InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2019

Favorieten Tour de France 2019

Favorieten Tour de France 2019 Op zaterdag 6 juli 2019 gaat de 106e editie van de Tour de France van start in Brussel. Op zondag 28 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2019? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat vanzelfsprekend Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2019 eruit? Er is bij deze Tour geen proloog. De Ronde van Frankrijk 2019 begint op zaterdag 6 juli met een rit in Brussel. Er zijn diverse interessante ritten opgenomen in de eerste week van deze Tour, waaronder een ploegentijdrit op zondag 7 juli. In de tweede week rijden de renners door de Pyreneeën, met onder meer een finish op de top van de Tourmalet. In de derde week rijden de renners diverse bergetappes in de Alpen. De Tour de France finisht traditioneel in Parijs.

Startlijst Tour de France 2019

Welke ploegen staan in 2019 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: alle 18 World Tour Teams hebben automatisch startrecht en daarnaast hebben 4 ProContinentale Team een wildcard gekregen.

Truien in de Tour 2019

Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France 2019 ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement).

Tour de France 2019 live op tv

De Tour 2019 is live op tv te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. De Tour de France is ook live te volgen op het internet via livestreams van de hierboven genoemde omroepen. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza) en de Avondetappe (NOS).

Favorieten Tour 2019: belangrijkste klassementsrenners

Wie waren de klassementsrenners op de startlijst van de Ronde van Frankrijk 2019? Hieronder vindt u korte portretten van de prominentste Tourfavorieten. Verderop vindt u overzichten van overige klassementsrenners en klimmers, die eveneens waarschijnlijk van start gaan in de Tour 2019. Bij veel renners is het officieel nog niet zeker of zij in 2019 wel of niet de Tour rijden. Dit overzicht wordt daarom regelmatig geüpdatet.

Tom Dumoulin

In 2018 behoort voor het eerst sinds vele jaren een Nederlander tot de favorieten voor de Tourzege: Tom Dumoulin. Hij werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

Giro en Tour

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 reed hij wederom de Giro. Ditmaal eindigde hij daarin als tweede achter Froome. Vervolgens ging hij in de zomer van 2018 van start in de Tour. In het verleden is al vaak gebleken dat de combinatie Giro-Tour in één seizoen erg zwaar is. In 2018 zit er in de kalender wel een wat langere periode tussen de Giro en de Tour (één extra week), maar toch was het nog wel af te wachten in hoeverre Dumoulin, na de zware Giro, in de Tour weer in topvorm kan zijn. Uiteindelijk reed Dumoulin in 2018 een ijzersterke Tour. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement, op 1'51 van eindwinnaar Thomas. Daarnaast pakte Dumoulin op de voorlaatste dag ook nog een ritzege: hij won de tijdrit in Frans Baskenland.

In 2019 koos Dumoulin oorspronkelijk de Giro als hoofddoel van zijn seizoen. Tijdens die Ronde van Italië kwam hij echter ten val en moest hij de dag daarna geblesseerd opgeven. Daarom heeft hij alsnog besloten om van de Tour de France het hoofddoel van zijn seizoen te maken. Hij moet zeker gerekend worden tot de favorieten voor de eindzege.

Geraint Thomas

De Brit Geraint Thomas ging in 2018 van start als schaduwkopman van Sky in de Tour de France, achter Chris Froome. Uiteindelijk bleekt Thomas echter de sterkste coureur in deze Tour te zijn en won hij op indrukwekkende wijze het eindklassement. In 2019 moet hij in theorie natuurlijk weer gerekend worden tot de kanshebbers voor de eindzege. Toch lijkt hij in het seizoen 2019 wel wat minder sterk te zijn dan het voorgaande jaar.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. Bardet was in de Tour van 2018 de kopman van het Franse team AG2R. Romain Bardet eindigde in 2018 als zesde in het algemeen klassement van de Tour de France. In de Tour 2019 moet hij wederom gerekend worden tot de podiumkandidaten.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte werd op 30 januari 1985 geboren in Launceston. Hij was jarenlang een superknecht voor Chris Froome in de bergetappes. Porte was in die tijd vaak zo sterk, dat velen in hem een potentiële winnaar van grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) zagen, indien hij de kans zou krijgen om als kopman op te treden. Later heeft hij als kopman heel wat prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en twee keer Parijs-Nice.

Wanneer Porte echter in de grote rondes de kans als kopman kreeg, dan kon hij de hoge verwachtingen meestal niet waarmaken; soms door tegenslag, maar vaak ook omdat hij in de loop van de drie weken minstens tijdens één belangrijke rit een mindere dag had. Richie Porte zal er zeer op gebrand zijn om in de Tour 2017 te bewijzen dat hij wel degelijk een podiumplek kan behalen in een grote ronde van drie weken. In 2016 was hij daar al erg dichtbij: ondanks dat hij al in de beginfase van de Tour heel wat tijd verloor door mechanische pech, werd hij toch nog vijfde in het eindklassement.

Bij de Tour van 2017 werd Porte door zijn ex-kopman Froome beschouwd als één van zijn allerbelangrijkste concurrenten voor de Tourzege in 2017. Het ging echter wederom mis met Porte: door een zware valpartij moest hij voortijdig de Tour 2017 verlaten. Helaas gebeurde in 2018 hetzelfde: Porte moest wederom opgeven door een valpartij.

Thibaut Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moet gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken in de Tour 2019. Pinot is een zeer getalenteerde, maar ook zeer wisselvallig presterende coureur. In zijn carrière heeft hij heel wat fysieke en mentale tegenslagen gehad. Opvallend genoeg heeft deze Fransman, mede vanwege de (naar zijn gevoel) hysterische mediahype die de Tour jaarlijks is, geen erg grote liefde voor de Ronde van Frankrijk. In 2018 koos hij daarom bijvoorbeeld de Giro als hoofddoel. In 2019 heeft hij toch weer de Tour als hoofddoel gekozen.

Enric Mas

Een groot talent onder de klassementsrenners is de Spanjaard Enric Mas. Hij werd op 7 januari 1995 geboren in Arta. In 2018 behaalde hij een grandioze tweede plek in het eindklassement van de Vuelta. Veel Spanjaarden zien hem als een mogelijke opvolger van Contador (de laatste Spaanse Tourwinnaar). Mas is de kopman voor het algemeen klassement bij de Belgische formatie Deceuninck-QuickStep. Mas debuteert in 2019 in de Tour, maar wordt in deze eerste Tour door velen al gezien als een kandidaat voor een topklassering in het algemeen klassement.

Team Movistar: Quintana

Jarenlang werd de Colombiaan Nairo Quintana beschouwd als een toekomstige Tour de France-winnaar. Na diverse relatief ontgoochelende optredens in de Tour wordt het door veel kenners echter betwijfeld of hij daadwerkelijk nog een potentiële Tourwinnaar is. Toch is hij zonder twijfel een buitengewoon getalenteerde coureur. Indien hij zijn oude vorm in 2019 terug kan vinden, moet hij zeker weer tot de podiumkandidaten in de Tour gekerend worden.

Vincenzo Nibali

De Italiaan Vincenzo Nibali behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Hij slaagde erin om alle drie de grote rondes te winnen: in 2010 won hij de Vuelta, in 2014 zegevierde hij in de Tour de France en de Giro d'Italia won hij twee keer: in 2013 en 2016. In het seizoen 2018 is de Tour de France zijn hoofddoel. De inmiddels 33-jarige Nibali behoorde in de Tour 2018 niet tot de topfavorieten voor de eindzege, maar zeker wel tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken. Helaas moest hij in de Tour 2018 opgeven na een zware valpartij. In 2019 was de Giro zijn hoofddoel. Daarin werd hij tweede. Het is nog niet zeker met welke ambities Nibali van start gaat in de Tour 2019, of hij zich meer op etappes of meer op het klassement richt.

Jakob Fuglsang

Op 22 maart 1985 werd Jakob Fuglsang geboren. In zijn jonge jaren was hij een talentvolle mountainbiker. Later ging hij zich op het wegwielrennen focussen. Hij groeide uit tot een sterke subtopper. Klimmen is zijn specialisme, hij kan echter ook behoorlijk tijdrijden. De hoogste klassering die Fuglsang ooit in het eindklassement van een Grote Ronde behaalde was zevende plek in de Tour 2013. Vaak reed hij tijdens grote rondes echter vooral in dienst van grote kopmannen. Is hij in staat om een hoofdrol te spelen in de Tour 2019? Daarover verschillen de meningen van de wielerkenners. Fuglsang rijdt in 2019 zijn beste seizoen ooit. Hij gaat ook naar de Tour in goede vorm; kort daarvoor won hij de Dauphiné 2019. Dat hij zo'n koers van een week zoals de Dauphiné kan winnen, bewees hij reeds in het verleden, hij won die rittenkoers ook in 2017. Maar kan hij ook drie weken achter elkaar op topniveau presteren als kopman in de Tour de France? Dat moet in juli 2019 duidelijk worden.

Overige klassementsrenners en klimmers

Tot de overige klimmers die mogelijk op de startlijst van de Tour de France 2019 staan behoren onder meer Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Wout Poels, Adam Yates, Rigoberto Uran,, Daniel Martin, Bauke Mollema, Warren Barguil, Guillaume Martin, Robert Gesink, Domenico Pozzovivo, Emanuel Buchmann, Mikel Nieve, Matthias Frank, Damiano Caruso, Tejay van Garderen, Rein Taramae, Dani Navarro, Pierre Rolland, Darwin Atapuma, Tiesj Benoot, Serge Pauwels en David Gaudu. Zodra er meer info bekend is over de plannen van de teams voor de Tour de France 2019 (wie zitten in de selecties voor de Tour en wie worden als kopmannen uitgespeeld), dan wordt dit overzicht qua informatie uitgebreid en geüpdatet.

Trivia Tour 2019

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2019? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour 2019 zijn de toprenners immers weer in veel criteriums in Nederland en België te bewonderen.

Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en deed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen mee namens Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Kopman Sky

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. Ook in 2015, 2016 en 2017 won hij de Tour de France. Daarmee heeft hij in totaal dus vier eindzeges behaald. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder.

Froome en de Tour 2018

In de aanloop naar de Tour 2018 was er lange tijd enige onzekerheid, of Chris Froome vanwege diens salbutamol-affaire wel van start zou mogen gaan in deze koers. Pas op 2 juli 2018 werd door de wielerbond UCI officieel bekend gemaakt dat Froome definitief niet geschorst zou worden voor die affaire en hij dus van start mag gaan in de Tour.

Voor de Tour de France 2018 was Froome bij veel bookmakers wederom de grote favoriet voor de zege. Toch zetten diverse wielerkenners wel wat meer vraagtekens achter de kansen van Froome in de Tour 2018, vergeleken met de voorgaande edities van de Tour. In hoeverre is hij in de voorbereiding mentaal gehinderd door alle extra stress vanwege de maandenlange commotie rondom de salbutamol-affaire? Maar ook was de vraag: hoe goed is zijn vorm in de Tour nog, nadat hij in het voorjaar een zeer zware Giro heeft gereden? Uiteindelijk bleek Chris Froome in de Tour 2018 inderdaad net wat minder sterk te zijn dan in de voorgaande jaren. Froome eindigde uiteindelijk als derde in de Tour de France 2018. Toch had zijn ploeg (Team Sky) wel een zeer succesvolle Tour: de schaduwkopman Geraint Thomas pakte de eindzege, zodat er dus twee renners van Sky op het eindpodium stonden.

Froome in de Tour 2019: geen deelname wegens blessure

In 2019 was de Tour de France oorspronkelijk weer het hoofddoel van Froome. Door velen werd hij beschouwd als de grote favoriet voor de Tourzege van 2019. In de voorbereiding op de Tour 2019 kwam hij echter zeer zwaar ten val. Door de zware blessures die hij opliep, kan Froome niet van start gaan in de Tour 2019.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten Giro d'Italia 2019Favorieten Giro d'Italia 2019Op zaterdag 11 mei 2019 gaat de 103e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Bologna. De slotrit is…
Tour de France 2019: de 106e Ronde van FrankrijkTour de France 2019: de 106e Ronde van FrankrijkOok in 2019 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 6 tot en met 28 j…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2019Nederlanders in de Giro d'Italia 2019De Giro d'Italia 2019 gaat op 11 mei van start in Bologna. Het is de 102e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de…
Belgen in de Tour de France 2019Belgen in de Tour de France 2019Op zaterdag 6 juli gaat de Ronde van Frankrijk 2019 van start in de Franse streek de Vendée. De slotetappe vindt plaats…
Vuelta 2019 - deelnemers en startlijstVuelta 2019 - deelnemers en startlijstDe 74e editie van de Ronde van Spanje gaat op zaterdag 24 augustus 2019 van start in Torrevieja met een ploegentijdrit.…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!