InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport

Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport

Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport De Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt plaats op zaterdag 11 mei en de laatste etappe wordt verreden op zondag 2 juni. De Giro d'Italia 2019 wordt in Nederland en Vlaanderen exclusief door Eurosport live op tv uitgezonden. Daarnaast is de Giro 2019 ook live op het internet te volgen via de livestream van de Eurosport Player. Het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport (NPO) hebben in 2019 niet de rechten om etappes van deze ronde live op tv uit te zenden.

Giro 2019

Hoe ziet het parcours van de Giro 2019 eruit? De eerste etappe is een tijdrit van Bologna naar San Luca. Naast deze openingsrit zijn er ook nog twee andere tijdritten opgenomen in deze Ronde van Italië. Het rittenschema van de Giro 2019 bestaat uit 21 etappes. In de tweede en derde etappe staan er weer veel bergetappes op het programma. Op de startlijst van de Giro staan 22 teams van 8 renners.

In 2019 wederom niet op Sporza

Jarenlang werden alle etappes van de Giro d'Italia live op tv (en online per livestream) uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Met ingang van 2017 kwam er echter een einde aan deze traditie. De Giro wordt georganiseerd door het bedrijf RCS, dat gerelateerd is aan de krant Gazzetta dello Sport. Dit bedrijf organiseert behalve de Giro ook veel andere wielerkoersen. In het seizoen 2017 wilde RCS de uitzendrechten van hun koersen niet per stuk verkopen, maar alleen als één groot pakket.

Pakket van RCS

Hoewel het Vlaamse Sporza gewend is om heel veel wielerkoersen op tv uit te zenden, had men toch geen interesse om werkelijk al die koersen van RCS in Vlaanderen op tv te brengen. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat Sporza van de Vlaamse overheid de opdracht heeft gekregen om te bezuinigen. Uiteindelijk heeft men dus moeten besluiten om niet dat hele pakket van de RCS te kopen, zodat Sporza sinds 2017 niet de uitzendrechten heeft van Giro d’Italia, maar ook niet van andere grote Italiaanse koersen zoals Milaan-San Remo. Van die koersen is er dus ook geen livestream beschikbaar op de website van Sporza.

Met ingang van 2018 is die regeling met betrekking tot de uitzendrechten van de Italiaanse wielerwedstrijden overigens wel iets minder radicaal geworden. Voor sommige koersen kunnen andere omroepen in 2018 namelijk sublicenties kopen bij Eurosport. Zo kocht Sporza uitzendrechten van de Strade Bianche 2018 (tv en livestream) en de Vlaamse commerciële omroep VTM kocht uitzendrechten van Milaan-San Remo 2018 (tv en stream). Bij de grootste Italiaanse koers, de Giro d'Italia, is het echter ook in 2018 en 2019 niet mogelijk om in de Benelux een sublicentie te kopen en heeft Eurosport nog steeds het monopolie op de live-uitzendingen (televisie en livestream).

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep (NPO) had doorgaans veel minder interesse in de Giro dan het Vlaamse Sporza. NOS Studio Sport zond diverse malen echter wel de etappes van de Giro live op tv uit die in de weekends werden verreden. Daarnaast was er bij diverse edities van de Giro ook een livestream van elke etappe beschikbaar op de website van de NOS. Sinds 2017 kan de NOS echter, net als Sporza, geen etappes van de Giro meer live op tv of via een livestream op de website kunnen uitzenden.

NOS: geen live tv of livestream, wel live radio-updates en samenvattingen op tv

Hoewel de NOS bij de Giro 2019 niet de uitzendrechten heeft voor live tv of livestream, besteden zij toch nog behoorlijk wat aandacht aan deze Ronde van Italië. Zo is er tijdens elke etappe een liveticker (blog) te lezen op de website van de NOS, waarmee men het koersverloop kan volgen. Daarnaast zijn er ook elke middag op Radio 1 regelmatig live updates te horen over het koersverloop. Elke avond biedt de NOS in haar sportjournaals op tv een samenvatting van de rit.

Giro 2019 exclusief op tv bij Eurosport

Voor Nederland en Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Giro sinds 2017 dus exclusief in handen van Eurosport. Deze omroep profileert zich als 'The Home of Cycling' en zendt heel veel wielerkoersen live op tv uit, waaronder dus ook alle koersen van de RCS waarvan beelden beschikbaar zijn. Het exclusiviteitscontract van Eurosport met de Giro in Nederland en Vlaanderen geldt in principe tot en met het seizoen 2020.

Dat Eurosport zich duidelijk wil profileren als ‘The Home of Cycling’, is ook weer duidelijk te merken in de programmering in mei 2019. Behalve de Giro d’Italia, zenden zij onder meer ook Tour of California live op tv uit. De uitzendingen van de Giro zijn ’s middags, de live-uitzendingen van California zijn ’s avonds te zien op tv en via de livestream.

Live-uitzendingen op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro 2019 vinden merendeels plaats op de zender Eurosport1. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Vaak begint de uitzending rond 13u00, maar hierop zijn diverse uitzonderingen. Verderop vindt u het uitzendschema van alle etappes van de Giro d'Italia 2019. Zoals altijd bij Eurosport, zijn de uitzendtijden van dit schema wel enigszins 'onder voorbehoud'. Soms kan een uitzending iets later beginnen, omdat het programma dat ervoor begint (bijvoorbeeld een live-uitzending van een ander sportevenement) enigszins uitloopt.

Voorbeschouwing meestal vanaf 13u00, live-beelden meestal vanaf 13u15

Voorafgaand aan de meeste live-uitzendingen van de Giro 2019 is er een voorbeschouwing van circa een kwartier. Als de tv-uitzending bijvoorbeeld om 13u00 begint, dan zijn de live-beelden dus meestal vanaf ongeveer 13u15 te zien. Na afloop van elke etappe is er een nabeschouwing.

Commentatoren Eurosport bij Giro 2019

Wie zijn de commentatoren van Eurosport bij de Giro d'Italia 2019? De commentator tijdens de etappes is Jeroen Vanbelleghem. Zijn co-commentator is ex-profwielrenner Karsten Kroon. De voor- en nabeschouwingen bij de etappes van deze Giro worden gedaan door Sander Kleikers en ex-profwielrenner Bobbie Traksel.

Uitzendschema Giro 2019

Hieronder vindt u per week het uitzendschema (tv en livestream) van de Ronde van Italië 2019.

Live-uitzendingen eerste week van de Giro: uitzendschema

Hieronder vindt u het uitzendschema van de live-uitzendingen (tv en livestream) van de eerste week van de Giro 2019. De meeste uitzendingen beginnen rond 13u00. Een uitzondering is de openingstijdrit op zaterdag 11 mei. Die tijdrit gaat namelijk pas later in de middag van start. De live-uitzending van die eerste etappe begint om circa 16u40. Op woensdag 15 mei begint de live tv-uitzending van de etappe ook wat later dan de meeste live-uitzendingen. Dat komt doordat dat een korte etappe is, die daardoor later van start gaat dan de meeste ritten. Een andere uitzondering is de etappe (tijdrit) op zondag 19 mei, waarvan de live tv-uitzending pas om 15u00 begint. Dat komt doordat men op die middag op deze zender eerst live de MotoGP van Frankrijk uitzendt. Deze tijdrit in de Giro is op die middag van 19 mei echter al wel eerder (vanaf circa 13u05) live te zien op de livestream van de Eurosport Player.

Uitzendschema: 1e week Giro d'Italia 2019 - live op tv en livestream

DatumRitParcoursLive-uitzending
Zaterdag 11 mei1 tijdrit16u37 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zondag 12 mei2 heuvels12u55 live op tv (Eurosport1) en livestream
Maandag 13 mei3 vlak 13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Dinsdag 14 mei4 heuvelop finish 13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Woensdag 15 mei5 vlak 13u45 live op tv (Eurosport1) en livestream
Donderdag 16 mei6 heuvels13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Vrijdag 17 mei7 heuvelop finish13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zaterdag 18 mei8 heuvels13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zondag 19 mei9 tijdrit15u00 live op tv (Eurosport1), om 13u05 op de livestream

Live-uitzendingen tweede week van de Giro

Op maandag 20 mei is er een rustdag in de Ronde van Italië 2019 en wordt er dus geen etappe verreden. Ook in de tweede week van de Giro beginnen de meeste live tv-uitzendingen rond 13u00. Een uitzondering daarop is de live tv-uitzending van de etappe van dinsdag 21 mei (de eerste rit na de rustdag). De live tv-uitzending en livestream van die Giro-etappe beginnen pas om circa 13u42, aangezien dit een relatief korte rit is, waarvan de start wat later plaatsvindt dan bij de meeste overige ritten in deze Giro d'Italia het geval is. Oorspronkelijk zou ook de uitzending van de Giro-etappe van zaterdag 25 mei wat later beginnen dan de meeste overige live-uitzendingen van deze Ronde van Italië, maar uiteindelijk heeft men de programmering gewijzigd en begint ook die tv-uitzending om 13u00.

Uitzendschema: 2e week Giro d'Italia 2019 - live op tv en livestream

DatumRitParcoursLive-uitzending
Dinsdag 21 mei10vlak 13u42 live op tv (Eurosport1) en livestream
Woensdag 22 mei11 vlak 13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Donderdag 23 mei12 middengebergte13u10 live op tv (Eurosport1) en livestream
Vrijdag 24 mei13 bergrit12u40 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zaterdag 25 mei14 bergrit13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zondag 26 mei15 heuvels13u08 live op tv (Eurosport1) en livestream

Live-uitzendingen derde week van de Giro

Op maandag 27 mei is er een rustdag in de Ronde van Italië en wordt er dus geen etappe verreden. Hieronder vindt u het uitzendschema van de live tv-uitzendingen en livestream bij de derde week van de Giro d'Italia 2019. De meeste live-uitzendingen beginnen om 13u00. De live-uitzending van de slottijdrit (op zondag 2 juni) begint op tv en livestream wat later.

Uitzendschema: 3e week Giro d'Italia 2019 - live op tv en livestream

DatumRitParcoursLive-uitzending
Dinsdag 28 mei16bergrit13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Woensdag 29 mei17bergrit13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Donderdag 30 mei18vlak 13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Vrijdag 31 mei19bergrit13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zaterdag 1 juni20bergrit13u00 live op tv (Eurosport1) en livestream
Zondag 2 juni21tijdrit13u18 live op tv (Eurosport1) en livestream

Livestream Giro 2019

Livestream Eurosport

De Giro d'Italia 2019 is live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Er is elke dag een stream beschikbaar op de Eurosport Player, waarmee men de etappes live kan volgen op een smartphone of een computer. De livestream begint vaak tegelijk met live tv-uitzending. Bij sommige etappes van de Giro d'Italia 2019 begint de livestream echter eerder dan de live tv-uitzending. Om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben.

Via die app kan men gedurende het hele wielerseizoen ook allerlei andere wedstrijden per livestream volgen. Niet alleen de wedstrijden die Eurosport op tv live uitzendt, maar ook diverse andere wedstrijden zijn online per livestream op die app te volgen.

Livestream Nederland en Vlaanderen: exclusieve rechten Eurosport

In theorie zijn ook op diverse andere websites livestreams te vinden van de Giro d'Italia 2019, waaronder bij de Italiaanse RAI. Zulke andere officiële livestreams zijn echter geo-restricted, in verband met de uitzendrechten. Dit houdt in dat die andere officiële streams 'geo-blocked' (geblokkeerd) zijn voor Nederland en Vlaanderen. Net als op tv heeft Eurosport ook online (livestream) de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen.

Alternatief: livestream Go App

Men kan de etappes van de Giro 2019 ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Dit is een geheel legaal alternatief voor mensen die op het internet per livestream naar de Giro of naar andere evenementen van Eurosport willen kijken en die geen abonnement op de Eurosport Player hebben. Deze dienst heette oorspronkelijk de Horizon-app. De dienst is bedoeld voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Hiermee kan men alle zenders uit het tv-pakket van Ziggo online via een livestream bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar Eurosport 1 kijken op de middagen dat zij de Giro live uitzenden. Elke livestream (en dus ook de stream van de live-uitzendingen van de Giro) is in de gehele EU live te bekijken. Buiten de Europese Unie is de app (en dus de livestream) in de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Behalve de livestream, biedt deze app ook de mogelijkheid om een week lang de tv-uitzending van elke Giro-etappe via een stream terug te kijken. Veel klanten van Ziggo gebruiken deze app reeds veelvuldig om via de livestream tv te kijken. Vooral vaak gebruikt men hem op vakantie, doch ook wordt hij bijvoorbeeld veel gebruikt om tijdens een uitje op zondagmiddag toch nog via de livestream de Formule 1 te kijken. Er zijn aan deze app geen extra kosten verbonden. Voor kijkers die deze streamingdienst reeds gebruiken, is dit dus eigenlijk een gratis livestream van de Giro d'Italia 2019.

Livestream vergelijking: Go App versus Eurosport

Voor de zeer fanatieke sportfans is dat echter niet helemaal een gelijkwaardig alternatief met de Eurosport Player livestream. Bij Eurosport bied men per livestream immers vaak langere uitzendingen aan dan op tv. Daarnaast is het zo dat men, zoals hierboven reeds gemeld werd, ook diverse sportwedstrijden bij Eurosport wel per livestream aanbiedt, maar niet op tv. Die zijn dus niet via de stream van zo'n Ziggo-app te bekijken, maar wel via de officiële Eurosport Player App.

Livestream Giro 2019 bij FloBikes: alleen USA en Canada

De Giro d'Italia 2019 wordt ook dagelijks online via een livestream uitgezonden door FloBikes. Die Noord-Amerikaanse livestream is bij deze Italiaanse rittenkoers echter niet een bruikbaar alternatief voor kijkers in België en Nederland. Deze livestream van FloBikes van de Ronde van Italië mag men namelijk alleen in Canada en de Verenigde Staten van Amerika bekijken. Voor kijkers vanuit Europa is deze officiële livestream dus 'geo-blocked'. FloBikes is bij heel wat Europese wielerfans populair omdat men hierop per livestream naar veel veldritten kan kijken; bij grote wegwedstrijden is deze streamingdienst (wegens uitzendrechtenkwesties) echter heel wat minder bruikbaar voor wielerliefhebbers uit Europa.

Livestream Sporza bij Giro 2019? Neen

Bij veel voorgaande edities van de Ronde van Italië bood Sporza op haar website een gratis livestream van de Giro aan. Op die stream konden Belgische fans elke etappe bekijken. Aangezien Sporza helaas in 2019 niet de uitzendrechten van de Giro heeft, kan men bij deze editie geen gratis livestream aanbieden van de etappes.

Livestream Giro 2019 bij NPO Start? Of op de site van de NOS? Neen

Bij diverse voorgaande edities van de Giro d'Italia kon men vanuit Nederland deels deze rittenkoers bekijken via een gratis livestream van de NPO. Bij de editie van 2019 heeft de NPO (NOS Studio Sport) echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Italië. De Giro 2019 is daarom dus niet via een livestream bij hen te bekijken op de site van NOS Studio Sport. Evenmin hebben zij een livestream op NPO Start.

Livestream NLziet? Neen

NLziet is een app die in Nederland een groeiende populariteit heeft. Men kan als abonnee op die app online (via een livestream) naar een behoorlijk aantal Nederlandse tv-zenders kijken. Daarmee is het voor bepaalde doelgroepen een interessant en goedkoper alternatief voor een regulier tv-abonnement. Is het mogelijk om via een livestream op de NLziet-app naar de Giro d'Italia 2019 te kijken? Neen, er is geen livestream van de Giro op die app te vinden. Die Italiaanse ronde wordt in Nederland immers exclusief op tv (en per livestream) uitgezonden door Eurosport. Die zender behoort niet tot de omroepen die samenwerken in dit mediaplatform en men kan Eurosport dus ook niet per livestream op die app bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
WK Atletiek 2019, live op tv en livestreamWK Atletiek 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 201…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestreamWK wielrennen 2019 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/38683/giro-tot-en-met-2020-exclusief-te-zien-op-eurosport/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/231239/nos-en-sporza-verliezen-giro-ditalia-aan-eurosport.html
  • http://wielerprikbord.nl/read.php?8,103747,103756
  • http://media.eurosport.com/pressR/

Reageer op het artikel "Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij Eurosport"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Boschco, 29-05-2017 22:10 #6
Jammer dat een nationaal belangrijke sportgebeurtenis, die het belang van schaatswereldbekers, korfbalfinales etc verre overstijgt niet op de publieke omroep wordt uitgezonden. Niet iedereen kan eurosport ontvangen. Dat NPO vervolgens alle nieuwsuitzendingen volstopt met beelden van het heugelijk nieuws maakt het extra navrant. Ook in WNL op maandagochtend wordt er erg veel ruimte gegeven aan analyses. Ik zie liever de sportgebeurtenis. Weer 37 jaar wachten?

Ton, 28-05-2017 20:17 #5
Wie waren de commentatoren vanmiddag bij de Giro? Reactie infoteur, 29-05-2017
Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel waren de commentatoren bij de slotetappe.

Gert, 25-05-2017 16:04 #4
Slechte commentatoren. Saai, saai. Een gebrek aan kennis van de wielersport en dan die vervelende onderbrekingen. Neen geef mij maar Sporza, onze Michel Wuyts die weet waarover hij spreekt.

Pietje, 25-05-2017 13:55 #3
Zojuist een 3 kwartier gekeken. Elke 7 à 8 minuten een ellenlang reclameblok. Ik kijk wel naar de samenvatting op NPO. Lang leve de commerciële TV!

Ria, 20-05-2017 14:49 #2
Wie zijn de commentatoren van de Giro 2017?

Willem Vermeulen, 05-05-2017 15:45 #1
Ik mis het verslag van Jose Been, is echt een enorme teleurstelling! Het commentaar van deze twee mannen slaat nergens op: "als je achterin aankomt kan je moeilijk winnen", hoe verzin je het?!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 6
Schrijf mee!