InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2017 - favorieten witte trui (jongerenklassement)

Tour 2017 - favorieten witte trui (jongerenklassement)

Tour 2017 - favorieten witte trui (jongerenklassement) In het Duitse Düsseldorf gaat op 1 juli de Tour de France 2017 van start. Dit is de 104e editie van deze wielerkoers. De Ronde van Frankrijk 2017 eindigt op 23 juli in Parijs. Tijdens deze Tour zullen de jonge, talentvolle coureurs weer strijden om de ‘witte trui’. Wie zijn de kanshebbers voor de eindoverwinning in dit jongerenklassement in de Tour 2017? Wat zijn de regels van het jongerenklassement? Wie mogen deelnemen? En hoe is de geschiedenis van het jongerenklassement in de Tour de France verlopen?

Historie van het jongerenklassement in de Tour

In de jaren zestig besloot men om in de Tour een apart klassement te beginnen voor de jongeren. In die begintijd zijn de regels voor het jongerenklassement diverse malen gewijzigd. Zo was er een periode waarin alleen renners die eerstejaars en tweedejaars prof waren, mee mochten doen aan dit klassement. Ook was het jongerenklassement enige tijd een klassement op basis van punten en dus niet op basis van tijd. Uiteindelijk besloot men er toch een klassement op basis van tijd van te maken. Ook besloot men op den duur om vaste leeftijdsregels te maken voor de strijd om de jongerentrui. De leeftijdsregel is: elke renner die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar is, mag dat jaar in de Tour meedoen aan het jongerenklassement.

Witte trui

De witte trui was overigens oorspronkelijk niet de leiderstrui van het jongerenklassement, maar van het combinatieklassement (periode 1968-1974). Midden jaren zeventig besloot men dit echter te veranderen: met ingang van de Tour van 1975 ging de leider in het jongerenklassement de witte trui dragen. In 1989 besloot men de witte trui af te schaffen; dit was een gevolg van een grote reorganisatie binnen de Tourorganisatie, waarbij men onder meer ook de rode trui en de combinatietrui (lapjestrui) afschafte. In 1999 besloot men echter toch de witte trui weer in te voeren (in tegenstelling tot die andere twee klassementstruien, die na de afschaffing in 1989 nooit meer zijn teruggekeerd in de Tour).

Jonge Tourwinnaars: wit en geel

Sommige toptalenten slaagden erin om in hetzelfde jaar zowel het jongerenklassement (de witte trui) als het algemeen klassement (de gele trui) in de Tour de France te winnen. Dit gebeurde vier keer: Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007) en Andy Schleck (2010). De laatstgenoemde kreeg die Tourzege echter pas lang nadat de Tour al was afgelopen: Schleck dankte zijn zege in het algemeen klassement aan de clenbuterol-affaire van de oorspronkelijke winnaar van die Tour, Alberto Contador.

Nederlanders en het jongerenklassement

Joop Zoetemelk won in 1970 een voorloper van het jongerenklassement: de 'Grote Prijs der Jongeren'. Henk Lubberding won de witte trui in 1978. In 1980 pakte Johan van der Velde de jongerentrui. Peter Winnen won het jongerenklassement in 1981 en Erik Breukink won het in 1988. In 1992 won Eddy Bouwmans het jongerenklassement.

Parcours Tour de France 2017

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2017 eruit? Er staan in totaal 21 etappes op het programma. Op zaterdag 1 juli 2017 gaat de 104e editie van de Tour van start met een tijdrit van 13 kilometer in Düsseldorf. Behalve deze openingstijdrit staat er nog één andere tijdrit op het programma: de voorlaatste etappe is een tijdrit van 23 kilometer rondom de Franse stad Marseille. Hoe zit het met de bergetappes in deze Tour? In de eerste week rijden de renners al door het middengebergte (de Vogezen). De tweede week van deze Tour staat vooral in het teken van de Pyreneeën, de derde week staat grotendeels in het teken van de Alpenetappes. Op zondag 24 juli finisht de slotrit van deze Tour op de Champs-Elysées.

Favorieten jongerenklassement 2017 (witte trui)

Deelnemers jongerenklassement

Wie mogen meedoen aan het jongerenklassement van de Tour de France 2017? Elke Tourdeelnemer die geboren is op of na 1 januari 1992, neemt deel aan dit klassement. Hieronder staat een overzicht van een aantal belangrijke kanshebbers voor de topklasseringen in de strijd voor deze jongerentrui. Hoe zit het met het prijzenschema in de Tour 2017? Het prijzengeld voor de eindwinnaar van het jongerenklassement is 20.000 euro. Per dag dat een renner in het jongerenklassement leidt (en dus de witte trui draagt) krijgt hij 300 euro.

Simon Yates

Simon Yates werd op 7 augustus 1992 geboren in de Britse plaats Bury. Hij is een tweelingbroer van Adam Yates. De beide broers Yates zijn buitengewoon getalenteerde wielrenners. In hun jonge jaren boekten zij ook grote successen in het baanwielrennen. Zo werd Simon Yates in 2013 wereldkampioen puntenkoers. Later zijn ze zich vooral op het wegwielrennen gaan focussen.

Beide broers Yates zijn zeer sterke klimmers. In 2016 werd Simon Yates zesde in het eindklassement van de Vuelta. Hij won ook een etappe in die ronde. In het voorjaar van 2017 won Yates onder meer etappes in Parijs-Nice en de Ronde van Romandië. Hij behoort in de Tour 2017 zeker tot de favorieten voor de eindzege in het jongerenklassement.

Opvallend genoeg werd dat jongerenklassement van de Tour in 2016 gewonnen door zijn broer Adam. Die focust zich in het seizoen 2017 echter op de Giro d'Italia. Indien Simon Yates in 2017 de witte trui zou winnen, dan zouden deze broers wielergeschiedenis schrijven: zij zouden de eerste broers zijn die beiden de witte trui in de Tour de France wonnen.

Louis Meintjes

Op 21 februari 1992 werd Louis Meintjes geboren in Pretoria (Zuid-Afrika). In 2013 werd hij profwielrenner bij het Zuid-Afrikaanse team MTN–Qhubeka. In dat eerste profjaar behaalde hij de zilveren medaille op de wegrit van het WK wielrennen voor beloften. In dat jaar behaalde hij ook topklasseringen in diverse Afrikaanse en Aziatische rittenkoersen.

In het seizoen 2014 demonstreerde hij in de Ronde van Trentino dat hij een potentiële topklimmer is. Hij werd in die zware, sterk bezette Italiaanse koers 5e in het eindklassement en hij won het jongerenklassement. In 2015 vervolgde hij zijn opmars binnen de mondiale profwielerwereld. Hij won onder meer het eindklassement en één etappe in de Wielerweek van Coppi & Bartali. Ook beleefde hij dat jaar zijn doorbraak als klassementsrenner in een Grote Ronde: hij behaalde de tiende plek in het eindklassement van de Vuelta. Na jarenlang voor MTN te hebben gereden, maakte Meintjes met ingang van het seizoen 2016 de overstap naar de Italiaanse ploeg Lampre. Hij werd dat jaar achtste in het algemeen klassement van de Tour de France. Voor dit team zal hij ook van start gaan in de Tour de France 2017. Gezien zijn grote capaciteiten als klimmer moet Meintjes gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de topklasseringen in het jongerenklassement.

Andere kanshebbers

Tot de overige kanshebbers behoren onder meer het Duitse toptalent Emanuel Buchmann (Bora - Hansgrohe) en de Franse klimtalenten Guillaume Martin (Wanty Groupe Gobert) en Pierre-Roger Latour (AG2R). Het is moeilijk te voorspellen welke andere renners een rol zullen spelen in dit klassement. Mogelijk kan bijvoorbeeld ook de jonge Australische tijdrijder Damien Howson (Orica) zich tot een klassementsrenner ontwikkelen. In potentie is hij een behoorlijk goede klimmer, maar hij focust zich doorgaans vooral op het tijdrijden. Waarschijnlijk zal hij in deze Tour zich echter vooral moeten inzetten voor zijn kopmannen.

Overige talenten

Ook de Belg Tiesj Benoot is een jonge renner die eigenlijk in potentie behoorlijk goed kan klimmen. Hij lijkt zich echter beslist niet te focussen op het algemeen klassement in de Tour. Doorgaans is hij een specialist in totaal andere wedstrijden, namelijk de kasseienklassiekers. In de Tour 2017 wil hij vooral proberen om via een aanvallende koersstijl een rit te winnen. De jongste deelnemer aan deze Tour is de Fransman Elie Gesbert (Fortuneo). Deze 21-jarige is zonder twijfel een groot talent, maar waarschijnlijk is hij nog niet rijp om al een belangrijke rol te spelen in de strijd om de witte trui. Voor Gesbert is de Tour 2017 vooral een mooie leerschool. Een andere interessante jonge Franse renner is Lilian Calmejane. Hij zal zich echter niet op het klassement richten, maar waarschijnlijk vooral ten aanval trekken en hopen op een ritzege.

Voorgaande editie: uitslag jongerenklassement 2016

In 2016 werd het jongerenklassement gewonnen door de Brit Adam Yates. Hij won de witte trui met ruim twee minuten voorsprong op de nummer twee, de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes. De Duitser Buchmann werd derde, de Fransman Barguil werd vierde en de Nederlander Wilco Kelderman finishte als vijfde in de strijd om de jongerentrui in de Tour 2016.

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Tour 2015: favorieten witte trui (jongerenklassement)Tour 2015: favorieten witte trui (jongerenklassement)De Tour de France gaat op 4 juli 2015 van start in Utrecht. Wie zijn de grote talenten die tot de belangrijke kanshebber…
Tour 2013 - favorieten witte trui (jongerenklassement)De honderdste editie van de Tour de France vindt plaats van zaterdag 29 juni tot en met zondag 21 juli 2013. Welke renne…
De Tour de France 2012, uitslagen, deelnemers en etappesDe Tour de France 2012, uitslagen, deelnemers en etappesDe Ronde van Frankrijk oftewel de Tour de France werd in 2012 voor de 99e maal georganiseerd en werd verreden van 30 jun…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Meintjes
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Julian_Alaphilippe
  • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/sporting-stakes-rules.html#IMG
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jongerenklassement_Ronde_van_Frankrijk
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_France

Reageer op het artikel "Tour 2017 - favorieten witte trui (jongerenklassement)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!