World Cup Cyclocross Waterloo 2019, live op tv en livestream

World Cup Cyclocross Waterloo 2019, live op tv en livestream Op zondag 22 september 2019 wordt in de Amerikaanse plaats Waterloo (Wisconsin) een veldrit gehouden die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De hoofdsponsor van deze Amerikaanse cyclocross is het fietsenmerk Trek. Veel wereldtoppers staan op de startlijst van deze veldrit. De wereldbekercross van Waterloo is live op tv te zien. Daarnaast is deze 'Trek Waterloo CX' ook via een livestream op het internet te bekijken.

Locatie: Waterloo (Wisconsin)

In de Amerikaanse staat Wisconsin liggen twee plaatsen die de naam Waterloo dragen. De ene ligt in Grant County, de andere in Jefferson County. Het Waterloo waar deze veldrit wordt gehouden is de plaats in Jefferson County. Dit is een stadje met ongeveer 3000 inwoners. De plaats is vanzelfsprekend vernoemd naar de Belgische plaats Waterloo, waar Napoleon zijn beroemde nederlaag leed.

Trek Bikes

Het belangrijkste bedrijf dat in dit Amerikaanse Waterloo gevestigd is, is de Trek Bicycle Corporation. Dit bedrijf werd opgericht in 1975. In 1976 begon men met de productie van frames in een fabriek in Waterloo. De merknaam 'Trek' is het Afrikaanse woord voor 'reis' of 'tocht' en komt oorspronkelijk uit de Nederlandse taal.

Succes met Armstrong en Contador

Het bedrijf Trek behoort al jarenlang zowel bij de racefietsen als bij de mountainbikes wereldwijd tot de toonaangevende merken. Bij het grote Europese publiek werd Trek eind jaren negentig vooral bekend doordat het één van de grote sponsoren van Lance Armstrong was. Bij al zijn eindzeges in de Tour reed hij op dit fietsenmerk.

Ook Alberto Contador boekte grote successen op de fietsen van Trek. Hij won onder meer twee maal de Tour de France op dit fietsenmerk: in 2007 en 2009. Anno 2019 is dit bedrijf de hoofdsponsor van het Team Trek Segafredo, waar onder meer Bauke Mollema en Jasper Stuyven voor rijden.

Trek in het veldrijden

Nadat het merk Trek de werelden van het mountainbiken en het wegwielrennen had veroverd, besloot men om zich ook voluit op het veldrijden te gaan richten. De eerste grote ster die z'n veldritten op een dit fietsenmerk ging rijden, was Sven Nys. Er ontstond een sterke band tussen Nys en z'n materiaalsponsor. Toen Nys na afloop van z'n wielercarrière aan de slag ging als manager bij het Team Telenet Fidea Lions, ging dit team ook op fietsen van Trek rijden.

Cyclocross Waterloo: parcours Trek CX Cup

Mede door de stimulans van de grote sponsor Trek bevindt zich in het Amerikaanse Waterloo reeds enige jaren een parcours waarop profveldritten worden verreden. Zoals vaker het geval is bij parcoursen van Amerikaanse veldritten, worden er ook in Waterloo meerdere profcrossen per seizoen gehouden.

Welke renners wonnen op dit parcours? In 2014 en 2015 pakte de Amerikaan Jeremy Powers een overwinning in Waterloo. In 2016 wonnen de Fransman Steve Chainel en de Belg Wout van Aert beiden een wedstrijd in Waterloo. Bij de dames pakte in Katie Compton in 2014 en 2016 een zege in de Waterloo Cyclocross. Kaitlin Antonneau won er in 2015.

In 2017 was de cross in Waterloo voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Dat jaar won de Nederlander Mathieu van der Poel de herenwedstrijd. De Belgische Sanne Cant won dat jaar de dameswedstrijd van deze cyclocross. In 2018 was deze cyclocross wederom een onderdeel van de wereldbeker veldrijden. Dat jaar gingen de zeges bij de cyclocross van Waterloo naar Aerts (herenwedstrijd) en Vos (dameswedstrijd).

Programma Trek CX Cup en Telenet World Cup in Waterloo

Rondom de wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt er een groot veldritfestival gehouden, dat drie dagen duurt: van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september. Op vrijdag 21 september staat er al een internationale veldrit van de tweede categorie op het programma: de Trek CX Cup Waterloo. Deze cross op vrijdag kan beschouwd worden als een generale repetitie voor de wereldbekerveldrit die op zondag wordt verreden.

Aan die vrijdagwedstrijd zullen al heel wat toppers meedoen, die dan reeds in Amerika aanwezig zijn en graag het parcours goed van deze cyclocross willen inspecteren. Op zaterdag 21 september staan er meer breedtesport-evenementen op het programma, waaronder veel wedstrijden voor kinderen en voor regionale amateurs. Op zondag 22 september vindt het hoogtepunt van dit driedaagse veldritfestival plaats: de Telenet World Cup Cyclocross in Waterloo.

Programma Waterloo in 2019: eerst de dameswedstrijd, dan de herenwedstrijd

Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit had in 2018 een andere opzet van het programma dan de meeste veldritliefhebbers doorgaans gewend zijn. De afsluitende wedstrijd op het programma van deze cyclocross was niet de herenwedstrijd, maar de dameswedstrijd. Ook de veldrit in Iowa City had dat. In 2019 heeft men bij de veldrit in Iowa vastgehouden aan deze volgorde, maar bij de cyclocross in Waterloo heeft men nog besloten om het om te gooien en (net als bij de meeste Europese crossen) het programma af te sluiten met de herenwedstrijd.

Programma Waterloo World Cup op 22 september 2019

 • 13u30 plaatselijke tijd (20u30 in Nederland en België): start wedstrijd dames elite
 • 15u00 plaatselijke tijd (22u00 in Nederland en België): start wedstrijd heren elite (profs)

Wereldbeker Veldrijden 2019-2020

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2019-2020 uit negen wedstrijden. De eerste twee wedstrijden vinden plaats in Amerika: de Jingle Cross Iowa op 14 september en de Trek CX Cup op 22 september in Waterloo. De derde manche van de Wereldbeker Veldrijden is op 20 oktober de World Cup Cyclocross Bern (Zwitserland). De negende en laatste wedstrijd van de Wereldbeker Veldrijden is de GP Adrie van der Poel op 26 januari 2019 in Hoogerheide (Nederland).

Deelnemers: selecties Nederland en België

Welke renners gaan voor Nederland en België van start in Waterloo (USA)? Alle renners die in de top vijftig van de wereldranglijst staan, mogen van start gaan in deze wereldbekerwedstrijd (dit geldt zowel voor zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd). Niet alle renners die in theorie startrecht hebben in deze wedstrijden, hebben ook daadwerkelijk de trip naar Amerika ondernomen om aan deze cross deel te nemen. Daar zijn allerlei uiteenlopende redenen voor. Zo ontbreken er diverse rensters omdat ze zich in de maand september nog op het wegwielrennen focussen. Andere renners en rensters ontbreken bijvoorbeeld omdat ze de trip naar Amerika te duur vinden, of omdat ze het niet in hun seizoensopbouw vinden passen.

Nederlandse selectie Waterloo Cyclocross (World Cup)

 • Dames elite: Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Inge van der Heijden, Monique van Ree en Manon Bakker.
 • Heren elite: Corné van Kessel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Maik van der Heijden, Stan Godrie en Sieben Wouters.

Belgische selectie Waterloo Cyclocross (World Cup)

 • Dames elite: Ellen van Loy, Loes Sels en Marthe Truyven.
 • Heren elite: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Jens Adams, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans, Daan Soete, Vincent Baestaens, Diether Sweeck, Tom Meeusen, Jim Aernouts, Thijs Aerts en Sander Loockx.

Afwezig: Mathieu van der Poel

Een opvallende afwezige op de deelnemerslijst is Mathieu van der Poel. Hij begint zijn veldritseizoen pas wat later, mede vanwege zijn drukke zomerseizoen met veel wedstrijden op de mountainbike en op de weg. Zo rijdt hij ook nog het WK wegwielrennen 2019. Zijn eerste cross van het veldritseizoen is de Nacht van Woerden (22 oktober). Ook Wout van Aert ontbreekt in de Amerikaanse wereldbekerrossen van september 2019. Hij is nog herstellende van blessureleed en focust zich vooral op het wegseizoen 2020.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

De meeste overige wereldtoppers staan in 2019 op de deelnemerslijst van de herenwedstrijd van deze Amerikaanse wereldbekercross. Daaronder zijn Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze cyclocross.

Deelnemers World Cup Cyclocross Waterloo: startlijst met rugnummers, wedstrijd v.d. heren elite (profs)
2 HAAR Lars van der (Ned)
3 KESSEL Corné van (Ned)
4 NIEUWENHUIS Joris (Ned)
5 WOUTERS Sieben (Ned)
6 GODRIE Stan (Ned)
7 HEIJDEN Maik van der (Ned)
8 AERTS Toon (Bel)
9 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
10 SWEECK Laurens (Bel)
11 HERMANS Quinten (Bel)
12 VERMEERSCH Gianni (Bel)
13 ISERBYT Eli (Bel)
14 SOETE Daan (Bel)
15 ADAMS Jens (Bel)
16 MEEUSEN Tom (Bel)
17 AERNOUTS Jim (Bel)
18 BAESTAENS Vincent (Bel)
19 SWEECK Diether (Bel)
20 CLEPPE Nicolas (Bel)
21 AERTS Thijs (Bel)
22 LOOCKX Lander (Bel)
23 CHAINEL Steve (Fra)
24 ORTS Felipe (Spa)
25 SUAREZ Kevin (Spa)
26 WHITE Curtis (USA)
27 HYDE Stephen (USA)
28 WERNER Kerry (USA)
29 HECHT Gage (USA)
30 DRISCOLL James (USA)
31 KAISER Cody (USA)
32 DILLMAN Andrew (USA)
33 BRUNNER Eric (USA)
34 FIX Brannan (USA)
35 ORTENBLAD Tobin (USA)
36 THOMPSON Eric (USA)
37 BRADFORD-PARISH K.(USA)
38 LANDO Nicholas (USA)
39 SWARTZ Caleb (USA)
40 FUNSTON Scott (USA)
41 ELLWOOD Ross (USA)
42 RUEGG Timon (Zwi)
43 KUHN Kevin (Zwi)
44 WINTERBERG Lukas (Zwi)
45 HAM Michael van den(Can)
46 JETTE Cameron (Can)
47 O'DONNELL Trevor (Can)
48 VANDALE Danick (Can)
49 RICCI Christian (Can)
51 TREY Jarno (Est)

Telenet Worldcup Waterloo - live op tv: Playtime, Play Sports, Proximus en Eurosport

Op welke zender kan men deze cross bekijken? Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wordt op zondag 22 september onder meer live op tv uitgezonden door Telenet, het Belgische bedrijf dat ook de hoofdsponsor is van de Wereldbeker Veldrijden. Telenet zendt deze cyclocross live op tv uit op Telenet Play Sports. Daarnaast is deze cyclocross bij hen ook te zien op de zender Playtime, die bekeken kan worden door elke Belg die een abonnement voor digitale tv bij Telenet heeft (dit geldt dus ook voor mensen die geen abonnement op Play Sports hebben). De cyclocross is voor Belgische tv-kijkers eveneens te zien op Proximus tv.

Live-uitzending Trek Waterloo Cyclocross bij Telenet Play Sports

Hoe laat begint de live tv-uitzending van dit evenement bij Play Sports? Zoals hierboven reeds werd gemeld, vindt bij deze cross eerst in 2019 (anders dan het voorgaande jaar) eerst de dameswedstrijd plaats en daarna de herenwedstrijd. De uitzending van de dameswedstrijd van Waterloo begint om 20u15 op de zender Telenet Play Sports 3. De start van die dameswedstrijd is om 20u30. De uitzending van de herenwedstrijd van Waterloo begint om 21u40 eveneens op Telenet Plays Sports 3. De start van die herencross is om 22u00.

Live op Eurosport

Deze cross wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op zondag 22 september 2019 op de zender Eurosport 1 om 20u30. Op diezelfde zender begint de live-uitzending van de herenwedstrijd om 22u00.

Door de Vlaamse publieke Vlaamse omroep Sporza (VRT) wordt deze cross niet live op tv uitgezonden (en ook niet via een livestream). Wel is er op 23 september om 16u00 een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross te zien bij Sporza op VRT één.

Veldrijden live op tv

Welke andere veldritten zijn in deze beginperiode van het seizoen live op tv (en online via een livestream) te zien? Op 5 oktober wordt de Berencross Meulebeke (Ethias Cross) verreden. Op 6 oktober kan men live kijken naar de Rectavit GP Pelt (Neerpelt). Op 12 oktober wordt live op tv en per livestream de Ethias Polderscross Kruibeke uitgezonden. Op 13 oktober kan men live kijken naar de eerste manche van de Superprestige Veldrijden: de Cyclocross Gieten.

Livestream cyclocross Waterloo (22 september 2019)

Livestream Eurosport

De wereldbekerwedstrijd in Waterloo is onder meer per livestream te volgen bij Eurosport. Met zo'n stream kan men op zondag 22 september deze Amerikaanse veldrit dus op een smartphone of computer volgen. De officiële livestream van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om deze livestream van Eurosport bij de Trek Waterloo Cyclocross te kunnen bekijken. De livestream van de dameswedstrijd begint op 22 september om 20u30. De livestream van de herenwedstrijd begint om 22u00. De Eurosport Player heeft een groot aanbod aan wielerkoersen die per livestream bij hen te zien zijn. Zo zijn alle wedstrijden van het WK wegwielrennen 2019 ook via hun livestream te bekijken.

Livestream Telenet Play Sports

Er is ook een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar van de Trek Waterloo World Cup Cyclocross 2019. Op die livestream is vanaf circa 20u15 een voorbeschouwing te zien op de Wereldbeker Veldrijden te Waterloo. De damescross is vervolgens op die livestream vanaf 20u30 te zien en de herencross ziet men op die stream vanaf 22u00. Deze Vlaamse livestream is echter alleen maar beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Deze livestream is op zondag 22 september 2019 te vinden op de website van Play Sports. Ook kan men deze livestream vinden op de Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement heeft op die app, kan deze livestream van deze Amerikaanse cyclocross alsnog bekijken, door een dagpas (abonnement voor één etmaal) te kopen.

Livestream Go App

Deze Amerikaanse manche van de Wereldbeker Veldrijden kan men ook via een livestream bekijken op de Go App (de voormalige Horizon App). Hiermee kan men live op het internet (dus per livestream) naar tv kijken in alle EU-landen. Ook in diverse andere landen kan men op die app per livestream tv kijken (waaronder Noorwegen, Martinique, Liechtenstein, Frans-Guyana en IJsland). Deze streamingdienst waarmee men online tv kan kijken is beschikbaar voor alleen klanten van digitale tv bij Ziggo. Tot de tv-zenders die men op de Ziggo Go App per stream kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Hiermee kan men op de avond van 22 september 2019 dus ook per livestream naar de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo kijken. Zo kan men dus alsnog om 20u30 via een livestream de veldrit van Waterloo zien.

Livestream NPO

In 2017 was er een gratis livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO (NOS Studio Sport). In 2018 was er helaas geen livestream beschikbaar. In 2019 is er wel weer een livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO. Dit is een gratis livestream. De gratis livestream is op de avond van zondag 22 september 2019 te vinden op de website van de NOS in de rubriek 'Sport'. Ook kan men die gratis livestream bekijken op een smartphone of tablet via de NOS-app. De gratis livestream (zowel op de site als op de app) is wel geo-restricted en mag men alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze gratis livestream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream iTV

Klanten van de NOS kunnen er ook voor kiezen om op 22 september 2019 deze manche van de wereldbeker veldrijden te bekijken via een livestream van de iTV-app. Via die app kan men bij KPN (als klant van het pakket 'interactieve tv') per livestream tv kijken op een smartphone. Zo kan men via die app dus ook per livestream op die zondagavond naar de live tv-uitzending op Eurosport 1 kijken van deze Amerikaanse cyclocross.

Livestream Trek en UCI

Er is een livestream beschikbaar op de website van de hoofdsponsor Trek Bikes. Ook is de cross live te bekijken via een stream op het YouTube-channel van de UCI. Deze beide livestreams hebben Engels commentaar. Daarnaast geldt dat deze livestreams in verband met uitzendrechtenkwesties ook 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat zowel de livestream van de UCI als de livestream van Trek in veel landen niet beschikbaar is.

Livestream Cyclocross Waterloo bij FloBikes

Ook het bedrijf FloBikes, dat veel livestreams aanbied en zich vooral op Noord-Amerika focust, heeft een livestream van deze cross. Die livestream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar in Canada. Daarnaast dient men ook een abonnement op die dienst te hebben om die livestream van deze Amerikaanse wereldbekerveldrit te kunnen bekijken.

Uitslagen World Cup Cyclocross Waterloo 2019

Uitslag heren elite:

 1. Eli Iserbyt (Bel) in 1u28'28"
 2. Toon Aerts (Bel) op 1'08"
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'23"
 4. Gianni Vermeersch (Bel) 1'50"
 5. Corné van Kessel (Ned) op 2'18"
 6. Quinten Hermans (Bel) op 2'25"
 7. Nicolas Cleppe (Bel) op 2'34"
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned) op 2'47"
 9. Jens Adams (Bel) op 2'56"
 10. Jim Aernouts (Bel) op 3'13"
 11. Laurens Sweeck (Bel) op 4'56"

Uitslag dames elite:

 1. Katerina Nash (Tsj) in 41'55"
 2. Jolanda Neff (Zwi) op 19 sec.
 3. Evie Richards (UK) op 31 sec.
 4. Clara Honsinger (USA) op 1'25"
 5. Maghalie Rochette (Can) op 1'29"
 6. Caroline Mani (Fra) op 1'47"
 7. Jennifer Jackson (Can) op 2'07"
 8. Manon Bakker (Ned) op 2'20"
 9. Maud Kaptheijns (Ned) op 2'42"
 10. Rebecca Fahringer (USA) op 2'54"

Voorgaande editie: uitslagen wereldbekercross Waterloo 2018

Uitslag heren World Cup Waterloo 2018

 1. Toon Aerts (Bel) in 1.02.49
 2. Wout van Aert (Bel) op 0.34
 3. Laurens Sweeck (Bel) op 0.51
 4. Quinten Hermans (Bel) op 0.54
 5. Daan Soete (Bel) op 0.55
 6. Corné van Kessel (Ned) op 1.08
 7. Eli Iserbyt (Bel) op 1.14
 8. Jim Aernouts (Bel) op 1.27
 9. Tim Merlier (Bel) op 1.36
 10. Michael Boros (Tsj) op 1.44

Uitslag dames World Cup Waterloo 2018

 1. Marianne Vos (Ned) 48.42
 2. Ellen Noble (USA) op 0.04
 3. Katerina Nash (Tsj) op 0.27
 4. Evie Richards (UK) op 0.39
 5. Loes Sels (Bel) op 1.16
 6. Ellen van Loy (Bel) op 1.38
 7. Maud Kaptheijns (Ned) op 1.49
 8. Sofia Gomez (Arg) op 1.53
 9. Inge van der Heijden (Ned) op 1.57
 10. Sanne Cant (Bel) op 1.58

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestreamJingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestreamOp zaterdag 14 september 2019 wordt in Iowa City (USA) de Jingle Cross verreden. Deze veldrit telt mee voor de UCI Telen…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 24 november 2019 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaa…

Wielrennen: World Tour-transfers 2018Wielrennen: World Tour-transfers 2018De transferperiode in het wielrennen begint officieel elk jaar op 1 augustus. Volgens de regels van de UCI, de internati…
Wielerkalender 2018: wedstrijden en teamsWielerkalender 2018: wedstrijden en teamsJanuari 2018 start het nieuwe seizoen voor het wielrennen weer. Waar het voetbalseizoen halverwege het jaar begint, star…
Bronnen en referenties
 • https://www.trekbikes.com/us/en_US/world_cup_waterloo/
 • https://www.bikerumor.com/2017/08/08/trek-stream-world-cup-cyclocross-free-online/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UCI_Cyclo-cross_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo,_Wisconsin

Reageer op het artikel "World Cup Cyclocross Waterloo 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!