InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tv

Veldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tv

Veldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tv De Vlaamse Druivencross 2017 wordt verreden op zondag 10 december. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De Druivencross 2017 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Vlaamse veldrit online via een livestream te bekijken. Hoe zien het programma en het parcours van deze cyclocross eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Vlaamse Druivenveldrit 2017? Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross Overijse verlopen?

Geschiedenis van de Druivencross

De Druivencross is een veldrit met een zeer rijke historie. Deze cyclocross vond voor het eerst plaats in 1960. De wedstrijd groeide in de daaropvolgende decennia uit tot één van de bekendste en meest prestigieuze veldritten van Vlaanderen. De wedstrijd kreeg vanwege die rijke historie ook de bijnaam 'de Moeder aller Crossen'. Tot en met de editie van 2000 was de Druivencross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Hierna kwam het tot een breuk en is de Druivencross een eigen weg ingeslagen, als 'losse cross' (oftewel: een wedstrijd die niet hoort bij de grote regelmatigheidsklassementen Superprestige, Bpost Trofee of Wereldbeker).

Losse cross

Als 'losse cross' lijkt de Druivencross toch wel net iets minder prestige te hebben gekregen, dan deze veldrit voorheen (als onderdeel van de Superprestige) had. Dit komt doordat de meeste toprenners zich vooral focussen op de klassementscrossen. Toch is de Vlaamse Druivencross, dankzij haar rijke historie, nog steeds een wedstrijd met veel aanzien, die veel toprenners dolgraag op hun erelijst hebben staan. Van alle ‘losse crossen’ (wedstrijden die niet behoren tot één van de grote klassementen en de kampioenschappen) heeft de Vlaamse Druivencross veruit de meeste prestige.

Wisseltrofee Druivencross

Om te waarborgen dat de Vlaamse Druivencross een aantrekkelijke wedstrijd blijft voor de topveldrijders, heeft de organisatie een 'Wisseltrofee' bedacht. Wanneer een veldrijder erin slaagt om in een periode van vijf jaar drie keer de zege te pakken in de Vlaamse Druivencross, dan mag hij die trofee houden en krijgt hij daarnaast een geldbedrag van 12.500 euro. De eerste renner die hierin slaagde was Sven Nys (in 2012).

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross is Roland Liboton. Hij pakte 16 keer de zege in Overijse. Daarbij moet wel worden aangetekend dat indertijd de cyclocross in Overijse vaak twee maal per seizoen werd verreden. Roland Liboton kreeg dankzij deze imponerende zegereeks de bijnaam 'Mr. Druivencross'. Sven Nys was ook vaak succesvol in Overijse: hij de Druivencross zes keer.

Overijse, Druivencross, Druivenkoers en Druivenstreek

Overijse is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Overijse telt ruim 24.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Vlaams-Brabant. Overijse ligt ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad Brussel. De streek waarin Overijse ligt wordt ook wel de Druivenstreek genoemd. Daarom heet de veldrit van Overijse ook de 'Druivencross', terwijl de bekende wegwedstrijd voor profs die jaarlijks in die streek wordt gehouden, de naam 'Druivenkoers' draagt.

Programma Druivencross 2017 (onder voorbehoud)

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours Druivencross

De start en de finish van deze veldrit zijn aan de Begijnhofstraat. De Vlaamse Druivencross wordt verreden op een omloop met een lengte van 2780 meter. De ondergrond van het parcours bestaat voor circa 920 meter uit gras, 655 meter uit bosgrond, 300 meter uit kasseien, 560 meter uit asfalt 345 meter uit overige vormen van verharde weg.

UCI-categorie

Hoewel de Druivencross dus niet meer tot één van de grote klassementen behoort (Superprestige, Wereldbeker en Bpost Bank Trofee), zijn er bij deze wedstrijd nog wel punten te verdienen voor een andere belangrijke ranglijst: de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Dit geldt overigens voor alle profcrossen die op de officiële internationale kalender van de UCI staan. De UCI heeft de Druivencross ingedeeld in categorie één. Dit betekent dat de winnaar van de Vlaamse Druivencross 80 UCI-punten krijgen.

Deelnemers: startlijst Druivencross

Favoriet voor de zege: Mathieu van der Poel

Hoewel de Vlaamse Druivencross niet meer een klassementscross is, staan in 2017 toch weer heel wat Vlaamse en Nederlandse toppers op de startlijst. Tot de prominente deelnemers behoort onder meer de Nederlander Mathieu van der Poel, die deze cross al twee keer won. Andere prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer zijn onder meer Corné van Kessel, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels. Oorspronkelijk stond ook Michael Vanthourenhout op de startlijst, maar wegens ziekte heeft hij uiteindelijk moeten besluiten om thuis te blijven.

Afwezig: Van Aert, Aerts, Van der Haar

Een opvallende afwezige op de deelnemerslijst is de Vlaamse wereldkampioen Wout van Aert, die in deze periode een trainingsstage heeft die vooral bedoeld is om het wegseizoen van 2018 voor te bereiden. Andere toppers die niet op de startlijst staan van de Druivencross 2017 zijn onder meer Lars van der Haar en Toon Aerts.

Live op tv

De Vlaamse Druivencross 2017 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending begint zondagmiddag om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De dameswedstrijd begint om 13u40. De wedstrijd van de heren elite (profs) gaat van start om 15u00.

Veldrijden live op tv

Wat is de eerstvolgende veldrit die live op tv wordt uitgezonden? Dat is de Scheldecross Antwerpen op zaterdag 16 december. Vervolgens wordt op zondag 17 december de wereldbekerwedstrijd Citadelcross Namen (Namur) live uitgezonden.

Livestream Druivencross

De Druivencross 2017 ook live op het internet te volgen via een stream. De officiële livestream van de Vlaamse Druivencross bevindt zich op de wedstrijddag op de website van Sporza. De livestream is daarop te vinden in de rubriek 'Match Center'. De livestream begint tegelijk met de live-uitzending op tv.

Uitslag Druivencross Overijse 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Corné van Kessel (Ned)
 3. Tom Meeusen (Bel)
 4. Jens Adams (Bel)
 5. Eli Iserbyt (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Klaas Vantornout (Bel)
 9. Quinten Hermans (Bel)
 10. Gianni Vermeersch (Bel)
 11. Stan Godrie (Ned)

Voorgaande editie: uitslag Vlaamse Druivencross 2016

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Kevin Pauwels (Bel)
 4. Jens Adams (Bel)
 5. Tim Merlier (Bel)
 6. Michael Boros (Tsj)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Klaas Vantornout (Bel)
 9. Daan Soete (Bel)
 10. Wietse Bosmans (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Druivencross Overijse 2011Op zondag 11 december 2011 wordt in Overijse de Vlaamse Druivencross gereden. De bijnaam van deze veldrit is 'de moeder…
Druivencross Overijse 2013 – deelnemers, programma, tvOp zondag 8 december 2013 wordt in Overijse de Vlaamse Druivencross verreden. Hoe ziet het programma van deze veldrit er…
Veldrit: Druivencross Overijse 2014Op zondag 7 december 2014 wordt in de Vlaamse plaats Overijse de Druivencross verreden. Deze befaamde veldrit wordt live…
Druivencross Overijse 2012In Overijse vindt op zondag 9 december 2012 de Vlaamse Druivencross plaats. Deze veldrit behoort tot de bekendste Vlaams…
Live veldrijden op tv in het seizoen 2014-2015Veldrijden is zeer populair in Vlaanderen. Vlaamse omroepen (met name Sporza en VIER) zenden dan ook veel veldritten liv…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
 • http://www.desportvriendenoverijse.org/druivencross-06-12-15/

Reageer op het artikel "Veldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!