Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestream Op zondag 27 oktober 2019 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superprestige Veldrijden 2019-2020. De Cyclocross Gavere wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Asper-Gavere op de startlijst? Op welke tv-zender is deze veldrit te zien en waar vindt men een livestream? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Gavere 2019 eruit?

Geschiedenis: veldrijden in Gavere

In de Oost-Vlaamse plaats Gavere werden reeds in de jaren vijftig topveldritten georganiseerd. In 1956 pakte bijvoorbeeld Roger de Clercq de zege in Gavere. Andere prominente winnaars in Gavere waren onder meer Berten van Damme (in 1964) en de gebroeders De Vlaeminck: Eric won er in 1978 en Roger zegevierde er zowel in 1979 als in 1982.

In de winter van 1982-1983 werd er voor het eerst een Superprestige Veldrijden georganiseerd. De organisatoren van de veldrit in Gavere behoorden tot de oprichters van dit prestigieuze klassement. In 1983 pakte de Nederlander Hennie Stamsnijder de zege in de eerste Superprestige-cross van Gavere. Hij zou ook in 1985 en 1986 deze veldrit winnen. Een andere Nederlander die erg succesvol was in Gavere, was Richard Groenendaal. Hij won deze cross in 1996, 1997 en 1999. Veruit de succesvolste coureur uit de historie van deze veldrit is echter de Belg Sven Nys. Hij won de cyclocross van Gavere maar liefst negen maal.

Gavere

Gavere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Deze gemeente heeft ruim 12.000 inwoners. Historisch gezien is deze plaats vooral bekend van de 'Slag bij Gavere' in 1453. Dit was de beslissende slag in de zogenaamde 'Gentse Opstand'. De inwoners van Gent waren in het jaar 1449 in opstand gekomen tegen Filips de Goede, de hertog van Bourgondië. De belangrijkste oorzaak van deze opstand was de hoge belasting die de hertog van de Gentenaren eiste. De protesten tegen Filips de Goede leidden op den duur tot een ware oorlog, waarin de troepen van de hertog tegenover Gentse milities stonden. Tijdens de 'Slag bij Gavere' kwam de opstand op bloedige wijze ten einde: de Gentse milities werden verpletterend verslagen door het leger van de hertog van Bourgondië.

Asper-Gavere

De veldrit van Gavere wordt in de volksmond nog vaak de cyclocross van Asper-Gavere genoemd. In het verleden was dit namelijk de officiële naam van deze veldrit. Asper is een deelgemeente van de gemeente Gavere. Qua inwoneraantal is het dorp Asper de grootste plaats in de gemeente Gavere. De deelgemeente Asper heeft ruim 4000 inwoners, terwijl de deelgemeente Gavere ongeveer 2800 inwoners telt.

Superprestige Veldrijden 2019-2020

De Cyclocross van Gavere 2019 is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Deze wedstrijdserie bestaat in deze winter uit acht wedstrijden. De openingswedstrijd was in oktober 2019 in het Drentse Gieten. De veldrit in Asper-Gavere is de derde wedstrijd in deze reeks. De slotwedstrijd is in februari 2020 te Middelkerke.

Programma Cyclocross Gavere 2019 (27 oktober)

 • 10u30: Nieuwelingen
 • 11u50: Juniores
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (u23)

Locatie: parcours Cyclocross Gavere

Het parcours van de veldrit van Gavere gaat deels over het domein van Kasteel Grenier. Dit is een militair domein. Er zijn ingangen voor het publiek aan de noordkant en de westkant van het parcours. Er zal een grote parking voor het publiek beschikbaar zijn op het industrieterrein van Asper. Vanaf dat parkeerterrein kunnen de toeschouwers met shuttlebussen naar het parcours worden vervoerd.

Deelnemers: startlijst Cyclocross Gavere 2019

De meeste Belgische en Nederlandse toppers staan op de deelnemerslijst van de Cyclocross Gavere 2019. Prominente Belgische deelnemers zijn onder meer Laurens Sweeck, Toon Aerts en Eli Iserbyt. Tot de prominente Nederlandse crossers op de deelnemerslijst behoren onder meer Lars van de Haar en David van der Poel. Veel topcrossers hebben een vast contract voor de Superprestige en staan daardoor automatisch op de deelnemerslijst van alle wedstrijden van de Telenet Superprestige. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Cyclocross Gavere 2019. De deelnemers met de rugnummer 2 tot en met 22 zijn de heren elite (profs). De renners met een hoger rugnummer zijn veldrijders uit de categorie heren beloften (u23).

Afwezig: Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Een grote naam die op de startlijst ontbreekt is Mathieu van der Poel. De eerste veldrit van het seizoen die deze wereldkampioen rijdt is de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde (3 november). Het rugnummer 1 was voor Van der Poel gereserveerd omdat hij wereldkampioen is, vandaar dat er geen deelnemer met rugnummer één op de startlijst staat. Een andere topper die op de deelnemerslijst van de veldrit van Gavere ontbreekt is Wout van Aert. Deze coureur van Jumbo-Visma is nog herstellende van z'n blessures en richt zich vooral op het wegseizoen 2020.

Deelnemers Cyclocross Gavere 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften (u23)
1. ---
2. Toon Aerts
3. Michael Vanthourenhout
4. Laurens Sweeck
5. Lars v.d. Haar
6. Quinten Hermans
7. Corné van Kessel
8. Gianni Vermeersch
9. Eli Iserbyt
10. Marcel Meisen
11. Daan Soete
12. David v.d. Poel
13. Jens Adams
14. Joris Nieuwenhuis
15. Tim Merlier
16. Tom Meeusen
17. Thijs Aers
18. Jonatan Ostlund
19. Mathieu Willemyns
20. Nicolas Cleppe
21. Edwin de Wit
22. Tyler Cloutier
41. Thomas Pidcock
42. Antoine Benoit Guyod
43. Ben Turner
45. Timo Kielich
46. Ryan Kamp
47. Tomas Kopecky
48. Ben Tulett
49. Toon Vandebosch
50. Pim Ronhaar
51. Ryan Cortjens
52. Joe Williams
53. Cameron Mason
54. Elias Nilsson
55. Thomas Mein
56. Dennis Brouwer
57. Clement Alleno
58. Axel Laurance
59. Antoine Huby
60. Kyle Agterberg
61. Maxim Dewulf
62. Jakob Dorigoni
63. Lukas Mortsell Rorfors

Live op tv: Telenet en Ziggo Sport Extra (27 oktober 2019)

Niet live op Sporza in 2019

De veldrit van Gavere behoorde enige jaren tot een kleine groep Superprestigewedstrijden die ook door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) live op tv (en online via een gratis livestream) werd uitgezonden. In 2019 zenden zij deze cross echter niet meer live uit op tv (en ook niet per livestream). Wel is er bij hen in de namiddag van 27 oktober (om circa 17u30) een samenvatting van deze veldrit te zien.

Live: hoe laat en op welke zender? Telenet, Proximus en Ziggo

Deze wedstrijd is op zondag 27 oktober 2019 live te zien bij diverse commerciële omroepen in Vlaanderen en Nederland, die de live-uitzendrechten hebben (tv en livestream) van alle wedstrijden van Superprestige Cyclocross, namelijk Telenet Playtime, Telenet Play Sports, Proximus Tv en Ziggo Sport Totaal.

Cyclocross Gavere live in België

De live tv-uitzending begint bij Telenet op 27 oktober 2019 omstreeks 13u25. Bij hen zijn de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv te zien. De start van de dameswedstrijd is live te zien om 13u40. De start van de herenwedstrijd is live te zien om 15u00. De zender van Telenet (Playtime) is te bekijken door iedereen die een abonnement voor digitale tv van Telenet heeft. Daarnaast is deze cross ook live te zien op de kanalen van Play Sports, die te bekijken zijn door iedereen die een abonnement heeft op die Vlaamse sportomroep.

Nederland: Ziggo Sport Totaal

Het Nederlandse Ziggo Sport Totaal zendt deze cross live uit. Hun uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is een abonneezender; men dient een abonnement op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben om deze zender te kunnen bekijken. (De wedstrijd wordt dus niet uitgezonden op de zender Ziggo Sport14, dat door alle kijkers van digitale tv bij Ziggo ontvangen kan worden; op die zender kan men op 27 oktober om 18u00 echter wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit bekijken.) Een abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kan men kopen; het is daarentegen ook mogelijk om dit pakket te kiezen als 'gratis bonus', wanneer men als klant bepaalde abonnementen combineert van Vodafone (mobiele telefonie) en Ziggo (digitale tv).

In de voorgaande jaren werd door Ziggo bij deze wedstrijd alleen de herenwedstrijd uitgezonden. In 2019 worden bij deze Superprestige Cyclocross zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uitgezonden op tv en via de livestream. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint bij hen om 13u40. De live-uitzending van de herenwedstrijd begint om 15u00.

Veldrijden live op tv

Welke andere tv-crossen vinden in deze periode plaats? Op 1 november wordt de Koppenbergcross in Oudenaarde live op tv en per livestream uitgezonden; dat is de openingscross van de DVV Trofee Veldrijden 2019-2020. Op zondag 3 november wordt de Cyclocross Ruddervoorde (Superprestige) live op tv en via de livestream uitgezonden; dat is de eerste cross in de winter van 2019-2020 waarin wereldkampioen Mathieu van der Poel van start gaat. Op 10 november kan men live op tv en per livestream kijken naar het EK veldrijden 2019.

Livestream Cyclocross Gavere (27 oktober 2019)

Livestream Telenet Play Sports

Er wordt een livestream door Telenet Play Sports aangeboden van deze cross. Met die livestream kan men deze Vlaamse veldrit live op een computer of smartphone bekijken. Via hun livestream is (net als op tv) de zowel de damescross als de herencross te bekijken. De livestream begint om circa 13u25 (tegelijk met de live tv-uitzending). De start van de cyclocross van de dames is rond 13u40. De start van de herenwedstrijd bij deze cyclocross kan men op circa 15u00 op de livestream bekijken. De livestream van de Cyclocross Gavere is onder meer beschikbaar op de website van Play Sports. Op die site kunnen abonnees van het tv-zenderpakket van Play Sports inloggen om zo'n livestream te bekijken. Het is echter ook mogelijk om geen tv-abonnement bij hen te hebben, maar voor een puur digitaal abonnement te kiezen op de Play Sports Go App. Daarmee kan men livestream al hun uitzendingen op een smartphone of tablet bekijken. Elke livestream van hen (en dus ook van deze Superprestige Cyclocross) is in de hele EU te bekijken op die app. Wie niet een vast abonnement bij hen wil, kan een dagpas kopen, waarmee men een heel etmaal elke livestream van Play Sports kan bekijken. Ook is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men een weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Behalve veldrijden, is er ook veel voetbal, formule 1, hockey en motorcross per livestream bij hen te bekijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal

Ziggo Sport Totaal stelt in Nederland een livestream van de Cyclocross Gavere beschikbaar. Men zendt per livestream zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit. De livestream van de dameswedstrijd begint om circa 13u40. De livestream van de herenwedstrijd begint om circa 15u00. Elke livestream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om automatisch deze officiële Nederlandse stream van de Superprestige Cyclocross Gavere live te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Deze Nederlandse livestream van de Cyclocross Gavere is echter ook via 'pay per view' beschikbaar. Dit is een optie voor veldritfans die geen vast abonnement op die app hebben en toch (voor een paar euro) de livestream van deze cross willen kopen.

Livestream FloBikes? Niet in 2019

Naast de livestreams voor België en Nederland was er in 2018 ook een officiële internationale livestream beschikbaar van de Cyclocross Gavere. Deze livestream was in handen van het Noord-Amerikaanse FloBikes. In 2019 bieden zij echter geen livestream aan van de veldrit van Gavere. Via die dienst kan men wel veel andere veldritten per livestream bekijken. Onder meer ook de wedstrijden uit de wedstrijdserie 'Ethias Crossen' zijn per livestream bij hen te zien. Om zo'n livestream van een veldrit bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben bij FloBikes. Veel grote wegwielerwedstrijden zijn eveneens bij FloBikes voor abonnees per livestream te volgen. Voor heel wat wedstrijden (met name Europese wegkoersen) geldt wel dat de livestream 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat deze livestream dan in veel landen niet live te zien is. Dit heeft te maken met uitzendrechtenkwesties; bij veel grote wegkoersen heeft FloBikes de uitzendrechten voor de livestream slechts voor een beperkt aantal landen en soms zelfs alleen maar voor Canada. FloBikes behoort tot het bedrijf FloSports, een groot Noord-Amerikaans bedrijf dat ook veel evenementen uit andere sporten via een livestream uitzendt.

Alternatief: livestream op de Go App?

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Superprestige Cyclocross te kijken op 27 oktober 2019. Via die app kan men per livestream naar tv-zenders kijken in de hele Europese Unie. Deze app is een dienst van Ziggo. Men kan via deze livestream echter alleen deze veldrit bekijken als men een aanvullend abonnement heeft op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Dat komt doordat men deze wedstrijd live uitzendt op de zender Ziggo Sport Extra (wat een abonneezender is). De wedstrijden die men uitzendt op kanaal 14 zijn daarentegen wel automatisch (gratis) te bekijken via een livestream op de Go App door alle abonnees van Ziggo. Helaas is dat bij deze veldrit dus niet het geval. Hoewel er dus niet op de middag van 27 oktober 2019 zo'n 'gratis livestream' van deze veldrit voor de doorsnee abonnees van Ziggo op die app zit, kunnen zij wel vanaf 18u00 op die Go App een stream van een uitgebreide samenvatting van de Superprestige Cyclocross Gavere bekijken.

Livestream iTV-app?

Is het ook mogelijk om de Superprestige Cyclocross Gavere 2019 per livestream te bekijken op de iTV-app van KPN? Men kan deze manche van de Superprestige Veldrijden alleen per livestream op die app bekijken, indien men naast een abonnement op Interactieve Tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Sporza? Neen

Jarenlang bood Sporza een gratis livestream aan van deze cross. Die gratis livestream van deze cyclocross was op hun site en op de app te bekijken voor Belgische veldritfans. (Voor kijkers uit andere landen was die gratis stream 'geo-blocked'.) Anno 2019 hebben zij de uitzendrechten van deze veldrit echter niet meer en kunnen zij dus ook geen gratis livestream meer aanbieden op de site van Sporza.

Uitslag Cyclocross Gavere 2019

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Lars van der Haar (Ned) op 43 sec.
 3. Laurens Sweeck (Bel) 54"
 4. Tom Pidcock (UK) 1'00"
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'03"
 6. Toon Aerts (Bel) 1'05"
 7. Corné van Kessel (Ned) 1'24"
 8. Quinten Hermans (Bel) 1'28"
 9. Jens Adams (Bel) 1'46"
 10. Marcel Meisen (Dui) 2'10"

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Gavere 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Wout van Aert (Bel)
 4. Thomas Pidcock (UK)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Tom Meeusen (Bel)
 7. Quinten Hermans (Bel)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. Gianni Vermeersch (Bel)
 10. Nicolas Cleppe (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…

Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?De puberteit begint en de meeste tieners willen net als veel supersterren een perfect lichaam, maar al jaren lang wordt…
Grand Slam of Darts 2019 - live op tv en livestreamGrand Slam of Darts 2019 - live op tv en livestreamDe dertiende editie van de Grand Slam of Darts wordt gehouden van zaterdag 9 november tot en met zondag 17 november 2019…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=165
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.cyclocrossgavere.be/kaart.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentse_Opstand_(1449-1453)

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!