Veldrit Baal: Slag om de Balenberg 2020 op tv en stream

Veldrit Baal: Slag om de Balenberg 2020 op tv en stream Op zondag 21 juni 2020 wordt de Slag om de Balenberg uitgezonden op televisie. Ook is dit evenement via een stream op het internet te bekijken. De Slag om de Balenberg is een soort speciale 'zomereditie' van de GP Sven Nys. Dit evenement is georganiseerd om aan diverse topwielrenners en aan de wielerfans tijdens de coronacrisis iets leuks als troost te beiden.

Slag om de Balenberg

Deelnemers Slag om de Balenberg

Wie zijn de deelnemers aan de Slag om de Balenberg? Tot de deelnemers aan de Slag om de Balenberg behoren bij de heren Mathieu van der Poel, Thibau Nys, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Eli Iserbyt. Bij de dames staan op de startlijst van de Slag om de Balenberg de volgende deelnemers: Denise Betsema, Sanne Cant, Annemarie Worst, Laura Verdonschot, Shirin van Anrooij en Ellen van Loy.

Locatie Slag om de Balenberg

Waar bevindt zich het parcours van de Slag om de Balenberg? Dit bevindt zich op het Sven Nys Cycling Center in het bos op de Balenberg bij Baal.

Structuur Slag om de Balenberg: driekamp

Hoe ziet de wedstrijdstructuur van de Slag om de Balenberg eruit? Het eerste onderdeel van de Slag om de Balenberg is een trialparcours. Het tweede deel van de Slag om de Balenberg is een zandstrook. Het derde deel van de Slag om de Balenberg is een tijdrit over een parcours van 1,68 kilometer. Het klassement van de Slag om de Balenberg wordt opgemaakt met punten. Vanwege de coronacrisis rijdt men in de Slag om de Balenberg nooit in een groep. Men rijdt elk onderdeel van de Slag om de Balenberg individueel, als een tijdrit. Om ook geen publiek te lokken werd het exacte moment waarop de Slag om de Balenberg plaatsvond ook 'geheim' gehouden.

Slag om de Balenberg op tv

Op zondag 21 juni 2020 wordt de Slag om de Balenberg op tv uitgezonden. Het commentaar bij de uitzending van de Slag om de Balenberg is van Michel Wuyts en Paul Herygers. De uitzending begint om 17u05 op de zender VRT één.

Slag om de Balenberg online via stream

Op zondag 21 juni kan men de Slag om de Balenberg ook volgen via een stream van Sporza (VRT).

Eindstand Slag om de Balenberg

 1. Thibau Nys (Bel) 24 punten
 2. Mathieu van der Poel (Ned) 18 p.
 3. Laurens Sweeck (Bel) 16 p.
 4. Toon Aerts (Bel) 13 p.
 5. Eli Iserbyt (Bel) 9 p.

Historie van de GP Sven Nys

Sven Nys

Deze wedstrijd bestaat sinds 2000. Het is een jaarlijks eerbetoon aan Sven Nys. Hij werd op 17 juni 1976 geboren in Bonheiden. Op 8-jarige leeftijd begon zijn fietscarrière op de BMX. Als fietscrosser pakte hij in zijn jeugdjaren 8 nationale titels op de BMX. Daarna stapte hij over naar de cyclocross. In 1995 pakte hij de Belgische juniorentitel cyclocross. Nys bouwde een buitengewoon succesvolle veldritcarrière uit. In de categorie beloften (onder de 23 jaar) won hij twee keer de regenboogtrui.

Zijn profcarrière begon in 1998. Dertien keer won hij het eindklassement van de Superprestige Veldrijden, zeven keer won hij de eindstand van de UCI World Cup Cyclocross, negen maal zegevierde hij in het eindklassement van de BPost/GVA Trofee Veldrijden en eveneens negen keer won hij het Belgisch kampioenschap Veldrijden bij de heren elite (profs). Twee keer werd hij wereldkampioen veldrijden.

Nys wordt samen met Eric de Vlaeminck en Roland Liboton beschouwd als de drie beste veldrijders aller tijden. Sven Nys woont in Baal en zijn bijnaam is 'de Kannibaal van Baal'. Het seizoen 2015-2016 was het laatste seizoen van Nys. Deze winter stond dus in het teken van zijn grote afscheidstournee. De GP van 2016 was de laatste editie van deze cyclocross zijn waarin hij als renner aan de start stond.

Erelijst: Cyclocross Baal

Er zijn 20 edities verreden van de Grote Prijs Sven Nys. Daarvan won de naamgever er maar liefst 12. De overige winnaars van deze wedstrijd zijn Mario de Clercq (2012), Lars Boom (2006), Kevin Pauwels (2013), Wout van Aert (2015 en 2016), Toon Aerts (2017) en Mathieu van der Poel (2018, 2019 en 2020). Slechts één keer tijdens zijn actieve carrière kon Sven Nys niet deelnemen aan deze cyclocross in Baal: in 2013 kon hij wegens ziekte niet van start gaan.

Nieuwjaarsdag

Al sinds de eerste editie wordt dit evenement ieder jaar op 1 januari verreden. Daarmee is deze cyclocross een soort officieuze opener van het nieuwe sportjaar in Vlaanderen. Zoals men in andere landen in grote getale op nieuwjaarsdag de traditie heeft om naar de skispringwedstrijd in het Duitse Garmisch Partenkirchen te kijken, zo kijken de sportfans in Vlaanderen in grote getale op 1 januari naar deze veldrit.

Baal, Tremelo en Damiaan

Het dorp Baal ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een onderdeel van de gemeente Tremelo. Deze gemeente telt circa 15.000 inwoners. De bekendste persoon die afkomstig is uit dit gebied is zonder twijfel Pater Damiaan, die geboren werd in het dorp Ninde, nabij Tremelo. Deze missionaris werd beroemd vanwege zijn werk voor leprapatiënten. Damiaan werd geboren op 3 januari 1840 en overleed op 15 april 1889. In 2005 werd hij op de Vlaamse oproep VRT gekozen tot de 'Grootste Belg Aller Tijden'. In 2009 werd hij door de paus heilig verklaard. Tot de beroemde bewonderaars van Damiaan behoren Barack Obama en Mahatma Gandhi. In het Capitool te Washington staat een buste van Damiaan. Hij is de enige niet-Amerikaan in deze beroemde eregalerij.

DVV Trofee Veldrijden 2020-2021

De Grote Prijs Sven Nys 2021 telt mee voor het klassement van de DVV Trofee Veldrijden. Voor dit klassement tellen in totaal acht veldritten mee. In het verleden had deze trofee de Bpost als hoofdsponsor en heette het de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Het is een klassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross. Alle wedstrijden van de DVV Trofee worden door Sporza (VRT) live op tv en online via de livestream uitgezonden.

Parcours: locatie (de Balenberg te Baal)

Deze veldrit vindt plaats in en rond het gebied genaamde 'de Balenberg'. Hier bevinden zich twee heuvels: de Grote Balenberg en de Kleine Balenberg. De Grote Balenberg heeft een hoogte van circa 45 meter en is een natuurgebied. Hierop staat de watertoren van Baal. Het parcours van GP Sven Nys gaat niet over die grootste van de twee heuvels. Dit parcours loopt over de 'Kleine Balenberg', dus de lagere heuvel die daarnaast ligt. Het adres van de grote parking voor het publiek van deze cyclocross is Grote Baan 109 te Betekom.

Programma GP Sven Nys op 1 januari 2021

Hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? Hieronder vindt u het programma van de veldrit die op vrijdag 1 januari 2021 verreden wordt in Baal.

Programma 1 januari 2021:
 • 10u00 Junior-dames
 • 10u45 Junioren
 • 11u50 Beloften (U23)
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst GP Sven Nys 2021

Deze cross heeft, zoals alle wedstrijden van de DVV Trofee Veldrijden, gegarandeerd een sterke deelnemerslijst. Veel Belgische en Nederlandse topcrossers hebben een vast contract bij de DVV Trofee en gaan dus automatisch van start in de cyclocrossen die meetellen voor deze trofee. T.z.t. vindt u hier de complete startlijst met rugnummers.

Tickets Cyclcoross Baal 2021

Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij deze veldit op de Balenberg gratis. Tickets voor deze cross in Baal kosten in de voorverkoop 11 euro. De voorverkoop vindt onder meer plaats bij de volgende zaken in Baal: Café Hand in Hand, Café Presley en Buurtwinkel Luc. Daarnaast is het voor grote groepen supporters (minimaal 20 personen) mogelijk om tickets voor 10 euro te bestellen via het organisatiebureau Golazo Sports. Op de dag van deze cyclocross kost een ticket voor de GP Sven Nys te Baal aan de kassa 12 euro. Voor elk lid van de BWB kost een kaartje voor deze veldrit in Baal aan de kassa 11 euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart).

Live op tv: GP Sven Nys in Baal om 1 januari 2021

Sporza live tv-uitzending: welke zender en hoe laat?

De Grote Prijs Sven Nys 2021 wordt, net als alle andere crossen die meetellen voor de Bpost Bank Trofee, live op tv uitgezonden door de Vlaamse publiek omroep Sporza (VRT).

Dameswedstrijd om 13u30 op de zender Canvas

Hoe laat begint de live tv-uitzending? Die begint om 13u30. Op welke zender is de live tv-uitzending te zien? Meestal worden veldritten live uitgezonden op de zender VRT één. Vanwege onder meer het Nieuwjaarsconcert is echter de damescross van Baal niet live te zien op VRT één, maar wel op Canvas.

Herenwedstrijd op de zender VRT één

De live tv-uitzending van deze veldrit verhuist op 1 januari 2021 om circa 14u15 van de zender Canvas naar de zender VRT één. Op de zender VRT één is tegelijkertijd nog wel de finale van de dameswedstrijd te zien. Daarna is op die zender de voorbeschouwing op de herenwedstrijd te zien. De herenveldrit is vervolgens vanaf 15u00 integraal live te zien op VRT één.

Eurosport NL

De sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit. Velen hadden verwacht dat zij deze cross echter niet live op hun tv-zender Eurosport 1 zouden uitzenden, aangezien zij traditioneel op 1 januari het schansspringen van de vierschansentournee uitzenden. Eurosport NL geeft echter anno 2021 toch de voorkeur aan het veldrijden, boven het schansspringen. De damesveldrit is vanaf 13u45 live bij hen te zien op Eurosport1. De herenveldrit is vanaf 14u45 live bij hen te zien. In de namiddag zenden zij een uitgebreide samenvatting uit van het schansspringen.

Ziggo Sport? Niet in 2021

In Nederland werd de GP Sven Nys ook enkele jaren live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In 2021 hebben zij echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de DVV Trofee Veldrijden en zenden zij deze cross dus ook niet live uit.

Livestream GP Sven Nys 2021 (1 januari)

Livestream Sporza

De GP Sven Nys is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Hiermee kan men op een computer of smartphone naar de GP Sven Nys kijken. Helaas is die stream van de GP Sven Nys wel geo-restricted, zodat men deze alleen in België kan bekijken. De livestream van Sporza begint om circa 13u30. Online kan men bij Sporza dus via de gratis livestream de dames- en de herenwedstrijd bekijken. De gratis livestream is op de middag van 1 januari onder meer te vinden in de rubriek 'nu live' van de website van Sporza.

Livestream Eurosport

Op de middag van 1 januari 2021 wordt ook een livestream aangeboden van Eurosport. De livestream van de damesveldrit begint op nieuwjaarsdag bij hen om 13u45. De livestream van de herenveldrit begint op die woensdagmiddag om circa 15u00. De offciële livestream bevindt zich op hun Eurosport Player. Die livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst.

Livestream op Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om deze veldrit per livestream te bekijken op een tv-app zoals de Go App (Ziggo) of de iTV-app (KPN). Op zo'n app kan men per livestream immers de zender bekijken waarop Sporza deze cyclocross op 1 januari uitzendt. Via zo'n app is de livestream te bekijken in de hele EU.

Livestream Ziggo Sport? Niet in 2021

In Nederland was er enkele jaren ook een livestream van de herenwedstrijd beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal App. Dit is de livestream-dienst van de kanalen van Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1). Die livestream was echter alleen automatisch beschikbaar voor abonnees van die app. Daarnaast was het ook mogelijk om die livestream van Ziggo via PPV (Pay Per View) te verkrijgen voor niet-abonnees. Men moets dan enkele euro's betalen om deze livestream te bekijken. Bij Ziggo was online via de livestream alleen de herenwedstrijd te zien; de dameswedstrijd zonden zij niet uit. In 2021 hebben zij niet de uitzendrechten van deze cyclocross en zenden ze hem dus helemaal niet per livestream uit.

FloBikes livestream

Er is ook een internationale livestream van de GP Sven Nys te Baal. Dit is een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Bij deze specifieke cross is de livestream van FloBikes echter geen bruikbare optie voor veldritfans in Nederland en België. Ten eerste moet men een betaald abonnement hebben om deze livestream van FloBikes te kunnen bekijken. Maar nog belangrijker is, dat deze officiële livestream bij deze cross zeer 'geo-restricted' is. Men mag deze livestream van de Cyclocross Baal 2021 slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken. België en Nederland behoren niet tot de landen waarvoor deze livestream bedoeld is. Deze livestream is onder meer bedoeld voor de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Australië en Tsjechië. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sport live uitzendt via een betaalde livestream. Dikwijls is die livestream echter geo-restricted en niet bruikbaar voor kijkers uit de lage landen.

Uitslag GP Sven Nys 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u01'40"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 23 sec.
 3. Tom Pidcock (UK) op 40 sec.
 4. Corné van Kessel (Ned) op 47 sec.
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) op 49 sec.
 6. Quinten Hermans (Bel) op 1'12"
 7. Laurens Sweeck (Bel) op 2'13"
 8. Jens Adams (Bel) op 2'24"
 9. Tim Merlier (Bel) op 2'38"
 10. Gianni Vermeersch (Bel) op 2'44"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 14 november 2020 staat de Ethias Cyclocross GP Leuven op de kalender. Het parcours van deze veldrit bevindt…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.gpsvennys.be
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Sven_Nys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Damiaan

Reageer op het artikel "Veldrit Baal: Slag om de Balenberg 2020 op tv en stream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!