InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestream

Veldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestream

Veldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestream De veertiende editie van de Grote Prijs Hasselt wordt verreden op zaterdag 1 december 2018. Deze cyclocross in Hasselt (België) is een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Classics. De GP Hasselt wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP Hasselt online volgen via een livestream. Welke deelnemers staan op de startlijst van deze Limburgse veldrit? Hoe ziet het programma van deze cross in Hasselt eruit? Hoe is de geschiedenis van deze cyclocross verlopen?

Geschiedenis GP Hasselt

De Grote Prijs Hasselt bestaat sinds 2005. De 'Kannibaal van Baal', Sven Nys, is de succesvolste renner uit de historie van deze Limburgse veldrit. Hij won vier keer de cyclocross in Hasselt. Het parcours van deze veldrit ligt ook Kevin Pauwels erg goed. Hij won deze wedstrijd drie keer. De Nederlander Gerben de Knegt pakte de zege in 2006. De Tsjech Zdenek Stybar won de GP Hasselt in 2009. De Belg Bart Wellens pakte in 2008 de zege in de Grote Prijs van Hasselt. In 2016 won Laurens Sweeck deze cyclocross. In 2017 pakte de Nederlander Corné van Kessel de zege in Hasselt.

Van 2006 tot en met 2014 was de GP Hasselt een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Vervolgens kwam er een einde aan deze samenwerking. Met ingang van het seizoen 2015-2016 is de Grote Prijs van Hasselt een onderdeel van de wedstrijdreeks Soudal Cyclocross Classics.

Soudal Classics - Cyclocross

Door dat deze cross geen onderdeel meer is van de Bpost Bank Trofee, heeft de GP Hasselt voor het grote publiek mogelijk iets minder sportieve prestige gekregen. Toch is ook de Soudal Classics een mooie wedstrijdserie, waarvan de wedstrijden eveneens (net als bij de Bpost Bank Trofee) allen live op tv worden uitgezonden. Anders dan bij de Bpost Bank Trofee, wordt er bij de Soudal Classics geen apart klassement bijgehouden van alle wedstrijden die voor deze wedstrijdserie meetellen.

In de Soudal Classics zijn echter wel (net als bij de Bpost Bank Trofee) punten te behalen voor de 'gewone' UCI Wereldranglijst Veldrijden. De GP Hasselt is voor de UCI een internationale cyclocross van de eerste categorie, dat is één categorie onder de wereldbeker. Dit houdt in dat de winnaar van de Grote Prijs Hasselt 80 punten krijgt voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

De Soudal Classics is een wedstrijdserie die georganiseerd wordt door Golazo Sport (dat onder meer ook de organisator is van de Ronde van België en de Eneco Tour). Alle wedstrijden uit deze reeks worden vanzelfsprekend gesponsord door Soudal, een bekende fabrikant van diverse producten in de bouwsector. Soudal is een zeer vooraanstaande sponsor in de Belgische wielersport. Soudal sponsort veel veldritten en wegwedstrijden, en daarnaast zijn ze ook sponsor van het World Tour-team Lotto-Soudal.

Programma GP Hasselt 2018 - 1 december

 • 9u00: Jeugdinitiatie
 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: G-sport
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en beloften (U23)

Parcours: locatie GP Hasselt

Het parcours van deze cyclocross bevindt zich op 1 december 2018 in het Kapermolenpark. Dat park is gelegen aan de Elfde-Liniestraat, vlakbij het centrum van Hasselt. Voor het publiek van de GP Hasselt zijn er diverse parkings beschikbaar, onder meer de parkeerplaats op het Kolonel Dusartplein, de parking Koning Boudewijnlaan, de parking Hogeschool, de parking Kanaalkom en de parking langs de Grote Ring.

Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de provincie Limburg (België). De stad ligt aan de rivier de Demer en aan het Albertkanaal. Hasselt telt circa 75.000 inwoners. Sedert 1967 is Hasselt de hoofdplaats van het Bisdom Hasselt. De hoofdkerk van dit bisdom is de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal. De gemeente Hasselt werd internationaal beroemd in 1997, toen daar het openbaar vervoer geheel gratis werd. Dit is met ingang van 2014 echter veranderd. Vanaf 1 januari van dat jaar is het openbaar vervoer alleen nog voor minderjarigen en 65-plussers gratis. In Hasselt is ook internationaal befaamd vanwege het Grenshallencomplex. Dit is een groot indoorcomplex, waarin allerlei grote evenementen plaatsvinden, zoals concerten en sporttoernooien.

Deelnemers: startlijst GP Hasselt 2018

Welke coureurs staan op de deelnemerslijst van de GP Hasselt 2018? In het verleden, toen deze veldrit bij de Bpost Trofee hoorde, had men altijd gegarandeerd bijna alle toppers aan de start bij deze Limburgse cyclocross, aangezien de meeste topveldrijders een vast contract hadden voor alle Bpost-crossen. Anno 2018 hoort deze veldrit niet meer bij zo'n groot klassement. Toch staat er in 2018 weer een interessant deelnemersveld aan de start, met diverse subtoppers. Op de startlijst staan onder meer Tim Merlier, Eli Iserbyt, Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Corné van Kessel en David van der Poel. Helaas staat Wout van Aert niet op de deelnemerslijst van deze cyclocross. Hij gebruikt de periode waarin de GP Hasselt wordt verreden voor een trainingsstage. Hij gaat in datzelfde weekend ook niet van start in de Zilvermeercross Mol (2 december). Ook Mathieu van der Poel staat niet op de deelnemerslijst van de Cyclocross Hasselt. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Soudal Cyclocross GP Hasselt 2018.

Deelnemers GP Hasselt 2018: startlijst met rugnummers, heren elite en beloften
1. Kessel, Corné van
2. Merlier, Tim
3. Poel, David van der
4. Meisen, Marcel
5. Iserbyt, Eli
6. Pauwels, Kevin
7. Boros, Michael
8. Meeusen, Tom
9. Aerts, Thijs
10. Cleppe, Nicolas
11. Aernouts, Jim
12. Sweeck, Diether
13. Bosmans, Wietse
14. Vanthourenhout, Dieter
15. Merlier, Braam
16. Joseph, Thomas
17. Jacobs, Johan
18. Caneva, Mauro
19. Cover, Leonardo
20. Stuer, Kwinten
21. Koyen, Niels
22. Hennaux, Loic
23. Mason, Cameron
24. Meyers, Eric
25. Goosen, Wouter
26. Robertson, Finlay
27. Turchi, Luc
28. Vandebosch, Victor
29. Vrachten, Arne
31. Debeir, Arno
32. Verbeeck, Glenn
33. Broeck, Arno van den
34. Kraus, Vaclav
35. Peeters, Yannick
36. Meyer, Senne de
37. Camps, Jelle
38. Meyer, Jarne de
39. Dewulf, Maxim
40. Schmidt, Marvin
41. Mein, Thomas
42. Walkerden, Ben
43. Bonne, Jenko
44. Bock, Yoni de
45. Bock, Jelle de
46. Liessens, Jarno
47. Gys, Jens
48. Coppelmans, Wessel
49. Vliegen, Pieter-Jan
50. Meelberghs, Pieter
51. Clauwaert, Maarten
52. Vankeirsbilck, Berne
53. Alderweireld, Robin

Tickets

De voorverkoop voor de Grote Prijs Cyclocross van Hasselt is bij Toerisme Hasselt. In de voorverkoop kosten de toegangskaarten voor de GP Hasselt 10 euro. Op de dag van de wedstrijd (1 december) kosten tickets 12 euro (voor leden van de KBWB kost hun ticket voor de GP Hasselt 11 euro). De kassa's bij het parcours zijn 's ochtends vanaf 8u45 geopend. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de veldrit van Hasselt gratis.

Live op tv: Telenet Play Sports en Ziggo Sport Extra

Bij veel voorgaande edities werd de GP Hasselt doorgaans door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) live op tv en per livestream uitgezonden. Sinds 2017 is dit niet meer het geval. De Soudal GP Hasselt wordt sindsdien in België live op tv en online uitgezonden door Telenet Play Sports. Daarnaast wordt deze cross anno 2018 ook live op tv uitgezonden in Nederland door Ziggo Sport Totaal. Om de tv-uitzending van deze veldrit te bekijken dient men een abonnement op Play Sports of Ziggo Sport Totaal te hebben.

België: live bij op tv bij Telenet Play Sports

De uitzending van Telenet begint op zaterdag 1 december 2018 om 13u40 op de zender Play Sports 2. In het eerste deel van de live tv-uitzending is de dameswedstrijd te zien. Vanaf circa 14u45 beschouwt men voor op de herenwedstrijd, waarvan de start om 15u00 live te zien is op Play Sports.

Nederland: live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland wordt deze cross uitgezonden op de zender Ziggo Sport Extra. Op deze zender is alleen de herenwedstrijd live te zien. Hun live tv-uitzending van de GP Cyclocross Hasselt begint om 14u55. Om de zender Ziggo Sport Extra te kunnen ontvangen dient men een abonnement te hebben op het complete pakket sportzenders van Ziggo Sport Totaal. (Let op: bij sommige oude digitale tv-gidsen noemt men deze zender nog Ziggo Sport Extra 2. Dat was de oude naam van deze abonneezender. De oude zender Ziggo Sport Extra 1 is echter vervangen door de zender Ziggo Sport Docu. De zender die voorheen Ziggo Sport Extra 2 heette, heet sindsdien officieel Ziggo Sport Extra.) Het zenderpakket Ziggo Sport Totaal kan men kopen, doch er bestaat ook de mogelijkheid om dit pakket gratis te kiezen, wanneer men als klant bepaalde abonnementen combineert van Ziggo en Vodafone.

Men zendt deze veldrit niet uit op het 'open net' (Ziggo Sport - digitaal kanaal) aangezien men op die zender op de middag van 1 december live een wedstrijd uitzendt van Nederland op het EK dameshandbal 2018.

Sporza: niet live, wel samenvatting

Hoewel Sporza (VRT) deze veldrit anno 2018 niet meer live op tv of online via een gratis livestream uitzendt, zenden zij op tv nog wel een uitgebreide samenvatting uit. Deze samenvatting is op zaterdag 1 december om 17u30 te zien op de Vlaamse tv-zender VRT één.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende veldrit die na de GP Hasselt live op tv en onine per livestream wordt uitgezonden is de Zilvermeercross in Mol. Deze wedstrijd vindt plaats op zondag 2 december 2018. De tv-cross die daarna volgt is de Cyclocross Essen (8 december). Vervolgens staat op 9 december de Vlaamse Druivencross Overijse op de kalender.

Livestream GP Hasselt

Livestream België: Telenet

De Soudal GP Hasselt is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream van de GP Hasselt wordt door
Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Met deze livestream kan men op 1 december 2018 dus op een computer of smartphone de Grote Prijs van Hasselt live bekijken. Deze officiële Vlaamse livestream is op de middag van 1 december te vinden op de website van Play Sports. De livestream van de GP Hasselt begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Nederland

In Nederland verzorgt Ziggo Sport Totaal de livestream van deze veldrit. Deze Nederlandse livestream begint op zaterdag 1 december om 14u55. Met deze livestream kan men van de GP Hasselt dus alleen de herenwedstrijd live bekijken (waarvan de start om 15u00 is). De Nederlandse livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om die livestream van de GP Hasselt te kunnen bekijken, dient men een abonnement op deze app te hebben.

Livestream FloBikes (internationaal, doch geo-restricted)

Naast de officiële Belgische stream van Play Sports en de Nederlandse van Ziggo Sport Totaal, is er ook een internationale livestream van de GP Hasselt. Die laatstgenoemde livestream van deze veldrit wordt door FloBikes geproduceerd. Deze livestream-dienst is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel live sport online aanbiedt. Is dit een gratis livestream? Om die officiële livestream van de GP Hasselt bij FloBikes te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben bij die dienst, dus het is niet een gratis stream.

De livestream van FloBikes is officieel ook nog eens geo-restricted. In welke landen kan men deze livestream ontvangen? De livestream is officieel toegestaan voor abonnees van die dienst in Duitsland, Luxemburg, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië, Zwitserland en Australië. In andere landen is deze livestream officieel geo-blocked. Dat houdt helaas dus in dat men in landen met veel veldritfans zoals België en Nederland deze livestream van FloBikes bij de GP Hasselt niet mag bekijken.

Uitslag GP Hasselt 2018

 1. Kevin Pauwels (Bel) in 1u02'19"
 2. Jens Adams (Bel) op 17 sec.
 3. Eli Iserbyt (Bel) 26"
 4. Marcel Meisen (Dui) 31"
 5. Tom Meeusen (Bel) 35"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'01"
 7. David van der Poel (Ned) 1'09"
 8. Tim Merlier (Bel) 1'11"
 9. Nicolas Cleppe (Bel) 1'13"
 10. Jim Aernouts (Bel) 1'34"

Voorgaande editie: uitslag GP Hasselt 2017

 1. Corné van Kessel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. David Van der Poel (Ned)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. Tom Meeusen (Bel)
 6. Quinten Hermans (Bel)
 7. Wietse Bosmans (Bel)
 8. Vincent Baestaens (Bel)
 9. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 10. Diether Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: GP Hasselt - programma, deelnemers, startlijst, tvOp zaterdag 16 november 2013 wordt de achtste editie van de Grote Prijs van Hasselt verreden. Deze veldrit telt mee voor…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/hasselt/nl/info/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/

Reageer op het artikel "Veldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Bierwaerts Guido, 19-11-2016 14:25 #1
Waarom worden niet alle wedstrijden uitgezonden? Er zijn zoveel zenders. Ik begrijp jullie niet goed. Wie niet weg kan moet dit allemaal missen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!