InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross 2019 (DVV), live op tv

Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross 2019 (DVV), live op tv

Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross 2019 (DVV), live op tv Op zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Op de startlijst van de Caps Urban Cross Kortrijk staan veel prominente deelnemers, waaronder Mathieu van der Poel. Het parcours van deze cyclocross bevindt zich nabij het centrum van Kortrijk. De Caps Urban Cross Kortrijk 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze West-Vlaamse veldrit op het internet via een livestream bekijken.

Kortrijk

De West-Vlaamse stad Kortrijk heeft een rijke historie. De plaats ontstond al in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Kortrijk, mede vanwege zijn grote vlasnijverheid, één van de rijkste steden van Vlaanderen. In 1302 vond vlakbij Kortrijk één van de beroemdste veldslagen uit de Belgische geschiedenis plaats: de Guldensporenslag. Daarom noemt men Kortrijk ook wel de 'Guldensporenstad'.

Wielrennen en Kortrijk

Kortrijk is niet een plaats met een grote veldrithistorie. De Caps Urban Cross 2019 is de eerste internationale profveldrit die ooit in Kortrijk wordt georganiseerd. Wel heeft Kortrijk behoorlijk wat historie in het wegwielrennen. Zo wordt er sinds 1932 jaarlijks de profwielerwedstrijd Kortrijk Koerse georganiseerd. Ook zijn enkele befaamde profwielrenners afkomstig uit Kortrijk, waaronder Stijn Devolder en Leif Hoste.

DVV Trofee Veldrijden

De Caps Urban Cross Kortrijk is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Deze wedstrijdserie bestaat uit acht veldritten. De openingswedstrijd van dit klassement is de Koppenbergcross op 1 november 2019. De slotwedstrijd is de Krawatencross op 8 februari 2020. De veldrit in Kortrijk is de derde cyclocross in deze wedstrijdserie. De DVV Trofee is een wedstrijdserie waarbij er een klassement wordt opgemaakt op basis van tijd. Dit in tegenstelling tot diverse andere veldritklassementen (zoals de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden), waar een klassement op basis van punten wordt opgemaakt.

Programma veldrit Kortrijk 2019 (30 november)

 • 9u00: Opening van het parcours
 • 9u30: Jeugdinitiatie
 • 10u30: Junioren
 • 11u50: Heren Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij het centrum van Kortrijk. De start is vlakbij de Groeningebrug, aan de westelijke oever van de rivier de Leie. De deelnemers rijden over de brug richting de oostelijke oever van de Leie, waar ze onder meer door een zandbak komen bij 'Buda Beach'. Vervolgens rijden ze over de Collegebrug terug naar de westelijke oever van de Leie, waar ze diverse lussen in het Albertpark rijden. In dat park bevindt zich ook de materiaalpost (nabij de woontoren K-Tower). De finish is op de Groeningebrug. Het parcours heeft een lengte van circa 3 kilometer.

Tickets Urban Cross Kortrijk 2019

Toegangskaarten voor deze West-Vlaamse veldrit kosten op de dag van de wedstrijd (30 november 2019) 12 euro aan de kassa bij het parcours. Leden van de wielerbond KBWB krijgen aan de kassa één euro korting en hoeven dus maar 11 euro te betalen. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de Caps Urban Cross 2019 geheel gratis. Het is mogelijk om in de voorverkoop online tickets te kopen. Die tickets kosten dan 11 euro per stuk. De voorverkoop verloopt via het bedrijf Chronorace en is onder meer mogelijk via de website van de DVV Trofee Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Kortrijk

Welke prominente deelnemers staan op zaterdag 30 november 2019 aan de start bij de veldrit van Kortrijk? De grote publiekstrekker is de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel. Veel andere toppers en subtoppers staan eveneens op de voorlopige deelnemerslijst, waaronder Toon Aerts, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van deze West-Vlaamse cyclocross bekend is, wordt die hier geplaatst.

Veldrit Kortrijk live op tv

De cyclocross van Kortrijk wordt op 30 november 2019 live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en door Eurosport. De live tv-uitzending van Sporza begint om 13u30 op de zender VRT één, met een voorbeschouwing op de dameswedstrijd. De start van die dameswedstrijd is om 13u45 live te zien. De start van de herenwedstrijd ziet men live om 15u00.
Bij Eurosport begint de live tv-uitzending van de Caps Urban Cross Kortrijk 2019 op 30 november om 13u45 op de zender Eurosport 1. Net als bij de VRT is ook bij Eurosport zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv te zien.

Livestream cyclocross Kortrijk 2019

Het is ook mogelijk om de cyclocross van Kortrijk op het internet via een livestream te bekijken. Sporza biedt op haar website een gratis livestream aan. Die livestream is echter wel geo-restricted: men mag die livestream alleen in België gebruiken. Eurosport biedt ook een livestream aan. Die livestream is echter alleen te gebruiken voor betalende abonnees van de Eurosport Player App.
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Bronnen en referenties
 • https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/albertpark-in-kortrijk-ontvangt-internationale-topveldrit-10-000-toeschouwers-verwacht~abeeef30/
 • https://www.sport.be/urbancrosskortrijk/nl/programma/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijk_Koerse
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Kortrijkzanen

Reageer op het artikel "Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross 2019 (DVV), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 01-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!