liefst negen maal.

Gavere

Gavere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Deze gemeente heeft ruim 12.000 inwoners. Historisch gezien is deze plaats vooral bekend van de 'Slag bij Gavere' in 1453. Dit was de beslissende slag in de zogenaamde 'Gentse Opstand'. De inwoners van Gent waren in het jaar 1449 in opstand gekomen tegen Filips de Goede, de hertog van Bourgondië. De belangrijkste oorzaak van deze opstand was de hoge belasting die de hertog van de Gentenaren eiste. De protesten tegen Filips de Goede leidden op den duur tot een ware oorlog, waarin de troepen van de hertog tegenover Gentse milities stonden. Tijdens de 'Slag bij Gavere' kwam de opstand op bloedige wijze ten einde: de Gentse milities werden verpletterend verslagen door het leger van de hertog van Bourgondië.

Asper-Gavere

De veldrit van Gavere wordt in de volksmond nog vaak de cyclocross van Asper-Gavere genoemd. In het verleden was dit namelijk de officiële naam van deze veldrit. Asper is een deelgemeente van de gemeente Gavere. Qua inwoneraantal is het dorp Asper de grootste plaats in de gemeente Gavere. De deelgemeente Asper heeft ruim 4000 inwoners, terwijl de deelgemeente Gavere ongeveer 2800 inwoners telt.

Superprestige Veldrijden 2018-2019

De Cyclocross van Gavere 2018 is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Deze wedstrijdserie bestaat in deze winter uit acht wedstrijden. De openingswedstrijd was in oktober 2018 in het Drentse Gieten. De veldrit in Asper-Gavere is de vierde wedstrijd in deze reeks. De slotwedstrijd is in februari 2019 te Middelkerke.

Programma Cyclocross Gavere 2018

 • 10u30: Nieuwelingen
 • 11u50: Juniores
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften

Locatie: parcours Cyclocross Gavere

Het parcours van de veldrit van Gavere gaat deels over het domein van Kasteel Grenier. Dit is een militair domein. Er zijn ingangen voor het publiek aan de noordkant en de westkant van het parcours. Er zal een grote parking voor het publiek beschikbaar zijn op het industrieterrein van Asper. Vanaf dat parkeerterrein kunnen de toeschouwers met shuttlebussen naar het parcours worden vervoerd.

Deelnemers: startlijst Cyclocross Gavere 2018

De meeste Belgische en Nederlandse toppers staan op de deelnemerslijst van de Cyclocross Gavere 2018. Prominente Belgische deelnemers zijn onder meer: Wout van Aert, Laurens Sweeck en Toon Aerts. Tot de prominente Nederlandse crossers op de deelnemerslijst behoren onder meer Mathieu van der Poel, Lars van de Haar en David van der Poel. De meeste topcrossers hebben een vast contract voor de Superprestige en staan daardoor automatisch op de deelnemerslijst van alle wedstrijden van de Telenet Superprestige. Een uitzondering hierop is de Nederlander Corné van Kessel, hij heeft geen vast contract met de Superprestige Veldrijden. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van de Cyclocross Gavere 2018 voor heren elite (profs) en beloften.
Deelnemers: startlijst met rugnummers, Cyclocross Gavere - heren elite en beloften
1. Wout van Aert (Bel)
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Toon Aerts (Bel)
4. Laurens Sweeck (Bel)
5. Michael Vanthourenhout (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Tim Merlier (Bel)
8. Daan Soete (Bel)
9. Quinten Hermans (Bel)
10. David van der Poel (Ned)
11. Kevin Pauwels (Bel)
12. Michael Boros (Tsj)
13. Jens Adams (Bel)
14. Tom Meeusen (Bel)
15. Gioele Bertolini (Ita)
16. Gianni Vermeersch (Bel)
17. Thijs Aerts (Bel)
18. Adam Toupalik (Tsj)
19. Diether Sweeck (Bel)
20. Wietse Bosmans (Bel)
21. Nicolas Cleppe (Bel)
22. Dieter Vanthourenhout (Bel)
23. Stan Godrie (Ned)
24. Sieben Wouters (Ned)
25. Joris Nieuwenhuis (Ned)
26. Joshua Dubau (Fra)
27. Lucas Dubau (Fra)
29. Robin Alderweireld (Bel)
30. Berne van Keirsbilck (Bel)
31. Edwin de Wit (Bel)
32. Dario Tielen (Bel
41. Eli Iserbyt (Bel)
42. Thomas Pidcock (UK)
43. Jens Dekker (Ned)
44. Toon Vandebosch (Bel)
45. Jakob Dorigoni (Ita)
46. Ben Turner (UK)
47. Loris Rouiller (Zwi)
48. Ryan Kamp (Ned)
49. Tomas Kopecky (Tsj)
50. Daniel Tulett (UK)
51. Thymen Arensman (Ned)
52. Jenko Bonne (Bel)
53. Mees Hendrikx (Ned)
54. Jens Clynhens (Bel)
55. Thomas Mein (UK)
56. Seppe Rombouts (Bel)
57. Matthias Van Roy (Bel)
58. Tetsuki Kaji (Japan)
59. Cameron Mason (UK)
60. Roel van der Stegen (Ned)
61. Ben Walkerden (Aus)
62. Mick van Dijke (Ned)
63. Tim van Dijke (Ned)
64. Joe Williams (GBr)
65. Arno Debeir (Bel)
66. Niels Derveaux (Bel)
67. Jarrod van den Heever (ZAf)
68. Timo Kielich (Bel)
69. Kenneth van Compernolle (Bel)
70. Kelvin Bakx (Bel)
71. Finlay Robertson (UK)

Live op tv: Sporza, Play Sports en Ziggo Sport

Hoe laat en op welke zender?

De veldrit van Gavere behoort in 2018 weer tot een kleine groep Superprestigewedstrijden die ook door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) live op tv (en online via de livestream) wordt uitgezonden. Deze wedstrijd is daarnaast ook live te zien bij diverse commerciële omroepen in Vlaanderen en Nederland, die de live-uitzendrechten hebben (tv en livestream) van alle wedstrijden van Superprestige Cyclocross, zoals Telenet Play Sports en Ziggo Sport Totaal.

Live op Sporza

In verband met de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog (die live wordt uitgezonden op de zender VRT één), is de live tv-uitzending van de Cyclocross Gavere 2018 bij Sporza in twee delen geknipt. Gewoonlijk worden de dames- en herenwedstrijd op dezelfde zender live uitgezonden, dat is bij deze cross echter niet het geval.

De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u30 op de Vlaamse zender Canvas (de start van die damescross is om 13u40). De live-uitzending van de herenwedstrijd begint om circa 14u40 op de Vlaamse zender één (de start van de herencross is om 15u00). Het commentaar bij het live-verslag van beide wedstrijden is van Michel Wuyts en de co-commentator is Paul Herygers.

Cyclocross Gavere live op Play Sports

De live tv-uitzending van Telenet Play Sports begint ook omstreeks 13u30. Hun uitzending van de Cyclocross Gavere 2018 vindt plaats op de zender Play Sports 3. Men dient een abonnement op Telenet Play Sports te hebben om die zender te kunnen bekijken.

Nederland: Ziggo Sport Totaal

Het Nederlandse Ziggo Sport Totaal zendt deze cross live uit. Hun uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Docu. Dit is een abonneezender; men dient een abonnement op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben om deze zender te kunnen bekijken. (De wedstrijd wordt dus niet uitgezonden op de zender Ziggo Sport Kanaal 14, dat door alle kijkers van digitale tv bij Ziggo ontvangen kan worden.) Door Ziggo Sport Totaal wordt overigens niet de dameswedstrijd live uitgezonden, maar alleen de herenwedstrijd. De uitzending begint om 14u55.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn in de week na de Cyclocross Asper-Gavere live op tv en online per livestream te bekijken? Op zaterdag 17 november staat de Cyclocross Tabor (Wereldbeker - Tsjechië) op de veldritkalender. Op zondag 18 november wordt in Oost-Vlaanderen de Flandriencross Hamme (DVV) verreden.

Livestream Cyclocross Gavere

Livestream Sporza (België)

De veldrit in Asper-Gavere is ook live op het internet te volgen via een livestream. Sporza (VRT) biedt een gratis livestream van deze cross aan. Met die livestream kan men de Superprestige Cyclocross Asper-Gavere 2018 dus op een smartphone of computer bekijken. Deze gratis livestream is wel geo-restricted, zoals vaak het geval is bij officiële livestreams van Sporza. Dit houdt in dat men deze Vlaamse livestream van de Superprestige Cyclocross Gavere 2018 officieel alleen in België mag bekijken. Deze officiële gratis livestream van Sporza bij de Cyclocross Gavere 2018 is voor andere landen 'geo-blocked'. Sporza heeft immers alleen de live-uitzendrechten (tv en livestream) voor de Cyclocross Gavere in België. De gratis livestream van de veldrit van Gavere bevindt zich op de middag van zondag 11 november voor de Vlaamse kijkers op de website van Sporza. Men vindt deze gratis livestream van deze Superprestige Cyclocross dan onder meer via het menu 'Nu Live'. Ook kunnen kijkers in België deze gratis livestream van de Cyclocross Gavere op 11 november vinden in de rubriek 'wielrennen' op die site van Sporza.

Livestream Telenet Play Sports

Ook bij Telenet Play Sports wordt er een livestream aangeboden van deze cross. Deze livestream van de Cyclocross Gavere is beschikbaar op de website van Play Sports. Deze stream begint net als de tv-uitzending om 13u30. De livestream van Telenet Play Sports is alleen te bekijken door abonnees van die dienst.

Livestream Ziggo Sport Totaal

Ziggo Sport Totaal stelt in Nederland een livestream van de Cyclocross Gavere beschikbaar. Die stream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om deze officiële Nederlandse stream van de Superprestige Cyclocross Gavere live te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Deze Nederlandse livestream van de Cyclocross Gavere is ook via 'pay per view' beschikbaar. Aangezien de Nederlandse zender echter alleen maar de herenwedstrijd uitzendt, is er bij hen ook alleen maar een livestream beschikbaar van die herenwedstrijd. De stream van Ziggo Sport Totaal begint op hun app om circa 14u55.

Livestream FloBikes

Naast de livestreams voor België en Nederland is er ook een officiële internationale livestream beschikbaar van de Cyclocross Gavere 2018. Deze livestream is in handen van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Gavere te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben bij FloBikes. Via die dienst kan men ook veel andere veldritten per livestream bekijken. Alle overige wedstrijden die meetellen voor de Superprestige Cyclocross zijn eveneens per livestream bij FloBikes te bekijken. Onder meer ook de wedstrijden uit de wedstrijdserie 'Brico Crossen' zijn per livestream bij hen te zien.

Veel grote wegwielerwedstrijden zijn eveneens bij FloBikes voor abonnees per livestream te volgen. Voor sommige wedstrijden (met name Europese wegkoersen) geldt wel dat de livestream 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat deze livestream dan in veel landen niet live te zien is. Dit heeft te maken met uitzendrechtenkwesties; bij veel grote wegkoersen heeft FloBikes de uitzendrechten voor de livestream slechts voor een beperkt aantal landen en soms zelfs alleen maar voor Canada. FloBikes behoort tot het bedrijf FloSports, een groot Noord-Amerikaans bedrijf dat ook veel evenementen uit andere sporten via een livestream uitzendt.

Alternatief voor klanten van Ziggo: livestream Go App

Voor Nederlandse kijkers is er bij Ziggo overigens nog een ander alternatief te vinden, waarmee men geheel legaal per livestream naar deze cross kan kijken, ook als men geen abonnement heeft op bijvoorbeeld de Ziggo Sport Totaal Go App of de FloBikes-Livestream. Naast de 'Ziggo Sport Totaal Go App' (die puur bedoeld is voor sportzenders), heeft men namelijk ook de 'gewone' Ziggo Go App. Daarmee kan men in de gehele EU per livestream naar tv kijken. Hiermee kan men dus ook op de middag van 11 november 2018 per livestream naar de VRT (Sporza) kijken. Op die manier kan men alsnog per livestream de veldrit van Gavere live bekijken.

Tickets

Tickets voor de Cyclocross Gavere 2018 kosten op de dag van de wedstrijd twaalf euro aan de kassa. Leden van de KBWB betalen in Asper-Gavere, op vertoon van hun lidmaatschapskaart, elf euro voor hun toegangskaart bij deze veldrit. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de Cyclocross Gavere 2018 geheel gratis.

Uitslag Cyclocross Gavere 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Wout van Aert (Bel)
 4. Thomas Pidcock (UK)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Tom Meeusen (Bel)
 7. Quinten Hermans (Bel)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. Gianni Vermeersch (Bel)
 10. Nicolas Cleppe (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Gavere 2017

 1. Wout van Aert (Bel) in 58'30"
 2. Toon Aerts (Bel) op 55 sec.
 3. Mathieu van der Poel (Ned) 1'17"
 4. Klaas Vantornout (Bel) 1'22"
 5. Tom Meeusen (Bel) 1'33"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=165
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.cyclocrossgavere.be/kaart.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentse_Opstand_(1449-1453)

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!