InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Azencross Loenhout 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Azencross Loenhout 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Azencross Loenhout 2018, live op tv en livestream De 34e editie van de Azencross wordt verreden op vrijdag 28 december 2018. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België). De Azencross is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. De veldrit in Loenhout wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast ook via een livestream online te volgen. Hoe ziet het programma van de Azencross Loenhout 2018 er uit? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze cyclocross in Loenhout? Hoe is de geschiedenis van de Azencross Loenhout verlopen?

Historie van de Azencross

De Azencross bestaat sinds 1984. Deze veldrit in het Belgische Loenhout staat bekend als een vooruitstrevende en ambitieuze wedstrijd. Waarschijnlijk heeft men daarom indertijd ook voor de pretentieuze wedstrijdnaam 'Azencross' gekozen, die vanzelfsprekend veel wielerliefhebbers doet denken aan de naam van de Franse wegwedstrijd 'het Azencriterium' (in het Frans: Critérium des As), waaraan in vroeger tijden ieder jaar de beste wielrenners ter wereld meededen.

Vernieuwingen

Reeds sinds de eerste editie is de Azencross een wedstrijd waaraan de wereldtop van het veldrijden meedoet en dat is altijd zo gebleven. Dat de organisatoren behalve zeer ambitieus ook vooruitstrevend waren, bewees men door in de loop der jaren allerlei vernieuwingen door te voeren. Het was de eerste Belgische profcross waarbij ook een dameswedstrijd werd verreden. Het was de eerste Belgische veldrit die live op het internet te zien was via een livestream. Ook experimenteerde men in Loenhout met diverse vernieuwende hindernissen op het parcours, een voorbeeld daarvan is het 'wasbord'. Bovendien was Loenhout de eerste veldrit waarbij men (net als bij een Formule 1 Grand Prix) de start regelt middels lichten. Die startprocedure van Loenhout is later door veel andere cyclocrossen overgenomen.

Erelijst

Recordhouder qua aantal zeges in de Azencross voor de heren elite (profs) is de Belg Sven Nys. Hij won deze wedstrijd zes keer. Zijn landgenoot Niels Albert won deze cross vier keer. Drie renners slaagden erin om de Azencross drie keer te winnen: de Nederlander Adrie van der Poel en de Belgen Danny de Bie en Roland Liboton. In 2014 en 2016 werd deze cyclocross gewonnen door de jonge Belg Wout van Aert. In 2015 pakte Tom Meeusen de zege. Mathieu van der Poel won de Azencross in 2018.

Bij de dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhouder qua aantal zeges. Zij won deze wedstrijd zes keer. De Duitse Hanka Kupfernagel, de Belgische Sanne Cant en de Nederlandse Marianne Vos wonnen de Azencross voor dames vier keer.

Klassement

De organisatoren van de Azencross behoorden midden jaren tachtig tot de 'Founding Fathers' (oprichters) van het regelmatigheidsklassement de GVA Trofee. Tot en met de editie van 1992 bleef de Azencross van Loenhout een onderdeel van dit klassement. Daarna nam de Azencross afscheid van de GVA Trofee, om met ingang van 1993 de Belgische wedstrijd in de wereldbeker te worden. (In die periode mocht er per land nog maar één wereldbekercross worden gehouden.) Ook in 1994 en 1995 bleef de Azencross de Belgische wereldbekerwedstrijd. Daarna moest men die plek echter afstaan aan de Duinencross van Koksijde.

Vervolgens was de Azencross van Loenhout enige jaren een zogenaamde 'losse cross' (een wedstrijd die niet behoort bij één van de drie grote klassementen: de Wereldbeker, GVA Trofee of de Superprestige). In 2001 keerde de Azencross van Loenhout echter weer terug naar de oude, vertrouwde GVA Trofee. De wedstrijd bleef sindsdien een onderdeel van die Trofee, ook toen dit klassement een nieuwe hoofdsponsor kreeg en de nieuwe naam 'Bpost Bank Trofee' kreeg, en ook nog weer later, toen dit klassement wederom van hoofdsponsor en van naam veranderde, en voortaan de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden ging heten.

Loenhout

Het dorp Loenhout ligt in de gemeente Wuustwezel en in de provincie Antwerpen. Loenhout telt ongeveer 3700 inwoners. De bijnaam van de inwoners van Loenhout is 'Pezerikken'. De bekendste persoon uit de historie van Loenhout was de astronoom Johannes Stadius (1527-1579). Omdat hij afkomstig was uit het dorp Loenhout, werd hij ook vaak 'Johannes Stadius Loennouthesius' genoemd. Indertijd voegde men immers vaak een extra achternaam aan iemands naam toe, om duidelijk te maken uit welke plaats deze persoon afkomstig was.

DVV Trofee Veldrijden

In het seizoen 2018-2019 is de Azencross van Loenhout wederom een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden (de voormalige Bpost Bank Trofee Veldrijden). Dit is een klassement op basis van tijd. In totaal bestaat dit regelmatigheidsklassement in deze winter uit 8 wedstrijden.

Programma Azencross Loenhout 2018 - vrijdag 28 december

 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Locatie: parcours

De Azencross wordt verreden in en rond het sportpark 'De Dorens'. Dit bevindt zich aan de Brechtseweg, ten zuiden van de plaats Loenhout. De Brechtseweg behoort tot de gemeente Wuustwezel. Sportpark 'De Dorens' is de thuishaven van de voetbalclub SK Loenhout. Het parcours gaat deels langs de voetbalvelden van die club.

Deelnemers: startlijst Azencross Loenhout 2018

Welke deelnemers staan in 2018 op de startlijst van de Azencross Loenhout? Het merendeel van de topcrossers uit de lage landen heeft een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden, zij gaan automatisch (indien zij althans niet geblesseerd zijn) van start in deze cross. Op de startlijst staan onder meer de Belgische toppers Toon Aerts en Laurens Sweeck, en de Nederlandse toppers Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Ook de Belgische wereldkampioen Wout van Aert (die nochtans niet alle DVV-crossen rijdt) gaat van start in de Azencrsoss 2018. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de veldrit van Loenhout 2018.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Azencross Loenhout 2018, heren elite (profs)
1. Aert, Wout van
2. Poel, Mathieu van der
3. Aerts, Toon
4. Sweeck, Laurens
5. Vanthourenhout, Michael
6. Haar, Lars van der
7. Kessel, Corné van
8. Merlier, Tim
9. Iserbyt, Eli
10. Pauwels, Kevin
11. Pidcock, Thomas
12. Boros, Michael
13. Meeusen, Tom
14. Stybar, Zdenek
15. Aerts, Thijs
16. Adams, Jens
17. Aernouts, Jim
18. Vermeersch, Gianni
19. Sweeck, Diether
20. Vanthourenhout, Dieter
21. Wouters, Sieben
22. Godrie, Stan
23. Peeters, Yannick
24. Nieuwenhuis, Joris
25. Wit, Edwin de
26. Koyen, Niels
27. Bakx, Kelvin
28. Edmond, James
29. Turchi, Luc
30. Junquera, Luis
31. Edhofer, Thomas
32. Tursi, Loris
33. Cloutier, Tyler
34. Heigl, Philipp
35. Misser, Tomi
36. Ham, Michael van den
37. Jette, Cameron
38. Tielen, Dario
39. Pauwels, Kevin
40. Eriksson, David
41. Alderweireld, Robin
42. Hähnel, Frederik
43. Tichelt, Yorben van
44. Eriksson, Martin
45. Orts, Felipe
46. Esteban, Ismael
47. Meyer, Senne de
48. Suarez, Kevin
49. Hansen, Kenneth
50. Leaerts, Yelle
51. Ania Gonzalez, Daniel
52. Schmidt, Marvin
53. Hyde, Stephen
54. Werner, Kerry
55. Jansson, Henrik
56. Sägesser, Severin

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten de toegangskaarten voor de Azencross Loenhout 12 euro. Wie lid is van de BWB (Belgische wielerbond) betaalt 11 euro voor zijn ticket, op vertoon van zijn lidmaatschapskaart. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de Azencross Loenhout geheel gratis. In de voorverkoop kosten tickets voor deze veldrit 11 euro. De voorverkoop vindt plaats bij Krantenwinkel De Griffel te Loenhout en café De Bijl te Wuustwezel. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid voor grote groepen supporters die per bus komen (minstens twintig personen) om via Golazo Sports tickets in de voorverkoop te kopen voor 10 euro per stuk.

Live op tv

Sporza

De Azencross Loenhout 2018 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Deze omroep zendt alle wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden live uit. Zowel de wedstrijd voor de dames elite als de cross voor de heren elite (profs) zijn live op tv te zien. De uitzending van Sporza begint op 28 december om 13u30 op de Vlaamse zender één. De cross van de dames begint om 13u45, de wedstrijd van de heren elite gaat om 15u00 van start.

Ziggo Sport Totaal

De Azencross Loenhout wordt ook live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending begint op vrijdag 28 december 2018 om 14u55 op de zender Ziggo Sport Extra (kanaal 406). Die zender is alleen te bekijken door abonnnees van het complete pakket sportzenders van Ziggo Sport Totaal.

Veldrijden live

De kerstvakantie is altijd een drukke periode voor het professionele veldritpeloton. Wat zijn na de Azencross Loenhout de eerstvolgende veldritten die live op tv en online per livestream bekeken kunnen worden? Dat is de Cyclocross Bredene (29 december). Hierna volgt de Cyclocross Diegem (30 december - avondcross). Vervolgens wordt op 1 januari 2019 de GP Sven Nys (Baal) verreden.

Livestream Azencross Loenhout 2018

Livestream België: Sporza

De Azencross is ook live op het internet te volgen via een livestream. Bij Sporza (VRT) is er die middag een gratis livestream van de Azencross te vinden. Deze officiële stream is echter wel 'geo-restricted' en dus alleen in België te bekijken. De gratis livestream is op de middag van 29 december onder meer te vinden via de rubriek 'nu live' op hun website.

Livestream Nederland

Voor Nederlandse kijkers is er een livestream bij Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Deze officiële livestream voor Nederland van de Cyclocross Loenhout 2018 bevindt zich op de middag van 28 december op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om die livestream te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement op die service te hebben. Daarnaast bestaat er overigens wel de mogelijkheid (voor niet-abonnees) om via 'pay per view' de livestream van de herenwedstrijd van de Azencross 2018 te bekijken op de Ziggo Sport Totaal Go App.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de veldrit van Loenhout in 2018. Deze livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om op 28 december deze livestream van de Azencross te kunnen bekijken. De livestream is daarnaast ook geo-restricted. Men kan deze livestream onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Australië bekijken. Helaas is deze livestream van de Azencross officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor kijkers in België en Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een bedrijf dat internationaal heel veel grote evenementen via een livestream uitzendt.

Livestream: Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) deze veldrit op de middag van vrijdag 28 december te bekijken. Met deze app is het immers mogelijk om per livestream naar tv-zenders te kijken, waaronder het Vlaamse één. Deze applicatie is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Deze livestream is in de gehele EU te bekijken. Daarbuiten is deze livestream 'geo-blocked'.

Uitslag Azencross 2018

 1. Mathieu Van der Poel (Ned) in 1u00'51"
 2. Wout van Aert (Bel) op 40"
 3. Toon Aerts (Bel) 41"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 49"
 5. Tom Meeusen (Bel) 52"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'00"
 7. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
 8. Tim Merlier (Bel) 1'07"
 9. Eli Iserbyt (Bel) 1'17"
 10. Jens Adams (Bel) 1'22"

Voorgaande editie: uitslag Azencross 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout (Bel)
 6. Jens Adams (Bel)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Daan Soete (Bel)
 9. Gianni Vermeersch (Bel)
 10. Wietse Bosmans (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/azencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_des_As
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GvA_Trofee_Veldrijden_1987-1988

Reageer op het artikel "Veldrit: Azencross Loenhout 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!