InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wielrennen live op tv in 2018

Wielrennen live op tv in 2018

Wielrennen live op tv in 2018 Wielerliefhebbers kunnen in 2018 weer volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden veel wielerkoersen live op tv uit. Maar ook het Nederlandse NOS Studio Sport zal weer aardig wat koersen uitzenden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om veel koersen online via een livestream te bekijken. Hoe ziet de wielerkalender van 2018 eruit? Welke wielerkoersen worden op welke zenders live uitgezonden?

Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt jaarlijks een buitengewoon groot aantal wielerkoersen live op tv uit. Dat is een logisch gevolg van de enorme populariteit van het wielrennen in de regio Vlaanderen. Nergens ter wereld is een regio te vinden, waar het wielrennen populairder is dan in Vlaanderen. De sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep VRT hebben als overkoepelende merknaam: Sporza. In 2018 heeft Sporza wederom een groot aanbod van live-uitzendingen van wielerkoersen, waaronder veel grote topwedstrijden (UCI World Tour), maar ook veel kleinere Vlaamse wedstrijden (uit de UCI Europe Tour), zoals Kuurne-Brussel-Kuurne.

De meeste live-uitzendingen van Sporza vinden plaats op de Vlaamse zenders één en Canvas. Incidenteel wijkt men uit naar de zender Ketnet. Deze zender is ook in Nederland te ontvangen in veel digitale tv-pakketten. Bij de meeste topwedstrijden treedt Michel Wuyts als commentator op. Ex-renner, ex-ploegleider en ex-bondscoach José de Cauwer zal regelmatig als co-commentator optreden. In de wedstrijden waarin Michel Wuyts niet de commentator is, zal vaak Renaat Schotte de commentator zijn.

Er is overigens sinds 2017 wel één groot verschil in de wielerprogrammering van Sporza, vergeleken met de voorgaande jaren: Sporza heeft geen contract met het Italiaanse bedrijf RCS. Hierdoor zendt Sporza sinds 2017 met name diverse Italiaanse koersen niet live uit, waaronder Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Giro d'Italia. Deze wedstrijden worden in 2018 (net als in 2017) echter wel live op tv uitgezonden door Eurosport.

Eurosport, 'the home of cycling'

Een reclameslogan van Eurosport is: 'Eurosport, the home of cycling.' Deze slogan maakt men zeker waar; er zijn op Eurosport erg veel wielerkoersen live te volgen. Niet alleen topwedstrijden uit de UCI World Tour, zoals de klassiekers en de drie Grote Rondes (Tour, Giro en Vuelta), maar ook veel kleinere etappewedstrijden uit de Europe Tour, en eveneens baanwielerwedstrijden en ook werelduurrecordpogingen zendt men live uit. Ook zendt Eurosport de wedstrijden van het Belgische klassement Napoleon Games Cycling Cup live uit.

De meeste uitzendingen zullen plaatsvinden op de zender Eurosport1. Dit is het open net van Eurosport. Een deel van de koersen zal helaas echter te zien zijn op Eurosport2. Voor de zender Eurosport2 dient men een apart abonnement te nemen. Er zit overigens soms wat verschil tussen de programmering van Eurosport in Nederland en België. In de praktijk betekent dit, dat er soms wedstrijden (met name kleine koersen) wel op de Belgische Eurosport te zien zijn, maar helaas niet op de Nederlandse Eurosport, omdat men daar voorrang geeft aan andere live sportevenementen. Gelukkig komt dit slechts incidenteel voor.

De Nederlandse José Been en de Belg Jeroen Vanbelleghem treden vaak als commentator op bij de Eurosport-wieleruitzendingen. Ze worden vaak geflankeerd door ex-profwielrenners die als co-commentator optreden. Dit zijn onder meer de Nederlanders Karsten Kroon en Bobbie Traksel.

Contract Eurosport met RCS: Giro exclusief

In tegenstelling tot Sporza (VRT) heeft Eurosport wel een contract met het Italiaanse bedrijf RCS. Veel Italiaanse koersen zijn daardoor sinds 2017 niet live te zien bij Sporza, maar wel op Eurosport. Hiertoe behoren Milaan-San Remo, de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Lombardije en de Giro d'Italia.

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep NOS zendt doorgaans veel minder wielerwedstrijden live op tv uit dan de VRT (Sporza) en Eurosport. Na de grote dopingaffaires rondom onder meer de Rabobank en Lance Armstrong leek de wielerliefde van NOS Studio Sport nog wat verder te zijn bekoeld. Sindsdien werden diverse wedstrijden die men vroeger nog wel uitzond, niet meer live uitgezonden door de NOS, zoals de Clasica San Sebastianen Kuurne-Brussel-Kuurne. Toch heeft de NOS nog steeds een behoorlijk aanbod aan wieleruitzendingen. Zo zenden ze de Tour de France, de topklassiekers en het NK wielrennen live uit.

Herbert Dijkstra zal bij de meeste topwedstrijden optreden als commentator. Incidenteel zal Joris van den Berg de commentator bij de live-uitzendingen zijn. Ex-profwielrenner Maarten Ducrot zal meestal optreden als co-commentator bij de wieleruitzendingen van NOS Studio Sport. De uitzendingen zullen doorgaans plaatsvinden op de zender Nederland 1 (NPO1). Sommige wedstrijden zullen door de NOS niet live op tv worden uitgezonden, maar wel op het internet, via een livestream op de website van de NOS.

VTM

De Vlaamse commerciële zender VTM maakte in 2016, na 5 jaar afwezigheid, zijn comeback als uitzender van live wielerwedstrijden. Samen met Eurosport en RTBF zendt VTM de wedstrijdserie Napoleon Games Cycling Cup uit. Dit klassement is een initiatief van het bedrijf van ex-renner Nick Nuyens. Deze serie bestaat uit 10 Belgische profkoersen.

Overige zenders

Naast de hierboven genoemde grote omroepen, zijn er ook regionale zenders die wielerkoersen live op tv uitzenden. Met name L1 (Limburg) zendt jaarlijks diverse koersen uit, maar er zal incidenteel ook een koers te zien zijn op bijvoorbeeld RTV Drenthe. Een commerciële regionale zender die regelmatig kleine wielerkoersen uitzendt is Podium Tv.

In zowel Nederland als in België manifesteren zich ook commerciële sportzenders die mogelijk wielerkoersen zullen uitzenden. In Nederland is dat Ziggo Sport en in België is dat Play Sports van Telenet. Zij hebben hun interesse in de wielersport getoond door veldritten live op tv te gaan uitzenden. Met name in het geval van Play Sports gaat het om een zeer groot aantal live-veldritten. Telenet Play Sports zendt ook diverse wegwielerwedstrijden uit. Zo zonden zij in 2017 de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland live op tv uit. De Ronde van Zwitserland 2017 werd daardoor bijvoorbeeld niet op Eurosport België te zien zijn (wel op Eurosport Nederland), aangezien Telenet Play Sports deze uitzendrechten heeft. Ziggo Sport Totaal zond in Nederland tijdens het seizoen 2017 bijvoorbeeld de Spaanse rittenkoers Ronde van Burgos live op tv uit. Dat Ziggo Sport Totaal en Telenet Play Sports ook in 2018 ambities hebben in de wielerwereld, bewijzen ze door in januari 2018 de Tour Down Under live op tv uit te zenden.

Live op het internet: livestream

Behalve op tv, zijn veel wedstrijden ook live op het internet te volgen via livestreams. Bij Eurosport worden veel wedstrijden live uitgezonden via een stream op hun Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op deze app te hebben.

Zowel Sporza als de NOS bieden bij diverse wedstrijden een openbare livestream aan op hun websites, waarvoor men geen betaald abonnement dient te hebben. Een nadeel van deze livestreams is echter, dat ze vaak ‘geo-restricted’ zijn, wat inhoudt dat ze alleen in het land van de uitzendgerechtigde te bekijken zijn. Bijvoorbeeld: de stream van Sporza is vaak alleen in België te bekijken en de livestream van de NOS is vaak alleen in Nederland te zien. De internationale wielerunie UCI biedt ook livestreams aan die vaak geo-restricted zijn: bij hun betekent dit dat de livestream in sommige landen wel te bekijken is (landen waar geen omroep de uitzendrechten van het evenement heeft gekocht) en in andere landen niet (landen waar wel een omroep in bezit is van de live uitzendrechten). Lang was Procyclinglive een populaire website met overzichten van livestreams, maar op 24 mei 2017 kwam er een einde aan die site.

Werk in uitvoering: kalender, wielrennen live op tv

Hieronder vindt u het voorlopige overzicht van de live-wieleruitzendingen in het wielerseizoen 2018. Dit is slechts een globaal overzicht dat in de loop van het jaar nog zeer regelmatig zal worden uitgebreid en geüpdate. Bij de omroepen zullen met betrekking tot diverse wedstrijden immers pas in de loop van het jaar definitieve besluiten worden genomen over de vraag: ‘Zenden wij deze koers uit of niet?’ De onderstaande agenda is vooral gefocust op de uitzendingen van de Nederlandstalige zenders (Eurosport, Sporza en NOS), maar wanneer sommige zenders van buiten het Nederlandse taalgebied veel live aandacht aan een koers besteden, zal dat soms wel worden opgenomen in dit schema. Als er in de kalender hieronder een vraagteken achter de naam van een omroep staat, dan houdt dit vanzelfsprekend in dat die uitzending nog ‘onder voorbehoud’ is.

Er zijn twee types wedstrijden waarmee deze lijst zeker nog wordt uitgebreid. Een reeks van zes Nederlandse wedstrijden heeft zich gebundeld onder de naam 'UCI Holland Cup'. Zij hebben de ambitie om vijf van deze wedstrijden live op tv en/of via een livestream uit te zenden. Zodra hier meer definitief over concreet is, worden zij allemaal ingevuld in het onderstaande schema. Het onderstaande overzicht wordt ook nog uitgebreid op het gebied van de Italiaanse profkoersen. Eurosport heeft een groot pakket live tv-uitzendingen gekocht van het Italiaanse organisatiebureau RCS. Het is echter nog niet helemaal zeker welke Italiaanse koersen zij daarvan wel of niet live op tv gaan uitzenden. Zodra daar meer over zeker is, wordt de onderstaande kalender telkens aangevuld.

Wielerkalender 2018, live op tv - under construction

DatumWielerwedstrijdZender
Januari
16 - 21Tour Down Under (Aus) Ziggo Sport Totaal en Play Sports
25 Cadel Evans Great Ocean Road Race (Aus) Channel Nine
25-30 Baanwielrennen: Zesdaagse van Berlijn (Dui) Eurosport
31-4 feb.Ronde van Valencia (Spa) Eurosport
Februari
6 - 10 feb. Dubai Tour (VAE) Eurosport en Dubai Sports
14 - 18Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia (Spa) Eurosport
14 - 18Ronde van Algarve - Volta a Algarve (Por)Eurosport
21 - 25Abu Dhabi Tour (VAE) - Ronde van Abu Dhabi Eurosport
24 Omloop Het Nieuwsblad (Bel) Sporza en NOS
25 Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) Sporza en Eurosport
27 GP Le Samyn (Bel) VTM en Eurosport2
28 t/m 4 maart WK baanwielrennen in Apeldoorn Eurosport, Sporza, BBC
Maart
3 Strade Bianche (Ita) Eurosport
4 Dwars door West-VlaanderenVTM
4 - 11 Parijs-Nice (Fra) Sporza, Eurosport
7 - 13 Tirreno-Adriatico (Ita) Eurosport
11Ronde van Drenthe (Ned)RTV Drenthe en RTV Oost
11 Dorpenomloop RucphenLivestream op: Dorpenomlooprucphen.nl
14 Nokere Koerse - Danilith Classic (Bel)Sporza en Eurosport
16 Handzame Classic (Bel)VTM
17 Milaan-Sanremo (Ita) Eurosport
19 - 25 Ronde van Catalonië - Volta Catalunya (Spa) Eurosport
21 Driedaagse De Panne-Koksijde (Bel)Sporza, Eurosport
23 E3 Harelbeke (Bel) Sporza en Eurosport2
25 Gent - Wevelgem (Bel) Sporza, NOS
28 Dwars door Vlaanderen (Bel)Sporza en Eurosport
31Volta Limburg Classic (Hel van het Mergelland)L1 en Procyclinglive.com
April
1 Ronde van Vlaanderen (Bel) Sporza, Eurosport en NOS
2 - 7 Ronde van het Baskenland - Vuelta Ciclista al Pais Vasco (Spa) Eurosport
4 Scheldeprijs (Bel), vanaf 15u30 op VRT éénSporza en Eurosport2
8 Parijs-Roubaix (Fra) NOS, Sporza, Eurosport
11 Brabantse Pijl (Bel)Sporza
15 Amstel Gold Race (Ned) Eurosport, NOS, Sporza
15 Tro Bro Leon Eurosport2?
16 - 20 Giro del Trentino - Tour of The Alps Eurosport2?
17 - 22 Ronde van Kroatië / Tour of CroatiaEurosport2
18 Waalse Pijl - Fleche Wallonne (Bel) Sporza en Eurosport
22Luik-Bastenaken-Luik (Bel) NOS, Sporza, Eurosport
24 - 29Ronde van Romandië (Zwi)Eurosport?
Mei
1 Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (Dui) Eurosport2?
3-6Tour de Yorkshire (UK) Eurosport2?
4 - 27 Giro d'Italia - Ronde van Italië (Ita) Eurosport
8 - 13 Vierdaagse van Duinkerke - Quatre jours de Dunkerque (Fra)Livestream Procyclinglive
13 - 19Tour of California / Ronde van Californië (USA)Eurosport
23 - 27Ronde van België - Baloise Belgium Tour (Bel) Sporza
Juni
1 - 3 Hammer Series (Ned) L1 (Limburg)
3 - 10 Critérium du Dauphiné (Fra) Sporza en Eurosport
9 - 17 Ronde van Zwitserland (Zwi) Eurosport (Ned) en Play Sports (Bel)
14 - 17 Tour of Slovenia / Ronde van Slovenië (Slv)Eurosport?
17 Elfstedenronde Brugge (Bel)Sporza
18 Slotrit Route du Sud (Fra) Eurosport?
20 Halle-Ingooigem (Napoleon Games) Eurosport en VTM
30 NK voor dames eliteNOS
Juli
1 Nederlands Kampioenschap (NK) voor heren elite (profs)NOS
1 Belgisch Kampioenschap (BK)Sporza
7 - 29 Tour de France - Ronde van Frankrijk (Fra)Sporza, NOS, Eurosport
Augustus
4Clasica San Sebastian (Spa)Eurosport en Sporza
4 - 10Ronde van Polen (Pol) Eurosport
4 Dwars Door Het Hageland (Napoleon Cup) VTM
11EK wielrennen, wegrit damesEurosport, Sporza
12EK wielrennen, wegrit herenEurosport, Sporza
13 - 19BinckBank Tour (Ned/Bel) (ex-Eneco Tour) Eurosport, Sporza, NPO Sport, L1
8-12 Arctic Race of Norway (Noo) Eurosport2
18Hamburg, EuroEyes Cyclassics (Dui) (ex-Vattenfall) Eurosport en ARD
25 aug - 16 sep Vuelta a España - Ronde van Spanje (Spa) Eurosport, Sporza
September
1Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel) (Bel)Sporza
14Koolskamp Koers - Kampioenschap van VlaanderenVTM
15Primus Classic - GP Impanis van Petegem (Bel)Eurosport en Sporza
23-30WK wielrennen in Innsbruck - Tirol (Oos) Sporza, NOS, Eurosport
Oktober
2Binche-Chimay-Binche, Mémorial Frank VDB VTM
7Parijs-Tours (Fra)Sporza en Eurosport
9-14Ronde van Turkije / Presidential Tour of TurkeyEurosport
13Ronde van Lombardije (Ita)Eurosport
13Tacx Pro Classic - Ronde van Zeeland (Ned)Omroep Zeeland en Eurosport?

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Giro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2018 van start in Israël. Dit is de 101e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt p…
WK Indoor Atletiek 2018, live op tvWK Indoor Atletiek 2018, live op tvVan donderdag 1 maart tot en met zondag 4 maart 2018 worden de wereldkampioenschappen indoor atletiek gehouden. Dit WK i…
Tennis live op tv in het seizoen 2018Tennis live op tv in het seizoen 2018Tennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis li…
Live wielrennen op tv in 2015Live wielrennen op tv in 2015Welke wielerwedstrijden worden in het seizoen 2015 live op tv uitgezonden door Eurosport, de Vlaamse publieke omroep VRT…
Bronnen en referenties
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/112502/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-in-2016-op-zaterdag.html
  • http://sporza.be/cm/sporza/tv
  • http://homeofcycling.eurosport.com/

Reageer op het artikel "Wielrennen live op tv in 2018"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marc, 26-05-2017 15:42 #2
Jammer dat Eurosport zoveel wedstrijden naar zich toe heeft getrokken, zelfs de Giro is niet bij de NOS of Sporza te zien. De kwaliteit op een HD tv is abominabel en iedere 5 minuten reclame is ook heel vervelend.

De Ruyte, 16-03-2016 11:12 #1
Zeer goed overzicht

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!