Krachttraining - Pectoral Fly

Krachttraining - Pectoral Fly Tijdens krachttraining wordt er gebruik gemaakt van verschillende oefeningen gericht op een bepaalde spiergroep. Voor de borst spieren is de Pectoral Fly een geschikte krachtoefening. De Pectoral Fly is een oefening die vaak in zit wordt uitgevoerd met gestrekte armen (ook met de ellebogen 90 graden gebogen). De beweging zal van buiten naar binnen bewegen. De borstspieren kunnen zowel op kracht rekrutering als uithoudingsvernmogen getraind worden met deze oefening.

Analyse van de Pectoral Fly

De Pectoral Fly kan op twee manieren worden uitgevoerd. Zowel met gestrekte armen als 90 graden gebogen in de ellebogen. Het uitvoeren van de beweging is hierdoor niet anders. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de beweging in fases.

  • De bovenarmen bevinden zich horizontaal ten opzichte van de schouders.
  • De onderarm bevindt zich in het verlengde van de bovenarm of in een hoek van 90 graden gebogen in de ellebogen.
  • De (boven)armen die zich op dit moment in een rechte lijn bevinden, bewegen horizontaal naar voren.
  • De (boven)armen bewegen daarna terug naar hun beginpositie.

Spierfunctie tijdens de Pectoral Fly

In het gehele traject wordt er gebruikt gemaakt van vele schouder en borst spieren. Toch zijn er maar 2 spieren die de horizontale adductie (horizontaal binnenwaarts bewegen) als functie hebben. Dit zijn de m.pectoralis major en de m.deltoideus anterior (voornamelijk een assisterende rol). Daarnaast zijn er nog verscheidene schouder- en rugspieren die tijdens het traject voornamelijk een stabiliserende functie hebben.

SpierFunctieNeven functie
m.pectoralis majorhorizontaal adductieanteflexie - voorwaarts heffen arm
adductie - naar het lichaam toe bewegen
endorotatie - naar binnen draaien arm
m.deltoideus anteriorhorizontaal adductie (assisterende rol)anteversie - voorwaarts kantelen arm
endorotatie - naar binnen draaien arm
adductie - naar het lichaam toe bewegen

Uitgangshouding tijdens de Pectoral Fly

Om een verkeerde uitvoering van de Pectoral Fly te voorkomen, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de uitgangshouding. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de houding tijdens het uitvoeren van de beweging.

  • Armen zijn horizontaal geheven en de schouders blijven daarbij in depressie (neerwaartse beweging)
  • Hoofd blijft gedurende de gehele beweging naar voren gericht
  • De persoon zit rechtop en zorgt dat zijn onderrug lichtjes hol getrokken wordt tijdens het leveren van kracht (nooit met een bolle onderrug kracht leveren)
  • De bovenbenen bevinden zich in een horizontale positie, met de onderbenen in een hoek van 90 graden (wat betreft de knieën) en de voeten plat op de grond. Voeten/benen zodanig uit elkaar dat het lichaam goed gestabiliseerd is.
  • Tijdens de uitvoering nooit de gewichten op elkaar laten komen. Zorg ervoor dat er continu spanning blijft bestaan op de spieren die je aan het trainen bent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect en trainingswetten van krachttrainingEffect en trainingswetten van krachttrainingTijdens het trainen van kracht moet je met allerlei elementen rekening houden. Een paar keer gewichten heffen betekent n…
De zin en onzin van stretchen bij krachttrainingDe zin en onzin van stretchen bij krachttrainingWanneer mensen aan krachttraining doen, rekken ze hierbij vaak niet. Is dit terecht, of zou het beter zijn om voor en na…
Wat zijn de voordelen van krachttraining?Krachttraining is goed voor mannen en vrouwen. Veel onderzoeken tonen ook aan dat het meerdere voordelen heeft voor onze…
Starten met krachttraining - Hypertrofie trainingStarten met krachttraining - Hypertrofie trainingHypertrofie training is een krachtvorm (binnen de fitnes) die voornamelijk gericht is op de groei van spierweefsel. Aan…

Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.