Giro d'Italia 2020, live tv en livestream

Giro d'Italia 2020, live tv en livestream In 2020 wordt de 103e editie verreden van de Ronde van Italië. Deze Giro d'Italia zou oorspronkelijk in mei plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is deze ronde naar het najaar verplaatst. De openingsrit is op zaterdag 3 oktober 2020. Alle etappes van de Giro 2020 zijn live op tv te zien bij Eurosport. Ook is het mogelijk om elke etappe op internet via een livestream te bekijken.

Coronavirus: Giro in het najaar, virtuele evenementen in het voorjaar

Als alternatief werden er in het voorjaar van 2020 diverse virtuele evenementen georganiseerd door de RCS (organisatie van de Giro). Van medio april tot medio mei organiseerden ze een virtuele Giro voor teams. Vervolgens organiseerden ze eind mei de 'Challenge of Stars'. Dit was een virtuele wedstrijd die ook live op tv en via de livestream werd uitgezonden. Aan dat virtuele evenement deden onder meer Thomas de Gendt, Chris Froome en Vincenzo Nibali mee.

De 'echte' Giro 2020: start op 3 oktober

Hoe ziet het parcours eruit van de 'echte' Giro 2020? Deze koers vertrekt niet uit Hongarije, zoals men oorspronkelijk van plan was (toen de koers nog in het voorjaar gepland stond). De start is op Sicilië. Daar wordt op 3 oktober de openingstijdrit van Monreale naar Palermo verreden.

Ook de tweede, derde en vierde etappe worden op het eiland Sicilië verreden. Vervolgens gaat het peloton naar het vasteland van Italië, waar men circa een week lang vooral veel langs de Adriatische kust rijdt. De derde week is de zwaarste week van deze Giro. Zware beklimmingen in de bergetappes van de slotweek zijn onder meer de Col d'Agnello, de klim naar Sestrière en de Col d'Izoard.

In 2020 wederom niet op Sporza

Jarenlang werden alle etappes van de Giro d'Italia live op tv (en online per livestream) uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Met ingang van 2017 kwam er echter een einde aan deze traditie. De Giro wordt georganiseerd door het bedrijf RCS, dat gerelateerd is aan de krant Gazzetta dello Sport. Dit bedrijf organiseert behalve de Giro ook veel andere wielerkoersen. In het seizoen 2017 wilde RCS de uitzendrechten van hun koersen niet per stuk verkopen, maar alleen als één groot pakket.

Pakket van RCS

Hoewel het Vlaamse Sporza gewend is om heel veel wielerkoersen op tv uit te zenden, had men toch geen interesse om werkelijk al die koersen van RCS in Vlaanderen op tv te brengen. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat Sporza van de Vlaamse overheid de opdracht heeft gekregen om te bezuinigen. Uiteindelijk heeft men dus moeten besluiten om niet dat hele pakket van de RCS te kopen, zodat Sporza sinds 2017 niet de uitzendrechten heeft van Giro d’Italia, maar ook niet van andere grote Italiaanse koersen zoals Milaan-San Remo. Van die koersen is er dus ook geen livestream beschikbaar op de website van Sporza.

Met ingang van 2018 is die regeling met betrekking tot de uitzendrechten van de Italiaanse wielerwedstrijden overigens wel iets minder radicaal geworden. Voor sommige koersen kunnen andere omroepen in 2018 namelijk sublicenties kopen bij Eurosport. Zo kocht Sporza uitzendrechten van de Strade Bianche 2018 (tv en livestream) en de Vlaamse commerciële omroep VTM kocht uitzendrechten van Milaan-San Remo 2018 (tv en stream). Bij de grootste Italiaanse koers, de Giro d'Italia, is het echter niet mogelijk om in de Benelux een sublicentie te kopen en heeft Eurosport nog steeds het monopolie op de live-uitzendingen (televisie en livestream).

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep (NPO) had doorgaans veel minder interesse in de Giro dan het Vlaamse Sporza. NOS Studio Sport zond diverse malen echter wel de etappes van de Giro live op tv uit die in de weekends werden verreden. Daarnaast was er bij diverse edities van de Giro ook een livestream van elke etappe beschikbaar op de website van de NOS. Sinds 2017 kan de NOS echter, net als Sporza, geen etappes van de Giro meer live op tv of via een livestream op de website kunnen uitzenden.

NOS: geen live tv of livestream, wel live radio-updates en samenvattingen op tv

Hoewel de NOS bij de Giro 2020 niet de uitzendrechten heeft voor live tv of livestream, besteden zij toch nog behoorlijk wat aandacht aan deze Ronde van Italië. Zo is er tijdens elke etappe een liveticker (blog) te lezen op de website van de NOS, waarmee men het koersverloop kan volgen. Daarnaast zijn er ook elke middag op Radio 1 regelmatig live updates te horen over het koersverloop. Elke avond biedt de NOS in haar sportjournaals op tv een samenvatting van de rit.

Giro 2020 exclusief op tv bij Eurosport

Voor Nederland en Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Giro sinds 2017 dus exclusief in handen van Eurosport. Deze omroep profileert zich als 'The Home of Cycling' en zendt heel veel wielerkoersen live op tv uit, waaronder dus ook alle koersen van de RCS waarvan beelden beschikbaar zijn. Het exclusiviteitscontract van Eurosport met de Giro in Nederland en Vlaanderen geldt in principe tot en met het seizoen 2020.

Live-uitzendingen op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro 2020 vinden merendeels plaats op de zender Eurosport1. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Vaak begint de uitzending rond 13u00, maar hierop zijn diverse uitzonderingen. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van alle etappes van de Giro d'Italia 2020. Zoals altijd bij deze sportomroep, zijn de uitzendtijden van dit schema wel enigszins 'onder voorbehoud'. Soms kan een uitzending iets later beginnen, omdat het programma dat ervoor begint (bijvoorbeeld een live-uitzending van een ander sportevenement) enigszins uitloopt.

Voorbeschouwing meestal vanaf 13u00, live-beelden meestal vanaf 13u15

Voorafgaand aan de meeste live-uitzendingen van de Giro 2020 is er een voorbeschouwing van circa een kwartier. Als de tv-uitzending bijvoorbeeld om 13u00 begint, dan zijn de live-beelden dus meestal vanaf ongeveer 13u15 te zien. Na afloop van elke etappe is er een nabeschouwing.

Commentatoren Eurosport bij Giro 2020

Wie zijn de commentatoren van Eurosport bij de Giro d'Italia 2020? De commentator tijdens de etappes is waarschijnlijk weer Jeroen Vanbelleghem. Zijn co-commentator is hoogstwaarschijnlijk wederom ex-profwielrenner Karsten Kroon. De voor- en nabeschouwingen bij de etappes van deze Giro worden waarschijnlijk weer gedaan door Sander Kleikers en ex-profwielrenner Bobbie Traksel.

Uitzendschema Giro 2020

T.z.t. vindt u hier het uitzendschema (tv en livestream) van de Ronde van Italië 2020.

Livestream Giro 2020

Livestream Eurosport

De Giro d'Italia 2020 is live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Er is elke dag een stream beschikbaar op de Eurosport Player, waarmee men de etappes live kan volgen op een smartphone of een computer. De livestream begint vaak tegelijk met live tv-uitzending. Bij sommige etappes van de Giro d'Italia 2020 begint de livestream echter eerder dan de live tv-uitzending. Om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben.

Via die app kan men gedurende het hele wielerseizoen ook allerlei andere wedstrijden per livestream volgen. Niet alleen de wedstrijden die Eurosport op tv live uitzendt, maar ook diverse andere wedstrijden zijn online per livestream op die app te volgen.

Livestream Nederland en Vlaanderen: exclusieve rechten Eurosport

In theorie zijn ook op diverse andere websites livestreams te vinden van de Giro d'Italia 2020, waaronder bij de Italiaanse RAI. Zulke andere officiële livestreams zijn echter geo-restricted, in verband met de uitzendrechten. Dit houdt in dat die andere officiële streams 'geo-blocked' (geblokkeerd) zijn voor Nederland en Vlaanderen. Net als op tv heeft Eurosport ook online (livestream) de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen.

Alternatief: livestream Go App

Men kan de etappes van de Giro 2020 ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Dit is een geheel legaal alternatief voor mensen die op het internet per livestream naar de Giro of naar andere evenementen van Eurosport willen kijken en die geen abonnement op de Eurosport Player hebben. Deze dienst heette oorspronkelijk de Horizon-app. De dienst is bedoeld voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Hiermee kan men alle zenders uit het tv-pakket van Ziggo online via een livestream bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar Eurosport 1 kijken op de middagen dat zij de Giro live uitzenden. Elke livestream (en dus ook de stream van de live-uitzendingen van de Giro) is in de gehele EU live te bekijken. Buiten de Europese Unie is de app (en dus de livestream) in de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Behalve de livestream, biedt deze app ook de mogelijkheid om een week lang de tv-uitzending van elke Giro-etappe via een stream terug te kijken. Veel klanten van Ziggo gebruiken deze app reeds veelvuldig om via de livestream tv te kijken. Vooral vaak gebruikt men hem op vakantie, doch ook wordt hij bijvoorbeeld veel gebruikt om tijdens een uitje op zondagmiddag toch nog via de livestream de Formule 1 te kijken. Er zijn aan deze app geen extra kosten verbonden. Voor kijkers die deze streamingdienst reeds gebruiken, is dit dus eigenlijk een gratis livestream van de Giro d'Italia 2020.

Livestream vergelijking: Go App versus Eurosport

Voor de zeer fanatieke sportfans is dat echter niet helemaal een gelijkwaardig alternatief met de Eurosport Player livestream. Bij Eurosport bied men per livestream immers vaak langere uitzendingen aan dan op tv. Daarnaast is het zo dat men, zoals hierboven reeds gemeld werd, ook diverse sportwedstrijden bij Eurosport wel per livestream aanbiedt, maar niet op tv. Die zijn dus niet via de stream van zo'n Ziggo-app te bekijken, maar wel via de officiële Eurosport Player App.

Livestream Giro 2020 bij FloBikes: alleen USA en Canada

De Giro d'Italia 2020 wordt ook dagelijks online via een livestream uitgezonden door FloBikes. Die Noord-Amerikaanse livestream is bij deze Italiaanse rittenkoers echter niet een bruikbaar alternatief voor kijkers in België en Nederland. Deze livestream van FloBikes van de Ronde van Italië mag men namelijk alleen in Canada en de Verenigde Staten van Amerika bekijken. Voor kijkers vanuit Europa is deze officiële livestream dus 'geo-blocked'. FloBikes is bij heel wat Europese wielerfans populair omdat men hierop per livestream naar veel veldritten kan kijken; bij grote wegwedstrijden is deze streamingdienst (wegens uitzendrechtenkwesties) echter heel wat minder bruikbaar voor wielerliefhebbers uit Europa.

Livestream Sporza bij Giro 2020? Neen

Bij veel voorgaande edities van de Ronde van Italië bood Sporza op haar website een gratis livestream van de Giro aan. Op die stream konden Belgische fans elke etappe bekijken. Aangezien Sporza helaas in 2020 niet de uitzendrechten van de Giro heeft, kan men bij deze editie geen gratis livestream aanbieden van de etappes.

Livestream Giro 2020 bij NPO Start? Of op de site van de NOS? Neen

Bij diverse voorgaande edities van de Giro d'Italia kon men vanuit Nederland deels deze rittenkoers bekijken via een gratis livestream van de NPO. Bij de editie van 2020 heeft de NPO (NOS Studio Sport) echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Italië. De Giro 2020 is daarom dus niet via een livestream bij hen te bekijken op de site van NOS Studio Sport. Evenmin hebben zij een livestream op NPO Start.

Livestream NLziet? Neen

NLziet is een app die in Nederland een groeiende populariteit heeft. Men kan als abonnee op die app online (via een livestream) naar een behoorlijk aantal Nederlandse tv-zenders kijken. Daarmee is het voor bepaalde doelgroepen een interessant en goedkoper alternatief voor een regulier tv-abonnement. Is het mogelijk om via een livestream op de NLziet-app naar de Giro d'Italia 2020 te kijken? Neen, er is geen livestream van de Giro op die app te vinden. Die Italiaanse ronde wordt in Nederland immers exclusief op tv (en per livestream) uitgezonden door Eurosport. Die zender behoort niet tot de omroepen die samenwerken in dit mediaplatform en men kan Eurosport dus ook niet per livestream op die app bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamOp dinsdag 20 oktober 2020 gaat de Vuelta Ciclista a España van start in Irun. De slotrit finish op zondag 8 november in…
WK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Zwitserland. Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs)…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…

Vuelta 2020 - deelnemers en startlijstVuelta 2020 - deelnemers en startlijstDe 75e editie van de Ronde van Spanje wordt verreden in het najaar van 2020. Oorspronkelijk zou de start in augustus zij…
Spiergroei: Verschillende manieren om te bulkenSpiergroei: Verschillende manieren om te bulkenZoals voor menig fitnessfanaat bekend is, zijn er ruw gesplitst twee verschillende schema’s om met je energiebehoefte om…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/38683/giro-tot-en-met-2020-exclusief-te-zien-op-eurosport/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/231239/nos-en-sporza-verliezen-giro-ditalia-aan-eurosport.html
  • http://wielerprikbord.nl/read.php?8,103747,103756
  • http://media.eurosport.com/pressR/

Reageer op het artikel "Giro d'Italia 2020, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Boschco, 29-05-2017 22:10 #6
Jammer dat een nationaal belangrijke sportgebeurtenis, die het belang van schaatswereldbekers, korfbalfinales etc verre overstijgt niet op de publieke omroep wordt uitgezonden. Niet iedereen kan eurosport ontvangen. Dat NPO vervolgens alle nieuwsuitzendingen volstopt met beelden van het heugelijk nieuws maakt het extra navrant. Ook in WNL op maandagochtend wordt er erg veel ruimte gegeven aan analyses. Ik zie liever de sportgebeurtenis. Weer 37 jaar wachten?

Ton, 28-05-2017 20:17 #5
Wie waren de commentatoren vanmiddag bij de Giro? Reactie infoteur, 29-05-2017
Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel waren de commentatoren bij de slotetappe.

Gert, 25-05-2017 16:04 #4
Slechte commentatoren. Saai, saai. Een gebrek aan kennis van de wielersport en dan die vervelende onderbrekingen. Neen geef mij maar Sporza, onze Michel Wuyts die weet waarover hij spreekt.

Pietje, 25-05-2017 13:55 #3
Zojuist een 3 kwartier gekeken. Elke 7 à 8 minuten een ellenlang reclameblok. Ik kijk wel naar de samenvatting op NPO. Lang leve de commerciële TV!

Ria, 20-05-2017 14:49 #2
Wie zijn de commentatoren van de Giro 2017?

Willem Vermeulen, 05-05-2017 15:45 #1
Ik mis het verslag van Jose Been, is echt een enorme teleurstelling! Het commentaar van deze twee mannen slaat nergens op: "als je achterin aankomt kan je moeilijk winnen", hoe verzin je het?!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 6
Schrijf mee!