InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Mol: Zilvermeercross 2018, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2018, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2018, live op tv en livestream Op zondag 2 december wordt de Zilvermeercross 2018 verreden. Dit is de vierde editie van deze veldrit. De Zilvermeercross wordt verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Zilvermeercross 2018 online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Zilvermeercross 2018? Hoe ziet het programma van deze veldrit in Mol eruit? Hoe is de geschiedenis van de Zilvermeercross verlopen?

Mol en het Zilvermeer

De gemeente Mol ligt in de streek de Kempen en in de provincie Antwerpen. De gemeente Mol telt ruim 35.000 inwoners. De hoofdplaats van deze gemeente draagt de naam 'Mol-Centrum' en telt circa 7200 inwoners. Mol is een gemeente die zeer 'wielerminded' is. Uit Mol komen onder meer de ex-topwielrenner Tom Boonen, de ploegleider en ex-wielrenner Wilfried Peeters, de ex-profveldrijder Rob Peeters (neef van Wilfried) en de getalenteerde jonge crosser Yannick Peeters (zoon van Wilfried).

BK's in Mol

In Mol worden regelmatig grote wielerevenementen gehouden. Zo werd in deze gemeente in 2015 het Belgisch kampioenschap tijdrijden gehouden. Bij de heren elite (profs) werd dit BK gewonnen door Jurgen van den Broeck. In 2013 werd in Mol het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden rondom het Zilvermeer, op een parcours dat deels vergelijkbaar is met de latere Zilvermeercross. Het BK veldrijden van 2013 werd bij de heren elite gewonnen door Klaas Vantornout. Tweede werd Sven Nys en de bronzen medaille ging naar Kevin Pauwels. Het BK veldrijden voor junioren werd dat jaar in Mol overigens gewonnen door de lokale favoriet Yannick Peeters.

Boonen and friends

Bij het Zilvermeer wordt sinds 2009 een opvallende veldrit verreden: 'Boonen and Friends Charity Cyclocross'. Dit is een andere cross dan de Zilvermeercross. 'Boonen and Friends Charity Cyclocross' is een liefdadigheidswedstrijd, waarbij bekende wegwielrenners op de crossfiets stappen en een cyclocross rijden. Het hoofddoel van deze veldrit is, om zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Van 2009 tot en met 2013 werd deze veldrit ieder jaar gehouden. In 2014 ging deze benefietwedstrijd om organisatorische redenen niet door. In 2015 werd de cross toch weer een keer verreden, maar daarna lijkt er einde aan deze traditie te zijn gekomen.

Zilvermeercross

Sinds 2014 wordt er bij het Zilvermeer te Mol een officiële profveldrit verreden: de Zilvermeercross. Die eerste editie werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. De tweede plek was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl ook de derde plek naar een Belg ging: Tom Meeusen. Vierde werd het Nederlandse supertalent Mathieu van der Poel. De lokale favoriet Rob Peeters finishte bij de eerste editie van de Zilvermeercross op de vijfde plek.

In 2015 won de Belg Wout van Aert al voor de tweede keer deze veldrit in Mol Hij finishte met een voorsprong van 20 seconden op zijn eeuwige concurrent, de Nederlander Mathieu van der Poel. Op de derde plek eindigde de Belg Laurens Sweeck. Vierde werd 'de kannibaal van Baal', Sven Nys, die dat seizoen bezig was met zijn afscheidstournee. In 2016 zegevierde Mathieu van der Poel in de Zilvermeercross. Hij won voor Wout van Aert en Tom Meeusen. In 2017 won David van der Poel deze veldrit.

WK Masters in Mol 2018

Enkele dagen voorafgaand aan de Zilvermeercross 2018 in Mol is het Zilvermeer overigens het decor van een ander groot veldritevenement. Op vrijdag 1 december wordt daar namelijk het WK Veldrijden voor Masters (veteranen) gehouden. De toegang bij het WK Masters is geheel gratis. Dit WK Masters Cyclocross wordt in principe op hetzelfde parcours verreden als waar enkele dagen later (op zondag 2 december) de profs hun Zilvermeercross rijden.

Programma Zilvermeercross 2018 - 2 december

 • 9u00 Recreatief Crossen
 • 11u00 Junioren
 • 12u45 Parade der Masters (geen wedstrijd)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Locatie: parcours

Deze veldrit wordt op 2 december 2018 verreden op en bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Dit is te vinden aan de Zilvermeerlaan te Mol. De grote publieksparkings voor deze cross bevinden zich aan de oostkant van het Zilvermeer. Het parcours van de cross gaat deels over het strand van dit meer. Provinciaal Recreatiedomein 'Het Zilvermeer' is een onderdeel van de zandwinningsreserve van Sibelco.

UCI: internationale cross van de tweede categorie

De Zilvermeercross telt niet mee voor één van de grote klassementen (Superprestige, Bpost Bank Trofee en de Wereldbeker Veldrijden). Bij deze veldrit te Mol zijn echter wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Zilvermeercross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Hierdoor ontvangen de eerste tien renners in de uitslag van de Zilvermeercross punten voor deze ranglijst. De winnaar van de Zilvermeercross 2018 krijgt bijvoorbeeld 40 punten voor die ranking. De UCI Wereldranglijst Veldrijden is onder meer van belang om startrecht te verkrijgen in wereldbekerwedstrijden en daarnaast wordt via die ranking ook de startvolgorde bij internationale profveldritten bepaald.

Deelnemers: startlijst

In 2014, 2015 en 2016 had deze wedstrijd een buitengewoon sterke deelnemerslijst voor een niet-klassementscross. Onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden bij die eerste drie edities op de startlijst. In 2017 stonden die twee grote titanen van de veldritwereld niet op de startlijst. Dat kwam mede doordat er in deze periode geen klassementscrossen zijn, wat toppers de kans geeft om op trainingskamp te gaan, zonder punten voor één van die klassementen te verliezen. Zulke extra trainingskampen en ook rustperiodes tijdens het seizoen gebruiken de toppers niet alleen om beter te kunnen pieken richting de veldritkampioenschappen, maar zeker ook als voorbereiding op hun wegseizoen: Wout van Aert en Mathieu van der Poel hebben beiden immers ambities om meer op de weg te rijden. Bij Wout van Aert staat de Zilvermeercross in 2018 wederom zeker niet in zijn wedstrijdprogramma. Ook Mathieu van der Poel staat in 2018 niet op de deelnemerslijst van de Zilvermeercross.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke deelnemers staan in 2018 wel op de startlijst van de veldrit in Mol? Diverse subtoppers staan op 2 december wel op de startlijst van de herenwedstrijd van de Zilvermeercross 2018, waaronder David van der Poel, Corné van Kessel en Tom Meeusen. Andere bekende namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Jens Adams, Jim Aernouts, Diether Venthourenhout, Thijs Aerts, Diether Sweeck, Yannick Peeters, Stefano Museeuw en Kenneth van Compernolle. Anders dan veel andere profcrossen heeft de Zilvermeercross Mol in 2018 niet ruim van tevoren een complete startlijst met rugnummers geopenbaard, die door de media kon worden overgenomen. Dit had mede te maken met het feite dat er nog lang enige onduidelijkheid was over de deelnemerslijst, omdat ze met diverse subtoppers lang in onderhandeling bleven over eventuele deelname aan deze cross.

Deelnemers: startlijst dames elite

Prominente namen op de voorlopige startlijst van de dameswedstrijd bij de Cyclocross Mol 2018 zijn onder meer Sanne Cant, Loes Sels, Kim van de Steene, Lizzy Witlox, Inge van der Heijden, Laura Verdonschot, Joyce Vanderbeken en Kim van de Putte.

Tickets

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de Zilvermeercross gratis. Overige toeschouwers kunnen in de voorverkoop tickets kopen voor 10 euro. Dit kan online via de website van Ticketmaster (België). Verder is het vanzelfsprekend ook mogelijk om gewoon op de dag van de wedstrijd toegangskaarten te kopen aan de kassa bij het parcours, doch dan zijn ze wel iets duurder.

Live op tv: Telenet Play Sports

Zilvermeercross live op tv bij Play Sports

Op welke zender wordt de Zilvermeercross uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? In 2018 wordt deze wedstrijd live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Om de live-uitzending van Play Sports te kunnen bekijken dient men een abonnement op Telenet Play Sports te hebben. De live tv-uitzending van da damescross begint om 13u40 op de zender Play Sports 4. Op die zender begint vervolgens rond 14u45 de voorbeschouwing op de herenwedstrijd. De herenwedstrijd begint in Mol om 15u00.

In de begintijd van de Zilvermeercross werd deze veldrit nog live uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER, een open net dat elke Vlaamse tv-kijker kon ontvangen. Ook zond VIER jarenlang wedstrijden van de Superprestige live op tv (en online via de livestream) uit. De zender VIER is helaas echter helemaal met het live uitzenden van veldrijden gestopt. Vandaar dat de Zilvermeercross moest verhuizen en toen is men bij de betaalzender Play Sports terecht gekomen.

Samenvatting Zilvermeercross Mol bij Sporza

De Zilvermeercross van Mol wordt in 2018 door de publieke omroep Sporza (VRT) niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza in de namiddag van zondag 2 december een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Mol uit op de publieke tv-zender VRT één. Deze samenvatting van de veldrit is te zien in een gecombineerde uitzending met eveneens een samenvatting van een wedstrijd van België op het WK hockey.

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn in de periode na de Zilvemeercross Mol live op tv en online via een livestream te volgen? De eerstvolgende tv-cross is de Cyclocross Essen op zaterdag 8 december, die live op tv (en online per livestream) bij VTM te zien is. Daarna staat op zondag 9 december de Vlaamse Druivencross Overijse op de kalender, die live op tv (en online via de livestream) wordt uitgezonden door Sporza.

Livestream Zilvermeercross 2018

Livestream Telenet Play Sports

De Zilvermeercross 2018 is via een livestream van Telenet Play Sports ook live op het internet te volgen. Hiermee kan men op de middag van 2 december 2018 dus op een computer of smartphone live naar de Zilvermeercross kijken. De officiële stream van de Zilvermeercross Mol 2018 is te vinden op de website van Play Sports. Men dient een abonnement op Telenet Play Sports te hebben om deze livestream van de Zilvermeercross te kunnen bekijken. Het is niet mogelijk om de stream van de Zilvermeercross via 'PPV' (pay per view) te verkrijgen. Telenet Play Sports heeft namelijk geen PPV-dienst voor de livestream. Evenmin is het mogelijk om bij hen bijvoorbeeld een livestream-dagpas aan te schaffen om één etmaal online toegang te hebben en zo de stream live te bekijken.

Hoe laat begint de livestream?

De livestream van de Zilvermeercross 2018 begint op de middag van 2 december tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream van de dameswedstrijd om 13u40 begint. Via de livestream begint de voorbeschouwing van de herenwedstrijd rond 14u45 en kan men om 15u00 live naar de start van die herencross kijken.

Andere officiële livestream Zilvermeercross Mol?

Is er ook nog een officiële internationale livestream beschikbaar van de Zilvermeercross? Biedt bijvoorbeeld FloBikes nog een livestream van deze cross aan? Neen, er staat in het overzicht van FlobBikes niet een livestream voor deze cross vermeld. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Vlaamse profcrossen, die anno 2018 wel een livestream hebben bij het Noord-Amerikaanse FloBikes. (Vaak is zo'n livestream overigens wel officieel geo-restricted en vooral bedoeld voor het Noord-Amerikaanse publiek.)

In het verleden was er op de website van de zender VIER nog een openbare gratis livestream voor deze cross beschikbaar, omdat ze deze cross live op tv uitzonden. Opvallend genoeg was deze gratis livestream niet geo-restricted, zodat men ook buiten België gratis live naar deze stream van de Zilvermeercross Mol kon kijken. Sinds de verhuizing van de live-uitzending van deze veldrit naar Telenet Play Sports heeft VIER helaas vanzelfsprekend niet meer zo'n gratis livestream van de Zilvermeercross.

Ook bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal staat op 2 december 2018 niet een livestream voor de cyclocross van Mol gepland. Zij zenden nochtans wel diverse andere Vlaamse 'losse crossen' per livestream en live op tv uit in Nederland, maar daartoe behoort de Zilvermeercross dus niet. De enige officiële livestream van de veldrit in Mol op 2 december 2018 is daarom de stream van Telenet Play Sports.

Uitslag Zilvermeercross Mol 2018

 1. Corné van Kessel (Ned)
 2. Jim Aernouts (Bel)
 3. Thijs Aerts (Bel)
 4. David van der Poel (Ned)
 5. Tom Meeusen (Bel)
 6. Sieben Wouters (Bel)
 7. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 8. Yannick Peeters (Bel)
 9. Victor Vandebosch (Bel)
 10. Jarno Liessens (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag Zilvermeercross 2017

 1. David van der Poel (Ned)
 2. Corné van Kessel (Ned)
 3. Tom Meeusen (Bel)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. Klaas Vantornout (Bel)
 6. Jim Aernouts (Bel)
 7. Rob Peeters (Bel)
 8. Wietse Bosmans (Bel)
 9. Adam Toupalik (Tsj)
 10. Joeri Adams (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Zilvermeercross 2014 in MolOp zondag 14 december 2014 wordt in de Belgische plaats Mol bij 'het Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer' de eers…
Veldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestreamVeldrit: GP Hasselt 2018 (Soudal), live op tv en livestreamDe veertiende editie van de Grote Prijs Hasselt wordt verreden op zaterdag 1 december 2018. Deze cyclocross in Hasselt (…
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 28 oktober 2018 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/content/ex-wereldkampioen-micha%C5%82-kwiatkowski-neemt-afscheid-van-etixx-quickstep-tijdens-boonen
 • http://www.zilvermeercross.be/wp-content/uploads/technische_fiche_zilvermeer_v2.pdf
 • http://www.zilvermeer.be/evenementen.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/zilvermeer/kalender/boonen---friends.period_1.html

Reageer op het artikel "Veldrit Mol: Zilvermeercross 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!