InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport

Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport

Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport De Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt plaats op zaterdag 11 mei en de laatste etappe wordt verreden op zondag 2 juni. De Giro d'Italia 2019 wordt in Nederland en Vlaanderen exclusief door Eurosport live op tv uitgezonden. Daarnaast is de Giro 2019 ook live op het internet te volgen via de livestream van de Eurosport Player. Het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport (NPO) hebben in 2019 niet de rechten om etappes van deze ronde live op tv uit te zenden.

Giro 2019

Hoe ziet het parcours van de Giro 2019 eruit? De openingsetappe is een tijdrit van Bologna naar San Luca. Naast deze openingsrit zijn er ook nog twee andere tijdritten opgenomen in deze Ronde van Italië. Het rittenschema van de Giro 2019 bestaat uit 21 etappes. In de tweede en derde etappe staan er weer veel bergetappes op het programma.

In 2019 wederom niet op Sporza

Jarenlang werden alle etappes van de Giro d'Italia live op tv (en online per livestream) uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Met ingang van 2017 kwam er echter een einde aan deze traditie. De Giro wordt georganiseerd door het bedrijf RCS, dat gerelateerd is aan de krant Gazzetta dello Sport. Dit bedrijf organiseert behalve de Giro ook veel andere wielerkoersen. In het seizoen 2017 wilde RCS de uitzendrechten van hun koersen niet per stuk verkopen, maar alleen als één groot pakket.

Pakket van RCS

Hoewel het Vlaamse Sporza gewend is om heel veel wielerkoersen op tv uit te zenden, had men toch geen interesse om werkelijk al die koersen van RCS in Vlaanderen op tv te brengen. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat Sporza van de Vlaamse overheid de opdracht heeft gekregen om te bezuinigen. Uiteindelijk heeft men dus moeten besluiten om niet dat hele pakket van de RCS te kopen, zodat Sporza sinds 2017 niet de uitzendrechten heeft van Giro d’Italia, maar ook niet van andere grote Italiaanse koersen zoals Milaan-San Remo. Van die koersen is er dus ook geen livestream beschikbaar op de website van Sporza.

Met ingang van 2018 is die regeling met betrekking tot de uitzendrechten van de Italiaanse wielerwedstrijden overigens wel iets minder radicaal geworden. Voor sommige koersen kunnen andere omroepen in 2018 namelijk sublicenties kopen bij Eurosport. Zo kocht Sporza uitzendrechten van de Strade Bianche 2018 (tv en livestream) en de Vlaamse commerciële omroep VTM kocht uitzendrechten van Milaan-San Remo 2018 (tv en stream). Bij de grootste Italiaanse koers, de Giro d'Italia, is het echter ook in 2018 en 2019 niet mogelijk om in de Benelux een sublicentie te kopen en heeft Eurosport nog steeds het monopolie op de live-uitzendingen (televisie en livestream).

Ronde van België

Tijdens de slotweek van de Giro zendt Sporza de Ronde van Belgë live op tv en online per stream uit. Bij veel voorgaande edities vond deze ronde ook plaats tijdens de Giro. In die tijd hield men daar expliciet rekening mee. De etappes van de Belgium Tour finishten toen met opzet vroeg, zodat Sporza dit eerst live uit kon zenden en daarna live naar de Giro kon gaan. Sinds 2017 is dit niet het geval zijn en vinden de finales van de etappes in België en Italië dikwijls ongeveer tegelijk plaats.

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep (NPO) had doorgaans veel minder interesse in de Giro dan het Vlaamse Sporza. NOS Studio Sport zond vaak echter wel de etappes van de Giro live op tv uit die in de weekends werden verreden. Daarnaast was er bij diverse edities van de Giro ook een livestream van elke etappe beschikbaar op de website van de NOS. Sinds 2017 kan de NOS echter, net als Sporza, geen etappes van de Giro meer live op tv of via een livestream op de website kunnen uitzenden.

Giro 2019 exclusief op tv bij Eurosport

Voor Nederland en Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Giro sinds 2017 dus exclusief in handen van Eurosport. Deze omroep profileert zich als 'The Home of Cycling' en zendt heel veel wielerkoersen live op tv uit, waaronder dus ook alle koersen van de RCS waarvan beelden beschikbaar zijn. Het exclusiviteitscontract van Eurosport met de Giro in Nederland en Vlaanderen geldt in principe tot en met het seizoen 2020.

Dat Eurosport zich duidelijk wil profileren als ‘The Home of Cycling’, is ook weer duidelijk te merken in de programmering in mei 2019. Behalve de Giro d’Italia, zenden zij onder meer ook Tour of California live op tv uit. De uitzendingen van de Giro zijn ’s middags, de live-uitzendingen van California zijn ’s avonds te zien op tv en via de livestream.

Live-uitzendingen op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro 2019 vinden merendeels plaats op de zender Eurosport1. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Vaak begint de uitzending rond 13u00, maar hierop zijn diverse uitzonderingen. Verderop vindt u het uitzendschema van alle etappes van de Giro d'Italia 2019. Zoals altijd bij Eurosport, zijn de uitzendtijden van dit schema wel enigszins 'onder voorbehoud'. Soms kan een uitzending iets later beginnen, omdat het programma dat ervoor begint (bijvoorbeeld een live-uitzending van een ander sportevenement) enigszins uitloopt. I

Voorbeschouwing meestal vanaf 13u00, live-beelden meestal vanaf 13u15

Voorafgaand aan de meeste live-uitzendingen van de Giro 2019 is er een voorbeschouwing van circa een kwartier. Als de tv-uitzending bijvoorbeeld om 13u00 begint, dan zijn de live-beelden dus meestal vanaf ongeveer 13u15 te zien. Na afloop van elke etappe is er een nabeschouwing.

Uitzendschema Giro 2019

In de aanloop naar de Ronde van Italië 2019 wordt hier het uitzendschema van deze Giro geplaatst, met daarin alle tijdstippen van de uitzendingen. Dit schema wordt in de loop van de Giro regelmatig geüpdatet.

Livestream Giro 2019

De Giro d'Italia 2019 is live op het internet te volgen via een livestream bij Eurosport. Er is elke dag een stream beschikbaar op de Eurosport Player App, waarmee men de etappes live kan volgen op een smartphone of een computer. Om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. De livestream begint vaak zelfs nog eerder dan de live tv-uitzending. Meestal begint de livestream rond 12u20, terwijl de live tv-uitzending om 13u00 begint.

Via die app kan men gedurende het hele wielerseizoen ook allerlei andere wedstrijden per livestream volgen. Niet alleen de wedstrijden die Eurosport op tv live uitzendt, maar ook diverse andere wedstrijden zijn online per livestream op die app te volgen.

Livestream Nederland en Vlaanderen: exclusieve rechten Eurosport

In theorie zijn ook op diverse andere websites livestreams te vinden van de Giro d'Italia 2019, waaronder bij de Italiaanse RAI. Zulke andere officiële livestreams zijn echter geo-restricted, in verband met de uitzendrechten. Dit houdt in dat die andere officiële streams 'geo-blocked' (geblokkeerd) zijn voor Nederland en Vlaanderen. Net als op tv heeft Eurosport ook online (livestream) de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen.

Toch bestaan er wel legale alternatieven voor mensen die in op het internet per livestream naar de Giro of naar andere evenementen van Eurosport willen kijken en die geen abonnement op de Eurosport Player hebben. Diverse aanbieders van digitale tv (waaronder bijvoorbeeld Ziggo), bieden immers ook de dienst aan om online naar de tv-zenders te kijken. Zo'n dienst is bijvoorbeeld de app 'Ziggo Go' (in het verleden heette dit de Horizon-app). Voor de zeer fanatieke sportfans is dat echter niet helemaal een gelijkwaardig alternatief met de Eurosport Player livestream. Bij Eurosport bied men per livestream immers vaak langere uitzendingen aan dan op tv. Daarnaast is het zo dat men, zoals hierboven reeds gemeld werd, ook diverse sportwedstrijden bij Eurosport wel per livestream aanbiedt, maar niet op tv. Die zijn dus niet via de stream van zo'n Ziggo-app te bekijken, maar wel via de officiële Eurosport Player App.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2019 - live op tv en livestreamVuelta 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
WK Atletiek 2019, live op tv en livestreamWK Atletiek 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 201…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/38683/giro-tot-en-met-2020-exclusief-te-zien-op-eurosport/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/231239/nos-en-sporza-verliezen-giro-ditalia-aan-eurosport.html
  • http://wielerprikbord.nl/read.php?8,103747,103756
  • http://media.eurosport.com/pressR/name/More_of_the_best_racing_action_guaranteed_for_Eurosport_cycling_fans_with_exclusive_Giro_dItalia_coverage_and_extended_race_calendar/id/6850/folder/Press%20Releases/folderId/22/;jsessionid=CB15DBCC5482E7ECE6DA3FE3FA5C16E5.prem1

Reageer op het artikel "Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Boschco, 29-05-2017 22:10 #6
Jammer dat een nationaal belangrijke sportgebeurtenis, die het belang van schaatswereldbekers, korfbalfinales etc verre overstijgt niet op de publieke omroep wordt uitgezonden. Niet iedereen kan eurosport ontvangen. Dat NPO vervolgens alle nieuwsuitzendingen volstopt met beelden van het heugelijk nieuws maakt het extra navrant. Ook in WNL op maandagochtend wordt er erg veel ruimte gegeven aan analyses. Ik zie liever de sportgebeurtenis. Weer 37 jaar wachten?

Ton, 28-05-2017 20:17 #5
Wie waren de commentatoren vanmiddag bij de Giro? Reactie infoteur, 29-05-2017
Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel waren de commentatoren bij de slotetappe.

Gert, 25-05-2017 16:04 #4
Slechte commentatoren. Saai, saai. Een gebrek aan kennis van de wielersport en dan die vervelende onderbrekingen. Neen geef mij maar Sporza, onze Michel Wuyts die weet waarover hij spreekt.

Pietje, 25-05-2017 13:55 #3
Zojuist een 3 kwartier gekeken. Elke 7 à 8 minuten een ellenlang reclameblok. Ik kijk wel naar de samenvatting op NPO. Lang leve de commerciële TV!

Ria, 20-05-2017 14:49 #2
Wie zijn de commentatoren van de Giro 2017?

Willem Vermeulen, 05-05-2017 15:45 #1
Ik mis het verslag van Jose Been, is echt een enorme teleurstelling! Het commentaar van deze twee mannen slaat nergens op: "als je achterin aankomt kan je moeilijk winnen", hoe verzin je het?!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 31-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 6
Schrijf mee!