InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2019

Favorieten Tour de France 2019

Favorieten Tour de France 2019 Op zaterdag 6 juli 2019 gaat de 106e editie van de Tour de France van start in Brussel. Op zondag 28 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2019? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2019 eruit? Er is bij deze Tour de France geen proloog. De Ronde van Frankrijk 2019 begint op zaterdag 6 juli met de openingsrit in Brussel. Er zijn diverse interessante ritten opgenomen in de eerste week van deze Tour de France, waaronder een ploegentijdrit op zondag 7 juli. In de tweede week rijden de renners door de Pyreneeën, met onder meer een etappe die finisht op de top van de Tourmalet. Ook rijden de renners in die tweede week een individuele tijdrit (op 19 juni). In de derde week rijden de renners diverse bergetappes in de Alpen. De Tour de France finisht traditioneel in Parijs. De slotrit van de Tour 2019 wordt verreden op zondag 28 juli.

Startlijst Tour de France 2019

Welke ploegen staan in 2019 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: alle 18 World Tour Teams hebben automatisch startrecht en daarnaast hebben 4 ProContinentale Team een wildcard gekregen.

Truien in de Tour 2019

Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France 2019 ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement).

Tour de France 2019 live op tv

De Tour 2019 is live op tv en via de livestream te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza), Tour du Jour (RTL7) en de Avondetappe (NOS).

Favorieten Tour 2019: belangrijkste klassementsrenners

Wie zijn de klassementsrenners op de startlijst van de Ronde van Frankrijk 2019? Hieronder vindt u korte portretten van de prominentste Tourfavorieten. Verderop vindt u overzichten van overige klassementsrenners en klimmers, die eveneens waarschijnlijk van start gaan in de Tour 2019. De startlijst van de Tour 2019 is nog niet definitief; diverse ploegen hebben nog niet hun definitieve selectie doorgegeven. Het onderstaande overzicht wordt daarom regelmatig geüpdatet.

Team Ineos: Geraint Thomas en Egan Bernal

Geraint Thomas

De Brit Geraint Thomas ging in 2018 van start als schaduwkopman van Sky in de Tour de France, achter Chris Froome. Uiteindelijk bleekt Thomas echter de sterkste coureur in deze Tour te zijn en won hij op indrukwekkende wijze het eindklassement. In 2019 moet hij in theorie natuurlijk weer gerekend worden tot de kanshebbers voor de eindzege. Toch lijkt hij in het seizoen 2019 wel wat minder sterk te zijn dan het voorgaande jaar. In de voorbereiding op de Tour 2019 kreeg hij ook te maken met een valpartij in de Ronde van Zwitserland. Hoewel hij dus beslist geen ideale voorbereiding had, moet hij toch tot de belangrijke kandidaten voor de Tourzege gerekend worden.

Egan Bernal

De Colombiaan Egan Bernal wordt gerekend tot de allergrootste klimtalenten ter wereld. Velen beschouwen hem als een toekomstige Tourwinnaar. Oorspronkelijk zou hij in de Tour 2019 van start gaan als superknecht in de bergen voor kopman Froome en schaduwkopman Thomas. Aangezien Froome echter niet van start gaat in de Tour wegens blessureleed en Thomas beslist geen vlekkeloze voorbereiding op de Tour had, krijgt Bernal in de praktijk een grotere rol in de Tourploeg van Team Ineos (het voormalige Team Sky). Bernal zal waarschijnlijk de schaduwkopman of zelfs de mede-kopman zijn.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. In 2018 eindigde Bardet als zesde in het algemeen klassement van de Tour. In de Tour de France 2019 moet hij wederom gerekend worden tot de podiumkandidaten.

Thibaut Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moet eveneens gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken in de Tour 2019. Pinot is een zeer getalenteerde, maar ook zeer wisselvallig presterende coureur. In zijn carrière heeft hij heel wat fysieke en mentale tegenslagen gehad. Opvallend genoeg heeft deze Fransman geen erg grote liefde voor de Ronde van Frankrijk. Dit komt mede door de (naar zijn gevoel) hysterische mediahype die de Tour jaarlijks is. In 2018 koos hij daarom bijvoorbeeld de Giro als hoofddoel. In 2019 heeft hij toch weer de Tour als hoofddoel gekozen.

Team Movistar: Quintana en Landa

Jarenlang werd de Colombiaan Nairo Quintana beschouwd als een toekomstige Tour de France-winnaar. Na diverse relatief ontgoochelende optredens in de Tour wordt het door veel kenners echter betwijfeld of hij daadwerkelijk nog een potentiële Tourwinnaar is. Toch is hij zonder twijfel een buitengewoon getalenteerde coureur. Indien hij zijn oude vorm in 2019 terug kan vinden, moet hij zeker weer tot de podiumkandidaten in de Tour gerekend worden.

Diverse wielerkenners geven daarentegen grotere kansen in deze Tour aan Mikel Landa. Deze coureur van Movistar heeft echter wel als nadeel dat hij, in tegenstelling tot veel andere klassementsrenners in deze Tour, de Giro d'Italia heeft gereden en daarin vol heeft moeten gaan voor zowel zijn eigen klassement als voor z'n teamgenoot Carapaz (die de Giro won). Is Landa op tijd hersteld na de Giro om in de Tour weer een hoofdrol te gaan spelen?

Team Movistar gaat in de Tour 2019 weer van start met een buitengewoon sterk team. Naast Quintana en Landa staat ook wereldkampioen Valverde voor hen op de startlijst. Andere goede klimmers in de selectie zijn onder meer de ervaren Amador en het jonge talent Soler, die echter beiden waarschijnlijk vooral in dienst van hun kopmannen moeten rijden tijdens deze Ronde van Frankrijk.

Jakob Fuglsang

Op 22 maart 1985 werd Jakob Fuglsang geboren. In zijn jonge jaren was hij een talentvolle mountainbiker. Later ging hij zich op het wegwielrennen focussen. Hij groeide uit tot een sterke subtopper. Klimmen is zijn specialisme, hij kan echter ook behoorlijk tijdrijden. De hoogste klassering die Fuglsang ooit in het eindklassement van een Grote Ronde behaalde was zevende plek in de Tour 2013. Vaak reed hij tijdens grote rondes echter vooral in dienst van grote kopmannen. Is hij in staat om een hoofdrol te spelen in de Tour 2019? Daarover verschillen de meningen van de wielerkenners. Fuglsang rijdt in 2019 zijn beste seizoen ooit. Hij gaat ook naar de Tour in een zeer goede vorm; kort daarvoor won hij de Dauphiné 2019. Dat hij zo'n koers van een week zoals de Dauphiné kan winnen, bewees hij reeds in het verleden, hij won die rittenkoers ook in 2017. Maar kan hij ook drie weken achter elkaar op topniveau presteren als kopman in de Tour de France? Dat moet in juli 2019 duidelijk worden.

Adam Yates en Simon Yates

Het Australische team Mitchelton-Scott gaat van start met de Britse broers Adam en Simon Yates. Adam Yates is officieel aangewezen als kopman voor het klassement in deze Tour. Simon Yates zou oorspronkelijk de Tour in 2019 niet rijden, hij focuste zich oorspronkelijk op de Giro 2019. Daarin startte hij met grote verwachtingen, als één van de favorieten voor de eindzege, maar uiteindelijk werd die ronde voor Simon een ontgoochelende ervaring.

Adam piekt qua seizoensplanning en trainingsopbouw juist helemaal naar de Tour 2019 en het is dus ook logisch dat hij op papier de kopman van dit team is. Officieel gaat Simon Yates van start als de 'luxe knecht' van zijn broer voor de bergetappes. In het verleden is echter gebleken dat Simon eigenlijk wel net wat meer talent als ronderenner heeft dan z'n broer. In praktijk zou het dus kunnen dat, indien Adam tegenvallend presteert en Simon toch weer z'n oude vorm herwint, de rollen tussen de broers tijdens de Tour alsnog worden omgekeerd.

Vincenzo Nibali

De Italiaan Vincenzo Nibali behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Hij slaagde erin om alle drie de grote rondes te winnen: in 2010 won hij de Vuelta, in 2014 zegevierde hij in de Tour de France en de Giro d'Italia won hij twee keer: in 2013 en 2016. In het seizoen 2018 was de Tour de France zijn hoofddoel. Helaas moest hij in de Tour 2018 opgeven na een zware valpartij. In 2019 was de Giro zijn hoofddoel. Daarin werd hij tweede. Het is voorafgaand aan de Tour 2019 overigens nog niet helemaal zeker met welke doelen Nibali deze ronde gaat rijden, of hij zich meer op etappezeges richt, of meer op het klassement.

Nibali beseft immers hoe moeilijk het is om de Giro en Tour in één seizoen als klassementsrenner te rijden. Hij heeft een rustpauze en een trainingskamp gehad tussen de Giro en de Tour en weet niet precies hoe goed z'n vormpeil is. De Italiaan heeft aangegeven dat hij tijdens de Tour erachter wil komen hoe goed precies zijn vorm is en dan zal hij beslissen of hij in deze Ronde van Frankrijk voluit voor het klassement gaat, of dat hij gaat pieken naar enkele etappes.

Enric Mas

Een groot talent onder de klassementsrenners is de Spanjaard Enric Mas. Hij werd op 7 januari 1995 geboren in Arta. In 2018 behaalde hij een grandioze tweede plek in het eindklassement van de Vuelta. Veel Spanjaarden zien hem als een mogelijke opvolger van Contador (de laatste Spaanse Tourwinnaar). Mas is de kopman voor het algemeen klassement bij de Belgische formatie Deceuninck-QuickStep. Mas debuteert in 2019 in de Tour. Hoewel hij in het voorseizoen van 2019 voor zo'n enorm toptalent niet erg sterk presteerde, wordt hij in deze eerste Tour door velen toch al gezien als een kandidaat voor een topklassering in het algemeen klassement.

UAE Team Emirates: Dan Martin

Team Emirates gaat van start met een sterke selectie in de Tour. Hun kopman voor het klassement is Dan Martin. Hij is als klassementsrenner geen absolute wereldtop, maar hij is wel aanvalslustig ingesteld en in een Tour waarin grote namen zoals Froome en Dumoulin ontbreken, kan hij mogelijk mede door zijn aanvalslust voor een verrassing zorgen. Tot zijn knechten in het hooggebergte behoren grote namen zoals Rui Costa, Sergio Henao en Fabio Aru.

Fabio Aru?

In het verleden behoorde Aru tot de wereldtop van de klassementsrenners. Wegens blessureleed heeft hij echter enkele zwakke jaren gehad. In het voorjaar van 2019 is hij geopereerd aan z'n liesslagader, die bekneld was. Hij heeft goede hoop dat hij als gevolg
van deze operatie in de toekomst weer z'n topvorm als ronderenner kan hervinden. De Tour van 2019 lijkt daarvoor nog net wat te vroeg te komen. Daarom focust hij zich in deze Tour niet op het klassement. Hij rijdt deels in dienst van Martin en zal mogelijk daarnaast de vrijheid krijgen om voor een dagzege te gaan.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte werd op 30 januari 1985 geboren in Launceston. Hij was jarenlang een superknecht voor Chris Froome in de bergetappes. Porte was in die tijd vaak zo sterk, dat velen in hem een potentiële winnaar zagen van grote rondes (Tour, Giro, Vuelta), indien hij de kans zou krijgen om als kopman op te treden. Later heeft hij als kopman heel wat prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en twee keer Parijs-Nice.

Wanneer Porte echter in de grote rondes zoals de Tour de kans als kopman kreeg, dan kon hij de hoge verwachtingen meestal niet waarmaken; soms door tegenslag, maar vaak ook omdat hij in de loop van de drie weken minstens tijdens één belangrijke rit een mindere dag had. Richie Porte zal er zeer op gebrand zijn om in de Tour 2019 te bewijzen dat hij wel degelijk een podiumplek kan behalen in een grote ronde van drie weken. In 2016 was hij daar al erg dichtbij: ondanks dat hij al in de beginfase van de Tour heel wat tijd verloor door mechanische pech, werd hij toch nog vijfde in het eindklassement.

Bij de Tour van 2017 werd Porte door zijn ex-kopman Froome beschouwd als één van zijn allerbelangrijkste concurrenten voor de Tourzege in 2017. Het ging echter wederom mis met Porte: door een zware valpartij moest hij voortijdig de Tour 2017 verlaten. Helaas gebeurde in 2018 hetzelfde: Porte moest wederom opgeven door een valpartij.

Steven Kruijswijk

Op 7 juni 1987 werd Steven Kruijswijk geboren in Nuenen. In 2016 leek hij de Giro d'Italia te gaan winnen. In de slotfase van de wedstrijd kwam hij echter ten val en hij eindigde uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement. In 2018 werd Kruijswijk vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta. Hij is een zeer sterke subtopper, met veel inhoud. Vaak is hij met name in de derde week van een Grote Ronde goed.

Rigoberto Uran

In zijn jonge jaren werd Rigoberto Uran beschouwd als het grootste Colombiaanse rondetalent. Velen zagen in hem een toekomstige Tourwinnaar. Mede vanwege groot blessureleed heeft hij in de loop van zijn carrière wisselvallig gepresteerd. Een hoogtepunt was de tweede plek van Uran in de Tour van 2017. Twee keer eindigde hij als tweede in de Giro: in 2013 en 2014. De eerste helft van het seizoen 2019 verliep moeizaam voor Uran. Vlak voor de Tour lijkt hij echter nog een goede vorm te hebben hervonden. Uran blijft een zeer onvoorspelbare coureur. Juist op momenten dat mensen niets meer van hem verwachten, kan hij ineens weer uitblinken als een wereldtopper. Maar omgekeerd kan hij ook dikwijls juist tegenvallen, wanneer hij tot de favorieten voor een koers wordt gerekend.

Overige klassementsrenners en klimmers

Tot de overige klimmers die op de startlijst van de Tour de France 2019 staan behoren onder meer Ilnur Zakarin, Warren Barguil, Roman Kreuziger, Guillaume Martin, Bauke Mollema, Wout Poels, Emanuel Buchmann, Patrick Konrad, Tejay van Garderen, Pello Bilbao, Giulio Ciccone, Tiesj Benoot, David Gaudu, Maximilian Schachmann, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Rein Taaramäe, Jesus Herrada, Damiano Caruso, Rohan Dennis en Serge Pauwels. In hoeverre diverse goede klimmers in deze Tour daadwerkelijk voor een goed algemeen klassement kunnen rijden, is echter mede afhankelijk van de vorm van hun kopman, het koersverloop en de besluiten van hun ploegleiding tijdens deze Ronde van Frankrijk. Bij het team Bahrain-Merida droomt bijvoorbeeld Rohan Dennis van een goed klassement in de Tour en is ook Caruso in staat tot een goede klassering in het algemeen klassement. Als echter hun kopman Nibali in topvorm blijkt te zijn tijdens deze Tour, dan mogen Dennis en Caruso waarschijnlijk hun persoonlijke ambities voor het klassement opbergen en moeten ze vooral voor Nibali rijden. Twee goede Nederlandse klimmers die eveneens in theorie in zo'n dienende rol zitten, maar mogelijk in de praktijk toch meer vrijheid krijgen, zijn Wout Poels (superknecht bij Ineos voor Thomas en Bernal) en Bauke Mollema (in principe de superknecht voor Porte in deze Tour).

Trivia Tour 2019

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2019? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour 2019 zijn de toprenners immers weer in veel criteriums in Nederland en België te bewonderen.

Afwezig: Tom Dumoulin

Tom Dumoulin werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

Giro en Tour

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 reed hij wederom de Giro. Ditmaal eindigde hij daarin als tweede achter Froome. Vervolgens ging hij in de zomer van 2018 van start in de Tour. In het verleden is al vaak gebleken dat de combinatie Giro-Tour in één seizoen erg zwaar is. In 2018 zit er in de kalender wel een wat langere periode tussen de Giro en de Tour (één extra week), maar toch was het nog wel af te wachten in hoeverre Dumoulin, na de zware Giro, in de Tour weer in topvorm kan zijn. Uiteindelijk reed Dumoulin in 2018 een ijzersterke Tour. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement, op 1'51 van eindwinnaar Thomas. Daarnaast pakte Dumoulin op de voorlaatste dag ook nog een ritzege: hij won de tijdrit in Frans Baskenland.

In 2019 koos Dumoulin oorspronkelijk de Giro als hoofddoel van zijn seizoen. Tijdens die Ronde van Italië kwam hij echter ten val en moest hij de dag daarna geblesseerd opgeven. Daarom probeerde hij alsnog om van de Tour de France het hoofddoel van zijn seizoen te maken. Aangezien hij echter langer bleef sukkelen met zijn blessureleed dan gehoopt, moest hij uiteindelijk echter besloten om toch niet van start te gaan in de Tour 2019.

Afwezig: Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en deed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen mee namens Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Kopman Sky

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. Ook in 2015, 2016 en 2017 won hij de Tour de France. Daarmee heeft hij in totaal dus vier eindzeges behaald. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder.

Froome en de Tour 2018

In de aanloop naar de Tour 2018 was er lange tijd enige onzekerheid, of Chris Froome vanwege diens salbutamol-affaire wel van start zou mogen gaan in deze koers. Pas op 2 juli 2018 werd door de wielerbond UCI officieel bekend gemaakt dat Froome definitief niet geschorst zou worden voor die affaire en hij dus van start mag gaan in de Tour.

Voor de Tour de France 2018 was Froome bij veel bookmakers wederom de grote favoriet voor de zege. Toch zetten diverse wielerkenners wel wat meer vraagtekens achter de kansen van Froome in de Tour 2018, vergeleken met de voorgaande edities van de Tour. In hoeverre is hij in de voorbereiding mentaal gehinderd door alle extra stress vanwege de maandenlange commotie rondom de salbutamol-affaire? Maar ook was de vraag: hoe goed is zijn vorm in de Tour nog, nadat hij in het voorjaar een zeer zware Giro heeft gereden? Uiteindelijk bleek Chris Froome in de Tour 2018 inderdaad net wat minder sterk te zijn dan in de voorgaande jaren. Froome eindigde uiteindelijk als derde in de Tour de France 2018. Toch had zijn ploeg (Team Sky) wel een zeer succesvolle Tour: de schaduwkopman Geraint Thomas pakte de eindzege, zodat er dus twee renners van Sky op het eindpodium stonden.

Froome in de Tour 2019: geen deelname wegens blessure

In 2019 was de Tour de France oorspronkelijk weer het hoofddoel van Froome. Door velen werd hij beschouwd als de grote favoriet voor de Tourzege van 2019. In de voorbereiding op de Tour 2019 kwam hij echter zeer zwaar ten val. Door de zware blessures die hij opliep, kan Froome niet van start gaan in de Tour 2019.

Afwezig: Primoz Roglic

Aan het begin van het seizoen 2019 speelde Jumbo-Visma nog met het plan om Primoz Roglic, hun kopman van de Giro, ook in de Tour van start te laten gaan. In de Tour zou hij dan niet voor het klassement rijden, maar voor etappezeges. Mede omdat Roglic duidelijk zeer vermoeid uit de Giro kwam, heeft men alsnog besloten om hem een andere planning te geven voor de tweede helft van het seizoen en start hij dus niet in de Tour.

Eindstand: Algemeen klassement Tour de France 2019

 1. Egan Bernal (Col) Team Ineos 82u57:00
 2. Geraint Thomas (UK) Team Ineos op 1:11
 3. Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma op 1:31
 4. Emanuel Buchmann (Dui) Bora Hansgrohe op 1:56
 5. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep op 4:05
 6. Mikel Landa (Spa) Team Movistar op 4:23
 7. Rigoberto Uran (Col) Education First EF op 5:15
 8. Nairo Quintana (Col) Team Movistar op 5:30
 9. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar op 6:12
 10. Warren Barguil (Fra) Arkea Samsic op 7:32

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten Giro d'Italia 2019Favorieten Giro d'Italia 2019Op zaterdag 11 mei 2019 gaat de 103e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Bologna. De slotrit is…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2019Nederlanders in de Giro d'Italia 2019De Giro d'Italia 2019 gaat op 11 mei van start in Bologna. Het is de 102e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!