Veldrit: Cyclocross Diegem 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Diegem 2020, live op tv en livestream Op zondag 27 december 2020 zou de 46e editie van de Cyclocross van Diegem verreden worden. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-Brabant. De veldrit van Diegem zou in 2020 voor het eerst een onderdeel zijn van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Vanwege het coronavirus gaat de veldrit van Diegem in 2020 echter niet door.

Afgelast: corona

Op 14 september 2020 kwam de melding dat deze cross in 2020 is afgelast vanwege de coronacrisis.

Cyclocross van Diegem

De cyclocross van Diegem bestaat sinds 1975. Recordhouder qua aantal zeges in deze Vlaamse veldrit is Roland Liboton. De 'Moddergod' uit Leuven won in de jaren tachtig de cross van Diegem maar liefst acht keer. De eerste zege boekte hij in 1980, vervolgens won Liboton deze cross van 1982 tot en met 1988 zeven keer op rij. Sven Nys pakte vijf keer de zege in Diegem. De Nederlander Mathieu van der Poel pakte ook vijf keer de zege bij deze veldrit in Vlaams Brabant: hij won deze cross in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2019. Niels Albert won deze wedstrijd vier keer. De Italiaan Daniele Pontoni zegevierde drie keer in de Cyclocross van Diegem.

Avondcross?

Aan het begin van de 21e eeuw heeft men van de veldrit in Diegem een 'avondcross' gemaakt. Het was sindsdien één van de weinige veldritten (samen met onder meer de Nacht van Woerden) die niet 's middags wordt verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. De start van de wedstrijd van heren elite was sindsdien meestal om 17u30, maar sinds 2016 heeft men voor een nog later tijdstip gekozen: de start van de herenwedstrijd is om 20u00. Het is nog niet zeker of deze cross in 2020 weer een avondcross is.

Telenet Wereldbeker Veldrijden

Sinds de oprichting van de Superprestige Veldrijden (in 1982) was de cyclocross van Diegem een onderdeel van dit prestigieuze klassement. In 2020 is deze wedstrijd echter voor het eerst een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross (Wereldbeker Veldrijden). Alle crossen van de World Cup Cyclocross worden live op tv en online via de livestream uitgezonden door Play Sports van hoofdsponsor Telenet, doch ook door diverse andere omroepen.

Diegem

Diegem ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het dorp behoort tot de gemeente Machelen. Diegem ligt vlakbij Brussel. Het dorp is in de loop der tijd eigenlijk een onderdeel geworden van de urbane (stedelijke) rand van Brussel. Een deel van Brussels Airport ligt bijvoorbeeld in de deelgemeente Diegem. Tot de bekendste personen die uit Diegem afkomstig waren, behoort de abstracte kunstenaar Victor Servranckx (1897-1965). In Diegem bevindt zich de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk'. Deze kerk was in de Middeleeuwen een beroemd bedevaartsoord ter ere van Sint Cornelius.

Sint Cornelius

Cornelius zou rond het jaar 180 geboren zijn in Rome. Hij behoorde tot de Romeinse aristocratie. In het jaar 251 werd hij benoemd tot paus. Cornelius werd tijdens zijn pontificaat van twee kanten aangevallen. Enerzijds was er de radicale stroming onder de christenen, onder leiding van Navianus, die vond dat Cornelius veel te gematigd was tegenover afvallige christenen. Anderzijds waren ook de Romeinse autoriteiten vijanden van paus Cornelius. In die periode begon keizer Trebonianus Gallus namelijk weer met scherpere christenvervolgingen. Cornelius werd door de Romeinse autoriteiten verbannen en gevangen gezet. Tijdens die ballingschap overleed hij aan de ontberingen.

Na zijn dood werd Cornelius heilig verklaard. Tot de vaste attributen waarmee de heilige paus Cornelius op schilderijen wordt afgebeeld, behoort de pauselijke tiara. De kerktoren van de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk' te Diegem is met opzet gebouwd in de vorm van een zo'n tiara, om zo op monumentale wijze de heilige Cornelius te eren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest overigens deze fascinerende kerktoren op bevel van de Duitsers worden afgebroken. De toren zou het vliegverkeer hinderen van de Duitse luchtmacht naar Vliegbasis Melsbroek. Begin jaren vijftig werd de toren van deze Diegemse kerk echter weer in ere hersteld.

Parcours en locatie van de Cyclocross Diegem

Bereikbaarheid

Het parcours van de Cyclocross van Diegem bevindt zich in en rond het Diegemse gemeentepark. Deze locatie is zeer goed te bereiken per trein. Vanaf het station van Diegem hoeft men slechts circa 250 meter te lopen naar de ingang van het parcours van deze veldrit. Mensen die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen de wegwijzers volgen richting de parkings en het parcours. Bij de Industriezone Pegasus Diegem (aan de Kennedylaan) zal een grote parking zijn voor de bezoekers aan deze veldrit.

Details van het parcours

Het parcours van deze veldrit heeft een totale lengte van 3450 meter. Daarvan bestaat 1013 meter uit asfalt of beton. 1817 meter gaat over grasvelden. De zandbak heeft een lengte van 45 meter. De renners moeten ook over een trap van 21 treden. Ook is er in dit parcours 575 meter grindweg opgenomen. Verder bevat het parcours een passage met balkjes.

Programma Cyclocross Diegem op 27 december 2020

Het programma van deze cross is nog niet bekend.

Deelnemers: startlijst

De wedstrijden van de UC Wereldbeker Veldrijden hebben allemaal automatisch een zeer sterk deelnemersveld. Tot de prominente crossers die in Diegem op de deelnemerslijst staan behoren onder meer Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt en Lars van der Haar. T.z.t. wordt hier de definitieve startlijst met rugnummers geplaatst.

Live op tv: veldrit Diegem op 27 december 2020

Welke zender?

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de World Cup Cyclocross Diegem 2020 zijn in handen van diverse omroepen, waaronder Sporza, Telenet PlayTime, Play Sports, Proximus, de NPO en Eurosport.

Live in België: Sporza, Telenet (PlayTime en Play Sports) en Proximus

In België zijn de uitzendrechten van alle wedstrijden van de World Cup in handen van Telenet en Proximus. Een beperkt aantal wedstrijden van de World Cup Cyclocross wordt ook live op tv uitgezonden door Sporza,waaronder dus ook deze cross. Door Telenet wordt deze veldrit zowel live uitgezonden door Playtime als door Play Sports. Voor abonnees van Proximus is de cross live te zien op de digitale zender Proximus Tv.

Hoe laat?

Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzendingen beginnen van de Cyclocross Diegem, dan wordt dat heir gemeld.

Livestream Cycloross Diegem 2020 (27 december)

Livestream Play Sports

Er wordt een livestream van deze Vlaams-Brabantse cross beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met die officiële livestream kan men op zondag 27 december 2020 online op bijvoorbeeld een computer of een smartphone kijken naar de live-uitzending van de World Cup Cyclocross Diegem. Op die Vlaamse livestream van Play Sports zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Cyclocross Diegem live te zien. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden. Om die officiële Vlaamse livestream te bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op Play Sports. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de avond van 29 december op de website van Telenet Play Sports. Deze livestream van de World Cup Cyclocross Diegem begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Op de Play Sports Go App kan men de livestream van deze veldrit in de hele EU bekijken.

Livestream Sporza

De Cyclocross Diegem 2020 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men deze cyclocross live bekijken op een computer of smartphone. De stream van Sporza is een gratis livestream. De gratis livestream is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream officieel alleen in België bekijken. De gratis livestream van deze cyclocross is op zondag 27 december te vinden in de rubriek 'nu live' op de site van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van die veldrit op die zondagavond vinden via de rubriek 'wielrennen' op die website. Eveneens is de gratis livestream van die cross op 27 december 2020 te zien op de Sporza App.

Livestream Eurosport

Ook wordt er een livestream van Eurosport op 27 december 2020 aangeboden bij deze cross. Die livestream bevindt zich op die zondag op de Eurosport Player en is alleen door abonnees van die app te bekijken.

Livestream NPO?

Waarschijnlijk biedt de NPO (Studio Sport) ook een livestream aan. Zodra daar zekerheid over is, wordt dat hier gemeld.

Livestream FloBikes van Cyclocross Diegem

Er is ook een internationale livestream van deze veldrit. Deze livestream van de Cyclocross Diegem wordt verzorgd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben, om deze livestream van de Cyclocross Diegem te kunnen bekijken. De livestream van FloBikes bij deze Diegemse veldrit is wel geo-restricted, maar hij is wel te bekijken in meer landen dan veel andere livestreams van hen. De livestream van deze veldrit is volgens de site van FloBikes alleen officieel geo-blocked in België.

Livestream Cyclocross Diegem via Go App

Er is nog een alternatief voor kijkers in Nederland om deze wedstrijd per livestream te bekijken: de Go App (online tv). Hiermee kan men online per livestream tv kijken en dus ook deze cross bekijken. Deze app is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Met deze applicatie kan men per livestream naar elke zender kijken die men ook in het tv-pakket heeft. Aangezien de zenders van Sporza bij abonnees van digitale tv bij Ziggo in het standaardpakket zitten, kan men ook via die app per livestream naar deze veldrit van Diegem kijken. Diverse andere crossen zijn niet standaard bij hen voor alle Ziggo-abonnees op de Go App per livestream te bekijken, omdat die andere veldritten op abonneezenders worden uitgezonden, doch dat geldt dus niet voor deze cross, vandaar dat men deze cyclocross dus wel op deze manier per stream kan bekijken. Op de Go App kan men exact dezelfde tv-zenders via een stream bekijken, als men op tv kan ontvangen.

Livestream Cyclocross via iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze veldrit op zondag 27 december 2020 per livestream bekijken via de iTV-app. Deze livestream-dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN is vergelijkbaar met de Go App voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Ook via deze app van KPN kan men in de hele EU per livestream naar tv-uitzendingen op veel zenders kijken, waaronder de zender van Sporza waarop deze manche van de Wereldbeker Veldrijden live wordt uitgezonden.

Voorgaande editie: uitslag Superprestige Cyclocross Diegem 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 59'41"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 9 sec.
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) op 28"
 4. Tim Merlier (Bel) op 38"
 5. Lars van der Haar (Ned) op 41"
 6. Laurens Sweeck (Bel) op 50"
 7. Corné van Kessel (Ned) op 1'09"
 8. Quinten Hermans (Bel) op 1'33"
 9. David van der Poel (Ned) op 1'49"
 10. Tom Pidcock (UK) op 2'23"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…

Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehoduen. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…
Veldrit: Citadelcross Namen 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Citadelcross Namen 2020, live op tv en livestreamOp zondag 20 december 2020 vindt in Namen (België) de twaalfde editie plaats van de 'Cyclocross de la Citadelle de Namur…
Bronnen en referenties
 • http://superprestigecyclocross.be/?cat=9
 • http://www.superprestigediegem.be/info/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Superprestige_veldrijden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Diegem
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Papa_Cornelio

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Diegem 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!