Veldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestream De 35e editie van de Azencross wordt verreden op vrijdag 27 december 2019. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België). De Azencross is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. De veldrit in Loenhout wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast ook via een livestream online te volgen. Hoe ziet het programma van de Azencross Loenhout 2019 er uit? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze cyclocross in Loenhout? Hoe is de geschiedenis van de Azencross Loenhout verlopen?

Historie van de Azencross

De Azencross bestaat sinds 1984. Deze veldrit in het Belgische Loenhout staat bekend als een vooruitstrevende en ambitieuze wedstrijd. Waarschijnlijk heeft men daarom indertijd ook voor de pretentieuze wedstrijdnaam 'Azencross' gekozen, die vanzelfsprekend veel wielerliefhebbers doet denken aan de naam van de Franse wegwedstrijd 'het Azencriterium' (in het Frans: Critérium des As), waaraan in vroeger tijden ieder jaar de beste wielrenners ter wereld meededen.

Vernieuwingen

Reeds sinds de eerste editie is de Azencross een wedstrijd waaraan de wereldtop van het veldrijden meedoet en dat is altijd zo gebleven. Dat de organisatoren behalve zeer ambitieus ook vooruitstrevend waren, bewees men door in de loop der jaren allerlei vernieuwingen door te voeren. Het was de eerste Belgische profcross waarbij ook een dameswedstrijd werd verreden. Het was de eerste Belgische veldrit die live op het internet te zien was via een livestream. Ook experimenteerde men in Loenhout met diverse vernieuwende hindernissen op het parcours, een voorbeeld daarvan is het 'wasbord'. Bovendien was Loenhout de eerste veldrit waarbij men (net als bij een Formule 1 Grand Prix) de start regelt middels lichten. Die startprocedure van Loenhout is later door veel andere cyclocrossen overgenomen.

Erelijst

Recordhouder qua aantal zeges in de Azencross voor de heren elite (profs) is de Belg Sven Nys. Hij won deze wedstrijd zes keer. Zijn landgenoot Niels Albert won deze cross vier keer. Drie renners slaagden erin om de Azencross drie keer te winnen: de Nederlander Adrie van der Poel en de Belgen Danny de Bie en Roland Liboton. In 2014 en 2016 werd deze cyclocross gewonnen door de jonge Belg Wout van Aert. In 2015 pakte Tom Meeusen de zege. Mathieu van der Poel won de Azencross in 2017 en 2018.

Bij de dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhouder qua aantal zeges. Zij won deze wedstrijd zes keer. De Duitse Hanka Kupfernagel, de Belgische Sanne Cant en de Nederlandse Marianne Vos wonnen de Azencross voor dames vier keer.

Klassement

De organisatoren van de Azencross behoorden midden jaren tachtig tot de 'Founding Fathers' (oprichters) van het regelmatigheidsklassement de GVA Trofee Veldrijden. Tot en met de editie van 1992 bleef de Azencross van Loenhout een onderdeel van dit klassement. Daarna nam de Azencross afscheid van de GVA Trofee Veldrijden, om met ingang van 1993 de Belgische wedstrijd in de Wereldbeker Veldrijden te worden. (In die periode mocht er per land nog maar één wereldbekercross worden gehouden.) Ook in 1994 en 1995 bleef de Azencross de Belgische wereldbekerwedstrijd. Daarna moest men die plek echter afstaan aan de Duinencross van Koksijde.

Vervolgens was de Azencross van Loenhout enige jaren een zogenaamde 'losse cross' (een wedstrijd die niet behoort bij één van de drie grote klassementen: de Wereldbeker Veldrijden, GVA Trofee of de Superprestige Cyclocross). In 2001 keerde de Azencross van Loenhout echter weer terug naar de oude, vertrouwde GVA Trofee Veldrijden. De wedstrijd bleef sindsdien een onderdeel van die Trofee, ook toen dit klassement een nieuwe hoofdsponsor kreeg en de nieuwe naam 'Bpost Bank Trofee' kreeg, en ook nog weer later, toen dit klassement wederom van hoofdsponsor en van naam veranderde, en voortaan de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden ging heten.

Loenhout

Het dorp Loenhout ligt in de gemeente Wuustwezel en in de provincie Antwerpen. Loenhout telt ongeveer 3700 inwoners. De bijnaam van de inwoners van Loenhout is 'Pezerikken'. De bekendste persoon uit de historie van Loenhout was de astronoom Johannes Stadius (1527-1579). Omdat hij afkomstig was uit het dorp Loenhout, werd hij ook vaak 'Johannes Stadius Loennouthesius' genoemd. Indertijd voegde men immers vaak een extra achternaam aan iemands naam toe, om duidelijk te maken uit welke plaats deze persoon afkomstig was.

DVV Trofee Veldrijden

In het seizoen 2019-2020 is de Azencross van Loenhout wederom een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden (de voormalige Bpost Bank Trofee Veldrijden). Dit is een veldritklassement op basis van tijd. In totaal bestaat dit regelmatigheidsklassement in deze winter uit 8 wedstrijden.

Programma Azencross Loenhout op vrijdag 27 december 2019

 • 10u00: Junior-dames
 • 10u45: Junioren
 • 11u50: Beloften
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Locatie: parcours

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? De Azencross wordt verreden in en rond het sportpark 'De Dorens'. Dit bevindt zich aan de Brechtseweg, ten zuiden van de plaats Loenhout. De Brechtseweg behoort tot de gemeente Wuustwezel. Sportpark 'De Dorens' is de thuishaven van de voetbalclub SK Loenhout. Het parcours van deze Vlaamse cyclocross gaat deels langs de voetbalvelden van die club.

Deelnemers: startlijst Azencross Loenhout 2019 (met Wout van Aert)

Welke deelnemers staan in 2019 op de startlijst van de Azencross Loenhout? Het merendeel van de profcrossers uit de lage landen heeft een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden, zij gaan automatisch (indien zij althans niet geblesseerd zijn) van start in deze cross. Op de startlijst staan onder meer de Belgische toppers Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck, en de Nederlandse toppers Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Hieronder vindt startlijst met rugnummers. Toon Aerts stond oorspronkelijk ook op de deelnemerslijst (met rugnummer 2), maar vanwege zijn blessureleed heeft hij uiteindelijk moeten besluiten om deze cyclocross toch niet te rijden. Ook Daan Soete gaat wegens blessureleed (sleutelbeenbreuk) niet van start in deze veldrit; hij stond oorspronkelijk met rugnummer 12 op de deelnemerslijst van deze cross.

Comeback van Wout van Aert in deze cyclocross

De drievoudige wereldkampioen veldrijden Wout van Aert maakt in deze cross zijn comeback. Deze cyclocross is de eerste officiële wedstrijd die Wout van Aert rijdt na zijn zware valpartij in de Tour de France. De tweede veldrit die Wout van Aert in dit seizoen rijdt is de Cyclocross Gullegem (4 januari).

Deelnemers Azencross Loenhout 2019: startlijst met rugnummers, wedstrijd heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. ---
3. Aert, Wout van
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Sweeck, Laurens
7. Kessel, Corné van
8. Poel, David van der
9. Iserbyt, Eli
10. Adams, Jens
11. Merlier, Tim
12. ---
13. Meeusen, Tom
14. Aernouts, Jim
15. Baestaens, Vincent
16. Cleppe, Nicolas
17. Aerts, Thijs
18. Wouters, Sieben
19. Loockx, Lander
20. Stybar, Zdenek
21. Dejonghe, Len
22. Leaerts, Yelle
23. Giniat, Andrew
24. Poblet, Albert
25. Orts, Felipe
26. Koyen, Niels
27. Junquera, Mario
28. Llaneza, Miguel
29. Edhofer, Thomas
30. Bosmans, Wietse
31. Weber, Sascha
32. Aalrust, Henrik L.
33. Boulo, Matthieu
34. Paprstka, Tomas
35. Cominelli, Cristian
36. Tursi, Loris
37. Dalla Pieta, Kevin
38. ---
39. Ruegg, Timon
40. Meelberghs, Pieter
41. Oger, Vincent
42. Jette, Cameron
43. Ham, Michael van den
44. Mottiez, Gilles
45. Tielen, Dario
46. Ostlund, Jonatan
47. Bakx, Kelvin
48. Wit, Edwin de
49. Hähnel, Frederik
50. Meijers, Jeroen
51. Peeters, Yannick
52. Merveillie, Jari
53. Lebail, Tony
54. Groenen, Klaas
55. Berg Bart van den
56. Suarez, Kevin
57. Hyde, Stephen
58. Meyer, Senne de
59. Judelson, Max
60. Bakx, Kelvin
61. Kerry, Werner
62. Zahner, Simon

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten de toegangskaarten voor de Azencross Loenhout 12 euro. Wie lid is van de BWB (Belgische wielerbond) betaalt 11 euro voor zijn ticket bij deze cyclocross, op vertoon van zijn lidmaatschapskaart. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de Azencross Loenhout geheel gratis. In de voorverkoop kosten tickets voor deze veldrit 11 euro. De voorverkoop voor deze cyclocross vindt plaats bij Krantenwinkel De Griffel te Loenhout en café De Bijl te Wuustwezel. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid voor grote groepen supporters die per bus komen (minstens twintig personen) om via Golazo Sports tickets voor deze cyclocross in de voorverkoop te kopen voor 10 euro per stuk.

Live op tv: Azencross Loenhout op 27 december 2019

Sporza

Door welke zender wordt deze veldrit uitgezonden? Hoe laat begint de live-uitzending? De Azencross Loenhout 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Deze omroep zendt alle wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden live uit. Zowel de wedstrijd voor de dames elite als de cross voor de heren elite (profs) zijn live op tv te zien. De uitzending van Sporza begint op 27 december om 13u30 op de Vlaamse zender één. De cross van de dames begint om 13u45, de wedstrijd van de heren elite gaat om 15u00 van start.

Eurosport

De Azencross Loenhout wordt ook live uitgezonden door de zender Eurosport 1. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op 27 december om 13u45. Hun live-uitzending van de herenveldrit begint om 15u00.

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn in de periode na de Azencross Loenhout live te zien op tv (of via de livestream)? Op 29 december wordt de Superprestige Cyclocross Diegem verreden. Dat is overigens een avondcross. Op 30 december wordt in West-Vlaanderen de Ethias Cross Bredene gehouden.. De eerste tv-cross van 2020 is op1 januari de GP Sven Nys (Baal). De tweede cross die men in 2020 live op tv en per livestream kan bekijken is op 4 januari de Cyclocross Gullegem.

Livestream Azencross Loenhout op 27 december 2019

Livestream Sporza

De Azencross is ook live op het internet te volgen via een livestream. Bij Sporza (VRT) is er die middag een gratis livestream van de Azencross te vinden. Hun gratis livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze cyclocross. Deze officiële stream van deze cyclocross is echter wel 'geo-restricted' en dus alleen in België te bekijken. De gratis livestream van deze veldrit is op de middag van 27 december onder meer te vinden via de rubriek 'nu live' op hun website. Eveneens vindt men die gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee veldrijden op die middag in de rubriek 'wielrennen' op hun site. Ook kan men deze gratis livestream van de Azencross vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport

De Azencross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream bevindt zich op de middag van 27 december 2019 op de Eurosport Player. Via hun livestream zijn de herenwedstrijd en de dameswedstrijd te zien. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op de Eurosport Player. De livestream van de dameswestrijd begint op 27 december om 13u45. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze Vlaamse cyclocross om 15u00.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de veldrit van Loenhout in 2019. Deze livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om op 27 december 2019 deze livestream van de Azencross te kunnen bekijken. De livestream is daarnaast ook geo-restricted. Men kan deze livestream onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Australië bekijken. Helaas is deze livestream van de Azencross officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor kijkers in België en Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een bedrijf dat internationaal heel veel grote evenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Cyclocross Loenhout via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) deze veldrit op de middag van vrijdag 27 december te bekijken. Met deze app is het immers mogelijk om per livestream naar tv-zenders te kijken. Tot de tv-zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren de zenders waarop deze cyclocross op 27 december 2019 live wordt uitgezonden: VRT één en Eurosport1. Deze applicatie is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Deze livestream is in de gehele EU te bekijken. Daarbuiten is deze livestream in de meeste landen 'geo-blocked'. Tot de weinige landen waar men buiten de Europese Unie wel per livestream op die app tv kan kijken (en dus op 27 december 2019 per livestream deze Belgische veldrit kan bekijken), behoren Noorwegen, IJsland, Martinique, Frans-Guyana en Liechtenstein.

Livestream iTV-app

Op de middag van vrijdag 27 december 2019 kunnen klanten van KPN de cyclocross van Loenhout bekijken via de iTV-app. Op die app kunnen zij, indien ze een abonnement hebben op interactieve tv, per livestream op het internet naar dezelfde tv-zenders kijken als thuis op hun tv-toestel. Zo kunnen zij dus ook per livestream naar de uitzendingen van Eurosport en Sporza kijken bij deze cyclocross van Loenhout. Net als bij de Go App is ook bij iTV elke livestream in elk land van de EU te bekijken. Nederlandse klanten van KPN die in de kerstvakantie in een ander EU-land verblijven, kunnen via die app dus alsnog per livestream op hun telefoon naar deze cyclocross kijken.

Livestream Cyclocross Loenhout via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze cyclocross op vrijdag 27 december 2019 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden. Sporza en Eurosport kan men namelijk op die app niet per livestream bekijken.

Uitslag Azencross Loenhout 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00'27"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 9 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 52"
 4. Tim Merlier (Bel) 1'13"
 5. Wout van Aert (Bel) 1'14"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'16"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'19"
 8. Wietse Bosmans (Bel) 1'22"
 9. Jim Aernouts (Bel) 1'39"
 10. Lars van der Haar (Ned) 1'41

Voorgaande editie: Uitslag Azencross 2018

 1. Mathieu Van der Poel (Ned) in 1u00'51"
 2. Wout van Aert (Bel) op 40"
 3. Toon Aerts (Bel) 41"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 49"
 5. Tom Meeusen (Bel) 52"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'00"
 7. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
 8. Tim Merlier (Bel) 1'07"
 9. Eli Iserbyt (Bel) 1'17"
 10. Jens Adams (Bel) 1'22"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Essen 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Essen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 7 december 2019 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Eth…
Waaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamWaaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamOp zaterdag 21 december 2019 wordt in de Vlaamse plaats Sint-Niklaas de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parc…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…

Veldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestreamOp maandag 30 december 2019 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit i…
Veldrit: Cyclocross Diegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem 2019, live op tv en livestreamOp zondag 29 december 2019 wordt de 45e editie van de Cyclocross van Diegem verreden. Diegem (België) ligt in de provinc…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/azencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_des_As
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GvA_Trofee_Veldrijden_1987-1988

Reageer op het artikel "Veldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!