InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Overijse: Druivencross 2018, live tv en livestream

Veldrit Overijse: Druivencross 2018, live tv en livestream

Veldrit Overijse: Druivencross 2018, live tv en livestream De Vlaamse Druivencross 2018 wordt verreden op zondag 9 december. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De Druivencross 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Vlaamse veldrit online via een livestream te bekijken. Hoe zien het programma en het parcours van deze cyclocross eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Vlaamse Druivenveldrit 2018? Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross Overijse verlopen?

Geschiedenis van de Druivencross

De Druivencross is een veldrit met een zeer rijke historie. Deze cyclocross vond voor het eerst plaats in 1960. De wedstrijd groeide in de daaropvolgende decennia uit tot één van de bekendste en meest prestigieuze veldritten van Vlaanderen. De wedstrijd kreeg vanwege die rijke historie ook de bijnaam 'de Moeder aller Crossen'. Tot en met de editie van 2000 was de Druivencross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Hierna kwam het tot een breuk en is de Druivencross een eigen weg ingeslagen, als 'losse cross' (oftewel: een wedstrijd die niet hoort bij de grote regelmatigheidsklassementen Superprestige, Bpost Trofee of Wereldbeker).

Losse cross

Als 'losse cross' lijkt de Druivencross toch wel net iets minder prestige te hebben gekregen, dan deze veldrit voorheen (als onderdeel van de Superprestige) had. Dit komt doordat de meeste toprenners zich vooral focussen op de klassementscrossen. Toch is de Vlaamse Druivencross, dankzij haar rijke historie, nog steeds een wedstrijd met veel aanzien, die veel toprenners dolgraag op hun erelijst hebben staan. Van alle ‘losse crossen’ (wedstrijden die niet behoren tot één van de grote klassementen en de kampioenschappen) heeft de Vlaamse Druivencross veruit de meeste prestige.

Wisseltrofee Druivencross

Om te waarborgen dat de Vlaamse Druivencross een aantrekkelijke wedstrijd blijft voor de topveldrijders, heeft de organisatie een 'Wisseltrofee' bedacht. Wanneer een veldrijder erin slaagt om in een periode van vijf jaar drie keer de zege te pakken in de Vlaamse Druivencross, dan mag hij die trofee houden en krijgt hij daarnaast een geldbedrag van 12.500 euro. De eerste renner die hierin slaagde was Sven Nys (in 2012).

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross is Roland Liboton. Hij pakte 16 keer de zege in Overijse. Daarbij moet wel worden aangetekend dat indertijd de cyclocross in Overijse vaak twee maal per seizoen werd verreden. Roland Liboton kreeg dankzij deze imponerende zegereeks de bijnaam 'Mr. Druivencross'. Sven Nys was ook vaak succesvol in Overijse: hij de Druivencross zes keer.

Overijse, Druivencross, Druivenkoers en Druivenstreek

Overijse is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Overijse telt ruim 24.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Vlaams-Brabant. Overijse ligt ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad Brussel. De streek waarin Overijse ligt wordt ook wel de Druivenstreek genoemd. Daarom heet de veldrit van Overijse ook de 'Druivencross', terwijl de bekende wegwedstrijd voor profs die jaarlijks in die streek wordt gehouden, de naam 'Druivenkoers' draagt.

Programma Druivencross 2018

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours Druivencross

De start en de finish van deze veldrit zijn aan de Begijnhofstraat. De Vlaamse Druivencross wordt verreden op een omloop met een lengte van 2780 meter. De ondergrond van het parcours bestaat voor circa 920 meter uit gras, 655 meter uit bosgrond, 300 meter uit kasseien, 560 meter uit asfalt 345 meter uit overige vormen van verharde weg.

UCI-categorie

Hoewel de Druivencross dus niet meer tot één van de grote klassementen behoort (Superprestige, Wereldbeker en Bpost Bank Trofee), zijn er bij deze wedstrijd nog wel punten te verdienen voor een andere belangrijke ranglijst: de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Dit geldt overigens voor alle profcrossen die op de officiële internationale kalender van de UCI staan. De UCI heeft de Druivencross ingedeeld in categorie één. Dit betekent dat de winnaar van de Vlaamse Druivencross 80 UCI-punten krijgen.

Deelnemers: startlijst Druivencross

Hoewel de Vlaamse Druivencross niet meer een klassementscross is, staan in 2018 toch weer heel wat Vlaamse en Nederlandse subtoppers op de startlijst. Tot de prominente deelnemers op de startlijst behoren onder meer Toon Aerts, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Tom Meeusen, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, David van der Poel en Kevin Pauwels. Verderop vindt u de deelnemerslijst. In tegenstelling tot de meeste topcrossen heeft de Druivencross niet een definitieve startlijst met rugnummers geopenbaard richting de media, vandaar dat in de onderstaande deelnemerslijst de rugnummers ontbreken.

Afwezig: Wout van Aert en Mathieu van der Poel

Opvallende afwezigen op de deelnemerslijst zijn de Vlaamse wereldkampioen Wout van Aert en Europees kampioen Mathieu van der Poel. Dat Van Aert ontbreekt op de startlijst is niet erg verrassend, in 2017 stond hij ook al niet op de deelnemerslijst van de Druivencross. Van der Poel reed daarentegen in 2017 nog wel deze veldrit en pakte toen voor het derde jaar op rij de zege. Beide toppers hebben besloten om de Druivencross 2018 niet te rijden, omdat ze in deze periode van het veldritseizoen op trainingskamp gaan, vooral ter voorbereiding op hun wegwielerseizoen. Van Aert en Van der Poel hebben immers grote wegambities. In deze periode van de winter zijn er weinig 'klassementscrossen', vandaar dat de coureurs ervoor kiezen om enkele weken geen veldritten te rijden, maar in plaats daarvan extra veel duurtrainingen te doen, om inhoud te kweken voor het wegwielerseizoen. De eerstvolgende cross die Mathieu van der Poel en Wout van Aert hierna rijden is de Scheldecross Antwerpen (DVV Trofee) op 15 december. Vervolgens rijden zij allebei ook op 16 december de Cyclocross Zonhoven (Superprestige).

Deelnemers: startlijst Druivencross Overijse 2018 - heren elite (profs) en heren beloften
TOON AERTS
LARS VAN DER HAAR
LAURENS SWEECK
MICHAEL VANTHOURENHOUT
JENS ADAMS
DAAN SOETE
MARCEL MEISEN
TOM MEEUSEN
GIANNI VERMEERSCH
KEVIN PAUWELS
CORNÉ VAN KESSEL
ELI ISERBYT
TIM MERLIER
DAVID VAN DER POEL
ADAM TOUPALIK
WIETSE BOSMANS
SIEBEN WOUTERS
STEVE CHAINEL
THIJS AERTS
MICHAEL BOROS
JIM AERNOUTS
VINCENT BAESTAENS
YANNICK PEETERS
YONI DE BOCK
GARRY MILLBURN
JELLE DE BOCK
ROBIN ALDERWEIRELD
EDWIN DE WIT
THOMAS EDHOFER
NICOLAS CLEPPE
AARON VANDERMEIRSCH
LOIC HENNAUX
NIELS KOYEN
DARIO TIELEN
PIETER MEELBERGHS
WOUTER GOOSEN
BERNE VAN KEIRSBILCK

Live op tv

Hoe laat? Welke zender?

De Vlaamse Druivencross 2018 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint zondagmiddag 9 december om circa 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De dameswedstrijd begint om 13u45. De wedstrijd van de heren elite (profs) gaat van start om 15u00.

Live veldrijden

Wat zijn de volgende crossen die men in de periode na de Vlaamse Druivencross Overijse live op tv en online per livestream kan bekijken? Op zaterdag 15 december wordt de Scheldecross Antwerpen (DVV) live op tv en online per livestream uitgezonden. Vervolgens kan op zondag 16 december de Cyclocross Zonhoven (Superprestige) live op tv en online via de livestream worden bekeken.

Livestream Druivencross 2018

Livestream Sporza

De Druivencross Overijse 2018 ook live op het internet te volgen via een stream. De officiële livestream van de Vlaamse Druivencross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Hiermee kan men de Druivenross dus op een computer of smartphone live bekijken. Deze livestream begint tegelijk met de live-uitzending op tv. De livestream van Sporza bij de Druivencross Overijse 2018 is echter wel 'geo-restricted'. Men mag deze livestream van de Druivencross alleen in België kijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van de Cyclocross Overijse 2018 bij Sporza geblokkeerd ('geo-blocked'). De officiële livestream van de Druivencross bevindt zich voor de Belgische kijkers op de middag van 9 december 2018 op de website van Sporza. Men kan deze livestream van de Druivencross Overijse op die middag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook vindt men die livestream van de veldrit van Overijse in het menu 'wielrennen'. Daarnaast kan men deze gratis stream op die middag waarschijnlijk ook reeds via een link op de startpagina van de site van Sporza vinden.

Livestream FloBikes

De Druivencross 2018 is ook internationaal via een officiële livestream te bekijken. Er wordt namelijk ook een officiële livestream voor deze 'Moeder aller Veldritten' geproduceerd door het Nood-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van FloBikes bij de Cyclocross Overijse 2018 te kunnen bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement op die livestream-dienst te hebben. Bij FloBikes kan men anno 2018 ook veel andere Europese profveldritten via een livestream volgen.

Vaak is de livestream van FloBikes wel geo-restricted. Dat geldt ook voor hun livestream bij de Druivencross Overijse 2018. Deze livestream is officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) in België. Dit houdt dus in dat men deze livestream van FloBikes in België niet mag bekijken. Dat komt doordat Sporza de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor de Druivencross heeft. Voor kijkers in België is het geen probleem dat ze niet naar deze livestream van FloBikes kunnen kijken, omdat zij gratis live naar de stream van Sporza kunnen kijken. Vanuit Nederland kan men bij deze cross dus wel naar de livestream van FloBikes kijken (voor abonnees). Let echter op: voor veel andere wielerwedstrijden (waaronder veldritten) geldt echter dat de livestream van FloBikes ook voor Nederland 'geo-blocked' (geblokkeerd) is. Het abonnement op deze livestream-dienst is dus niet altijd een perfecte optie voor Nederlandse kijkers. Veel veldritten mag men immers officieel niet vanuit Nederland per livestream via deze dienst bekijken.

Uitslag Druivencross 2018

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Marcel Meisen (Dui)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Lars van der Haar (Ned)
 7. Gianni Vermeersch (Bel)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. Tim Merlier (Bel)
 10. David van der Poel (Ned)

Voorgaande editie: uitslag Druivencross Overijse 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Corné van Kessel (Ned)
 3. Tom Meeusen (Bel)
 4. Jens Adams (Bel)
 5. Eli Iserbyt (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Klaas Vantornout (Bel)
 9. Quinten Hermans (Bel)
 10. Gianni Vermeersch (Bel)
 11. Stan Godrie (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamOp zondag 1 december wordt de Zilvermeercross 2019 verreden. Dit is de vijfde editie van deze veldrit. De Zilvermeercros…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.desportvriendenoverijse.org/druivencross-06-12-15/

Reageer op het artikel "Veldrit Overijse: Druivencross 2018, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!