InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestream

Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestream

Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestream Op zondag 17 februari 2019 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de derde editie van de Brico Vestingcross verreden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. Deze Zeeuwse cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Hulst via een livestream online volgen. Hoe ziet het programma van de Brico Vestingcross eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Hulst op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Vestingcross 2019?

Vestingstad Hulst

Hulst is een prachtige vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen. Deze stad heeft een lange en rijke historie. Waarschijnlijk is deze plaats in de 11e eeuw ontstaan als een nederzetting, die toen nog de naam ‘Hulust’ droeg. In 1180 kreeg de plaats stadsrechten. In de daaropvolgende periode groeide het uit tot een belangrijke havenplaats. Later werd het vanwege de strategische ligging ook een belangrijke militaire vestingstad.

Toerisme in Hulst

Hulst is een plaats die populair is bij veel Nederlandse en Vlaamse toeristen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de oude vestingwerken en de Sint-Willibrodusbassiliek. Die basiliek werd in 2009 verkozen tot de mooiste kerk van Nederland. Hulst staat bekend als een Bourgondische stad; er is ook veel horeca in het centrum. De stad ligt vlakbij de Belgische grens en men noemt het de ‘meest Vlaamse stad van Nederland’.

Hulst en ‘Van den vos Reynaerde’

Hulst profileert zich als de 'Reynaert-stad', naar aanleiding van het middeleeuwse literaire meesterwerk 'Van den vos Reynaerde'. Dat meesterwerk werd geschreven door een auteur genaamd Willem. Er is erg weinig feitelijk bekend over deze schrijver, die nochtans één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis schreef. Sommige literatuurhistorici vermoeden dat hij afkomstig was uit Hulst. In het boek wordt ook Hulsterloo (een bos bij Hulst) genoemd. Er zijn in Hulst verschillende monumenten als eerbetoon aan Reynaert de Vos. Zo bevindt zich bij de Gentsepoort in Hulst het 'Reynaertmonument' en bevindt zich op de Markt een groep beelden genaamd 'Als de vos de passie preekt'.

Gemeente Hulst

Hulst is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Hulst telt anno 2018 ruim 27.000 inwoners. Daarvan wonen er circa 11.000 in de hoofdplaats Hulst. In de gemeente Hulst liggen veertien dorpen, waaronder Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge en Vogelwaarde. Binnen de gemeente bevinden zich ook een aantal natuurgebieden. Het bekendste daarvan is het Verdronken Land van Saeftinghe.

Brico Cross Hulst: Vestingcross

De veldrit in Hulst is een onderdeel van de wedstrijdserie Brico Crossen. Dit is een reeks wedstrijden die als gezamenlijke sponsor het bedrijf Brico hebben. Deze Brico Crossen worden ook allemaal live op tv en online per livestream uitgezonden door de Vlaamse zender VTM. Anders dan bij diverse andere wedstrijdseries in het veldrijden (zoals de DVV Trofee en de Superprestige), wordt er bij de Brico Crossen geen apart klassement opgemaakt van alle wedstrijden die tot deze serie behoren. Wel zijn er bij de Brico Crossen punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De wedstrijdreeks Brico Crossen bestaat in totaal uit achtwedstrijden. Hulst is de enige Nederlandse Brico Cross, de overige zeven wedstrijden vinden plaats in België.

Programma Cyclocross Hulst 2019 op 17 februari

 • 10u00: nieuwelingen
 • 11u00: junioren
 • 12u00: beloften (U23)
 • 13u45: dames elite
 • 15u00: heren elite (profs)

Locatie: parcours Vestingcross Hulst 2019

Het parcours van de Vestingcross Hulst bevindt op 17 februari 2019 zich aan de noordkant van de vesting. De renners rijden onder meer over het Molenbolwerk en het Brederodebolwerk. De finish van de Brico Cross Hulst ligt in 2019 (net als in 2018) aan de Glacisweg te Hulst.

Op de dag van de wedstrijd zal het door de drukte moeilijk zijn om in het centrum van Hulst te parkeren, daarom heeft de organisatie diverse publieksparkings ingericht buiten het centrum. Daartoe behoren ook diverse shuttleparkings, waar men de auto kan parkeren en daarna per shuttlebus naar het parcours kan gaan.

UCI wereldranglijst veldrijden

De Vestingscross van Hulst staat op de kalender van de mondiale wielerunie UCI ingedeeld als een internationale cyclocross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze Zeeuwse veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De winnaar van de Vestingcross Hulst krijgt 40 punten.

Deelnemers: startlijst veldrit Hulst 2019

Welke deelnemers staan op 17 februari 2019 op de startlijst van de Brico Cross Hulst 2019? De grote publiekstrekker is de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel. (Volgens zijn planning is dit de laatste cross van hem in dit veldritseizoen, voordat hij aan zijn wegseizoen begint.) Op de deelnemerslijst staan onder meer de prominente Nederlanders Lars van der Haar, Corné van Kessel en David van der Poel. Ook prominente Belgische crossers staan op de voorlopige startlijst, zoals Toon Aerts, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Daan Soete en Tim Merlier. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze cyclocross.

Afwezig: Wout van Aert

Wout van Aert ontbreekt op de startlijst van de Brico Cross Hulst. Hij focust zich in deze periode namelijk op de voorbereiding van het wegseizoen. De laatste veldrit die hij reed in het seizoen 2018-2019 was de Brico Parkcross Maldegem.

Deelnemers Brico Cross Hulst 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Mathieu van der Poel (Ned)
2. Toon Aerts (Bel)
3. Laurens Sweeck (Bel)
4. Michael Vanthourenhout (Bel)
5. Quinten Hermans (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Corne van Kessel (Ned)
8. Marcel Meisen (Dui)
9. Gianni Vermeersch (Bel)
10. David van der Poel (Ned)
11. Eli Iserbyt (Bel)
12. Tim Merlier (Bel)
13. Joris Nieuwenhuis (Ned)
14. Jens Adams (Bel)
15. Kevin Pauwels (Bel)
16. Daan Soete (Bel)
17. Michael Boros (Tsj)
18. Tom Meeusen (Bel)
19. Thijs Aerts (Bel)
20. Bram Merlier (Bel)
21. Jim Aernouts (Bel)
22. Dieter Vanthourenhout (Bel)
23. Nicolas Cleppe (Bel)
24. Stan Godrie (Ned)
25. Klaas Groenen (Ned)
26. Yannick Peeters (Bel)
27. Dylan Postier (USA)
28. Kelvin Bakx (Ned)
29. Dario Tielen (Bel)
30. Niels Verbruggen (Ned)
31. Vincent Baestaens (Bel)
32. Koen van Dijke (Ned)
33. Eric Thompson (USA)
34. Jelle de Bock (Bel)
35. Yoni de Bock (Bel)
36. Christophe Corbihan (Fra)
37. Andrew Juiliano (USA)
38. Felipe Orts Lloret (Spa)
39. Niels Koyen (Bel)

Deelnemerslijst Vestingcross Hulst 2019 voor dames elite

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Brico Cross Hulst voor dames elite? Op deze deelnemerslijst staan onder meer Sanne Cant, Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Nikki Brammeier, Helen Wyman, Alice-Maria Arzuffi en Inge van der Heijden.

Tickets cyclocross Hulst

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de veldrit in Hulst gratis. Overige bezoekers betalen op de dag van de wedstrijd 12 euro voor een ticket aan de kassa. In de voorverkoop kosten toegangskaarten voor deze cyclocross 10 euro.

Live op tv: Brico Cross Hulst 2019

Deze Zeeuwse cyclocross wordt in België live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zij zenden de damescross en de herenwedstrijd live uit. Hun live tv-uitzending begint op 17 februari 2019 omstreeks 13u35 (na afloop van het één uur journaal). De start van de dameswedstrijd is om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00. In Nederland wordt de Brico Vestingcross Hulst in 2019 weer live op tv uitgezonden door de regionale zender Omroep Zeeland. Hun live tv-uitzending begint om circa 13u30. Daarnaast doet Omroep Zeeland tegelijk ook op de radio live verslag van de Vestingcross 2019.

Veldrijden live

Wat is de volgende veldrit die hierna live wordt uitgezonden op tv en per livestream? Op zaterdag 23 februari wordt de Soudal Cyclocross Leuven live uitgezonden op tv en via een livestream. De laatste tv-cross van het seizoen vind plaats op zondag 24 februari 2019: de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2019.

Livestream Brico Cross - Vestingcross Hulst 2019

Livestream bij VTM

De Brico Vestingcross Hulst 2019 is op zondag 17 februari 2019 ook live op het internet te volgen via een livestream van de zender VTM. Om deze livestream van de Vestingcross 2019 te gebruiken, kan men een (gratis) account aanmaken op de site van VTM. Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream voor de Brico Cross Hulst in te loggen met een Facebook-account. Eveneens is het mogelijk om bij deze gratis livestream in te loggen via een Medialaan-account.

Gratis livestream, ook voor Nederlandse kijkers

Op de middag van 17 februari 2019 vindt men vanaf circa 13u35 de livestream van de Cyclocross Hulst in de programmagids op de site van VTM. Hun livestream van de Brico Cross Hulst begint dus tegelijk met hun live tv-uitzending. De livestream van VTM voor de Brico Crossen is binnen de EU niet geo-restricted. Dit houdt in dat niet alleen Vlamingen, maar ook Nederlanders online naar deze livestream van de Vestingcross bij VTM kunnen kijken. Soms kan de gratis livestream in de programmagids van VTM wel tamelijk druk zijn, met als gevolg dat de stream dan overbelast raakt. In dat geval kan het soms helpen om op een andere manier via de bijvoorbeeld de nieuwssite van VTM naar de livestream te zoeken en hem zo dan te bezoeken.

Geen livestream Vestingcross bij Omroep Zeeland

Bij de meeste omroepen die veldritten live op tv uitzenden (zoals Telenet Play Sports, NOS en Sporza VRT), is het de gewoonte om naast de tv-uitzending automatisch ook online een livestream aan te bieden. In 2017 en 2018 was er daarentegen helaas bij Omroep Zeeland geen livestream van de veldrit van Hulst. In 2019 is er wederom niet een officiële livestream beschikbaar bij Omroep Zeeland voor de Vestingcross. Doorgaans kan men de overige tv-uitzendingen van Omroep Zeeland gewoon via een livestream op hun website bekijken. In verband met de online uitzendrechten van de Brico Crossen (die in handen zijn VTM) is er echter geen livestream van de live-uitzending van de Vestingcross. Wanneer men toch de livestream op de website van Omroep Zeeland probeert te bekijken (via de button 'Live Tv') dan krijgt men een melding waarin verteld wordt dat deze omroep niet de rechten heeft om beelden van deze cross op het internet uit te zenden.

Livestream Vestingcross Hulst 2019 via Go App

Het is mogelijk om de Brico Vestingcross Hulst op 17 februari 2019 te bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Dit is een app om online tv te kunnen kijken. Met die app kan men dus ook legaal per livestream naar Omroep Zeeland kijken. Omdat dit op een andere manier gaat (zowel technisch en qua uitzendrechten) dan de reguliere livestream op de site van Omroep Zeeland, kan men via die app als kijker van Ziggo dus wel legaal deze uitzending van de Cyclocross Hulst online zien. De livestream van de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken. Buiten de EU is elke livestream van de Ziggo Go App in veruit de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd).

FloBikes livestream Vestingcross

Naast de livestream van VTM, die bedoeld is voor de lage landen, is er op zondag 17 februari ook een andere officiële stream bij de Brico Cross Hulst beschikbaar. Deze internationale livestream van de Vestingcross wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement bij hen te hebben om die internationale livestream van de Veldrit van Hulst te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de Vestingcross geo-blocked (geblokkeerd) voor België. VTM heeft immers officieel het alleenrecht op een livestream in België voor de Brico Crossen. Vanuit alle andere landen is deze livestream van FloBikes bij de Brico Cross Hulst echter wel te bekijken. Deze livestream van de Vestingcross is officieel dus ook bruikbaar vanuit Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dit is een Noord-Amerikaanse organisatie die heel veel sport uitzendt via een livestream. Via FloBikes zijn niet alleen veel veldritten per livestream te bekijken. Ook veel wegwedstrijden (zowel Noord-Amerikaanse als Europese) worden door hen via een livestream uitgezonden. Vaak geldt echter dat die livestream bij de wegwedstrijden nog veel meer 'geo-restricted' is dan de stream bij de veldritten. Dikwijls is zo'n livestream die FloBikes verschaft bij een wegwedstrijd officieel zelfs alleen in Canada te bekijken. Voor wielerliefhebbers uit Europa heeft deze streamingdienst dus buitengewoon veel restricties. Een abonnement op deze dienst is dus allerminst de ideale manier voor mensen in Nederland en België voor het per livestream bekijken van wielersport.

Uitslag Brico Vestingcross Hulst 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Lars van der Haar (Ned)
 3. Thomas Pidcock (UK)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Eli Iserbyt (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Jim Aernouts (Bel)
 10. Laurens Sweeck (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Brico Vestingcross Hulst 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Tom Meeusen (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout (Bel)
 6. David van der Poel (Ned)

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamBrico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 6 februari 2019 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de dertiende editie van deze c…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 9 februari 2019 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotweds…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(stad)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrordusbasiliek
 • http://www.vestingcross.nl/programma/
 • http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-08-29/1035726/vestingcross-hulst-legt-wereldtoppers-vast-video#.WHZJZU0zWUk
 • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/hulst
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(gemeente)
 • http://www.hulstvestingstad.nl/zien-en-doen/bezienswaardigheden/15-binnen-de-vesting/44-reynaertmonument.html
 • https://www.gemeentehulst.nl/de_Gemeente/Nieuws/Archief:gkBPBGbGSZKo_-t0L1UG0Q/Vestingcross_internationale_veldrit_in_Hulst

Reageer op het artikel "Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!