InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Formule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestream Op zondag 1 december 2019 wordt de Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. Dit is de elfde editie van deze Arabische Grand Prix. De race wordt verreden op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabische Emiraten. De GP Abu Dhabi is live op tv te zien. Ook kan men deze Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken.

Het emiraat Abu Dhabi

Abu Dhabi is één van de zeven emiraten die samen het land 'de Verenigde Arabische Emiraten' vormen. Daarnaast is Abu Dhabi ook de naam van de hoofdstad van het land. Die stad ligt in het gelijknamige emiraat. Abu Dhabi ligt aan de oostkant van het Arabisch schiereiland. De naam Abu Dhabi betekent 'de vader van de gazelle'.

Gazelle?

Wat is de oorsprong van deze naam? Volgens de legende zag een sjeik ooit een gazelle waarop hij wilde jagen. Toen hij het dier op enige afstand stiekem achtervolgde, trof hij die gazelle uiteindelijk aan bij een onbekende waterbron. Zo'n bron was natuurlijk een belangrijke vondst in dit droge gebied. De sjeik besloot daarom bij die bron een nieuwe nederzetting te bouwen, die hij dus Abu Dhabi noemde.

Kamelen, dadels en olie

Eeuwenlang was Abu Dhabi een gebied waarin het fokken van kamelen en het plukken van dadels tot de grote inkomstenbronnen behoorden. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden ook visserij en parelduiken belangrijke inkomstenbronnen van de bevolking. De grote verandering kwam in 1958, toen er olie in Abu Dhabi werd gevonden. Enkele jaren daarna werden pas de eerste verharde wegen in dit gebied aangelegd. In de daaropvolgende decennia werd Abu Dhabi dankzij de olie één van de rijkste regio's ter wereld.

Historie: Formule 1 GP Abu Dhabi

In 2009 werd de eerste editie van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. De hoofdsponsor van het evenement is Etihad Airways, een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste editie van de GP Abu Dhabi werd in het najaar van 2009 gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel.

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van de Formule 1 GP van Abu Dhabi eruit? De recordhouder qua aantal zeges in Lewis Hamilton. Hij won vier keer (in 2011, 2014, 2016 en 2018). Vettel won deze race drie keer (2009, 2010 en 2013). Kimi Raikkonen won de race in 2012, Nico Rosberg pakte de zege in 2015 en Valtteri Botas zegevierde in deze race in 2017.

Locatie: Yas Marina Circuit

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit. Dit circuit werd geopend in oktober 2009. Het werd ontworpen door Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit is het duurste circuit ter wereld. De bouw heeft circa 900 miljoen euro gekost. De baan heeft een lengte van 5,554 kilometer en telt 20 bochten.

Yas: kunstmatig eiland

Het circuit bevindt zich op Yas, een kunstmatig eiland voor de kust van Abu Dhabi. Op dit eiland bevinden zich ook allerlei toeristische trekpleisters, waaronder een themapark van Warner Bros, een waterpretpark en het themapark Ferrari World Abu Dhabi. Ook zijn er diverse hotels en een groot winkelcentrum, genaamd de Yas Mall.

Race in namiddag en avond (plaatselijke tijd)

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt tijdens een ander deel van de dag verreden dan alle andere GP's. De meeste Formule 1-races worden 's middags verreden. De start is bij die wedstrijden meestal rond drie uur plaatselijke tijd. Twee grote uitzonderingen hierop zijn de GP Singapore en de GP Abu Dhabi. De GP Singapore wordt 's avonds verreden. De GP Abu Dhabi begint daarentegen in de namiddag (rond 17u00) en finisht in de avond. Er is daarom veel verlichting rond de baan om te voorkomen dat het te donker wordt op het circuit tijdens de race van Abu Dhabi.

Programma GP Abu Dhabi

Hieronder vindt u het programma van de Grand Prix, met de tijdstippen waarop men in Nederland en België dit evenement live kan bekijken (op tv of via een livestream). De tijdsverschillen met de Verenigde Arabische Emiraten zijn hierin dus verrekend. De race begint op zondag 1 december om 17u10 plaatselijke tijd; het is dan in Nederland en België 14u10.

Vrijdag 29 november 2019

  • 10u00-11u30: Eerste vrije training
  • 14u00-15u30: Tweede vrije training

Zaterdag 30 november 2019

  • 11u00-12u00: Derde vrije training
  • 14u00-15u00: Kwalificatie Abu Dhabi Grand Prix

Zondag 1 december 2019

  • 14u10: Start van de Abu Dhabi Grand Prix

Live op tv: F1 Grand Prix Abu Dhabi 2019

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. In Vlaanderen is deze race live te zien op Play Sports. In Duitsland zendt RTL Deutschland deze race uit. Die Duitse zender is ook door de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers te ontvangen. Veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo, kijken via de zender RTL Deutschland gratis naar de Formule 1 op tv.

Livestream GP Abu Dhabi

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt in Nederland een livestream aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi dus op een smartphone of computer bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is een dienst waarvoor men moet betalen. Men heeft op die app, behalve livestream van de live v-uitzendingen, ook allerlei extra's. Daaronder zijn een live timing en een kanaal met een livestream van de pitlane.

Livestream Go App
Men kan echter ook per livestream op de reguliere Go App (online tv) op zondag 1 december kijken naar de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi. Met die app kan men de live tv-uitzendingen van het standaard zenderpakket van Ziggo in de hele EU bekijken. Klanten van digitale tv van Ziggo hoeven niets bij te betalen om die stadaard zenders te kunnen bekijken. Zij hebben echter niet alle extra kanalen en extra opties die men bijvoorbeeld wel op de Ziggo Sport Go App en de F1 Tv Pro App heeft, zoals een live timing of een kanaal met 'on board'-beelden. Op de reguliere Go App kan men als klant van Ziggo, als men geen aanvullend abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft, alleen de standaard live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland bekijken. Indien men echter wel een aanvullend zenderpakket heeft van Ziggo Sport Totaal heeft, dan kan men ook die extra kanalen op die Go App per livestream bekijken. Dat totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kan men kopen, doch het is ook mogelijk om dit te kiezen als een 'gratis bonus', indien men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone (mobiele telefonie) en Ziggo Tv.

Livestream Play Sports

Er wordt ook een livestream van de GP Abu Dhabi aangeboden door Play Sports. Bij hen kan men op 30 november de kwalificatie per livestream kijken en op 1 december de race. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, of een dagpas te kopen, om een livestream bij hen te kunnen bekijken.

Livestream F1 Tv Pro

In veel landen (waaronder Nederland en België) is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op F1 Tv Pro, waarmee men met een Engelstalige livestream naar de GP Abu Dhabi kan kijken.
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…
Formule 1 kalender 2019 - live op tv en livestreamFormule 1 kalender 2019 - live op tv en livestreamOp 17 maart gaat op het Albert Park Circuit in Melbourne (Australië) het Formule 1-seizoen 2019 van start. In totaal sta…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_Grand_Prix
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3011/formule-1-grand-prix-van-abu-dhabi-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_(emiraat)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yas_Marina_Circuit

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!