Veldrit Overijse: Druivencross 2019, live tv en livestream

Veldrit Overijse: Druivencross 2019, live tv en livestream De Vlaamse Druivencross 2019 wordt verreden op zondag 15 december. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De Druivencross 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Vlaamse veldrit online via een livestream te bekijken. Hoe zien het programma en het parcours van deze cyclocross eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Vlaamse Druivenveldrit 2019? Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross Overijse verlopen?

Geschiedenis van de Druivencross

De Druivencross is een veldrit met een zeer rijke historie. Deze cyclocross vond voor het eerst plaats in 1960. De wedstrijd groeide in de daaropvolgende decennia uit tot één van de bekendste en meest prestigieuze veldritten van Vlaanderen. De wedstrijd kreeg vanwege die rijke historie ook de bijnaam 'de Moeder aller Crossen'. Tot en met de editie van 2000 was de Druivencross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Hierna kwam het tot een breuk en is de Druivencross een eigen weg ingeslagen, als 'losse cross' (oftewel: een wedstrijd die niet hoort bij de grote regelmatigheidsklassementen Superprestige, Bpost Trofee of Wereldbeker).

Losse cross

Als 'losse cross' lijkt de Druivencross toch wel net iets minder prestige te hebben gekregen, dan deze veldrit voorheen (als onderdeel van de Superprestige) had. Dit komt doordat de meeste toprenners zich vooral focussen op de klassementscrossen. Toch is de Vlaamse Druivencross, dankzij haar rijke historie, nog steeds een wedstrijd met veel aanzien, die veel toprenners dolgraag op hun erelijst hebben staan. Van alle ‘losse crossen’ (wedstrijden die niet behoren tot één van de grote klassementen en de kampioenschappen) heeft de Vlaamse Druivencross veruit de meeste prestige.

Wisseltrofee Druivencross

Om te waarborgen dat de Vlaamse Druivencross Overijse een aantrekkelijke wedstrijd blijft voor de topveldrijders, heeft de organisatie een 'Wisseltrofee' bedacht. Wanneer een veldrijder erin slaagt om in een periode van vijf jaar drie keer de zege te pakken in de Vlaamse Druivencross, dan mag hij die trofee houden en krijgt hij daarnaast een geldbedrag van 12.500 euro. De eerste renner die hierin slaagde was Sven Nys (in 2012).

Erelijst cyclocross Overijse

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross is Roland Liboton. Hij pakte 16 keer de zege in Overijse. Daarbij moet wel worden aangetekend dat indertijd de cyclocross in Overijse vaak twee maal per seizoen werd verreden. Roland Liboton kreeg dankzij deze imponerende zegereeks de bijnaam 'Mr. Druivencross'. Sven Nys was ook vaak succesvol in Overijse: hij de Druivencross zes keer.

Overijse, Druivencross, Druivenkoers en Druivenstreek

Overijse is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Overijse telt ruim 24.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Vlaams-Brabant. Overijse ligt ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad Brussel. De streek waarin Overijse ligt wordt ook wel de Druivenstreek genoemd. Daarom heet de veldrit van Overijse ook de 'Druivencross', terwijl de bekende wegwedstrijd voor profs die jaarlijks in die streek wordt gehouden, de naam 'Druivenkoers' draagt.

Programma Druivencross Overijse op 15 december 2019

 • 11u00: Nieuwelingen
 • 12u00: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Parcours Druivencross

De start en de finish van deze veldrit zijn aan de Begijnhofstraat. De Vlaamse Druivencross Overijse wordt verreden op een omloop met een lengte van 2780 meter. De ondergrond van het parcours bestaat voor circa 920 meter uit gras, 655 meter uit bosgrond, 300 meter uit kasseien, 560 meter uit asfalt 345 meter uit overige vormen van verharde weg.

UCI-categorie

Hoewel de Druivencross Overijse dus niet meer tot één van de grote klassementen behoort (Superprestige, Wereldbeker en Bpost Bank Trofee), zijn er bij deze wedstrijd nog wel punten te verdienen voor een andere belangrijke ranglijst: de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Dit geldt overigens voor alle profcrossen die op de officiële internationale kalender van de UCI staan. De UCI heeft de Druivencross ingedeeld in categorie één. Dit betekent dat de winnaar van de Vlaamse Druivencross 80 UCI-punten krijgen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Druivencross Overijse

Hoewel de Vlaamse Druivencross niet meer een klassementscross is, staan in 2019 toch weer heel wat Vlaamse en Nederlandse toppers en subtoppers op de startlijst. De grote publiekstrekker is Mathieu van der Poel. Tot de overige prominente deelnemers op de startlijst behoren onder meer Toon Aerts, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Tom Meeusen, Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers. Oorspronkelijk stond ook Jens Adams op de starlijst (met rugnummer 10), maar wegens ziekte gaat hij uiteindelijk niet van start in deze cross.

Deelnemers Druivencross Overijse 2019: startlijst van de cyclocross voor heren elite (profs) en beloften (u23)
1. POEL, Mathieu van der
2. AERTS, Toon
3. PIDCOCK, Tom
4. ISERBYT, Eli
5. VANTHOURENHOUT, Michael
6. HAAR, Lars van der
7. VERMEERSCH, Gianni
8. MEISEN, Marcel
9. MERLIER, Tim
10. ---
11. AERTS, Thijs
12. MEEUSEN, Tom
14. SOETE, Daan
15. TULETT, Ben
16. COMPERNOLLE, Kenneth van
17. MEYER, Senne de
18. BOSMANS, Wietse
19. JORGENSEN, Mikkel
20. WEBER, Sascha
21. TRICHT, Floris van
22. MEURISSE, Xandro
23. MASON, Cameron
24. AGTERBERG, Kyle
25. LOOCKX, Lander
26. BAESTAENS, Vincent
27. PEERS, Nick
28. MEULEMANS, Lennert
29. CUTSEM, Senna van
30. CAREME, Gregory
31. BAKX, Kelvin
32. FERDINANDE, Anton
33. BROECK, Arno van den
34. GYS, Jens
35. ARTZ, Bart
36. WIT, Edwin de
37. KAMP, Ryan
38. KOYEN, Niels
39. VERHEYEN, Thomas
40. LEAERTS, Yelle
41. OGER, Vincent
42. TURNER, Ben
43. VANKEIRSBILCK, Berne
44. GODRIE, Stan
45. VANTHOURENHOUT, Dieter
46. MEIN, Thomas
47. GOOSEN, Wouter
48. TORMANS, Siebe
49. CLEPPE, Nicolas
50. TIELEN, Dario
51. PEETERS, Yannick
52. JUDELSON, Max
53. WUYTS, Mathijs
54. SMET, Nicolas de
55. SMET, Thibaut de
56. HEIJDEN, Maik van der
57. MERLIER, Braam
58. SMETS, Gert
59. HENDRIKX, Mees

Live op tv: Druivencross (zondag 15 december 2019): welke zender en hoe laat?

Welke zender?

De Vlaamse Druivencross 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending vindt plaats op de zender VRT één.

Hoe laat?

De live tv-uitzending begint zondagmiddag 15 december om circa 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De dameswedstrijd begint om 13u45. De wedstrijd van de heren elite (profs) gaat van start om 15u00.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn er in de periode na de Druivencross Overijse live te zien op tv (en online via de livestream)? Op zaterdag 21 december wordt de Waaslandcross van St-Niklaas live uitgezonden. Op zondag 22 december kunnen veldritfans live op tv en per livestream genieten van de Citadelcross Namen (Wereldbeker).

Livestream Druivencross 2019 (15 december)

Livestream Sporza

De Druivencross Overijse 2019 ook live op het internet te volgen via een stream. De officiële livestream van de Vlaamse Druivencross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Hiermee kan men de Druivenross dus op een computer of smartphone live bekijken. Dit is een gratis livestream. Deze gratis livestream begint tegelijk met de live-uitzending op tv. Dat houdt in dat men vanaf circa 13u30 op de livestream naar de veldrit van Overijse kan kijken. De livestream van Sporza bij de Druivencross Overijse 2019 is echter wel 'geo-restricted'. Men mag deze livestream van de Druivencross alleen in België kijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van de Cyclocross Overijse 2019 bij Sporza geblokkeerd ('geo-blocked'). De officiële livestream van de Druivencross bevindt zich voor de Belgische kijkers op de middag van 15 december 2019 op de website van Sporza. Men kan deze livestream van de Druivencross Overijse op die middag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook vindt men die livestream van de veldrit van Overijse in het menu 'wielrennen'. Daarnaast kan men deze gratis stream van de cross van Overijse op die middag ook reeds via een link op de startpagina van de site van Sporza vinden.

Livestream Cyclocross Overijse via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om de veldrit van Overijse via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met deze dienst kan men in de hele EU naar televisiezenders kijken via een livestream. Tot de zenders die op die app via een livestream ontvangen kunnen worden, behoort ook VRT één. De Go App is de livestream-dienst voor klanten van Ziggo. Zij kunnen met deze app dus geheel legaal alsnog via een livestream op zondag 15 december 2019 naar de tv-uitzending van Sporza kijken bij de veldrit van Overijse.

Livestream Cyclocross Overijse via iTV-app

Het is ook mogelijk om op de middag van zondag 15 december 2019 via een livestream op de iTV-app naar de veldrit van Overijse te kijken. De iTV-app is de livestream-dienst van KPN. Klanten die een abonnement op Interactieve Tv hebben bij dat bedrijf, kunnen automatisch via een livestream naar tv kijken op die app. Zo kunnen ook zij dus buiten België alsnog geheel legaal via een livestream naar de cyclocross van Overijse kijken. Net als bij de Go App is ook elke livestream op die iTV-app (inclusief dus de stream van VRT één) in de hele EU te bekijken.

Livestream FloBikes

De Druivencross Overijse 2019 is ook internationaal via een officiële livestream te bekijken. Er wordt namelijk ook een officiële livestream voor deze 'Moeder aller Veldritten' geproduceerd door het Nood-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van FloBikes bij de Cyclocross Overijse 2019 te kunnen bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement op die livestream-dienst te hebben. Bij FloBikes kan men anno 2019 ook veel andere Europese profveldritten via een livestream volgen.

Vaak is de livestream van FloBikes wel geo-restricted. Dat geldt ook voor hun livestream bij de Druivencross Overijse 2019. Deze livestream is officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) in België. Dit houdt dus in dat men deze livestream van de Cylcocross Overijse 2019 van FloBikes in België niet mag bekijken. Dat komt doordat Sporza de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor de Druivencross heeft. Voor kijkers in België is het geen probleem dat ze niet naar deze livestream van FloBikes kunnen kijken, omdat zij gratis live naar de stream van Sporza kunnen kijken. Vanuit Nederland kan men bij deze cross dus wel naar de livestream van FloBikes kijken (voor abonnees). Let echter op: voor veel andere wielerwedstrijden (waaronder veldritten) geldt echter dat de livestream van FloBikes ook voor Nederland 'geo-blocked' (geblokkeerd) is. Het abonnement op deze livestream-dienst is dus niet altijd een perfecte optie voor Nederlandse kijkers. Veel veldritten mag men immers officieel niet vanuit Nederland per livestream via deze dienst bekijken.

Uitslag Druivencross 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tom Pidcock (UK)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Tim Merlier (Bel)
 6. Eli Iserbyt (Bel)
 7. Wietse Bosmans (Bel)
 8. Daan Soete (Bel)
 9. Marcel Meisen (Dui)
 10. Tom Meeusen (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Druivencross 2018

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Marcel Meisen (Dui)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Lars van der Haar (Ned)
 7. Gianni Vermeersch (Bel)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. Tim Merlier (Bel)
 10. David van der Poel (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestreamOp zondag 1 december wordt de Zilvermeercross 2019 verreden. Dit is de zesde editie van deze veldrit. De Zilvermeercross…
Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.desportvriendenoverijse.org/druivencross-06-12-15/

Reageer op het artikel "Veldrit Overijse: Druivencross 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!