Krachttraining - Lateral Pulldown

Krachttraining - Lateral Pulldown Tijdens krachttraining wordt er gebruik gemaakt van verschillende oefeningen gericht op een bepaalde spiergroep. De Lateral Pulldown is een geschikte oefening voor de dorsale (achterkant) zijde van de (boven)rug. De Lateral Pulldown is een oefening die in zit wordt uitgevoerd. Je pakt de stang breder dan schouderbreedte vast. De beweging zal van boven naar beneden uitgevoerd worden. De (boven)rugspieren kunnen zowel op kracht rekrutering als uithoudingsvernmogen getraind worden.

Analyse van de Lateral Pulldown

De Lateral Pulldown kan op twee manieren worden uitgevoerd. De beweging kan zowel voor de borst als achter het hoofd worden uitgevoerd. Het verschil is dat de beweging achter het hoofd voornamelijk gericht is op de bovenrug musculatuur in tegenstelling tot de beweging voor de borst (gericht op het midden gedeelte van de rug). Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de beweging in fases.

  • De stang (die boven het hoofd bevindt) wordt vastgepakt, met de handen, breder dan schouderbreedte.
  • De ellebogen bevinden zich in een licht gebogen positie en het bovenlichaam helt lichtjes naar achteren.
  • De armen die in een licht gebogen positie naar boven gericht bevinden, bewegen nu verticaal naar beneden richting de borst (alternatief is om de beweging achter het hoofd richting de schouderbladen te bewegen).
  • De armen bewegen daarna terug naar hun beginpositie.

Spierfunctie tijdens de Lateral Pulldown

Tijdens de Lateral Pulldown wordt er gebruik gemaakt van de m.biceps brachii en de m.latissimus dorsi, m.teres major. Daarnaast hebben verschillende andere spieren een stabiliserende rol van de schoudergordel. Dit zijn de m.deltoideus pars anterior en de m.rhomboidii. De m.deltoideus pars anterior heeft voornamelijk een ondersteunende rol tijdens retroflexie (achterwaarts bewegen arm). De m.rhomboidii maakt retractie (naar achter trekken schouderblad) en heeft een ondersteunende rol bij retroflexie. De m.pectoralis minor en de m.trapezius hebben allebei een stabiliserende rol.

SpierFunctieNeven functie
m.lattisimus dorsiretroflexie - achterwaarts bewegen arm
adductie - naar het lichaam toe bewegen
endorotatie - naar binnen draaien arm
m.deltoideus pars posterior - retroflexie - achterwaarts bewegen arm
adductie - naar het lichaam toe bewegen
m.teres majorretroflexie - achterwaarts bewegen arm
adductie - naar het lichaam toe bewegen
endorotatie - naar binnen draaien arm
m.rhomboidiiretractie - achterwaarts trekkende beweging van het schouderbladdepressie - naar beneden trekkende beweging van het schouderblad
retroflexie - achterwaarts bewegen arm
m.biceps brachiiflexie - buigen van de elleboog -
m.brachioradialisflexie - buigen van de elleboog -

Uitgangshouding tijdens de Lateral Pulldown

Om een verkeerde uitvoering van de Lateral Pulldown te voorkomen, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de uitgangshouding. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de houding tijdens het uitvoeren van de beweging.

  • Armen zijn lichtjes gebogen en de schouders bevinden zich in depressie (neerwaartse beweging)
  • Hoofd blijft gedurende de gehele beweging naar voren gericht (ook bij het bewegen achter het hoofd)
  • De persoon zit rechtop en zorgt dat zijn onderrug 'goed' hol getrokken wordt tijdens het leveren van kracht (nooit met een bolle onderrug kracht leveren)
  • De bovenbenen bevinden zich in een horizontale positie (bij sommige toestellen kunnen de bovenbenen gestabiliseerd worden door middel van een rol), met de onderbenen in een hoek van 90 graden (wat betreft de knieën) en de voeten plat op de grond.
  • Tijdens de uitvoering nooit de gewichten op elkaar laten komen. Zorg ervoor dat er continu spanning blijft bestaan op de spieren die je aan het trainen bent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krachttraining: Een atletisch lichaam krijgenEen zogenoemde 'v-shape' is een bekende term in de wereld van bodybuilding. Het houdt in dat je een atletisch ogende v-v…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Fitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voedingFitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voedingFitness wordt vaak gedaan om er beter uit te zien. Met fitness willen mensen een gespierd lichaam en de bekende sixpack…
Trainingsschema voor maximale spiergroeiTrainingsschema voor maximale spiergroeiBezoek je regelmatig de fitnessschool en ben je toe aan meer spiermassa? Dan biedt dit trainingsschema je een prima basi…

Natuurlijk paardrijden: bitloos en de inwerking van het bitHet bit is een volkomen geaccepteerd hulpmiddel in de paardensport. Er zijn tientallen soorten bitten op de markt, voor…
Natuurlijk paardrijden: bitloze optomingenBitloos en hoofdstelloos rijden is een zeer paardvriendelijke manier van rijden en wordt steeds populairder. Er zijn erg…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.