Ethias Cross Hulst: Vestingcross 2020 live tv en livestream

Ethias Cross Hulst: Vestingcross 2020 live tv en livestream Op zondag 16 februari 2020 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de vierde editie van de Ethias Vestingcross verreden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. Deze Zeeuwse cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Hulst via een livestream online volgen. Hoe ziet het programma van de Ethias Vestingcross eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Hulst op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Vestingcross 2020?

Vestingstad Hulst

Hulst is een prachtige vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen. Deze stad heeft een lange en rijke historie. Waarschijnlijk is deze plaats in de 11e eeuw ontstaan als een nederzetting, die toen nog de naam ‘Hulust’ droeg. In 1180 kreeg de plaats stadsrechten. In de daaropvolgende periode groeide het uit tot een belangrijke havenplaats. Later werd het vanwege de strategische ligging ook een belangrijke militaire vestingstad.

Toerisme in Hulst

Hulst is een plaats die populair is bij veel Nederlandse en Vlaamse toeristen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de oude vestingwerken en de Sint-Willibrodusbassiliek. Die basiliek werd in 2009 verkozen tot de mooiste kerk van Nederland. Hulst staat bekend als een Bourgondische stad; er is ook veel horeca in het centrum. De stad ligt vlakbij de Belgische grens en men noemt het de ‘meest Vlaamse stad van Nederland’.

Hulst en ‘Van den vos Reynaerde’

Hulst profileert zich als de 'Reynaert-stad', naar aanleiding van het middeleeuwse literaire meesterwerk 'Van den vos Reynaerde'. Dat meesterwerk werd geschreven door een auteur genaamd Willem. Er is erg weinig feitelijk bekend over deze schrijver, die nochtans één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis schreef. Sommige literatuurhistorici vermoeden dat hij afkomstig was uit Hulst. In het boek wordt ook Hulsterloo (een bos bij Hulst) genoemd. Er zijn in Hulst verschillende monumenten als eerbetoon aan Reynaert de Vos. Zo bevindt zich bij de Gentsepoort in Hulst het 'Reynaertmonument' en bevindt zich op de Markt een groep beelden genaamd 'Als de vos de passie preekt'.

Gemeente Hulst

Hulst is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Hulst telt anno 2018 ruim 27.000 inwoners. Daarvan wonen er circa 11.000 in de hoofdplaats Hulst. In de gemeente Hulst liggen veertien dorpen, waaronder Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge en Vogelwaarde. Binnen de gemeente Hulst bevinden zich ook een aantal natuurgebieden. Het bekendste daarvan is het Verdronken Land van Saeftinghe.

Ethias Cyclocross Hulst: Vestingcross

De veldrit in Hulst is een onderdeel van de wedstrijdserie Ethias Crossen. Dit is een reeks wedstrijden die als gezamenlijke sponsor het bedrijf Ethias hebben. Deze Ethias Crossen worden ook allemaal live op tv en online per livestream uitgezonden door de Vlaamse zender VTM. Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van elke Ethias Cyclocross. Anders dan bij diverse andere wedstrijdseries in het veldrijden (zoals de DVV Trofee Veldrijden en de Superprestige Cyclocross), wordt er bij de Ethias Crossen geen apart klassement opgemaakt van alle wedstrijden die tot deze serie behoren. Wel kunnen renners punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden bij elke veldrit die behoort tot de Ethias Crossen. De wedstrijdreeks Ethias Crossen bestaat in totaal uit acht veldritten. Hulst is de enige Nederlandse veldrit die het predicaat Ethias Cross draagt, de overige zeven veldritten vinden plaats in België. De reeks Ethias Crossen droeg tot in het seizoen 2018-2019 nog de naam 'Bico Crossen', aangezien Brico toen de hoofdsponsor was. In het seizoen 2020-2021 is de cyclocross van Hulst niet meer een Ethias Cyclocross, maar een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden.

Programma Cyclocross Hulst op 16 februari 2020

De start van de dameswedstrijd zou oorspronkelijk om 13u45 zijn, maar is uitgesteld tot circa 14u00, aangezien er als gevolg van de storm een boom op het parcours was gevallen. De start van de herenwedstrijd, die oorspronkelijk om 15u00 zou zijn, is hierdoor ook wat later (namelijk rond circa 15u15).

Programma

 • 10u00: 1e jaars nieuwelingen
 • 10u45: 2e jaars nieuwelingen
 • 11u50: junioren
 • 14u00: dames elite
 • 15u15: heren elite (profs) en heren beloften (u23)

Locatie: parcours Vestingcross Hulst 2020

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Het parcours van de Vestingcross Hulst bevindt op zaterdag 16 februari 2020 zich aan de noordkant van de vesting. De renners rijden tijdens deze cyclocross onder meer over het Molenbolwerk en het Brederodebolwerk. De finish van de Ethias Cross Hulst ligt aan de Glacisweg te Hulst.

Op de dag van de Vestingcross zal het door de drukte moeilijk zijn om in het centrum van Hulst te parkeren, daarom heeft de organisatie diverse publieksparkings ingericht buiten het centrum. Daartoe behoren ook diverse shuttleparkings, waar men de auto kan parkeren en daarna per shuttlebus naar het parcours van deze cyclocross kan gaan.

UCI wereldranglijst veldrijden

De Vestingcross van Hulst staat op de kalender van de mondiale wielerunie UCI ingedeeld als een internationale cyclocross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze Zeeuwse veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De winnaar van de Vestingcross Hulst krijgt 40 punten. In het volgende seizoen (2020-2021) maakt de Vestingcross overigens een promotie. De cyclocross van Hulst wordt dan een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Hulst 2020

Mathieu van der Poel niet op de startlijst

In 2020 staat helaas Mathieu van der Poel helaas niet op de startlijst van deze cyclocross. Hij focust zich in deze periode geheel op de voorbereiding op het wegseizoen en rijdt na het WK cyclocross geen veldrit meer. De eerste wegwedstrijd die Mathieu van der Poel in 2020 rijdt is de Volta ao Algarve (Ronde van Algarve).

Wout van Aert ook niet op de startlijst

Ook Wout van Aert behoort niet tot de deelnemers aan deze cyclocross. Hij rijdt in de rest van dit seizoen eveneens geen cyclocross meer, omdat ook hij zich op het wegseizoen voorbereidt. Zijn eerste doel van het wegseizoen is de Strade Bianche. Het is nog niet zeker welke wegwedstrijden hij daarvoor nog rijdt.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Vestingcross

Welke deelnemers staan op 16 februari 2020 wel op de startlijst van de Ethias Cross Hulst 2020? De meeste andere toppers staan wel op de startlijst van deze cyclocross, daaronder zijn Toon Aerts, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van deze Ethias Cross.

Deelnemers Vestingcross Hulst 2020: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften (u23)
1. Toon Aerts
2. Eli Iserbyt
3. Laurens Sweeck
4. Michael Vanthourenhout
5. Lars van der Haar
6. Corné van Kessel
7. Tom Pidcock
8. Felipe Orts
9. Ryan Kamp
10. Tom Meeusen
11. Kerry Werner
12. Thijs Aerts
13. Diether Sweeck
14. Jim Aernouts
15. Vincent Baestaens
16. Jens Adams
17. Antoine Benoist
18. David v.d. Poel
19. Dieter Vanthourenhout
20. Daan Soete
21. Nicolas Cleppe
22. Stan Godrie
23. Niels Vandeputte
24. Bram Merlier
25. Wietse Bosmans
26. Maik v.d. Heijden
27. Timo Kielich
28. Yentl Bekaert
29. Ben Turner
30. Victor Vandebosch
31. Ryan Cortjens
32. Kyle Agterberg
33. V. Remondet
34. Julian Siemons
35. Bart Artz
36. Joran Wyseure
37. K. Michalski
38. Luke Verburg
39. Kelvin Bakx
40. J. van Looveren
41. Felix Paul
42. Noah Vreeswijk
43. Marco Ehlert
44. M. van Gestel
45. Klaas Groenen
46. Niels Bierens
47. Peter Uptegrove
48. Matthijs Roddenhof
49. Maarten Clauwaert
50. Lars van Uhm
51. Niels Verbruggen
52. Justin Laevens
53. Thomas v.d. Velde
54. Simon Burges
55. Marco Carozzo
56. Nicola Parenti
57. G. Vermeiren
58. T. de Laet
59. Dolf Pemen
60. Donald Morgan
61. Fin Mansfield
62. Toon Vandenbosch
63. Anton Ferdinande
64. Cameron Mason

Tickets cyclocross Hulst (Vestingcross)

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de veldrit in Hulst gratis. Overige bezoekers betalen op de dag van deze cyclocross 12 euro voor een ticket aan de kassa. In de online voorverkoop kosten toegangskaarten voor deze cyclocross 10,55 euro.

Live op tv, Ethias Cross Hulst 2020: welke zender en hoe laat?

Vestingcross live op VTM (België)

Deze Zeeuwse cyclocross wordt in België live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zij zenden de damescross en de herenwedstrijd live uit bij deze vestingcross. Hun live tv-uitzending van deze cyclocross begint op 16 februari 2020 omstreeks 13u35 (na afloop van het één uur journaal). De start van de damesveldrit is om 13u45. De start van de herenwedstrijd bij deze veldrit is om 15u00.

Vestingcross live op Eurosport NL

Eurosport NL heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cyclocross. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd van de Ethias Vestingcross begint op 16 februari 2020 om 13u40 op de zender Eurosport1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd van de Vestingcross begint bij hen op die middag om 15u00 op Eurosport1.

Cyclocross live op Omroep Zeeland? Neen

In Nederland werd de Ethias Vestingcross Hulst jarenlang live op tv uitgezonden door de regionale zender Omroep Zeeland. Wordt de Vestingcross ook in 2020 door hen live op televisie uitgezonden? Neen, de Vestingcross staat in 2020 niet in hun programmering.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn er nog live op tv (en per livestream) te bekijken in de periode na de Vestingcross Hulst? Op zaterdag 22 februari wordt de Cyclocross Leuven (Rectavit Series) verreden. Vervolgens staat op zondag 23 februari de laatste veldrit van het seizoen op de kalender, namelijk de Internationale Sluitingsprijs - Cyclocross Oostmalle.

Livestream Ethias Cross - Vestingcross Hulst 2020

Livestream cyclocross bij VTM op 16 februari 2020

De Ethias Vestingcross Hulst 2020 is op zondag 16 februari 2020 ook live op het internet te volgen via een livestream van de zender VTM. Om deze livestream van de Vestingcross 2020 te gebruiken, kan men een (gratis) account aanmaken op de site van VTM. Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream voor de Ethias Cross Hulst in te loggen met een Facebook-account. Eveneens is het mogelijk om bij deze gratis livestream van de Vestingcross in te loggen via een Medialaan-account.

Gratis livestream Vestingcross

Op de middag van 16 februari 2020 vindt men vanaf circa 13u35 de livestream van de Cyclocross Hulst in de programmagids op de site van VTM. Hun livestream van de Ethias Cross Hulst begint dus tegelijk met hun live tv-uitzending. De livestream van VTM voor de Ethias Crossen is binnen de EU niet geo-restricted. Dit houdt in dat niet alleen Vlamingen, maar ook Nederlanders online naar deze livestream van de Vestingcross bij VTM kunnen kijken. Soms kan de gratis livestream in de programmagids van VTM wel tamelijk druk zijn tijdens zo'n veldrit, met als gevolg dat de stream dan overbelast raakt. In dat geval kan het soms helpen om op een andere manier via de bijvoorbeeld de nieuwssite van VTM naar de livestream te zoeken van de Vestingcross en hem zo dan te bezoeken.

Livestream Vestingcross Hulst bij Eurosport NL

Er is een livestream van Eurosport van deze cyclocross op de middag van 16 februari 2020. De livestream van de damesveldrit bij deze Vestingcross begint bij hen om 13u40. De livestream van de veldrit van de heren begint bij deze Vestingcross om 15u00. Zo'n livestream van deze cyclocross kan men vinden op de Eurosport Player. Deze livestream van deze Zeeuwse cyclocross is alleen te bekijken door abonnees van die app.

Livestream Vestingcross (Cyclocross Hulst) bij HLN

Het Vlaamse dagblad 'Het Laatste Nieuws' (HLN) biedt ook een livestream aan bij de cyclocross van Hulst. Dit is een gratis livestream van de Vestingcross. Die livestream van deze cyclocross is op de middag van 16 februari te vinden op de website van die krant. Via die gratis livestream van HLN kan men zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd van de Vestingcross bekijken. Hun gratis livestream van deze cyclocross begint om circa 13u35. Behalve de Vestingcross, zenden zij ook elke andere veldrit via een gratis livestream uit, die Ethias als hoofdsponsor heeft. HLN behoort tot de Persgroep, het concern dat in 2020 ook het NK veldrijden live via een stream uitzond.

Livestream Vestingcross Hulst 2020 via Go App

Het is mogelijk om de Ethias Vestingcross Hulst op 16 februari 2020 te bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Dit is een app om online tv te kunnen kijken. Met die app kan men dus ook legaal per livestream naar de tv-uitzending van deze cyclocross bij Eurosport kijken. Omdat dit op een andere manier gaat (zowel technisch en qua uitzendrechten) dan de reguliere livestream op de site van de Eurosport Player app kan men via die app als kijker van Ziggo dus wel legaal deze uitzending van de Cyclocross Hulst online zien. De livestream van de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken. Buiten de EU is elke livestream van de Ziggo Go App in veruit de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd). De live-uitzending van VTM van deze cyclocross kan men via die stream niet bekijken, aangezien VTM niet op deze app te bekijken is. In 2019 kon men via deze app nog naar de uitzending van Omroep Zeeland bij deze cyclocross kijken, in 2020 is dit niet meer het geval, aangezien die regionale omroep deze veldrit niet meer uitzendt.

Livestream cyclocross via iTV-app

Het is ook mogelijk voor mensen met een abonnement voor Interactieve Tv bij KPN om op 16 februari 2020 per livestream naar deze cyclocross te kijken. Via die app kunnen zij per livestream online dezelfde zenders ontvangen als op hun televisietoestel. De zender Eurosport1 (waarop deze cyclocross in Nederland wordt uitgezonden) zit sowieso in het basispakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op die app bekijken. (Zo'n livestream kan men als klant van KPN in de hele EU bekijken.) De uitzending van deze cyclocross bij het Vlaamse VTM kan men overigens niet per livestream op die app bekijken, aangezien die zender niet in het zenderpakket van KPN zit.

FloBikes livestream Vestingcross (voor abonnees)

Naast de livestream van de Vestingcross bij VTM, die bedoeld is voor de lage landen, is er op zondag 16 februari ook een andere officiële stream bij de Ethias Cyclocross Hulst beschikbaar. Deze internationale livestream van de Vestingcross wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement bij hen te hebben om die internationale livestream van de cyclocross van Hulst te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de Vestingcross geo-blocked (geblokkeerd) voor België. VTM en HLN hebben immers officieel het alleenrecht op een livestream in België voor de Ethias Crossen. Vanuit alle andere landen is deze livestream van FloBikes bij de Ethias Cross Hulst echter wel te bekijken. Deze livestream van de Vestingcross is officieel dus ook bruikbaar vanuit Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dit is een Noord-Amerikaanse organisatie die heel veel sport uitzendt via een livestream. Via FloBikes zijn niet alleen veel veldritten per livestream te bekijken. Ook veel wegwedstrijden (zowel Noord-Amerikaanse als Europese) worden door hen via een livestream uitgezonden. Vaak geldt echter dat die livestream bij de wegwedstrijden nog veel meer 'geo-restricted' is dan de stream bij de veldritten. Dikwijls is zo'n livestream die FloBikes verschaft bij een wegwedstrijd officieel zelfs alleen in Canada te bekijken. Voor wielerliefhebbers uit Europa heeft deze streamingdienst dus buitengewoon veel restricties. Een abonnement op deze dienst is dus allerminst de ideale manier voor mensen in Nederland en België voor het per livestream bekijken van wielersport.

Geen livestream Vestingcross bij Omroep Zeeland

In 2020 zendt Omroep Zeeland deze veldrit niet live uit op televisie en ook niet op het internet via een livestream. Bij diverse voorgaande edities was deze cyclocross van Hulst wel bij hen live op televisie te zien, maar toen boden zij ook geen livestream aan. Zij hadden in die jaren alleen maar de uitzendrechten voor de live tv-uitzending en niet voor de livestream van de Vestingcross. De meeste overige omroepen die veldritten live op tv uitzenden (zoals Telenet Play Sports, NOS en Sporza VRT) hebben zowel de uitzendrechten voor televisie als voor de stream en het is dan ook de gewoonte om naast de tv-uitzending automatisch ook online een livestream aan te bieden. In 2017, 2018 en 2019 was er daarentegen helaas bij Omroep Zeeland geen livestream van de veldrit van Hulst. Doorgaans kan men nochtans de overige tv-uitzendingen van Omroep Zeeland gewoon via een livestream op hun website bekijken. In verband met de online uitzendrechten van de Ethias Crossen (die in handen zijn VTM) was er bij die edities van deze veldrit echter geen livestream van de live-uitzending van de Vestingcross. Wanneer men toch de livestream van de veldrit op de website van Omroep Zeeland probeerde te bekijken (via de button 'Live Tv') dan kreeg men tijdens de Vestingcross een melding waarin verteld werd dat deze omroep niet de rechten heeft om beelden van deze cyclocross op het internet uit te zenden.

Livestream NLziet van Vestingcross Hulst? Neen

Kan men de Ethias Vestingcross ook via een livestream op de NLziet-app bekijken? Neen, op die app is geen zender te vinden, waarop deze Ethias Cyclocross Hulst per livestream wordt uitgezonden. Deze veldrit wordt op televisie uitgezonden door VTM en Eurosport en die zenders zijn niet op die app te bekijken.

Livestreaming van de Vestingcross via Ethias Cross?

Op de overkoepelende website van de Ethias Crossen staat bij de informatie voor de Vestingcross 2020 ook een link naar 'livestreaming'. Dit is echter niet een erg ideale link voor mensen uit de lage landen die de Vestingcross via een stream online willen bekijken. Deze link gaat namelijk direct naar het hierboven genoemde FloBikes, waarop men een abonnement dient te hebben om bij hen per stream naar de Vestingcross te kunnen kijken.

Uitslag Ethias Vestingcross Hulst 2020

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Tom Pidcock (UK)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Jens Adams (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Tom Meeusen (Bel)
 9. Corné van Kessel (Ned)
 10. David van der Poel (Ned)

Voorgaande editie: Uitslag Brico Vestingcross Hulst 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Lars van der Haar (Ned)
 3. Thomas Pidcock (UK)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Eli Iserbyt (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Jim Aernouts (Bel)
 10. Laurens Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamDe zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…

Gardedansen als sportGardedansen als sportGardedansen, ofwel dansgarde, wordt vaak verward met de dansmariekes die bij Prins Carnaval horen. Gardedansen is echter…
Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)De jonge Belgische topdarter Kim Huybrechts wordt binnen de Professional Darts Corporation (PDC) gezien als één van de m…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(stad)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrordusbasiliek
 • http://www.vestingcross.nl/programma/
 • http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-08-29/1035726/vestingcross-hulst-legt-wereldtoppers-vast-video#.WHZJZU0zWUk
 • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/hulst
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(gemeente)
 • http://www.hulstvestingstad.nl/zien-en-doen/bezienswaardigheden/15-binnen-de-vesting/44-reynaertmonument.html
 • https://www.gemeentehulst.nl/de_Gemeente/Nieuws/Archief:gkBPBGbGSZKo_-t0L1UG0Q/Vestingcross_internationale_veldrit_in_Hulst

Reageer op het artikel "Ethias Cross Hulst: Vestingcross 2020 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!