Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestream De 23e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zondag 8 september 2019. Deze veldrit is een onderdeel van de wedstrijdreeks 'Ethias Crossen'. De Ethias Cross Eeklo wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Oost-Vlaamse cyclocross via een livestream op het internet te bekijken. Waar bevindt zich het parcours van de Ethias Cross Eeklo? Hoe ziet het programma van de veldrit van Eeklo eruit? Welke renners hebben in het verleden deze Vlaamse cyclocross gewonnen?

Geschiedenis veldrit Eeklo

In 1996 vond voor het eerst deze veldrit plaats. De enigszins verrassende winnaar was dat jaar Mario Lammens. Hij versloeg in Eeklo twee befaamde profs: ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers werd tweede en Peter van den Abeele werd derde. De tweede editie van de GP Stad Eeklo, in 1997, werd gewonnen door Arne Daelmans. Paul Herygers werd wederom tweede. De derde plek ging dat jaar naar een piepjong supertalent: de pas 18-jarige Bart Wellens. In 1998 zou de toen 19-jarige Wellens de zege pakken in Eeklo. Het was de eerste overwinning van in totaal vier zeges die Wellens in de loop der jaren in Eeklo zou boeken. Behalve in 1998, won hij ook in 2001, 2003 en 2010.

Sven Nys: zes zeges

Bij de eerste zege van Wellens, in 1998, werd een ander toptalent tweede in Eeklo: Sven Nys. Hij zou in 1999 voor het eerst zegevieren in de Grote Prijs van de stad Eeklo. De 'Kannibaal van Baal' zegevierde in totaal zes keer in Eeklo: in 1999, 2004, 2006, 2007, 2012 en 2013.

Meervoudig winnaars

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van de veldrit van Eeklo eruit? Behalve Nys en Wellens zijn er nog drie coureurs die erin slaagden om meermaals de GP Stad Eeklo te winnen. Mario de Clercq, Klaas Vantornout en Wout van Aert pakten twee keer de zege in deze Oost-Vlaamse cyclocross. De Clercq won in 2000 en 2002. Vantornout zegevierde in 2008 en 2011. Wout van Aert won in 2015 en 2016.

Eenmalige winnaars van deze cross waren, behalve de reeds genoemde Mario Lammens (1996) en Arne Daelmans (1997), ook Sven Vanthourenhout (2005), Niels Albert (2009), Tom Meeusen (2014) en Mathieu van der Poel (2019). Hoewel de cross in Eeklo al jarenlang een internationale cross is, was de Nederlander Van der Poel in 2019 pas de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze veldrit te winnen.

Naam van de wedstrijd

In het verleden droeg deze wedstrijd enige jaren de naam 'de GP Eecloonaar'. Indertijd was 'de Eecloonaar' de hoofdsponsor van dit evenement. 'De Eecloonaar' was het 'weekblad voor het Meetjesland'. (Zowel de drukkerij en de uitgeverij van dit weekblad droegen indertijd eveneens de naam 'de Eecloonaar'.) Het weekblad is helaas ter ziele gegaan. Daarna was jarenlang het biermerk Augustijn de hoofdsponsor van de veldrit in Eeklo. De complete naam van dit evenement was in die tijd: 'Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo - Ereprijs Augustijn'. In 2017 was Brico een grote sponsor geworden en noemde men deze wedstrijd de Brico Cross Eeklo.

Ethias Cross - openingswedstrijd seizoen

De veldrit in Eeklo was jarenlang een onafhankelijke veldrit, een zogenaamde 'losse cross', die niet bij een vaste wedstrijdserie hoorde (zoals de Superprestige, DVV of Wereldbeker). Daar is met ingang van 2017 verandering in gekomen: het werd een onderdeel van de wedstrijdserie Brico Crossen. Deze wedstrijden werden allemaal gesponsord door het bedrijf Brico en komen allemaal live op tv bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Met ingang van 2019 heeft Ethias de hoofdsponsoring van deze wedstrijdserie overgenomen. De wedstrijden heten daarom sindsdien de Ethias Crossen. Daarom heeft de veldrit in Eeklo de naam Ethias Cross Eeklo gekregen.

Openingscross: afwisselend met Geraardsbergen

Van 1996 tot en met 2017 werd de veldrit van Eeklo jaarlijks verreden. Nadat de wedstrijd werd opgenomen in de wedstrijdserie 'Brico Crossen' (wat later qua naam dus veranderd werd in 'Ethias Crossen'), kwam daar verandering in. Het is de bedoeling dat de veldrit in Eeklo nog slechts eens in de twee jaar wordt verreden. De cross zal telkens worden afgewisseld met de veldrit van Geraardsbergen. Om de beurt zal één van deze twee koersen de openingswedstrijd van het Vlaamse profveldritseizoen zijn. In 2016 was de Brico Cross Geraardsbergen de openingscross, in 2017 was dat Eeklo. In 2018 was Geraardsbergen dus weer de openingscross.

Eeklo

De stad Eeklo is het centrum van de regio het Meetjesland. Deze regio ligt net ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen en ten noorden van Gent. De stad Eeklo telt ruim 20.000 inwoners. Deze plaats heeft stadsrechten sinds het jaar 1240. In de wielerwereld is Eeklo vooral befaamd als de plaats waar twee legendarische broers vandaan komen: Eric de Vlaeminck en Roger de Vlaeminck. Eric de Vlaeminck is volgens velen de beste veldrijder aller tijden. Hij won zeven maal de wereldtitel veldrijden. Roger de Vlaeminck focuste zich meer op het wegwielrennen en werd één van de grootste klassiekercoureurs aller tijden. Daarnaast was hij echter ook een buitengewoon goede veldrijder. In 1968 werd Roger de Vlaeminck wereldkampioen veldrijden bij de amateurs en in 1975 pakte hij de wereldtitel veldrijden bij de profs. Ook pakte hij één Belgische veldrittitel bij de amateurs en drie Belgische veldrittitels bij de profs.

Locatie en parcours: veldrit Eeklo 2019

De start en de finish van deze cross zijn aan de Burgemeester Lionel Van Dammelaan te Eeklo, bij het kruispunt met de Zonnebloemstraat. Het parcours van de cross loopt grotendeels rondom (en op) de sportterreinen. Dit parcours heeft een lengte van circa 2500 meter. Deze veldrit wordt dus op een andere locatie verreden dan bij veel voorgaande edities. Het parcours van de Ethias Cross Eeklo 2019 bevindt zich aan de oostkant van deze stad, terwijl in het verleden deze cyclocross vaak bij de industriegebieden aan de zuidwestkant van deze plaats werd verreden. Tickets voor deze cross zijn in de voorverkoop onder meer te verkrijgen bij het Sportcomplex te Eeklo. Bij die voorverkoop kosten ticket 10 euro. Op de dag van de wedstrijd zijn tickets bij het parcours te verkrijgen en kosten ze 12 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis.

Programma Ethias Cross Eeklo 2019 (zondag 8 september)

 • 10u00: 1e jaars Nieuwelingen
 • 10u45: 2e jaars Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst veldrit Eeklo 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit? De veldritten die door Ethias worden gesponsord, hebben vaak een sterk deelnemersveld. Helaas kunnen de twee absolute toppers van de veldritwereld, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, om uiteenlopende redenen in 2019 niet deelnemen aan de veldrit van Eeklo. Wout van Aert is nog herstellende van blessures die hij opliep bij zijn zware val in de Tour de France. Mathieu van der Poel is zich aan het voorbereiden op het WK wegwielrennen 2019 in Yorkshire. Veel andere toppers en subtoppers staan wel op de startlijst. Prominente deelnemers op de startlijst van de heren elite (profs) zijn onder meer Toon Aerts, Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, David van der Poel, Jens Adams, Tom Meeusen, Jim Aernouts en Thijs Aerts. Prominente deelnemers op de deelnemerslijst van de dames elite zijn onder meer Maud Kaptheijns, Jolien Verschueren, Laura Verdonschot, Kim Van De Steene, Ellen Van Loy en Inge van der Heijden. Hieronder vindt u de complete deelnemerslijst met rugnummers van de wedstrijd voor de heren elite (profs).

Deelnemers Ethias Cross Eeeklo 2019: startlijst met rugnummers heren elite (profs)
1. Aerts, Toon
2. Vanthourenhout, Michael
3. Haar, Lars van der
4. Sweeck, Laurens
5. Hermans, Quinten
6. Kessel, Corné
8. Vermeersch, Gianni
9. Poel, David van der
10. Iserbyt, Eli
11. Adams, Jens
12. Soete, Daan
13. Meeusen, Tom
14. Aernouts, Jim
15. Cleppe, Nicolas
16. Aerts, Thijs
17. Vanthourenhout, Dieter
18. Godrie, Stan
19. Merlier, Braam
20. Pemen, Dolf
21. Artz, Bart
22. Bekaert, Yentl
23. Tielen, Dario
24. Deschepper, Ward
25. Vrachten, Arne
26. Agterberg, Kyle
27. Dewulf, Maxim
28. Goeman, Andreas
29. Wit, Edwin de
30. Vandebosch, Victor
31. Bellens, Jarno
32. Alderweireld, Robin
33. Heymes, Gauthier
34. Cortjens, Ryan
35. Vervoort, Wout
36. Debeir, Arno
37. Verburg, Luke
38. Moberg, Nielsen
39. Vliegen, Pieter-Jan
40. Camps, Jelle
41. Felix, Stehli
42. Vandeputte, Niels
43. Ehlert, Marco
44. Ronhaar, Pim
45. Ferdinande, Anton
46. Laevens, Justin
47. Oger, Vincent
48. Bonne, Jenko

UCI wereldranglijst veldrijden: tweede categorie

De Ethias Cross Eeklo is een cross die op de kalender van de UCI vermeld staat als een internationale cross van de tweede categorie. Dit betekent dat bij deze wedstrijd de eerste tien renners in de uitslag punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Wie zegeviert in Eeklo krijgt veertig punten.

Live op tv: VTM (8 september 2019)

Op welke zender live? VTM

Jarenlang was deze Oost-Vlaamse veldrit één van de weinige Belgische profcrossen, die niet live op tv (of online via een livestream) werd uitgezonden. Niet door Sporza (VRT), niet door Play Sports Telenet en niet door Vier. Maar met ingang van 2017 is hier eindelijk verandering in gekomen. De wedstrijd wordt sindsdien live op tv (en online via een livestream) uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?

Hoe laat begint de live-uitzending van de Ethias Cross Eeklo op VTM? Bij deze cyclocross zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv te zien. De live tv-uitzending van de veldrit in Eeklo begint om circa 13u35 op de zender VTM (na afloop van het VTM Journaal en het weerbericht). De start van de dameswedstrijd in Eeklo is om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

VTM is in België een zeer populaire commerciële tv-zender, maar in Nederland is deze zender helaas door veruit de meeste tv-kijkers niet te ontvangen. Een goed alternatief voor de Nederlandse kijkers is de livestream. Meer info over zo'n livestream voor deze cross vindt u verderop.

Uitgebreide samenvatting op tv

Op zondag 8 september is er om circa 18u06 een uitgebreide samenvatting van deze veldrit te zien op de zender Eurosport1. (Ook kan men deze cross terugkijken via een stream op de Eurosport Player, indien men een abonnement op die dienst heeft.)

Kalender: veldrijden live op tv

Hoe ziet de rest van deze openingsperiode van de veldritkalender 2019-2020 eruit? Wat zijn de overige veldritten die men in deze periode live op tv (of online via een livestream) kan bekijken? Veel crossers reizen in september naar de Verenigde Staten van Amerika, waar in die maand twee wereldbekerveldritten op het programma staan, die de Europese veldritfans ook live op tv (of online via een livestream) kunnen bekijken. Op 14 september kan men genieten van de Iowa City - Jingle Cross (World Cup), die onder meer live te zien is (tv en livestream) bij Telenet Play Sports en Eurosport. Op 22 september wordt de Trek CX Cup in Waterloo (World Cup) eveneens live uitgezonden door zowel Telenet als Eurosport op tv en per livestream.

Begin oktober gaan de veldritprofs weer in Europa aan de slag. Op zaterdag 5 oktober kan men live op tv en per livestream genieten van de Berencross Meulebeke 2019. Vervolgens wordt op zondag 6 oktober de Soudal GP Pelt (Neerpelt) 2019 live uitgezonden op tv en via een livestream.

Livestream Ethias Cross Eeklo (8 september 2019)

Livestream VTM

De Ethias Cross Eeklo 2019 is namelijk ook via een livestream op het internet te volgen. Met zo'n livestream kan men deze veldrit op een computer of smartphone volgen. Er wordt op 8 september een livestream van de live tv-uitzending beschikbaar gesteld op de website van de commerciële omroep VTM. Het is een gratis livestream. Aangezien deze gratis livestream niet geo-restricted is, kunnen ook de Nederlandse fans deze veldrit live volgen. Daarnaast is de livestream natuurlijk ook een goed alternatief voor Belgische fans, die op deze middag niet in de buurt van een tv zijn, maar de wedstrijd toch live via zo'n gratis stream op hun smartphone of laptop willen bekijken. De livestream begint net als de live tv-uitzending om circa 13u40. Dat houdt dus in dat via deze gratis livestream zowel de damescross als de herencross live te zien zijn.

Inloggen bij hun gratis livestream

De officiële livestream is te vinden in de tv-gids van de website van VTM. Om deze livestream te bekijken dient men in te loggen op die site. Men kan bij die livestream inloggen met een account van Medialaan (dat is het moederbedrijf van VTM). Zo'n account kan men gratis aanmaken. Het is echter ook mogelijk om bij de livestream van deze veldrit in te loggen met een Facebook-account. Ook de overige Ethias Crossen zijn via een livestream bij VTM te zien. De eerstvolgende Ethias cross die men bij hen via een gratis livestream kan bekijken is op 5 oktober de Berencross Meulebeke. Vervolgens kan men op 12 oktober via een gratis livestream van de VTM genieten van de Poldercross Kruibeke.

De livestream is doorgaans niet alleen via de programmagids van VTM, maar ook via andere delen van hun sites te vinden. De livestream van de programmagids is soms tijdens een wedstrijd nogal druk bezet. Hierdoor kan de livestream soms blijven haken of vastlopen. Het kan soms helpen om dan op een andere plek (bijvoorbeeld op de nieuws-website van VTM) naar een link naar hun livestream van deze cross te zoeken. Die livestream is vaak wat rustiger en dus stabieler.

Livestream FloBikes

Er is op 8 september 2019 ook een livestream van deze veldrit beschikbaar bij FloBikes. Dat is een Noord-Amerikaanse streamingdienst die veel wielerevenementen via een livestream uitzendt. Om hun livestream van deze cross te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die dienst. Flobikes zendt voor hun abonnees ook alle andere Ethias Crossen per livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden zenden zij ook via een livestream uit. Ook de crossen van de wereldbeker cyclocross zenden zij per livestream uit. Hun livestream is bij de Superprestige en de Wereldbeker Veldrijden echter wel geo-restricted. Veel crossen zijn bij hen bijvoorbeeld niet in België per livestream te bekijken, aangezien zij niet de uitzendrechten hebben om die wedstrijden online in België uit te zenden. In verhouding zijn er in Nederland wat meer crossen bij FloBikes te bekijken dan in België, maar ook in Nederland is hun livestream best vaak geo-blocked. Voor de wegwielerwedstrijden die FloBikes uitzendt, geldt nog veel vaker (bijna altijd) dat hun livestream geo-blocked is voor kijkers uit Nederland en België. Hoewel FloBikes dus in theorie een heel mooi aanbod aan wielerwedstrijden per livestream heeft, is het dus niet echt een aanrader voor wielerfans uit Nederland en België om een abonnement te nemen, vanwege de vele geo-restrictions.

Uitslag veldrit Eeklo 2019

 1. Laurens Sweeck
 2. Eli Iserbyt
 3. Quinten Hermans
 4. Toon Aerts
 5. Daan Soete
 6. Michael Vanthourenhout
 7. Jens Adams
 8. Tom Meeusen
 9. Jim Aernouts
 10. Gianni Vermeersch

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross Eeklo 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Kevin Pauwels (Bel)

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamDe zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 5 oktober 2019 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…

Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamOp vrijdag 14 augustus 2020 wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden. De openingsrit van de…
De drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekDe drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekIn het wielrennen nemen de zogenaamde “Grote Ronden” een bijzondere plaats in. Een Grote Ronde is een rittenwedstrijd di…
Bronnen en referenties
 • http://www.eeklo.be/Eeklo_leeft/evenementen/veldrit_Grote_Prijs_stad_Eeklo
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eecloonaar_(weekblad)
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Veldrijden/Kalender/CYCLO-CROSSKALENDER_2014-2015.pdf
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150116_01477900
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-eeklo/verjonging-bij-sportvrienden-a2585361/

Reageer op het artikel "Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!