InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestream Op zondag 30 december 2018 wordt de 44e editie van de Cyclocross van Diegem verreden. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-Brabant. De veldrit van Diegem is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross van Diegem is een avondcross, de wedstrijd van heren elite (profs) gaat in 2018 's avonds om 20u00 van start. De Cyclocross Diegem 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Diegemse veldrit online via een livestream volgen. Welke deelnemers staan bij de Cyclocross Diegem 2018 op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours en hoe ziet het programma van deze Brabantse veldrit eruit? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Diegem verlopen?

Superprestige Cyclocross van Diegem

De cyclocross van Diegem bestaat sinds 1975. Recordhouder qua aantal zeges in deze Vlaamse veldrit is Roland Liboton. De 'Moddergod' uit Leuven won in de jaren tachtig de cross van Diegem maar liefst acht keer. De eerste zege boekte hij in 1980, vervolgens won Liboton deze cross van 1982 tot en met 1988 zeven keer op rij. Sven Nys pakte vijf keer de zege in Diegem. Niels Albert won deze wedstrijd vier keer. Ook de Nederlander Mathieu van der Poel pakte vier keer de zege bij deze veldrit in Vlaams Brabant: hij won deze cross in 2014, 2015, 2016 en 2017. De Italiaan Daniele Pontoni zegevierde drie keer in de Cyclocross van Diegem.

Avondcross

Aan het begin van de 21e eeuw heeft men van de veldrit in Diegem een 'avondcross' gemaakt. Het is sindsdien één van de weinige veldritten (samen met onder meer de Nacht van Woerden) die niet 's middags wordt verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. De start van de wedstrijd van heren elite was sindsdien meestal om 17u30, maar sinds 2016 heeft men voor een nog later tijdstip gekozen: de start van de herenwedstrijd is om 20u00. Ook in 2017 is de start van de herenwedstrijd om 20u00.

Telenet Superprestige Veldrijden

Al sinds de oprichting van de Superprestige Veldrijden (in 1982) is de cyclocross van Diegem een onderdeel van dit prestigieuze klassement. In het seizoen 2018-2019 bestaat de Telenet Superprestige Veldrijdenuit acht wedstrijden. Deze wedstrijdreeks ging in oktober van start in het Drentse Gieten. De slotwedstrijd is de Noordzeecross in Middelkerke in februari 2019. Alle crossen van de Supeprestige worden live op tv en online via de livestream uitgezonden door Play Sports van hoofdsponsor Telenet, doch ook door diverse andere omroepen.

Diegem

Diegem ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het dorp behoort tot de gemeente Machelen. Diegem ligt vlakbij Brussel. Het dorp is in de loop der tijd eigenlijk een onderdeel geworden van de urbane (stedelijke) rand van Brussel. Een deel van Brussels Airport ligt bijvoorbeeld in de deelgemeente Diegem. Tot de bekendste personen die uit Diegem afkomstig waren, behoort de abstracte kunstenaar Victor Servranckx (1897-1965). In Diegem bevindt zich de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk'. Deze kerk was in de Middeleeuwen een beroemd bedevaartsoord ter ere van Sint Cornelius.

Sint Cornelius

Cornelius zou rond het jaar 180 geboren zijn in Rome. Hij behoorde tot de Romeinse aristocratie. In het jaar 251 werd hij benoemd tot paus. Cornelius werd tijdens zijn pontificaat van twee kanten aangevallen. Enerzijds was er de radicale stroming onder de christenen, onder leiding van Navianus, die vond dat Cornelius veel te gematigd was tegenover afvallige christenen. Anderzijds waren ook de Romeinse autoriteiten vijanden van paus Cornelius. In die periode begon keizer Trebonianus Gallus namelijk weer met scherpere christenvervolgingen. Cornelius werd door de Romeinse autoriteiten verbannen en gevangen gezet. Tijdens die ballingschap overleed hij aan de ontberingen.

Na zijn dood werd Cornelius heilig verklaard. Tot de vaste attributen waarmee de heilige paus Cornelius op schilderijen wordt afgebeeld, behoort de pauselijke tiara. De kerktoren van de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk' te Diegem is met opzet gebouwd in de vorm van een zo'n tiara, om zo op monumentale wijze de heilige Cornelius te eren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest overigens deze fascinerende kerktoren op bevel van de Duitsers worden afgebroken. De toren zou het vliegverkeer hinderen van de Duitse luchtmacht naar Vliegbasis Melsbroek. Begin jaren vijftig werd de toren van deze Diegemse kerk echter weer in ere hersteld.

Parcours en locatie van de Cyclocross Diegem

Bereikbaarheid

Het parcours van de Cyclocross van Diegem bevindt zich in en rond het Diegemse gemeentepark. Deze locatie is zeer goed te bereiken per trein. Vanaf het station van Diegem hoeft men slechts circa 250 meter te lopen naar de ingang van het parcours van deze veldrit. Mensen die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen de wegwijzers volgen richting de parkings en het parcours. Bij de Industriezone Pegasus Diegem (aan de Kennedylaan) zal een grote parking zijn voor de bezoekers aan deze veldrit.

Details van het parcours

Het parcours van deze veldrit heeft een totale lengte van 3450 meter. Daarvan bestaat 1013 meter uit asfalt of beton. 1817 meter gaat over grasvelden. De zandbak heeft een lengte van 45 meter. De renners moeten ook over een trap van 21 treden. Ook is er in dit parcours 575 meter grindweg opgenomen. Verder bevat het parcours een passage met balkjes.

Programma Cyclocross Diegem 2018 - op 30 december

 • 15u15: Eerstejaars Nieuwelingen
 • 15u50: Tweedejaars Nieuwelingen
 • 16u50: Junioren
 • 18u40: Dames Elite
 • 20u00: Heren Elite (profs) en Beloften

Deelnemers: startlijst

De wedstrijden van de Telenet Superprestige Veldrijden hebben allemaal automatisch een zeer sterk deelnemersveld. De organisatie van dit regelmatigheidsklassement heeft namelijk vaste contracten met de meeste Belgische en Nederlandse topveldrijders. Tot de prominente crossers die in Diegem op de deelnemerslijst staan behoren onder meer Wout van Aert, Mathieu van der Poel, David van der Poel en Lars van der Haar. Een opvallende extra deelnemer op de voorlopige startlijst is Zdenek Stybar. Deze meervoudige ex-wereldkampioen veldrijden focust zich reeds jaren vooral op het wegwielrennen, maar rijdt als voorbereiding op het wegseizoen soms in de winter nog enkele veldritten. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers voor de wedstrijd van de heren elite (profs) bij de Cyclocross Diegem 2018.

Deelnemers: voorlopige startlijst Cyclocross Diegem 2018 heren elite en beloften
1. Wout van Aert (Bel)
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Toon Aerts (Bel)
4. Laurens Sweeck (Bel)
5. Michael Vanthourenhout (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Tim Merlier (Bel)
8. Daan Soete (Bel)
9. Quinten Hermans (Bel)
10. David van der Poel (Ned)
11. Kevin Pauwels (Bel)
12. Michael Boros (Tsj)
13. Jens Adams (Bel)
14. Tom Meeusen (Bel)
15. Gioele Bertolini (Ita)
16. Gianni Vermeersch (Bel)
17. Thijs Aerts (Bel)
18. Adam Toupalik (Tsj)
19. Diether Sweeck (Bel)
20. Wietse Bosmans (Bel)
21. Nicolas Cleppe (Bel)
22. Dieter Vanthourenhout (Bel)
23. Stan Godrie (Ned)
24. Sieben Wouters (Ned)
25. Joris Nieuwenhuis (Ned)
26. Joshua Dubau (Fra)
27. Lucas Dubau (Fra)
29. Zdenek Stybar (Tsj)
30. Stephen Hyde (USA)
31. Tyler Cloutier (USA)
32. Marek Konwa (Pol)
33. Yu Takenouchi (Jpn)
34. Michael van den Ham (Can)
35. Martin Eriksson (Zwe)
36. Marvin Schmidt (Dui)
37. Philipp Heigl (Oos)
38. Edwin de Wit (Bel)
39. Tomi Misser (Spa)
40. Yorben van Tichelt (Bel)
41. Eli Iserbyt (Bel)
42. Thomas Pidcock (UK)
43. Jens Dekker (Ned)
44. Toon Vandebosch (Bel)
45. Jakob Dorigoni (Ita)
46. Ben Turner (UK)
47. Loris Rouiller (Zwi)
48. Ryan Kamp (Ned)
49. Tomas Kopecky (Tsj)
50. Daniel Tulett (UK)
51. Thymen Arensman (Ned)
52. Declan Prosser (Aus)
53. Tyla Loftus (UK)
54. Tom Martin (UK)
55. Ryan Middlemiss (UK)
56. Matthias van Roy
57. Balasz Vas (Hon)
58. Matthew Lister (UK)
59. Mario Junquera (Spa)
60. Cameron Mason (UK)
61. Jonatan Ostlund (Zwe)
62. Marvin Runhaar (Ned)
63. Gunnar Holmgren (Can)
64. Nicholas Diniz (Can)
65. Toby Perry (UK)
66. Nicholas Smith (Aus)
67. Tyler Orschel (Can)
68. Bart Artz (Ned)
69. Filip Stark (Zwe)
70. Yelle Leaerts (Bel)
71. Erno Jacob McCrae
72. Curtis White (USA)
73. Loic Hennaux (Bel)
74. Senne de Meyer (Bel)
75. James Edmond (UK)
76. Cameron Jette (Can)
77. Massimo Morabito (Lux)
78. Luis Junquera (Spa)
79. Vincent Baestaens (Bel)
80. Garry Millburn (Aus)

Tickets

Toegangskaarten voor de Hansgrohe Superprestige Cyclocross van Diegem 2018 kosten per stuk 12 euro. Wie lid is van de Belgische wielerbond (KBWB) hoeft op vertoon van zijn lidmaatschapskaart aan de kassa maar 11 euro te betalen voor zijn of haar ticket. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de Cyclocross Diegem gratis.

Live op tv: veldrit Diegem 2018

Welke zender?

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Cyclocross Diegem 2018 zijn in handen van diverse omroepen, waaronder Telenet PlayTime, Play Sports, Proximus en Ziggo Sport Totaal. Deze Vlaamse veldrit wordt in 2018 niet live uitgezonden door Sporza (VRT).

Live in België: Telenet (PlayTime en Play Sports) en Proximus

In België zijn de uitzendrechten in handen van Telenet en Proximus. Door Telenet wordt deze veldrit zowel uitgezonden door Playtime als door Play Sports. Voor abonnees van Proximus is de cross live te zien op de digitale zender Proximus Tv.

Hoe laat?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van deze avoncross? Op de zender Telenet Play Sports 2 begint bijvoorbeeld de live tv-uitzending om 18u25 met de damescross. Op die zender begint om circa 19u40 de voorbeschouwing op de herencross, waarvan de start om 20u00 is.

Niet live op Sporza

In 2017 werd de veldrit van Diegem nog live op tv (en via een gratis livestream) uitgezonden door Sporza (VRT). In 2018 zenden zij deze veldrit niet live uit. Wel is er bij Sporza op de Vlaamse publieke zender één om 23u10 een samenvatting te zien van de Cyclocross Diegem 2018.

Live in Nederland: Ziggo Sport Totaal

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Cyclocross in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alleen de herenwedstrijd live uit en dus niet de dameswedstrijd. De meeste veldritten van de Superprestige worden door hen uitgezonden op abonneezenders (zoals Ziggo Sport Extra), maar gelukkig wordt de veldrit van Diegem door hen uitgezonden op het 'open net', de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo te bekijken is. Hun live tv-uitzending begint op de avond van 30 december om 19u55.

Veldrijden live

Wat is de eerstvolgende veldrit die hierna live op tv of online per livestream wordt uitgezonden? Dat is de GP Sven Nys (Baal) op 1 januari. Daarna volgt op 6 januari de Brussels Universities Cyclocross (DVV). Vervolgens worden op 13 februari het BK veldrijden en het NK veldrijden live uitgezonden.

Livestream Cycloross Diegem 2018

Livestream België

De Superprestige Cyclocross Diegem 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt een livestream van deze Vlaams-Brabantse cross beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met die officiële livestream kan men op zondag 30 december 2018 online op bijvoorbeeld een computer of een smartphone kijken naar de live-uitzending van de Superprestige Cyclocross Diegem. Op die Vlaamse livestream van Play Sports zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Cyclocross Diegem live te zien. De livestream van de dameswedstrijd begint om 18u25. De livestream van de herenwedstrijd te Diegem begint om circa 19u40. Om die officiële Vlaamse livestream te bekijken, dient men echter wel een abonnnement te hebben op Play Sports. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de avond van 30 december op de website van Telenet Play Sports. Deze livestream van de Superprestige Cyclocross Diegem begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Voor Belgische kijkers is het jammer dat Sporza in 2018 deze cross niet uitzendt. In 2017 bood Sporza bij deze Diegemense avondcross op haar website nog een geheel gratis livestream aan.

Livestream Nederland

In Nederland is er een livestream van deze cross beschikbaar bij Ziggo Sport Totaal. Deze livestream begint om 19u55. Op deze livestream van de Diegemse cross is namelijk alleen maar de herenwedstrijd te zien. Op deze Nederlandse livestream is dus niet de dameswedstrijd live te zien. De stream van Ziggo Sport is de officiële livestream voor Nederland van de Cyclocross Diegem. Deze livestream van deze Vlaamse veldrit begint op de avond van zondag 30 december 2018 tegelijk met de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal; aangezien men bij deze omroep op tv ook niet de dameswedstrijd van deze veldrit live uitzendt, is die bij hen ook niet op de stream te zien.

De Nederlandse livestream van de Cyclocross Diegem is automatisch beschikbaar voor abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App. Daarnaast is het echter ook mogelijk om de livestream van deze Diegemse veldrit op die app van Ziggo via 'pay per view' (PPV) te bekijken. Verder bestaat er ook nog de mogelijkheid voor abonnees van tv bij Ziggo om de veldrit van Diegem via een livestream op de Go App te bekijken. (Over de mogelijkheden die deze app biedt voor online tv kijken via een livestream, vindt u verderop meer info.)

Livestream FloBikes

Er is ook een internationale livestream van deze veldrit. Deze livestream van de Cyclocross Diegem wordt verzorgd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben, om deze livestream van de Supeprestige Cyclocross Diegem te kunnen bekijken. De livestream van FloBikes bij deze Diegemse veldrit is wel geo-restricted, maar hij is wel te bekijken in meer landen dan veel andere livestreams van hen. De livestream van deze veldrit is volgens de site van FloBikes alleen officieel geo-blocked in België.

Go App

Er is nog een alternatief voor kijkers in Nederland om deze wedstrijd per livestream te bekijken: de Go App (online tv). Hiermee kan men online per livestream tv kijken en dus ook deze cross bekijken. Deze app is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Met deze applicatie kan men per livestream naar elke zender kijken die men ook in het tv-pakket heeft. Aangezien de zender Ziggo Sport (kanaal 14) bij abonnees van digitale tv bij Ziggo in het standaardpakket zit, kan men ook via die app per livestream naar deze veldrit van Diegem kijken. Veel andere crossen van de Superprestige zijn niet standaard bij hen voor alle Ziggo-abonnees op de Go App per livestream te bekijken, omdat die andere veldritten op abonneezenders van Ziggo Sport Totaal worden uitgezonden, doch dat geldt dus niet voor deze cross, vandaar dat men deze cyclocross dus wel op deze manier per stream kan bekijken.

Uitslag Cyclocross Diegem 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'56"
 2. Michael Vanthourenhout (Bel) op 14 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) 39"
 4. Lars van der Haar (Ned) 43"
 5. Wout van Aert (Bel) 56"
 6. Kevin Pauwels (Bel) 1'05"
 7. Quinten Hermans (Bel) 1'12"
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned) 1'22"
 9. Laurens Sweeck (Bel) 1'29"
 10. Jens Adams (Bel) 1'34"

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Diegem 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'45"
 2. Wout van Aert (Bel) op 55"
 3. Laurens Sweeck (Bel) 1'41"
 4. Toon Aerts (Bel) 2'18"
 5. Marcel Meisen (Dui) 2'28"
 6. Kevin Pauwels (Bel) 2'30"
 7. Tom Meeusen (Bel) 2'36"
 8. David van der Poel (Ned) 2'51"
 9. Michael Boros (Tsj) 2'55"
 10. Quinten Hermans (Bel) 3'15"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Bronnen en referenties
 • http://superprestigecyclocross.be/?cat=9
 • http://www.superprestigediegem.be/info/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Superprestige_veldrijden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Diegem
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Papa_Cornelio

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Diegem 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!