InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Trek Cyclocross Waterloo 2018 (wereldbeker), live op tv

Trek Cyclocross Waterloo 2018 (wereldbeker), live op tv

Trek Cyclocross Waterloo 2018 (wereldbeker), live op tv Op zondag 23 september 2018 wordt in de Amerikaanse plaats Waterloo (Wisconsin) een veldrit gehouden die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De hoofdsponsor van deze Amerikaanse cyclocross is het fietsenmerk Trek. Veel wereldtoppers staan op de startlijst van deze veldrit. De wereldbekercross van Waterloo is live op tv te zien. Daarnaast is deze 'Trek Waterloo CX' ook via een livestream op het internet te bekijken.

Locatie: Waterloo (Wisconsin)

In de Amerikaanse staat Wisconsin liggen twee plaatsen die de naam Waterloo dragen. De ene ligt in Grant County, de andere in Jefferson County. Het Waterloo waar deze veldrit wordt gehouden is de plaats in Jefferson County. Dit is een stadje met ongeveer 3000 inwoners. De plaats is vanzelfsprekend vernoemd naar de Belgische plaats Waterloo, waar Napoleon zijn beroemde nederlaag leed.

Trek Bikes

Het belangrijkste bedrijf dat in dit Amerikaanse Waterloo gevestigd is, is de Trek Bicycle Corporation. Dit bedrijf werd opgericht in 1975. In 1976 begon men met de productie van frames in een fabriek in Waterloo. De merknaam 'Trek' is het Afrikaanse woord voor 'reis' of 'tocht' en komt oorspronkelijk uit de Nederlandse taal.

Succes met Armstrong en Contador

Het bedrijf Trek behoort al jarenlang zowel bij de racefietsen als bij de mountainbikes wereldwijd tot de toonaangevende merken. Bij het grote Europese publiek werd Trek eind jaren negentig vooral bekend doordat het één van de grote sponsoren van Lance Armstrong was. Bij al zijn eindzeges in de Tour reed hij op dit fietsenmerk.

Ook Alberto Contador boekte grote successen op de fietsen van Trek. Hij won onder meer twee maal de Tour de France op dit fietsenmerk: in 2007 en 2009. Anno 2018 is dit bedrijf de hoofdsponsor van het Team Trek Segafredo, waar onder meer Bauke Mollema en Jasper Stuyven voor rijden.

Trek in het veldrijden
Nadat het merk Trek de werelden van het mountainbiken en het wegwielrennen had veroverd, besloot men om zich ook voluit op het veldrijden te gaan richten. De eerste grote ster die z'n veldritten op een dit fietsenmerk ging rijden, was Sven Nys. Er ontstond een sterke band tussen Nys en z'n materiaalsponsor. Toen Nys na afloop van z'n wielercarrière aan de slag ging als manager bij het Team Telenet Fidea Lions, ging dit team ook op fietsen van Trek rijden.

Cyclocross Waterloo: parcours Trek CX Cup

Mede door de stimulans van de grote sponsor Trek bevindt zich in het Amerikaanse Waterloo reeds enige jaren een parcours waarop profveldritten worden verreden. Zoals vaker het geval is bij parcoursen van Amerikaanse veldritten, worden er ook in Waterloo meerdere profcrossen per seizoen gehouden.

Welke renners wonnen op dit parcours? In 2014 en 2015 pakte de Amerikaan Jeremy Powers een overwinning in Waterloo. In 2016 wonnen de Fransman Steve Chainel en de Belg Wout van Aert beiden een wedstrijd in Waterloo. Bij de dames pakte in Katie Compton in 2014 en 2016 een zege in de Waterloo Cyclocross. Kaitlin Antonneau won er in 2015.

In 2017 was de cross in Waterloo voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Dat jaar won de Nederlander Mathieu van der Poel de herenwedstrijd. De Belgische Sanne Cant won dat jaar de dameswedstrijd.

Programma Trek CX Cup en Telenet World Cup in Waterloo

Rondom de wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt er een groot veldritfestival gehouden, dat drie dagen duurt: van vrijdag 21 september tot en met zondag 23 september. Op vrijdag 21 september staat er al een internationale veldrit van de tweede categorie op het programma: de Trek CX Cup Waterloo. Deze cross op vrijdag kan beschouwd worden als een generale repetitie voor de wereldbekerveldrit die op zondag wordt verreden.

Aan die vrijdagwedstrijd zullen al heel wat toppers meedoen, die dan reeds in Amerika aanwezig zijn en graag het parcours goed willen inspecteren. Op zaterdag 22 september staan er meer breedtesport-evenementen op het programma, waaronder veel wedstrijden voor kinderen en voor regionale amateurs. Op zondag 23 september vindt het hoogtepunt van dit driedaagse veldritfestival plaats: de Telenet World Cup Cyclocross in Waterloo.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2018-2019 uit negen wedstrijden. De eerste twee wedstrijden vinden plaats in Amerika: de Trek CX Cup op 23 september in Waterloo en de Jingle Cross Iowa op 23 september. De negende en laatste wedstrijd van de Wereldbeker Veldrijden is de GP Adrie van der Poel op 27 januari 2019 in Hoogerheide (Nederland).

Deelnemers: selecties Nederland en België

Welke renners gaan voor Nederland en België van start in Waterloo (USA)? Alle renners die in de top vijftig van de wereldranglijst staan, mogen van start gaan in deze wereldbekerwedstrijd (dit geldt zowel voor zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd). Niet alle renners die in theorie startrecht hebben in deze wedstrijden, hebben ook daadwerkelijk de trip naar Amerika ondernomen om aan deze cross deel te nemen. Daar zijn allerlei uiteenlopende redenen voor. Zo ontbreken er diverse rensters omdat ze zich in de maand september nog op het wegwielrennen focussen. Andere renners en rensters ontbreken bijvoorbeeld omdat ze de trip naar Amerika te duur vinden, of omdat ze het niet in hun seizoensopbouw vinden passen. Hieronder vindt u de Belgische en Nederlandse selecties voor deze wedstrijd.

Afwezig: Mathieu van der Poel

Een opvallende afwezige op de deelnemerslijst is Mathieu van der Poel. Hij begint zijn veldritseizoen pas op 6 oktober bij de Brico Cross Meulebeke (Berencross). Ook de broer van Mathieu, David van der Poel, heeft ervoor gekozen om niet op de startlijst van de Amerikaanse wereldbekerveldritten te staan. In tegenstelling tot Mathieu rijdt David in september echter al wel crossen in Europa. Tot de overige crossers die besloten hebben om deze Amerikaanse wereldbekercrossen niet te rijden, behoren de Belgen Gianni Vermeersch, Vincent Baestaens, Wietse Bosmans en Dieter Vanthourenhout.

Nederlandse selectie wereldbeker veldrijden Waterloo

 • Elite heren: Lars van der Haar, Corné van Kessel, Sieben Wouters en Stan Godrie.
 • Elite dames: Maud Kaptheijns, Sophie de Boer, Marianne Vos, Fleur Nagengast, Geerte Hoeke en Inge van der Heijden.

Belgische selectie wereldbeker veldrijden Waterloo

 • Elite heren: Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Daan Soete, Eli Iserbyt, Jens Adams, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Nicolas Cleppe, Thijs Aerts, Jim Aernouts en Diether Sweeck.
 • Elite dames: Sanne Cant, Alicia Franck, Ellen Van Loy, Loes Sels en Axelle Bellaert.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

De meeste wereldtoppers staan in 2018 op de deelnemerslijst van de herenwedstrijd van deze Amerikaanse wereldbekercross. Daaronder zijn Belgische toppers zoals Wout van Aert, Laurens Sweeck en Toon Aerts, en de Nederlanders Lars van der Haar en Corné van Kessel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de Waterloo Telenet Worldcup 2018.

Deelnemers Waterloo Cyclocross 2018: startlijst heren elite (profs)
1 AERT Wout van (Bel)
2 AERTS Toon (Bel)
3 SWEECK Laurens (Bel)
4 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5 MERLIER Tim (Bel)
6 SOETE Daan (Bel)
7 HERMANS Quinten (Bel)
8 ISERBYT Eli (Bel)
9 PAUWELS Kevin (Bel)
10 ADAMS Jens (Bel)
11 MEEUSEN Tom (Bel)
12 AERTS Thijs (Bel)
13 SWEECK Diether (Bel)
14 AERNOUTS Jim (Bel)
15 CLEPPE Nicolas (Bel)
16 HAAR Lars van der (Ned)
17 KESSEL Corné van (Ned)
18 GODRIE Stan (Ned)
19 WOUTERS Sieben (Ned)
20 CHAINEL Steve (Fra)
21 CANAL Fabien (Fra)
22 BOULO Matthieu (Fra)
23 FALENTA Alois (Fra)
24 BOROS Michael (Tsj)
25 HYDE Stephen (USA)
26 ORTENBLAD Tobin (USA)
27 WERNER Kerry (USA)
28 POWERS Jeremy (USA)
29 WHITE Curtis (USA)
30 KISSEBERTH Jack (USA)
31 PETROV Spencer (USA)
32 CLARK Anthony (USA)
33 DRISCOLL James (USA)
34 HAIDET Lance (USA)
35 LINDINE Justin (USA)
36 KAISER Cody (USA)
37 THOMPSON Eric (USA)
38 BRUNNER Erik (USA)
39 KRUGHOFF Allen (USA)
40 ELLWOOD Grant (USA)
41 DILLMAN Andrew (USA)

Programma: let op, eerst de herenwedstrijd, daarna de dameswedstrijd

Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit heeft een andere opzet van het programma dan de meeste veldritliefhebbers doorgaans gewend zijn. De afsluitende wedstrijd op het programma is niet de herenwedstrijd, maar de dameswedstrijd.

Telenet Worldcup Waterloo - live op tv: Playtime, Play Sports, Proximus en Eurosport

Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wordt op zondag 23 september onder meer live op tv uitgezonden door Telenet, het Belgische bedrijf dat ook de hoofdsponsor is van de Wereldbeker Veldrijden. Telenet zendt deze cyclocross live op tv uit op Telenet Play Sports, maar daarnaast ook op de zender Playtime, die bekeken kan worden door elke Belg die een abonnement voor digitale tv bij Telenet heeft (dit geldt dus ook voor mensen die geen abonnement op Play Sports hebben). De wedstrijd is voor Belgische tv-kijkers eveneens te zien op Proximus tv.

Live-uitzending Trek Waterloo Cyclocross bij Telenet

Hoe laat begint de live tv-uitzending van dit evenement? Om 20u15 begint op Play Sports 3 een voorbeschouwing op deze cross in het programma 'Studio Live'. Zoals hierboven reeds werd gemeld, vindt bij deze cross eerst de herenwedstrijd plaats en daarna de dameswedstrijd (wat dus anders is dan men bij de meeste crossen gewend is). De uitzending van de herenwedstrijd van Waterloo begint om 20u30 op de zender Telenet Play Sports 3. De uitzending van de dameswedstrijd van Waterloo begint om 22u15 eveneens op Telenet Plays Sports 3.

Live op Eurosport

Deze cross wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op zondag 23 september 2018 op de zender Eurosport 1 om 20u30. Op diezelfde zender begint de live-uitzending van de dameswedstrijd om 22u15.

De wedstrijd wordt niet live uitgezonden door de publieke Vlaamse omroep Sporza (VRT), maar er is wel een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross te zien bij Sporza. Die samenvatting wordt op maandagmiddag 24 september door Sporza uitgezonden op de zender VRT één om circa 17u15, na afloop van de live tv-uitzending van de tijdrit voor de heren beloften op het WK wielrennen 2018.

Bij de NOS is deze wedstrijd niet live op tv te zien, maar mogelijk zendt de NOS de cross wel uit via een livestream op het internet (zie verderop). In tegenstelling tot de NOS biedt Sporza overigens soweiso niet een livestream van deze Amerikaanse wereldbekerveldrit aan.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn live op tv en online per livestream te bekijken in de weken na de Trek Waterloo Cyclocross? Op 19 september 2018 wordt de Jingle Cross Iowa City (wereldbeker) live op tv uitgezonden. In oktober rijden de toprenners weer in Europa. Daar staat op 6 oktober de Brico Berencross Meulebeke op het programma; ook die wedstrijd is live op tv en per livestream te bekijken. Op 7 oktober wordt de GP Mario de Clercq te Ronse verreden; die cross is eveneens live te zien op tv en via een stream.

Livestream cyclocross Waterloo

Livestream Eurosport

De wereldbekerwedstrijd in Waterloo (Verenigde Staten) is op 23 september live op het internet te volgen via een livestream. Deze cross is onder meer per livestream te volgen bij Eurosport. Met zo'n stream kan men deze Amerikaanse veldrit dus op een smartphone of computer volgen. De officiële livestream van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om deze livestream van Eurosport bij de Trek Waterloo Cyclocross te kunnen bekijken. De livestream van de herenwedstrijd begint op 23 september om 20u30. De livestream van de dameswedstrijd begint om 22u15.

Livestream Telenet Play Sports

Er is ook een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar van de Trek Waterloo World Cup Cyclocross 2018. Op die livestream is vanaf 20u10 een voorbeschouwing te zien op de Wereldbeker Veldrijden te Waterloo. De herencross is vervolgens op die livestream vanaf 20u30 te zien en de damescross ziet men op die stream vanaf 22u15. Deze Vlaamse livestream is echter alleen maar beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Deze livestream is op zaterdag 23 september 2018 te vinden op de website van Play Sports.

Livestream NOS?

In 2017 was er een livestream van deze cross beschikbaar bij de NOS. Dit was een geheel gratis livestream. De livestream van de NOS bij de Cyclocross Waterloo was echter wel geo-restricted, wat inhield dat deze gratis stream niet buiten Nederland bekeken mocht worden. Het was onzeker of de NOS in 2018 wederom zo'n gratis livestream zou aanbieden. Helaas is er in 2018 uiteindelijk toch niet een livestream van de Cyclocross Waterloo beschikbaar bij de NOS.

Livestream Go App

Voor klanten van Ziggo bestaat er een extra mogelijkheid om deze Amerikaanse manche van de Wereldbeker Veldrijden online via een livestream te bekijken: de Ziggo Go App (de voormalige Horizon App). Hiermee kan men live op het internet (dus per livestream) naar tv kijken in alle EU-landen. Tot de tv-zenders die men op de Ziggo Go App per stream kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Hiermee kan men op de avond van 23 september 2018 dus ook per livestream naar de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo kijken. Zo kan men dus alsnog om 20u30 via een livestream de veldrit van Waterloo zien.

Livestream Trek en UCI

Er is een livestream beschikbaar op de website van de hoofdsponsor Trek Bikes. Ook is de cross live te bekijken via een stream op het YouTube-channel van de UCI. Deze beide livestreams hebben Engels commentaar. Daarnaast is de livestream van de UCI in verband met uitzendrechtenkwesties ook 'geo-restricted', wat inhoudt dat deze stream in diverse landen niet beschikbaar is. Ook het bedrijf FloBikes, dat veel livestreams aanbied en zich vooral op Noord-Amerika focust, heeft een livestream van deze cross. Die livestream is echter alleen beschikbaar in Canada en daarnaast dient men ook een abonnement op die dienst te hebben om die stream te kunnen bekijken.

Uitslagen wereldbekercross Waterloo 2018

Uitslag heren World Cup Waterloo 2018

 1. Toon Aerts (Bel) in 1.02.49
 2. Wout van Aert (Bel) op 0.34
 3. Laurens Sweeck (Bel) op 0.51
 4. Quinten Hermans (Bel) op 0.54
 5. Daan Soete (Bel) op 0.55
 6. Corné van Kessel (Ned) op 1.08
 7. Eli Iserbyt (Bel) op 1.14
 8. Jim Aernouts (Bel) op 1.27
 9. Tim Merlier (Bel) op 1.36
 10. Michael Boros (Tsj) op 1.44

Uitslag dames World Cup Waterloo 2018

 1. Marianne Vos (Ned) 48.42
 2. Ellen Noble (USA) op 0.04
 3. Katerina Nash (Tsj) op 0.27
 4. Evie Richards (UK) op 0.39
 5. Loes Sels (Bel) op 1.16
 6. Ellen van Loy (Bel) op 1.38
 7. Maud Kaptheijns (Ned) op 1.49
 8. Sofia Gomez (Arg) op 1.53
 9. Inge van der Heijden (Ned) op 1.57
 10. Sanne Cant (Bel) op 1.58

Voorgaande editie: Uitslag Waterloo Cyclocross Worldcup 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u06'59"
 2. Corné van Kessel (Ned) op 33 sec.
 3. Daan Soete (Bel) z.t.
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 38"
 5. Tim Merlier (Bel) 44"
 6. Kevin Pauwels (Bel) 49"
 7. Wout van Aert (Bel) 53"
 8. Toon Aerts (Bel) 1'00"
 9. Quinten Hermans (Bel) 1'09"
 10. Tom Meeusen (Bel) 1'15"

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Worldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestreamWorldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 januari 2019 wordt in het westen van Frankrijk de 'Cyclocross Pont-Chateau' gehouden. Deze veldrit telt mee…
Bronnen en referenties
 • https://www.trekbikes.com/us/en_US/world_cup_waterloo/
 • https://www.bikerumor.com/2017/08/08/trek-stream-world-cup-cyclocross-free-online/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UCI_Cyclo-cross_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo,_Wisconsin

Reageer op het artikel "Trek Cyclocross Waterloo 2018 (wereldbeker), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!