Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestream Op zondag 1 december wordt de Zilvermeercross 2019 verreden. Dit is de zesde editie van deze veldrit. De Zilvermeercross wordt verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Zilvermeercross 2019 online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Zilvermeercross 2019? Hoe ziet het programma van deze veldrit in Mol eruit? Hoe is de geschiedenis van de Zilvermeercross verlopen?

Mol en het Zilvermeer

De gemeente Mol ligt in de streek de Kempen en in de provincie Antwerpen. De gemeente Mol telt ruim 35.000 inwoners. De hoofdplaats van deze gemeente draagt de naam 'Mol-Centrum' en telt circa 7200 inwoners. Mol is een gemeente die zeer 'wielerminded' is. Uit Mol komen onder meer de ex-topwielrenner Tom Boonen, de ploegleider en ex-wielrenner Wilfried Peeters, de ex-profveldrijder Rob Peeters (neef van Wilfried) en de crosser Yannick Peeters (zoon van Wilfried).

BK's in Mol

In Mol worden regelmatig grote wielerevenementen gehouden. Zo werd in deze gemeente in 2015 het Belgisch kampioenschap tijdrijden gehouden. Bij de heren elite (profs) werd dit BK gewonnen door Jurgen van den Broeck. In 2013 werd in Mol het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden rondom het Zilvermeer, op een parcours dat deels vergelijkbaar is met de latere Zilvermeercross. Het BK veldrijden van 2013 werd bij de heren elite gewonnen door Klaas Vantornout. Tweede werd Sven Nys en de bronzen medaille ging naar Kevin Pauwels. Het BK veldrijden voor junioren werd dat jaar in Mol overigens gewonnen door de lokale favoriet Yannick Peeters.

Boonen and friends

Bij het Zilvermeer wordt sinds 2009 een opvallende veldrit verreden: 'Boonen and Friends Charity Cyclocross'. Dit is een andere cross dan de Zilvermeercross. 'Boonen and Friends Charity Cyclocross' is een liefdadigheidswedstrijd, waarbij bekende wegwielrenners op de crossfiets stappen en een cyclocross rijden. Het hoofddoel van deze veldrit is, om zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Van 2009 tot en met 2013 werd deze veldrit ieder jaar gehouden. In 2014 ging deze benefietwedstrijd om organisatorische redenen niet door. In 2015 werd de cross toch weer een keer verreden, maar daarna lijkt er einde aan deze traditie te zijn gekomen.

Zilvermeercross

Sinds 2014 wordt er bij het Zilvermeer te Mol een officiële profveldrit verreden: de Zilvermeercross. Die eerste editie werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. De tweede plek was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl ook de derde plek naar een Belg ging: Tom Meeusen. Vierde werd het Nederlandse supertalent Mathieu van der Poel. De lokale favoriet Rob Peeters finishte bij de eerste editie van de Zilvermeercross op de vijfde plek.

In 2015 won de Belg Wout van Aert al voor de tweede keer deze veldrit in Mol Hij finishte met een voorsprong van 20 seconden op zijn eeuwige concurrent, de Nederlander Mathieu van der Poel. Op de derde plek eindigde de Belg Laurens Sweeck. Vierde werd 'de kannibaal van Baal', Sven Nys, die dat seizoen bezig was met zijn afscheidstournee. In 2016 zegevierde Mathieu van der Poel in de Zilvermeercross. Hij won voor Wout van Aert en Tom Meeusen. In 2017 won David van der Poel deze veldrit. In 2018 ging de zege naar Corné van Kessel.

WK Masters in Mol 2019

Enkele dagen voorafgaand aan de Zilvermeercross 2019 in Mol is het Zilvermeer overigens het decor van een ander groot veldritevenement. Op vrijdag 30 november wordt daar namelijk het WK Veldrijden voor Masters (veteranen) gehouden. De toegang bij het WK Masters is geheel gratis. Dit WK Masters Cyclocross wordt in principe op hetzelfde parcours verreden als waar enkele dagen later (op zondag 1 december) de profs hun Zilvermeercross rijden.

Programma Zilvermeercross op 1 december 2019

 • 9u30 Nieuwelingen
 • 11u00 Junioren
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Locatie: parcours

Deze veldrit wordt op 1 december 2019 verreden op en bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Dit is te vinden aan de Zilvermeerlaan te Mol. De grote publieksparkings voor deze cross bevinden zich aan de oostkant van het Zilvermeer. Het parcours van de cross gaat deels over het strand van dit meer. Provinciaal Recreatiedomein 'Het Zilvermeer' is een onderdeel van de zandwinningsreserve van Sibelco.

UCI: internationale cross van de tweede categorie

De Zilvermeercross telt niet mee voor één van de grote klassementen (Superprestige, Bpost Bank Trofee en de Wereldbeker Veldrijden). Bij deze veldrit te Mol zijn echter wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Zilvermeercross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Hierdoor ontvangen de eerste tien renners in de uitslag van de Zilvermeercross punten voor deze ranglijst. De winnaar van de Zilvermeercross 2018 krijgt bijvoorbeeld 40 punten voor die ranking. De UCI Wereldranglijst Veldrijden is onder meer van belang om startrecht te verkrijgen in wereldbekerwedstrijden en daarnaast wordt via die ranking ook de startvolgorde bij internationale profveldritten bepaald.

Deelnemers: startlijst

Edities van 2017 en 2018: moeilijke plek op de kalender voor organisatoren

In 2014, 2015 en 2016 had deze wedstrijd een buitengewoon sterke deelnemerslijst voor een niet-klassementscross. Onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden bij die eerste drie edities op de startlijst. In 2017 stonden die twee grote titanen van de veldritwereld niet op de startlijst. Dat kwam mede doordat er in deze periode geen klassementscrossen zijn, wat toppers de kans geeft om op trainingskamp te gaan, zonder punten voor één van die klassementen te verliezen. Zulke extra trainingskampen en ook rustperiodes tijdens het seizoen gebruiken de toppers niet alleen om beter te kunnen pieken richting de veldritkampioenschappen, maar zeker ook als voorbereiding op hun wegseizoen. Ook in 2018 had men hierdoor problemen om veel prominente deelnemers op de startlijst te krijgen.

Startlijst Zilvermeercross Mol 2019: publiekstrekker Mathieu van der Poel

In 2019 is de Zilvermeercross Mol er wel weer in geslaagd om een grote publiekstrekker te contracteren: Mathieu van der Poel is de grote ster op de startlijst van deze cyclocross op 1 december 2019. Andere prominente deelnemers op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) in Mol zijn onder meer Tom Meeusen, David van der Poel, Felipe Orts, Thijs Aerts, Wietse Bosmans, Jim Aernouts, Ryan Cortjens en Dieter Vanthourenhout. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs). Prominente namen op de deelnemerslijst van dames elite bij deze cyclocross in Mol zijn onder meer Eva Lechner, Inge Van Der Heijden, Laura Verdonschot, Loes Sels en Jinse Peeters.

Deelnemers Zilvermeercross Mol 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften (U23)
1. POEL, Mathieu van der
2. ORTS, Felipe
3. AERNOUTS, Jim
4. AERTS, Thijs
5. POEL, David van der
6. MEEUSEN, Tom
7. CLEPPE, Nicolas
8. VANTHOURENHOUT, Dieter
9. MENUT, David
10. BOSMANS, Wietse
11. PEETERS, Yannick
12. SIEMONS, Julian
13. SMETS, Gert
14. NOLAN, Sean
15. LEAERTS, Yelle
16. BROECK, Arno van den
17. WOMERSLEY, Jake
18. UYTDEWILLIGEN, Ingmar
19. WUYTS, Mathijs
20. VANDEBOSCH, Victor
21. LEMMENS, Sander
22. CORTJENS, Ryan
23. EDHOFER, Thomas
24. ROUX, Alexandre Le
25. MAINGUENEAUD, Tom
26. HEYMES, Gauthier
27. GYS, Jens
28. PEERS, Nick
29. OBERTEICHER, Marco
30. ARENSMAN, Thymen
31. FORRESTER, Alexander
32. PAUL, Felix
33. LIESSENS, Jarno
34. MEULEMANS, Lennert
35. TORMANS, Siebe
36. ROMBOUTS, Seppe
37. MOORE, Darnell
38. O'REGAN, Timothy
39. LINDENAU, Paul
41. MAES, Richard
42. LINDENAU, Max
45. STAEYEN, Maarten van
46. VRACHTEN, Arne
47. SEELEN, Jurgen
48. KAJI, Tetsyuki
49. VERHEYEN, Thomas
50. TICHELT, Yorben van
51. HENNAUX, Loïc
52. DIJKE, Koen van
53. MEYER, Senne de

Tickets Cyclocross Mol op 1 december 2019

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de Zilvermeercross gratis. Overige toeschouwers kunnen in de voorverkoop tickets kopen voor 10 euro. Dit kan online via de website van Ticketmaster (België). Verder is het vanzelfsprekend ook mogelijk om gewoon op de dag van de wedstrijd toegangskaarten te kopen aan de kassa bij het parcours, doch dan zijn ze wel iets duurder.

Live op tv: Telenet Play Sports

Zilvermeercross live op tv bij Play Sports

Op welke zender wordt de Zilvermeercross uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? In 2019 wordt deze wedstrijd live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Om de live-uitzending van Play Sports te kunnen bekijken dient men een abonnement op Telenet Play Sports te hebben. De live tv-uitzending van da damescross begint om 13u40 op de zender Play Sports 3. Op die zender begint vervolgens rond 14u45 de voorbeschouwing op de herenwedstrijd. De herenwedstrijd begint in Mol om 15u00.

In de begintijd van de Zilvermeercross werd deze veldrit nog live uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER, een open net dat elke Vlaamse tv-kijker kon ontvangen. Ook zond VIER jarenlang wedstrijden van de Superprestige live op tv (en online via een gratis livestream) uit. De zender VIER is helaas echter helemaal met het live uitzenden van veldrijden gestopt. Vandaar dat de Zilvermeercross moest verhuizen en toen is men bij de betaalzender Play Sports terecht gekomen.

Samenvatting Zilvermeercross Mol bij Sporza

De Zilvermeercross van Mol wordt in 2019 door de publieke omroep Sporza (VRT) niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza in de namiddag van zondag 1 december een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Mol uit op de publieke tv-zender VRT één. Deze samenvatting van de veldrit is te zien in een gecombineerde uitzending waarin ook diverse andere sporten te zien zijn.

Veldrijden live op televisie

Wat is de volgende tv-cross na de Zilvermeercross Mol? Op zaterdag 7 december kan men live op tv en per livestream kijken naar de Cyclocross Essen. Die veldrit is een onderdeel van de wedstrijdreeks Ethias Crossen. Vervolgens wordt op zondag 8 december de Cyclocross Zonhoven (Superprestige) live uitgezonden op tv en via een livestream.

Livestream Zilvermeercross 2019

Livestream Telenet Play Sports

De Zilvermeercross 2019 is via een livestream van Telenet Play Sports ook live op het internet te volgen. Hiermee kan men op de middag van 1 december 2019 dus op een computer of smartphone live naar de Zilvermeercross kijken. Hun livestream van de damescross te Mol begint om 13u40. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze cyclocross om 14u45. De officiële stream van de Zilvermeercross Mol 2019 is onder meer te vinden op de website van Play Sports. De livestream bevindt zich daar op kanaal 3. Men dient een abonnement Telenet Play Sports te hebben om deze livestream van de Zilvermeercross te kunnen bekijken. De livestream is op die website beschikbaar voor mensen die in Vlaanderen ook een tv-abonnement op Play Sports hebben.

Livestream via Play Sports Go App (hele EU)

Daarnaast kan men ook via een livestream van de Play Sports Go App op 1 december 2019 naar de veldrit in Mol kijken. Op die app is ook vanaf 13u40 de livestream van de dameswedstrijd te zien. Vanaf 14u45 is de livestream van de herenwedstrijd van de Cyclocross Moll te zien. Die Play Sports Go App is een app die in 2018 werd geïntroduceerd. Sindsdien is het niet meer nodig om een tv-abonnement bij hen te hebben, om een officiële livestream te kunnen gebruiken van Play Sports. Het is sindsdien namelijk ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij Play Sports te nemen, via de Play Sports Go App, waarmee men elke uitzending van hen per livestream kan bekijken. Behalve veldrijden is er onder meer ook veel formule 1, voetbal, hockey en ufc bij hen per livestream te bekijken. Elke livestream (en dus ook de stream van deze Vlaamse cyclocross) is in de hele EU op die Play Sports Go App te bekijken.

Het is niet mogelijk om de stream van de Zilvermeercross via 'PPV' (pay per view) te verkrijgen. Telenet Play Sports heeft namelijk geen PPV-dienst voor de livestream. Wel is het mogelijk om bij hen een livestream-dagpas aan te schaffen om één etmaal online toegang te hebben en zo de stream live te bekijken. Ook bestaat er op de Play Sports Go App de mogelijkheid om een weekendpas te kopen, waarmee men in dat weekend van 30 november en 1 december 2019 elke livestream van Play Sports kan bekijken. In dat weekend van 1 november kan men via zo'n livestream bijvoorbeeld dan ook naar de Formule 1 GP van Abu Dhabi kijken. Ook zendt men bijvoorbeeld op 1 november per livestream het eredivisieduel FC Twente-Ajax per livestream uit. Eveneens kan men bij hen per livestream op die dag kijken naar de Spaanse topper in het voetbal tussen Barcelona en Atletico Madrid.

Hoe laat begint de livestream?

Hoe laat begint de livestream van deze cyclocross bij Play Sports? De livestream van de Zilvermeercross 2019 begint op de middag van 1 december tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream van de dameswedstrijd om 13u40 begint. Om 13u45 is de start van die damescross op de livestream te zien. Via de livestream begint de voorbeschouwing van de herenwedstrijd rond 14u45 en kan men om 15u00 live naar de start van die herencross kijken.

Andere officiële livestream Zilvermeercross Mol? Neen

Is er ook nog een officiële internationale livestream beschikbaar van de Zilvermeercross? Biedt bijvoorbeeld FloBikes nog een livestream van deze cross aan? Neen, er staat in het overzicht van FlobBikes niet een livestream voor deze cross vermeld. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Vlaamse profcrossen, die anno 2019 wel een livestream hebben bij het Noord-Amerikaanse FloBikes. (Vaak is zo'n livestream overigens wel officieel geo-restricted en vooral bedoeld voor het Noord-Amerikaanse publiek.)

In het verleden was er op de website van de zender VIER nog een openbare gratis livestream voor deze cross beschikbaar, omdat ze deze cross live op tv uitzonden. Opvallend genoeg was deze gratis livestream niet geo-restricted, zodat men ook buiten België gratis live naar deze stream van de cyclocross van Mol kon kijken. Sinds de verhuizing van de live-uitzending van deze veldrit naar Telenet Play Sports heeft VIER helaas vanzelfsprekend niet meer zo'n gratis livestream van de Zilvermeercross. Het is ook jammer dat Sporza deze veldrit niet live uitzenden, aangezien zij dan doorgaans automatisch een gratis livestream van de cyclocross aanbieden.

Ook bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal staat op 1 december 2019 niet een livestream voor de cyclocross van Mol gepland. Zij zenden nochtans wel diverse andere Vlaamse 'losse crossen' per livestream en live op tv uit in Nederland, maar daartoe behoort de veldrit van Mol dus niet. De enige officiële livestream van de veldrit in Mol op zondag 1 december 2019 is daarom de stream van Telenet Play Sports.

Uitslag Zilvermeercross Mol 2019

 • Mathieu van der Poel (Ned)
 • Tom Meeusen (Bel
 • David van der Poel (Ned)
 • Thijs Aerts (Bel)
 • Wietse Bosmans (Bel)
 • Jim Aernouts (Bel)
 • Yannick Peeters (Bel)
 • Nicolas Cleppe (Bel)
 • Felipe Orts (Spa)
 • Dieter Vanthourenhout (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Zilvermeercross Mol 2018

 1. Corné van Kessel (Ned)
 2. Jim Aernouts (Bel)
 3. Thijs Aerts (Bel)
 4. David van der Poel (Ned)
 5. Tom Meeusen (Bel)
 6. Sieben Wouters (Bel)
 7. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 8. Yannick Peeters (Bel)
 9. Victor Vandebosch (Bel)
 10. Jarno Liessens (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2020 wordt verreden op zondag 1 november. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…
Bronnen en referenties
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/content/ex-wereldkampioen-micha%C5%82-kwiatkowski-neemt-afscheid-van-etixx-quickstep-tijdens-boonen
 • http://www.zilvermeercross.be/wp-content/uploads/technische_fiche_zilvermeer_v2.pdf
 • http://www.zilvermeer.be/evenementen.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/zilvermeer/kalender/boonen---friends.period_1.html

Reageer op het artikel "Veldrit Mol: Zilvermeercross 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!